Euro: 3.01 - dolar: 2.18

Scudo

Mehmet Altuğ

surrender.to.music
Kayıt
10 Ağustos 2008
Mesaj
2.060
Tepki
7.400
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Scott
Aramızda Daron Acemoğlu'nun "Ulusların Düşüşü - Why Nations Fail" adlı kitabını okuyan var mı bilmiyorum. Acemoğlu kitabında, bazı ulusların neden refah seviyelerini sürekli arttırırken bazılarının neden yıllardan beri yoksulluk batağına saplanmış olduğunu irdeliyor.

Acemoğlu'na göre kalkınma ve refahın temelinde özgür düşünce ve rekabet ortamı ile düzgün işleyen bir adalet sisteminin tesis edilmesi yatıyor. İnsanlar düşüncelerini ifade ettikleri için şiddete maruz kaldıkları, ayrımcılığa uğradıkları, hapse atıldıkları bir ülkede yaşamak, yatırım yapmak istemiyorlar. Yatırımcılar, adalet sisteminin düzgün işlemediği, yatırımlarına keyfi kararlarla el konulabildiği ülkelere gitmiyorlar. İstihdam yaratacak, yeni iş sahaları açacak fikirlere ve projelere sahip olanlar baskıcı, otoriter rejimlerin hüküm sürdüğü ülkelere yatırım yapmıyor; kendilerinin, ailelerinin, iş arkadaşlarının, çalışanlarının ve sahip olduklarının güvencede olduğu, kurumların düzgün işlediği ve hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu ülkelere yöneliyorlar.

Türkiye'nin de içine düştüğü bataklık budur. İfade özgürlüğünü, hukukun üstünlüğünü tesis etmezseniz, temel hak ve hürriyetleri şüpheye ve keyfi uygulamalara mahal vermeyecek şekilde güvence altına almazsanız, kimse gelip bu ülkeye yatırım yapmaz. Beyin göçü de olur, yatırımcı da kaçar, ülkenin insan kalitesi dibe vurur, mesleksiz, vasıfsız, zevksiz, amaçsız insan kalabalıklarıyla başbaşa kalırız.
 

Groims

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Mayıs 2016
Mesaj
1.394
Tepki
1.511
Şehir
Ohrid
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Mehmet Altuğ

Görüşe saygılıyım ama para oyuncuları, Reel yatırım yapmayan, finansal yatırımcılar açısından bu görüş pek bağlayıcı değildir. Zaten reel yatırım eksikliği, yani bir diğer adı, Sermaye eksikliği sebebiyle biz fakiriz.

Devlet kısa ve uzun dönemli borçlanma kağıtlarındaki faizleri artırın bakın dolar nasıl düşüyor :) Bir diğer noktayı da esgeçmeyelim bizim strateji yapıcılar da ucuz para, bol ihracat, ucuz üniversite mezunu bol iş gücünü dünya devlerinin önüne koymak istiyor. Yani fakirlik batağı biz köleler için baki.
 

Mehmet Altuğ

surrender.to.music
Kayıt
10 Ağustos 2008
Mesaj
2.060
Tepki
7.400
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Scott
@Kerem Groims Kerem bey zaten kitabın konusu kalıcı zenginlik sağlayan doğrudan yatırımlar. Dönemlik sıcak para giriş-çıkışları yazarın ilgi alanı dışında.
 
  • Beğen
Tepkiler: Groims ve Tasogare

ElcaSeJawS

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Nisan 2015
Mesaj
675
Tepki
575
Yaş
37
Şehir
istanbul
İsim
fatih
Bisiklet
Cannondale
Baktımda benım bisikletin sıfırının fıyatı da artımıs 7 bın verıcektım sımdı 7 500 oldu ıyı mı ıyı dımı bakınca oyle gozukuyor aynı sey araba aldıgım da yasadım 54 aldım bır bucuk sene sonra 57 sattım aradan 1 bucuk sene gectı sımdı 75 bın tl araba 47 bın kredı cekıp 7 bın tl faiz oduyodum sımdı 40 bın cekıp 15 bın oduyorum :D Guzel memleketım.
 

Cemil Dada

para todos todo nada para nosotros
Kayıt
22 Nisan 2016
Mesaj
424
Tepki
694
Şehir
Ankara
İsim
Cemil Dada
Bisiklet
Cube
@mariokaldato
"Dalgalı kur rejimi" olarak anılan para politikası nedeniyle. Her ülkenin parası, dakika dakika dolar karşısında değer kazanıp kaybettiğinden sürekli dolardan bahsedilir. Dolar, 'rezerv para' olarak kabul ediliyor. Bildiğim kadarıyla her ülke kendi para biriminin toplam varlığı ölçüsünde altın rezervi bulunduruyor. Yani aşağı yukarı şöyle bir şey: uluslararası ekonomide 'rezerv maden' altındır, 'rezerv para' da US Dollar. Her ülkenin ve her insanın maddi zenginliğinin ölçüsü bu ikisine ne miktarda sahip olduğuyla belirlenir. Bunun tarihsel ayrıntılarını tam olarak bilmiyorum. Bu maddi dünyanın en geçerli 'değişim aracı' bu ikisi.
Bir de anladığım kadarıyla ABD tam da bu nedenle kendi parasal varlığını altına uyarlamak zorunda kalmıyor. Çünkü zaten kendi parası en az altın kadar rezerv kabul ediliyor.
Şeylerin değeri hem insanların onlara olan ihtiyaçları, hem de dolar ve altının değişim değeri üzerindeki spekülasyonlar, faiz politikaları, iyimserlikler, kötümserlikler, piyasaların seyri denen şey, kriz beklentileri vesaire ile birlikte belirleniyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Groims

Tasogare

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Nisan 2015
Mesaj
1.013
Tepki
1.340
Şehir
İzmir
İsim
Mugen
TCMB'nin sahibi kim ?
Dünyada kaç ülke kendi merkez bankasına sahip ?
ha buna ek olarak birde yukarıda açıklanan durum var ki, bu kadar kaygan bi zemin sıcak para akışı için bile tekinsiz, manüplasyona çok açık, bu durumda oynayanlar kasaya en yakın olanlar, veriler piyasaya düşmeden donelere ulaşabilenler, oyuncu bile olsam bu kadar sakat masaya girmezdim...

@Mehmet Altuğ

ek: osmangazi köprüsü için taahhüt edilen geçiş sayısına ulaşamadığımız için hergün milyonlarca tl taahhüt edildiği üzre inşaatçı firmaya gidiyor, ilginenler detaylı araştırıbilir, gerisi çıkıp köprü üzerinde göbek atabilir.
 

Mehmet Altuğ

surrender.to.music
Kayıt
10 Ağustos 2008
Mesaj
2.060
Tepki
7.400
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Scott
@Tasogare

Osmangazi Köprüsü ihalesi, yüzyılın soygunudur.

Belirlenen köprü geçiş ücreti otomobiller için ilk başta 125 TL idi. Bu fiyat yüksek kalınca işletmeci konsorsiyum fiyatı 80 TL'ye çekti, lakin aradaki 45 TL'lik farkı TC Hazinesi işletmeci firmaya ödüyor. Evet, firmanın geçiş ücretinde yaptığı indirimin bedeli bizim cebimizden çıkıyor.

Devlet ihale aşamsında işletmeci firmaya günlük 40 bin araç geçiş taahhüdü verdi. Köprüden günlük 40 bin araç geçişi olmazsa, eksik kalan her araç başına ödemeyi TC Hazinesi işletmeci firmaya yapacak.

Firmanın yatırım maliyeti 2 milyar USD. 25 yıl boyunca köprü işletmesinden elde edeceği "garanti edilmiş gelir" 12 milyar USD. Bu halkın cebinden 10 milyar doları alıp müteahhitlerin cebine koyacaklar.

Şimdi dileyen köprüye gidip selfie çektirebilir :)
 

mehmetlevent

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Mayıs 2016
Mesaj
530
Tepki
927
Yaş
49
Şehir
ankara
İsim
mehmet levent
Bisiklet
Sedona
Gazi köprüsünden ben hiç geçmedim ama geçiş ücretini ben bilem ödüyorum. Deli Dumrul köprüsü geçenden 80 geçmeyenden 45 lira :)
 

halil halil

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
986
Tepki
1.564
Yaş
40
Şehir
New Caledonia
kuala lumpur 1990 vs 2010
http://static1.bustaflash.com/funnystuff/images/skylines/skylines17.jpg

shanghai
http://n.sinaimg.cn/news/crawl/20160717/VLlW-fxuapvx8873418.png

Geliştiğimizi düşünen deve kuşlarına.....
adamların kasaları full dolu bize sattıklarıyla

bizde bu kadar yahudi münafık varken bizden bi cacık olmaz.münafık demek zaten müslüman görünüp seni vurana denir. Kafir zaten adı belli ben kafirim diyor.

suçu başkalarına atmaya da gerek yok bu kadar saf bir milleti yolmak oldukça kolay.

sömürüle sömürüle bomboş kaldık elhamdülillah yahudi hırsızlar paralarımızı isviçreye kaçırdı. hala da vergi istiyorlar.

1550 lerde ingiltere de vergi pencere sayısına göre alınırmış
evin çok ihtişamlıysa penceren çok, vergin de çok olurmuş
halk ta fukaralıktan penceresiz ev yapar olmuş vergiden yırtmak için.

Halkını seven ülkeler, (kapitalist ülkelerin çoğu yahudilere çalıştığı için azdır) halkından vergi almaz.hristiyan azınlıktan alırdı osmanlı.türkmenistanda su elektrik doğalgaz benzin bedava. ülke, halkına çalışıyor.

bizim gibi ülkede de birinci sınıf köleyiz. boğaz toklupuna çalışın diyen var. hatta lüks tüketimi bırakmalıymışız. tabi telefon senin neyine kölesin sen. kullanma. adam 1 ay fabrikada sürünmüş 1200 lira almış 100 lira biriktimiş 12 ay taksitle telefon alacak. sen telefon alma kölesin...

angusun kilosu 3 lira halaka 40 lira. kalanı isviçreye yahudi cebine...

bunlar 1600 yılından beri osmanlıya sızlmış kanuni sultan sğleyman ispanyadan çağırdı bunları , o gün bugündür burnumuz doğrulmadı.

dünyanın en kötü ülkesi bolivyada bile çocuklar artık lastik ayakkabı yerine adidas giyiyor zaten.
hala 1950 li yıllara göre iyiyiz diyen var.

mal yoklukta kıymetlenir
şu anda patates 50 kuruş ihraç edemiyoruz. her yer patates
dolarlar da türk lirasıyla aldığın bmwlerle borusan almanyaya euro olarak ödedi kardeşim
dolarımız azaldı

dolar arttı.
araplarda dolar artmaz. son

ben böyle ızdırabın :D
 

Cemil Dada

para todos todo nada para nosotros
Kayıt
22 Nisan 2016
Mesaj
424
Tepki
694
Şehir
Ankara
İsim
Cemil Dada
Bisiklet
Cube
@halil halil
"Yahudiler" size "ızdırap" olmuş anlaşılan. İflah olmaz bir antisemit metin kaleme almışsınız. Hıristiyanları da boş geçmemişsiniz. :hihi:Herhangi bir ulusal ya da dinsel kimliğe düşman olmayı çok acıklı buluyorum. Umarım daha sakin olursunuz. Konuyu nasıl buraya getirdiniz hayretle bakıyorum.
 

halil halil

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
986
Tepki
1.564
Yaş
40
Şehir
New Caledonia
@Cemil Dada
sakinlikten kastınız, ölü balık takliti yapmak, veya bize diş bileyenlere soyunup uzanmak ise

yada kafasını kuma sokmak ise bana ters

hangi ırktan olursa olsun
 

Cemil Dada

para todos todo nada para nosotros
Kayıt
22 Nisan 2016
Mesaj
424
Tepki
694
Şehir
Ankara
İsim
Cemil Dada
Bisiklet
Cube
@halil halil
"Soyunup uzanmak" ne demek?
 
Kayıt
6 Kasım 2013
Mesaj
85
Tepki
97
Şehir
İzmir Karşıyaka
Bisiklet
Corratec
Para birimleri trendleri (gelişim) üzerinde bazı bilgiler aktarmaya çalışacağım;
2.dünya savaşı sonunda galip ülke ABDnin ulusal para birim Dolar rezerv para olarak kabul edildi...
Bu dönemde paranın değeri ile ülkenin merkezbankası altın rezervleri arasında doğrusal bir ilişki tesis edilmiş idi ancak 60 lı yılların sonunda başlangıçta teorik olarak kabul edilen bu kural ABD'nin bizzat yaptığı çıkışla/itiraz/reddetme vs tamamen son buldu...
İlgilinenler BRETTON WOODS ile GOOGLE dan araştırabilir...
Bu gün ülke para birimleri arasında (parite) oluşan yukarı aşağı fiyat eğilimleri çok fazla değişkenden etkilenmekle birlikte genel olarak ekonomik beklentiler ve ülke merkez bankalarının uyguladığı veya uygulamaya alacağını ilan ettiği para politikaları sonucu oluşmaktadır...
Yani ekonomisi iyi olan yada altın rezervi yüksek olan para daha değerlidir demek doğru değildir ha keza para birimi diğer para birimlerine göre daha değerli olan ülkenin ekonomisi daha iyidir diyemeyiz... Örnek EUR/USD 1,0728 yani 1 EUR eşitttir 1,0728 USD ama AB ekonomisinin durumu malum...
Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ürünlerini satabilmek için düşük kur politikası uygulamaya çalışmaktadır. Bu nedenle bu içinde bulunduğumuz döneme KUR SAVAŞLARI DÖNEMİ de denmektedir.

TL nin USD karşısında değer kaybetmesİ Yada değerlenmesi nedir ne değildir?
Ülkemiz 220 Milyar USD civarında toplam ithalat 150 Milyar USD civarında toplam ihracat gerçekleştirmektedir.
TL nin değerlenmesi ithalat harcamalarımız üzerinde olumlu etki yaratırken ihracat performansımızı olumsuz etkilemektedir zira değerlenen para ürün bedellerini arttırmakta bu da dış pazarda fiyat rekabetini olumsuz etkilemektedir.
Tam tersi durumda bu kez ihracat performansı artmakta ancak ithal girdiler nedeni ile kaynak sıkıntısı çekilmektedir...
Özetle; her iki durumda da kayıplar ve kazançlar vardır...

Gelişmiş yada gelişmekte olan bir çok ülke ya doğal kaynakları yada coğrafi konumu ve/veya demografik yapısına göre birtakım ekonomi modeller benimseyip buna uygun para politikaları uygulamaktadır.

Ülkemize baktığımızda doğal kaynakları sınırlı, yansanayi üretiminde belli bir aşamaya gelmiş ancak marka ve teknoloji üretemeyen bu nedenle bugünlerde çok moda deyim ile ORTA GELİR TUZAĞINA düşmüş, ekonomisini bir üst basamağa taşımakta zorlanan, tarım ülkesi mi? sanayi ülkesi mi? teknoloji ülkesi mi? hepsi birden mi? Hiç biri mi? Karar verememiş yada uygulamaları net olmayan, ucuz ve kaliteli iş gücü ile yabancı sermaye için cazip ancak kamu ve hukuk düzenindeki istikrarsızlar nedeniyle güvensiz, dibinde yaşanan savaş nedeniyle iç meseleleri kangren olmuş, coğrafi konumu nedeniyle siyasi ve askeri tehditlerle sürekli muhatab olmuş, ne ortadoğu ne avrupa ülkesi karmaşık bir coğrafya...
Ülkenin bu karmaşık durumu ve sürekli kah askeri kah sivil darbeler ile kesintiye uğrayan rejim doğrusal ekonomi ve siyasi politikalar üretilmesini engellemiş/geciktirmiş/ötelemiş...Bu gün cumhuriyetin 93. yılında hala kafımız karışık..SİYASİ ÇEKİŞMELERE HİÇ GİRMEYEYİM...

Ülkemizin bu durumu sürekli DEĞİŞKEN para politikaları üretmemize neden olmakta...Özal dönemi sıcak para politikası bir çoğumuzun hatırındadır...
TCMB kısıtlı kaynakları, enerji bağımlılığımız, enflasyon dengesi, siyasi baskılar vb nedenler ile EDİLGEN yaklaşımla dünyadaki kur savaşlarına karşı elinden gelenin en iyisini yapmakta ancak bukadar sonuç alabilmektedir....

Yatırımcı dostlara tavsiyem bizim gibi gelişmekte olan 3.dünya ülkesi diyebileceğimiz bir coğrafyada yaşıyorsanız parite riski taşımayınız yani geliriniz TL ise TL , geliriniz USD ise USD cinsinden pozisyon alınız (borçlanma/yatırım) ...

Parite değişimleri zenginleştirmez yada fakirleştirmez eğer doğru pozisyon alabilirseniz...
Üretebilir ve satabilirseniz sermaye biriktirebilirsiniz/zenginleşebilirsiniz...

Sağlıkca kalın...