Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklette ergonomik ayarlar: Sele

Hem konu için teşekkür etmek hem de başka kişilerin de görmesi için güncelliyorum konuyu.

Pedal alt konumda iken dizlerin hangi açıda olması gerektiği her yerde yazıyor ama bu şekilde ölçüye göre seleyi ayarlamak çok daha rahat.

Benim bir de sorum var. İç bacak boyum 73 cm, sele yüksekliğim yaklaşık 64.5 olmalı. Göbekten bisikletin sele borusunun içine girdiği borudan selenin en üst konumuna doğru paralel bir çizgide ölçüp seleyi 64.5 cm ayarladım. (Yani göbekten zemine dik şekilde ölçmedim, dikey borunun üzerinden ölçtüm ve ayarladım. Eski kullanım şeklime göre neredeyse 6 cm yükselttim.

Bu şekilde iken dizlerim, bisiklet ergonomisi konusunda ki uygun açıda ki gibi oluyor. Fakat problem şu, ayaklarım yere değmiyor. Henüz ayakkabı ile denemedim ama çıplak ayakla yere değmek için, bisikleti bir miktar eğmek gerekiyor, ancak bu şekilde iken parmaklarımın ucunda durabiliyorum.

Bir şey de hata mı var ? Yoksa doğru mu ? Yani bisikleti durduracağım zaman illa ki seleden inmek zorunda mıyım ? Mesela 60 saniyelik bir kırmızı ışıkta, ayaklarda o açı ile durulmaz, 20 saniye sonra parmaklar titremeye başlar :)

Scudo
@Özgür KK

Bendede aynı sorun ben durunca seleden inip 2 ayağımıda yere koyuyorum diğerine göre dahada güvenli.

Sorun şu,

1 aydır sele yaklaşık 59-60 cm de kullanıyorum. 80 km kadar mesafelerde bir sorun olmadı, sele üzerindeyken ayak ucum ile yere dokunabiliyordum. Yolda durduğumda mesela, seleden inmeden durabiliyordum .

Şu an ise, bu konuda ki bilgilere göre 64.5 cm e ayarladım seleyi. İdeal yükseklik bu , ancak bu defa da seleye oturduğumda ayakkabı yokken ayaklarım yere değmiyor. Bu normal mi, anlayamadım.

Yandan bakıldığında, diz açısı iyi gibi, ama ani durmam gerekse mecburen seleden inmem gerekecek.

Selle ayari en basit böyle yapilir. Resimler insallah yardimci olur.

http://img153.imageshack.us/img153/1337/5o4n.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/9479/9ot2.jpg

ve bir yerde durunca ayaginin teki pedaldayken, digeride sadece parmak uclari ile yere degmesi gerekiyor.

• Beğen
Tepkiler: CevdetBilge
Teşekkür ederim Murat Bey,

Doğru yaptım galiba, aslında ilk sele ayarını araştırmaya başladığımdan beri genelde hep aynı fotoğraflara-yazılara denk geldim. Ama diz açısı ve parmak ucu ile yere değme biraz göreceli olduğundan tam olarak karar veremedim.

Bu konuda ise hesaplayıp ayarlamak olduğundan çok daha basit ve doğru gibi geldi. Bacak iç boyum dün gece 73 cm çıkarken biraz önce 75 cm çıktı. Buna göre de sele yüksekliği 66 cm olmalı. Selenin üzerine bir kitap koyarak göbekten sele borusuna paralel olarak kitabın alt hizası 66 cm olacak şekilde seleyi ayarladım. Ayakkabı ile denediğimde eskisi gibi rahat olmasa da sele üzerinde iken ayak parmaklarımın ucunda durabiliyorum. Bu da doğru ayar demek oluyor.

Selenin ileri-geri ayarını da yaptığımda başka bir sorunum kalmayacak herhalde.

Teşekkürler

Bu ayardan sonra ki ilk turda sol dizim aşırı derecede ağrıdı. Yaklaşık 30 dakika düz-yokuş aşağı ilerledim bir sorun yoktu. Yüksek sele ile kullanmak farklı olmuştu, epey de hoşuma gitmişti. Ardından ilk yokuşta aniden sol dizime bir ağrı girdi.
Bazen kol yada bacak da ters hareket yaptığımızda aniden bir ağrı olur, aynen öyle oldu. Bir an pedal çeviremedim neredeyse. Bir süre dinlenip devam etmeyi denedim, ağrı devam edince geri döndüm, 100-200 metre sonra seleyi 3-4 cm alçalttım ve vitesi 1-2 nin üzerine çıkarmadan yavaş yavaş döndüm. Dönüşte bir ağrı olmadı, bir ara dizlerim ağrıyacak mı diye hızlandım ama ağrımadı.

Üstelik bacak iç boyu x 0,883 oranından 1-1.5 cm alçak şekilde ayarlamıştım seleyi. Yolda durmam gerektiğinde seleden inmem gerekiyordu. Sele de iken ayak ucum yere değse de sadece en ucu değdiğinden dengede duramıyordum.

Eski haline almayı düşünüyorum seleyi.

valla ne yalan söyleyeyim kafam göre ayarlıyorum zaten birkaç km gidince çok mu yüksek çok mu alçak anlıyor insan..

@çağatay_çankaya

9 yıllık üyeyi görünce bir merhaba demek istedim :)

Ben de akvaryum kulubu sitesinde en eski üyelerden biriydim. Çocukluğumdan 18 yaşına kadar neredeyse 8 yıl takip ettim o siteyi :) Arada bir giriyordum siteye, eski bir arkadaşımı görmüş gibi hissediyordum. Ama artık kapandı galiba, zaten paylaşımlar durma noktasına gelmişti. Ama popüler olduğu zamanlar sabah 8 den gece yarısına kadar o sitede takıldığım oluyordu :)

Sele boyunu tavsiye edilen ölçülerin 4 cm altında kullanmaya başladığım gün kalça ağrısından kurtuldum. Pedli tayt ve jelli sele kılıfım geldiğinde eski pozisyona almayı düşünüyorum.

Arkadaşlar,

Doğru sele açısı ile ilgili sadece yere paralel diye bir açıklama yapılmış konu başlığında.

Fakat önemli bir nokta da kaçırılmış ! Sele açısı için yere paralele ek olarak çok düşük açıda arkaya doğru yani burnu biraz havada arkası biraz alçakta olacak şekilde de öneriler var. Bu önerinin sebebi ise şu: sele burnu ne kadar aşağıda olursa vücudumuz öne doğru eğilecek; bu da sürücünün öne eğilmesi ve vücut ağırlığımızın daha çok ele, bilek ve dolayısıyla boyun ve omuza yüklenme sonucu o bölgenin aşırı yüklenmesi ve yıpranması.

Yere paralele ek olarak, sele açısının çok az olacak şekilde; burunun yukarıda, arkanın ise aşağı şekilde de ayarlanabileceğini hem yurt dışı kaynakları araştırdığımda gördüm(Kaynak: (link)) hem de Türkiye'de satış yapan bir bisiklet firmasının bisiklet el kitapçığında gördüm.

Dolayısı ile yazmış olduğum öneriyi de açı ayarı yaparken dikkate alınız.

Bu konuda son noktayı spor ve ergonomi konusunda uzman ve konuyla yakından ilgili doktorlar ve ilgili bilimsel makaleler koyar derim.

Özgür bey, gerçekten konuyu doğru bir yerden yakalamışsınız. (Sele açısı için yere paralele ek olarak çok düşük açıda arkaya doğru yani burnu biraz havada arkası biraz alçakta olacak şekilde de öneriler var.) Bu konu gerçektende doğru, Seleyi ve seleborusunun ölçülerini bu şekilde kullanıyorum ve faydasını ağrısız geçirdiğim arazi turlarında görüyorum ve öneriyorum.
Teşekkürler.

Bu sele yüksekliği konusunda tamam ben sele ayarını kendime göre ayarlıyorum sorun yok fakat yüksekliği ölçmek istiyorum. Yüksekliği ölçerken göbekten sele raylarına kadar mı yoksa oturma yerine kadar mı ölçeceğiz ??

1gun 40 km kadar bisiklete bindim sele bolgemde acayip bi agri vardi :) tamda aradigim konuymus. Tesekkurker paylasim icin

güzel bir anlatım ve sonrasında gelen mesajlarla da faydalı bir başlık olmuş. Sanırım imkan varsa en iyisi her zaman brooks sele.

Iyi akşamlar , Telefondan girdiğim icin mı ilk sayfadaki Fotografları göremiyorum. ?

Yeri olmayabilir ama salcano city fun 60 kullanıyorum. Sele kendinden kayıyor tur esnasında. 20 km'lik turda bile 2 kere durup seleyi kaldırıyorum. Ona rağmen zamanla kayıyor aşağıya doğru. Yaşattığı sıkıntıyı tahmin edebilirsiniz. Bana da bisikletçi yukarı geldiğinde dizin tam 90 derecelik açı olacak demişti. Bir de ben sürüş esnasında sürekli top kısmıyla sürmüyorum. Hata mı yapıyordum :) Bazen parmak ucumla basıyorum bazen top bazen de tam orta bölgeyle kafama göre takılıyordum. Sele o kadar çok ağrı yapıyor ki beni tayt giymeme rağmen hafif bi kalkıp oturduktan sonra bile seleye çok rahatsız oluyorum. Konudaki bilgileri de deneyerek tekrar bakacağım artık teşekkürler bu güzel paylaşım için.

sele konusunda çok sıkıntı çekiyorum..süspansiyonu yüksek bir bisiklet ama çukurlara girip çıkınca bir şeyhissettirmiyor yalnız selesi arkaya gidiyor süreklii..yeni çıkan bir sistemi var adı aklımda değil ama dişli sistemi yok..şayet olsa zaten bende ayarlardım..ama şuanda çok sıkıntı veriyor eğer bu şekilde yapınca düzelecekse yapmayı denicem...çünkü sürüş keyfini 0 kadar indriyor

Geri