Scudo Sports

Diyet ve reflü

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.517
Tepki
11.601
Şehir
Konya
Diyet ve reflü (Bir makale özeti - Reflü: mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması)
Şişman kişilerin çoğunda reflü ve mide şikayetleri vardır. Fazla yağlı yiyeceklerin reflüye neden olduğu ileri sürülmüştür. Fakat reflünün diyetteki yağ miktarıyla değil şişmanlıkla ilgisi olduğu gösterilmiştir. Buna karşılık rafine (hızlı kana karışan) şekerlerin diyetteki fazlalığı ise reflüye neden olmaktadır. Yapılan bir araştırmada reflüsü olan hastaların diyetindeki glisemik endeksi yüksek gıdalar çıkartıldığında hastalık belirtilerinin bir hafta içerisinde düzeldiği gösterilmiştir.

(Glisemik endeks: Şekerli bir gıdanın kan şekerini -glikoza nisbetle- yükseltme oranı)

Hatta bu çalışmaya katılan hastalar aşırı demli çay, fazla miktarda kahve gibi kötü alışkanlıklarına devam etmelerine rağmen reflü şikayetleri düzelmiştir. Bahsi geçen hastalar mide ilaçlarının tümünü kesmişlerdir. Bizim gözlemlerimiz de aynı şekildedir. Düşük şekerli bir diyet olan “Taş devri diyeti”ni uygulayan kişilerin çok büyük bir bölümünde (neredeyse hepsinde) reflü birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Düşük şekerli diyetin reflüyü nasıl azatlığının mekanizması iyi bilinmemektedir. Benim kişisel görüşüm şu şekildedir.

Un ve şekerden zengin gıda ile beslenenlerde insülin direnci ve buna bağlı reaktif hipoglisemiler (tepkisel kan şeker düşükülüğü) olmaktadır. Hipoglisemiyi düzeltmek için vücutta sempatik sistem uyarılmaktadır. Yemek borusunun alt ucunun kapanması parasempatik sinir sistemi ile ilgilidir. Hipoglisemi sonucu sempatik sinir sistemi aşırı uyarılınca yemek borusu alt büzgeçi yutma olmamasına rağmen açılır ve mide içindekiler geriye kaçar.

İlaçsız reflü tedavisi
Acil tedavinin ilk adımı günde 4 litre su içmektir. Yakınmalar azalınca bu iki litreye kadar azaltılabilir. İkinci önemli adım rafine şekerlerin, un ve şekerden mamül gıdaların, belirgin bir şekilde azaltılmasıdır (Bak taş devri diyeti). Diyete akut belirtiler kaybolduktan sonra da devam edilmelidir. Üçüncü önemli adım günde en az 3-4 diş kadar sarımsak yemektir. Sarımsak ezildikten sonraki ilk yarım saat içinde tüketilmelidir (saramsak haplarının etkisi azdır). Sarımsak helicobacter dahil mide-bağırsak kanalındaki bütün patojen mikroorganizmaları etkisizleştirir.

Kaynak: Dr. H. Karadoğan, Şematize resim
 
Scudo
Paylaşımın çok faydalı olmuş. emek verip bizimle paylaşmışsın sağol reflü problemim olmasada sayende kendi kendime ilaçsız nasıl tedavi edebileceğimi öğrenmiş oldum. Bilgiler paylaşıldıkça çoğalır, belki bende başkalarına faydalı olurum. :)
 
Hastalanmadan önlem almak, ona göre yaşamak en güzel en rahat yaşam tarzıdır.
Sağlıklı, bol pedallı günler
 
Evet hocam gizli bilgileri ifşa ettiniz farkındamısınız.:mad: şaka:p Son zamanlarda bu hastalıkta herne hikmetse patlama yaşanmakta:rolleyes: bilmem insanlar farkındalarmı. Laparoskopiye gel vatandaş diyen cerrahlara :eek: Çeşitli dağlama yöntemleriyle karşılık vererek vatandaşı diğer kolundan çeken gastrocular :eek: aslında hepsi şekerli ve özellikle unlu şekerli gıda alınımının azaltılmasının etkisini bilmelerine rağmen gastro kongrelerinde adı bile geçirilmez ilaç taraftarları ile girişimciler tartışır dururlar.Ortak düşmanları cerrahlar o başka ama . Sayın forum üyeleri Mesut beyin önerilerini iyi okuyun ve ihtiyacı olan lar uygulasın başkası pek söylemez çünkü..
 
Ben taş devri diyetini deneyip olumlu neticesini yaşayan biriyim. Bu sayede sabah aç karna kupa ile şekersiz keskin neskafe yada çaybardağıyla Türk kahvesi içebilen biriyim. Taştan yumuşak yediğim hiç bir şey bende hazımsızlık yapmaz. Çoğu zaman balığı vs. çiğ yerim. Pasta yerine meyva, şeker yerine iğde yerim. Ancak bu midemin doğuştan çok sağlam olduğundan değil, taşdevri diyetiyle olan bir şey. Zira eskiden benim midem aç karna yarım bardak kahve içsem mahvolurdu. Siz de deneyin sonuçları paylaşalım. ;)
 
mesut hocam mükemmel bir reflü sunusu hazırlamışsın
nacizane bir hekim olarak sizi ayakta alkışlıyorum
 
teşekkürler paylaşım için
 
İşte benim müzdarip olduğum rahatsızlık.Reflü+üstüne gastrit.Ne yapmam gerektiğini,bana nelerin dokunduğunu bildiğim halde gel gelelim kendime söz geçiremediğim anlar olmuyor değil.Hem yerim hem hasta olurum diyerek kendimle inatlaşıp malup olmaya doyamadığım zamanlar oluyor.Siz siz olun kendinize dikkat edin bir kez kapıldın mı bu tür rahatsızlığı hep peşi sıra sizi takip ediyor:(
 
Bilgiler için teşekkürler. Bu şekilde kısa ve net bilgileri her an bulabilmek kolay değil. Teşekkürler.
 
Mesut Bey, bendede bildiğiniz gibi "4.grade Reflü" var. Bu bilgiler çok iyi gerçekten. Teşekkür ederim. “Taş devri diyeti” bunu hiç duymamıştım (?)
 
Geçmiş olsun Derye Bey.
Diyeti ben uyguluyorum ve çok memnunum. Diyet taş gibi, mideler taş gibi. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Derya AKYILDIZ
Ben Ahmet Aydın hocayla bizzat tanışıp bir kaç saat kendisiyle sohbet etme fırsatı bulmuş bir kişiyim. Kendisinin anlattıklarının ne kadar doğru ve bilimsel olduğunu ifade etmek gerekir. Büyük gıda ,ilaç devleri ve ne yazıkki bilimdeki uzantılarına karşı verdiği mücadele Donkişota bile fazla gelirdi inanın.Ama dedikleri inandikları bir bir ortaya çıkıyor.Kendisine buradan tekrar teşekkürlerimi sunmak isterim
 
@Ediz Tevfik Özgan

Kesinlikle insanların yaşam standartlarındaki düşüklük, olası yarın korkuları yuzunden beslenmeye olan önemsizlik hastalıkları patlatır.

Bu tarz hastalıkların en az oldugu ülke herhalde Almanyadır.

Oh ne güzel vatandaş bunalmasın, strese girmesin diye kaliteli bir yaşam sürsün diye canınızmı sıkıldı işten çıkabilirsiniz, devlet işsizlik parası ödüyo yeterki bunalıma girmeyin, artı size işte buluyorlar, cocugunuzmu oldu takma kafanı dostum çocuk parası ödeniyor cocugun masrafları için. iş yerleri son derece iyi denetleniyor.
lokantalar super denetleniyor.

ıvırmı oldu bilmem ne x yardımı zıvırmı oldu bilmem ne x yardımı :))

E haliyle insanlar nasıl olsa gelecek kaygısı duymadığı için beslenmesine ve spora iyicene özen gösterebiliyor.

Stress ve kaygı bütün hastalıkların anasıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: ZekiAlper
Ben de reflü hastasıyım.Kaçıncı seviye olduğunu bilmiyorum ama taş devri diyetini ben de uygulayacagım.Buradaki bilgiler için cok sagolun.
Hoş ilk zamanlardaki gibi yediklerimi kusmuyorum ama yutkunma sorunum ortaya çıktı.
Bu sefer de yemek borusu kanserinden şüphelendim zira belirtiler aynı ...
Endozkopi oldum doktorum bir şey yok dedi ,sadece reflü teşhisi koydu ,tedavisine başladım ama benim yemek borumdaki tıkanıklık hala var
Bir bir buçuk aylık reflü tedavim devam ediyor.Bir aydan sonra tekrar kontrole gidecegim ...
Yemek borusundaki(gırtlagımdaki desem daha iyi uyar aslında) tıkanıklık için bir öneriniz var mı
 
Taş devri diyetinden sonra Karatay diyeti çıktı.
 
Reflü kötü bir durum arkadaşlar. Aynısından bende de var. 2002 yılından beri çekiyorum. Midem de gastritte var. Mide ekşime ve yanma sorunum çok fazla oluyor.
Bazen Bogazıma geldiğini hissediyorum yediğim yiyecekleri. Sanki bogazıma kadar doluyor.
bu şikayetler dışında arada olan birşey var bir de. Böyle midenin üst tarafından başlayıp bogazıma kadar çıkan korkunç bir ağrı hissi. Arada bunu çekiyorum çok can acıtıcı. Bunun sebebi nedir onu hiç bilmiyorum.
Son zamanlarda asitli içecekleri iyice azalttım. Koladan uzak durmaya çalışıyorum. Acıyı çok severim eskisi kadar yemiyorum. Kahve çok içerdim artık 3 -5 ayda bir veya 2 defa içiyorum.

Taş devri diyetini bu akşam eve gidince araştıracağım. Bakalım nasıl bir diyet. Olmadı uygulamaya çalışacagım.

Payaşım için teşekkürler.
 
Öncelikle herkese geçmiş olsun, ben de reflü hastasıyım.Yaklaşık 8-9 ay kadar ilaç kullandım, kendimi iyi hissediyordum ama ilaç alamadığım 3 günlük bir sürecin ardından hemen yanmalarım arttı.Ben de doktoruma danıştım, sürekli ilaç kullanmak istemiyorum dedim (daha 21 yaşındayım), o da bir süre yediğine içtiğine dikkat et dedi.
Asitli içecekler, çay, kahve, acılı baharatlı yiyecekler, turşu gibi şeylerden uzak duruyorum, akşamları erken yemek yiyorum, ekmeği uzun bi süre bıraktım.Şimdi zaman zaman hafif yanmalar oluyor ama kesinlikle hergün ilaç kullanmaya tercih ederim bunu.
Varmak istediğim nokta şu, reflüyle başa çıkmanın yolu diyetten geçiyor, kendinize bakmanızdan geçiyor, bir süre bişeyi yemeyice yokluğuna alışıyorsunuz zaten,
Ve şekeri ve şekerli ürünleri azaltınca midemin rahatladığını ben de farkettim.
 
muratcolakoglu

Arkadaşım çok çok teşekkür ederim ... :)

Ben de bu hastalıkla ilgili izlenimlerimi ileteyim.
Bi kere bu illet yemekten de olmuyor bence ilk nedeni yoğun stres :(
Bir iki ay önce aile içi büyük moral bozucu olaylar yaşadım .Bir hafta boyunca yediklerimi öğürdüm ,öğürürken de tabi boğazımdan kan geldi ,önemsemedim ve bu midemden gelen asit yemek boruma zarar verdi.Sanırım şu an gırtlağımdaki enfeksyon bu yüzden ...Şu an ,kola kahve cikolata yağlı baharatlı tarzlı yiyecekleri asla tüketmiyorum ve yediklerimin ağzıma geldiğini hiç hissetmiyorum :)
Size de bu yiyeceklerden kesinlikle uzaklaşmanızı tavsiye ederim ...Tedavi olarak mide koruyucu ve yemekten sonra alınan gaviscon'u kullanıyorum ve yediklerime dikkat ediyorum
cenkduran arkadaşımın paylaştığı yazıda 4 öneri üzerinde durulmuş
Beslenme, Egzersiz, Sevgi ve Dostluk

Ben bunlardan beslenme yi ve egzersizi başarıorum bisikletle ama sevgi ve dostluk konusunda bir şey yapamıyorum :)
ve bu da benim stres katsaymı arttırıyor .Reflü tedavisinden sonra psikiyatra gitmeyi planlıyorum zaten kafa rahatlatıcı geniş insa yaptırıcı olaylara takmamayı sağlayan bir ilaç varsa kullanmak istiyorum :D ;)
 
Geri