Arkadaşlar selamlar bizde 15 temmuz gibi Batum'dan Samsun'a doğru gelmeyi planlıyorduk. Fakat Samsunda daha önceden Batum'a gidip gelen çok tanıdığım var. Batum için pek tekin bir yer değil deniyor, öncelikle hırsızlık çok fazla ve buna dikkat etmelisiniz. Çadır olayı bu durumda çok güvensiz oluyor, kalınabilecek düzgün oteller 100-150 $'dan başlıyormuş. Yemesi içmesi ucuz memleket sanırım ve bu yüzden 100 $ için adam keserler gibisinden yorumlar geldi

Fuhuşun ve kumarın en bol olduğu şehirlerden biri zaten Batum. Giden tanıdıkların hiçbirisi kendi arabasıyla gitmiyor mesela arabalarını Hopa'da bırakıyorlar, Sarp Sınır Kapısından arkadaşlarımız alıyor dediler. Hatta Trabzonlu veya Rizeli arkadaşlar varsa bilirler, o taraflarda Gürcistanda Mağdur Olan Türkler Derneği adında dernekler var. Haksız yere Gürcistan'da cezaevinde yatan Türk vatandaşları kurtarmak adına falan kurulmuş. Tanıdık ayarlayalım istersen geç oralarda kalıcak yer ayarlarlar sana falan dediler ama genelde Batum'a gitme diyorlar. Batum gitseniz dahi Tiflis'e falan daha ileriye geçmeyin derim ben.
Bizde tur planını değiştirdik Sarp'tan veya Hopa'dan başlayacağız tura.
Şimdi gelelim Samsun'dan sonra gezip görülebilecek yerlere. Samsun'da Bandırma Vapuru ve Atatürk'ün evi var bunları görebilirsiniz. Eğer görmek isterseniz şehir meydanında müzelerde var.
Terme'den geçerken mutlaka Terme pidesi yiyin.
Ünye'de Çakırtepe'ye çıkabilirsiniz, sahilde çay içebilirsiniz.
Fatsa / Yalıköy'de Yalıköy köftesi yenebilir, ayrıca Yalıköy'ü geçince yolun solunda Uzun Saçlı'nın Yeri var. Nusret Babanın yanına uğrayıp mutlaka bir çay için derim ben.
Giresun Bulancak'ın pidesini çok övmüşlerdi fakat ben yemedim daha önce, aklınızda bulunsun.
Giresun'da Giresun kalesi görülebilir fakat bisikletle çıkması bir hayli zor olacaktır.
Trabzon Vakfıkebir'den mutlaka ekmek alın
Akçaaabat'ta güzel bir Akçaabat köftesi yiyin. Yemeniz gereken yeride söylerdim fakat adını unuttum ne yazık ki.
Trabzon merkezde Atatürk köşkü vardı yanılmıyorsam.
Sürmene'de anayol kenarında Serender diye bir yer var orada durun ve mutlaka Kavurmalı - Peynirli Sürmene Pidesi yiyin. Sürmene'den hakiki Sürmene Bıçağı almayıda unutmayın.
Trabzon merkezden Maçka'ya doğru sapın ve Sümela manastırını gezin.
Of'tan içeri girin Uzungöl'e gidersiniz.
Rize Çayeli'nde Hüsrev'de mutlaka ama mutlaka leziz kuru fasülye yiyin.
Ardeşen'den içeri kıvrılıp Ayder Yaylasını ve Zilkale'yi görün. Ayrıca Zilkale'nin ilerisinde Palovit şelalesi var suyu 30 metreden dökülüyor. Tam bir doğa harikası fakat yolu çok bozuk.
Daha ilerisine yönelik pek birşey hatırlamıyorum.
Bu arada Samsun'dan önce Sinop'tan geçecekseniz mutlaka Cezaevini, Hamsilos'u, Sinop kalesini ve Erfelek Şelalelerini görün.