Fotoğrafla Desteklenmiş, Fotoğrafları Küçültme ve Foruma Fotoğraf Ekleme rehberi:

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
Resimlerle Desteklenmiş, Resimleri Küçültme ve Foruma Resim Ekleme Rehberi:


Merhaba arkadaşlar.

Forumda gördüğüm resim atamıyorum mesajlarını gördükçe, yeni bir konu hazırlama vakti geldi diye düşünüp, olabildiğince basit bir anlatım ile, resim küçültme ve foruma resim atma işlemini anlatan bir yazı hazırlamaya çalıştım.

Tabi bu yazının benzerleri şu anda forumda ayrı konular halinde var. arkadaşımın ve beyin konuları var. Ama ben biraz da resimlerle destek olarak yeni bir konu hazırladım. (isimler üstüne tıklarsanız konulara ulaşabilirsiniz.)

Ama resim atmak için kullandığımız site Türkçe olmuş, karışıklık olmaması adına yeni konu olarak açıyorum.

Dijital fotoğraf makinemizden, kendi bilgisayarımıza kayıt ettiğimiz resimleri önce forum kurallarına uygun büyüklükte olup olmadıklarını kontrol ediyoruz.

Forumlar genelde, resimlerin piksel sayılarının, 640 x 480 veya 800 x 600 piksel ebatlarında olmalarına izin veriyorlar.

Eğer bilgisayarımızda ki resimler, bu verilen ölçülerden, büyük ise, ilk önce bilgisayarımızda bunları küçültme işlemini yapıyoruz.

Küçültme işlemleri için ya, anında tek tek küçültme yapıyoruz, ya da, daha önceden resimleri bilgisayarımız da kurulu olan yazılım ile, toptan küçültme işlemine tabi tutuyoruz.

Benim kullandığım küçültme programı çok basit bir program ve bilgisayarımızda çok az yer kaplıyor . Bir defaya mahsus bunu bilgisayarımıza kuruyoruz ve o artık bilgisayarımızda devamlı toptan küçültme programı olarak duruyor.

A-) Resimleri topluca küçültme işlemi:


Ben basit olduğu için Visualizer Photo Resize adlı programı kullanıyorum. Ama buna benzer nette onlarca program mevcuttur. Benim kullandığım program şu an için kaldırılmış olduğu için ben sizler için yeni bir programı anlatıyorum.

Bu programı indirmek için
Açılan pencereden en altta olan High Quality Photo Resizer yazısının sağındaki download a tıklıyoruz.

(link)

Açılan küçük pencerelerden çalıştıra tıklayıp bilgisayarımıza bu yazılımı kuruyoruz.

Programın adı : High Quality Photo Resizer
Program Sürümü : v1.20 - Son Versiyon
Program Boyutu : Sadece 670 kb.
Platform : Windows 9x/ME/NT/2K/XP/2K3
Kullanım İzni : Freeware - Ücretsiz

Kurulum sonunda bilgisayarımızın ön yüzünde High Quality Photo Resizer adlı küçük logo çıkıyor.
Artık toptan küçültme işlemi yapacağımız resimlerimiz için interneti kullanmayan, bilgisayarımızda kurulu olan, küçültme programımız mevcut oluyor.

High Quality Photo Resizer Programı ile aşağıdaki formatlarda olan resimlerinizi kalitesinden hiç ödün vermeden, özellikle web sayfalarınız için yeniden boyutlandırabilirsiniz.

Programın Desteklemiş Olduğu Resim Formatları :
BMP, DIB, EMF, GIF, ICB, JPG, JPEG, PBM, PCD, PCX, PGM, PNG, PPM, PSD, PSP, RLE, SGI, TGA, TIF, atışma, VDA, VST, WBMP, WMF, JPG, BMP, TIF ve TGA.



Ön yüzdeki logoya tıkladığımızda aşağıdaki gibi bir pencere açılıyor.

(link)

Şimdi bu açılan pencere de, bilgisayarımızda olan, küçültmek istediğimiz resim klasörünü aramak için add folder kutusuna tıklıyoruz.

(link)


Add folder kutusuna bastıktan sonra hemen sol tarafta bilgisayarımızda ki klasörleri gösteren yer çıkıyor. Buradan küçültmek istediğimiz resim albümünü işaretleyip tamama basıyoruz.
Sonra aşağıdan mext kutusuna tıklıyoruz.
(link)

Şimdi ise resimlerin küçültüldüğünde, küçük resimlerin gideceği adres ortaya çıkıyor.

Burayı, browse tıklayıp değiştirmezsek, küçük resimlerimiz yazan adres olan, bilgisayarım, yerel disk C, Program files klasörü altında, high Qality Photo resizer klasörü altında , output klasörüne gönderilirler. Yani küçültülmüş resimlerinizi bilgisayarınızda bu sıra ile arayıp bulacaksınız.
(link)
Ama şimdi dikkatli takip ederseniz ben uzun uzadıya bu küçük resimleri aramakla uğraşacağınıza Browse tıklayarak, küçük resimlerinizi de aynı albüm altına atmayı göstereyim.
Browse tıklıyoruz, açılan bilgisayarım içinden, küçültmek istediğimiz albümü seçip, sol alta ki yeni klasör oluştura basıyoruz.



(link)

Sonrada alttan tamam a basıyoruz.

(link)


Sonra da next basıyoruz.

(link)

Şimdi en önemli yer olan resim ebatlarını seçme kutularına geldik.
Bu programda, her yeni albüm için, küçültme işlemi yaparken, buradan mutlaka resim ebat bölümünde seçim yapmak zorundayız.


(link)

Seçimleri yaptıktan sonra next, bir daha next yapıp, en son start a basıyoruz.

(link)

Son sayfa aşağıdaki gibi çıkıyor ve evet kutusuna tıklayıp işlemi bitiriyoruz.

(link)

Şimdi sırada küçültülmüş resimlerimizi aramak kalıyor.
Yukarda yazdığım gibi, browser kutusuyla değiştirme yapmadıysanız, küçültülmüş resimleriniz, bilgisayarım, yerel disk C, Program files klasörü altında, high Qality Photo resizer klasörü altında , output klasörüne gönderilmiştir.

Ama browser kutusundan seçip, resimleri aynı albüm içine gönderdiyseniz de , albümünüze gidip bakıyorsunuz.

(link)

Bundan sonra forumlara resimlerinizi koyarken bu küçültülmüş resimlerinizi seçiyorsunuz.



B-) Foruma tek tek resim ekleme bölümü.
Yabancı site hali:

Gelelim resized albümünü net ortamına atmaya.

İlk önce foruma atacağınız resimleri net ortamına link olarak yazabilmek için (link) sitesini bilgisayarınız da açınız.
(link)

Yukarıda görüldüğü gibi.
Şimdi bu siteyi açınca ortalarda olan resize image kutusunu işaretleyip hemen yanında bulunan ebadlar içinden 800 x 600 ebadı seçiyoruz.
Sonra yukarıdan Browse yazan yere tıklayıp. Kendi bilgisayarımızdaki foruma atmak için küçülttüğümüz resimlerden istediğimiz resmi seçiyoruz. Tabi burda 800 x 600 ebadı seçtiğimiz için bu site istersek büyük resmimizi de küçültecektir.

(link)

Browse kutusuna basınca açılan bilgisayardaki dosyaların olduğu bölümden resized dosyasını bulup ilgili resme tıklayıp aç a basıyoruz.

(link)


Sonra da stard upload a basıp resmimizin link haline gelmesini bekliyoruz.

(link)

Çevirme işlemi bittikten sonra da resmimiz küçük halde gözüküyor bu resmin hemen yakın altında olan hot link for forums (1) yazan yerin yanında ki kutu içindeki linki komple kopyalayıp foruma yapıştırıyoruz. Ve bu işten sonra forumda resmimiz görünür halde çıkıyor.

(link)

Linki kopyalayıp, forumda açtığımız, yeni konu veya mesaja cevap penceresine, yapıştırmamız yeterlidir.

(link)

linki yapıştırıp, yeni konuyu göndere bastığımızda, resmimiz aşağıdaki gibi görünür hale gelecektir.
Benim aşağıda seçtiğim resmim gibi.



(link)






C-) Foruma tek tek resim ekleme bölümü.
Türkçe site hali:

Gelelim resized albümünü net ortamına atmaya.

İlk önce foruma atacağınız resimleri net ortamına link olarak yazabilmek için (link) sitesini bilgisayarınız da açınız. Eskiden yabancı dil olan bu site yakın bir zamanda Türkçe olmuştur. (Bu sitenin eski klasik ve yeni şimdi ki hali mevcuttur. Alttan klasik veya yeni şekli olarak değişim yapabiliyorsunuz. Ben yeni şeklini size anlatıyorum.)

Burada media upload kutusuna basıyoruz. Üye olmuşsanız direk Türkçe olarak açılıyor ve ortam yüklemesi yazıyor, buraya basıyoruz.

(link)



Bu sitede forumlara atacağınız resimleri her zaman görebilmek istiyorsanız, bu siteye ücretsiz üye olabilirsiniz.

Üye olunca resimlerinizde, forumda sayfa yapısını bozan resim yanlarında çıkan, reklamlarda çıkmıyor. Onun için ücretsiz üye olmanız çok daha iyi oluyor. Ve istediğiniz anda da, bu resimlerinizi yeniden yükleme yapmadan, bu sitedeki linkleri kopyalayarak, başka forumlarda kullanma şansınızda oluyor.

Açılan sayfada browse kutusuna tıklıyoruz.

(link)

Bilgisayarımızda ki resized kutusundan koyacağımız resmi tek olarak seçiyoruz. ( Bu image sitesinde toplu resim atma şeklide var ama, ben denediğimde resimler büyük çıkmadığı için çok küçük çıktıkları için ben tek tek yükleme yapıyorum.)



Şimdi yükle kutusuna basıp resimlerin link haline dönmesiniz bekliyoruz.

(link)

Forum kodu yazan linki kopyalayıp foruma yapıştırıyoruz.

(link)
Yani aşağıda gözüktüğü şekilde

(link)

Bu kopyaladığımız linki forumda, ya yeni konu açtığınız mesaj kutusuna, ya da, cevapla deyip, bir mesaja resimli cevap verirken, açılan mesaj yazma kutusuna yapıştırıp, yeni konuyu gönder veya yanıtı göndere bastığınız anda, resminiz forumda görünür şekilde çıkmaya başlayacaktır.


D-) Otomatik tek tek küçültme

:(link) sitesinde olan bir özellikte foruma atacağınız büyük resimlerinizi isterseniz, link haline dönüştürürken otomatik olarak ta küçültme işlemine tabi tutabilmenizi sağlayan, yükleme seçenekleri diye, boyutu seçebileceğiniz bir yerde vardır.

(link)

Buraya tıkladığımızda açılan yerdeki 800 x 600 seçeneğini seçerseniz , buradan da, küçültme işlemini yapabilirsiniz.

(link)


Şimdi diyeceksiniz, o zaman toptan küçültme programı olan Visualizer Photo Resize programına ne gerek var. Resimleri tek tek küçültürüm.

Ama toptan küçültme yaptığınızda onlarca resim bir anda ve çok kısa sürede küçülürler, size hazır küçük resimleri image sitesine, resized dosyasından seçip atmaktan başka iş kalmaz.

Büyük resimleri image sitesinde küçültme yaparken nette, çok bekleme yaparsınız, halbuki image sitesi küçültülmüş resimleri link haline çevirirken çok bekleme yapmaz. Kendi bilgisayarınızdaki programda küçültme yaptığınızda, netteki kotanıza dokunmamış olursunuz. İmage sitesinde küçültme yaptığınızda kotanızdan süre kaybetmiş olursunuz. Tek farkı bur dadır.

Bir de; Resimlerinizi tek, tek foruma atmak yerine, bilgisayarınızda açacağınız bir Word sayfasına, konu ve linkleri hazırlayıp, bu hazırlanan konu ve linkleri foruma kopyalayıp atarsanız, sizin için çok kolaylık olur.

Tüm imla hatalarını Word dosyasında düzeltme şansınız ve resimler arasında yapacağınız yorumları rahatça yapma şansınız olur.
Bir başka faydası da netteki kesilmelerden dolayı attığınız konu ve resimler yok olmaz, her zaman Word sayfasında kopyalıya bileceğiniz şekilde dururlar.

İnşallah bu konu ile sizlere faydalı olabilmiştir. ;)

Sevgi ve selamlarımla. :)

İyi forumlar.
 
Scudo

Kamil Yıldız

Daimi Üye
Kayıt
25 Temmuz 2007
Mesaj
355
Tepki
457
Şehir
Çanakkale
Bu konuda yardıma ihtiyacı olanlar için mükemmel bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık Ender bey!

Ayrıca fotoğrafları "imageshack.us" sitesi üzerinde küçültmenin bir dezavantajını da ben söyleyeyim; çok büyük boyutlu fotoğrafları yüklemeye çalışırken, örneğin 5-6 Mb. lık, sık sık hata ile karşılaşırsınız! Aynı fotoğrafı tekrar tekrar yüklemek zorunda kalır, daha da zaman kaybedersiniz. Teşekkürler..!
 
  • Beğen
Tepkiler: Ender Alıcıoğlu

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Özenle hazırlanmış bu çalışmadan sonra hiç bilmeyenler dahi fotoğraf ekleme konusunda kısa sürede ileri seviyeye geleceklerdir.
Ellerine sağlık Ender abi.:in: :in: :in:
 
  • Beğen
Tepkiler: Ender Alıcıoğlu

sadana

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Ağustos 2006
Mesaj
2.243
Tepki
2.319
Şehir
Adana
Ender abi eline koluna sağlık..Paylaşım süper umarım bir çok kişi yararlanır..
k.i.b slm lar..
 
  • Beğen
Tepkiler: Ender Alıcıoğlu

ali karagönlü

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mart 2009
Mesaj
1.057
Tepki
630
Şehir
!Denizli-Horozkent!
Konu çok güzel. İlk başlarda ben de baya zorlanmıştım. çoğu arkadaşın işini görecektir. Tekrardan teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ender Alıcıoğlu
Kayıt
7 Nisan 2010
Mesaj
46
Tepki
17
Şehir
İSTANBUL
Resimleri küçültme işlemi ok faka resimleri tek tek foruma gönderme konusunda verdiğiniz link (link) açılmıyor. Dolayısıyla resimleri foruma atamıyorum. başka bir yolu var mıdır?
Yardım edermisiniz.
Teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: emin demirpolat

CEM ATEŞ

Forum Demirbaşı
Kayıt
14 Mart 2009
Mesaj
478
Tepki
938
Şehir
Acıbadem/Kadıköy
@Birol AKTÜRK

Site arasıra hata veriyor. Eğer daha önceden üye olduysanız. (link) imageshack uploaderı yükleyip,bir kerede isteğiniz kadar resimi upload edip bir kerede foruma ekleyebilirsiniz.
Üye değilseniz site açıldığı bir anda kolayca üye olabilirsiniz.
Site açılmasa dahi program her zaman sorunsuz çalışıyor. Ben öyle ekliyorum tüm resimleri.
 
  • Beğen
Tepkiler: emin demirpolat

emin demirpolat

Aktif Üye
Kayıt
14 Nisan 2009
Mesaj
191
Tepki
270
Şehir
zonguldak-ereğli
@CEM ATEŞ

Birol Beyle aynı fikirdeyim, İmage shack artık çoğu zaman açılmıyor, farklı siteleri denedim, açtım üye oldum ama başarılı olamadım, acaba i.shack dışında kolayca çalıştırabileceğimiz ona yakın kolay bir başka site varmı. Sanırım cevabınızda da site açılmasa da olur gibi bir ifadeniz var, hiç işlenmemiş fotoğrafları işlemek bir yana, en azından siteye yüklemek için, imageshack internet ağından adreslerini kullanıyordum.
 

kizak

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
891
Tepki
1.892
Yaş
67
Şehir
Balıkesir/Akçay
Bisiklet
Sedona
Ender kardeşim bu anlatım gerçekten çok aydınlatıcı ve anlaşılır ellerine gönlüne sağlık.Teşekkürler
 
  • Beğen
Tepkiler: Ender Alıcıoğlu

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
@Birol AKTÜRK

Merhaba image sitesi en kolay kullanımı olan bir site idi. Ben halen çok rahat kullanabiliyorum. Çünkü image sitesi normal açıldığı an bu siteye üye olup onun bir uzantısını bilgisayarıma indirmiştim. Şimdi bu indirdiğim bölümü kullanıp eskisi gibi fotoğraflarımı siteye yükleyebiliyorum.

Kullandığım bir site daha var. Ama inanın bu site image kadar kolay kullanılamıyor. Ama imageden daha hızlı ve çoklu resimi anında atma özelliğide var.

Bu siteyi googledan Türkçe çeviri kısmını kullanıp çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz, yanlız bu sitede ücretsiz üyelik şartı var. Yani üye olmadan bu siteyi kullanamıyorsunuz.

(link)
işte bu site. Ama bunun kullanışı, zaman içinde çok değişiklik yaptığı için, bunu madde madde anlatmak biraz zor, artık bunu yapa yapa yapmayı geliştirmeniz gerekecek.

Kolay gelsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: kizak