Topçular-İznik-Yalova Keşif Gezisi

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
1.002
Tepki
691
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
Merhaba,

Dün 12 saat aydınlık olan bir günde İznik seyahati (120 + 40 km.) gerçekleştirdim. Amacım yolları tartarak İstanbul'a yakın bu güzide ilçemize, hava kararmadan nasıl gidilip dönüleceğini öğrenmekti. Şimdi gezi notlarımı ve fotoğraflarını paylaşıyorum...

Önemli Not 1: Yaklaşık 150 fotoğraf çektim (sağ alt köşelerinde 3 dk. geri kalmış saat yazmakta) ve taktir edersiniz ki bunların hepsini burada paylaşamam. O yüzden şuradaki "slide show" imkanını deneyin derim:

(link)

Öncelikle sabah 06:30'da evden çıktım ama 07:20 Bostancı-Gebze treni ile vakit kazanmak ve vücudu zorlu yollar için taze bırakmak gerektiğini belirteyim. Aksi taktirde vakit veya güç bakımından (belki de her ikisi de!) bir gün konaklamalı gezi tertiplemeniz gerekebilir. Yine de kuvvetli biri için zor değilmiş çünkü giderken (mesafe ~54 km.) 13 km./s, dönerken (mesafe ~66 km.) 19 km./s ile yol aldım ve her ikisi de yaklaşık 4'er saat sürdü.

(link)

Yukarıda, şafak sökerken TEM yolu arkasında Kayışdağı gözükmekte; ben ise yan yoldaydım. Tam olarak evimden 10 km. yol almalıydım. Aşağıdaki ise yarım saat tren bekledikten sonra "tren gelir hoş gelir" ruh haliyle çektiğim fotoğraf. Neyse ki teptiğim yol için biraz dinlenmiş oldum ama daha Eskihisar'a 4 km. vardı...:)

(link)

Not: Tüm fotoğrafların büyükleri için üzerlerine tıklayabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz yerden itibaren "slide show" imkanı mümkün. Ancak ayarlar (Options) bölümünden geriye doğru seçeneğini işaretlemelisiniz.

(link)

Yukarıda, Gebze'deki Eskihisar yolu görünmekte ve buraya yaklaşık 50 dk.'lık tren yolculuğu ile geldim. Aşağıda, feribota binmeden evvel ilk defa çektiğim bir anı fotoğrafı yer almakta. Oysa haberim yok feribot neredeyse kalkıyormuş, neyse ki yetiştim!

(link)

Deniz ve Demir Yolları

Tam burada küçük bir özet geçmeliyim. Bostancı'dan Gebze'ye tren 50 dk. sürerken, hızlı feribota ile Yalova-Pendik arası 45 dk. sürüyor. Aşağıda da belirttiğim gibi yaklaşık 30 dk.'da Eskihisar-Topçular arası yolculuk yapıyorsunuz. Böylece toplam beklemeler hariç yaklaşık 2 saat bisikletin dışında yolculuk var ki bu 12 saatlik bir gündüz yolculuğu için size 10 saat kaldığını göstermektedir. Eee 8 saat de bisiklet üzerindeyseniz 2 saat gibi bir gezi tertiplediğimizi dikkatlerinize sunarım!

(link)

Yukarıda, Topçular'daki Yalova/Kocaeli yolları görünmekte ve buraya tam 30 dk.'lık feribot yolculuğu ile geldim. Aşağıda ise olayın başladığı Denizçalı Köyü ve belli olmazsa da (kırmızı halka ve büyütülmüş resim ile düzenledim) "dakka 1 gol 1" denecek köpekler beni beklemekte...:)

(link)

Önemli Not 2: Bu yolda yüzü aşkın köpek ile muhatap oldum. Yani kötü bir yol olmasını bırakın (yokuş olan bazı dönemeçler hariç köye kadar toprak taş karışımı) onlarca köpekten oluşan köpek çeteleri (çete hafif kalır, ORDU!) sizi ürkütebilir. Ama herhalde belediye korkuttuğu için olsa gerek, her seferinde yolumdan çekildiler. Hatta yukarıdaki fotoğrafta bile köpekler yol kenarında havlamadan geçmemi beklediler. Tabi bisikletten inip yürüyerek geçmemin etkisi olabilir, bilemiyorum. Son olarak bisiklete binmeden evvel arkamdan bana baktıkları şu fotoğrafı çektim:

(link)

Bu köpekler, benim gidiş yolculuğumdan karşılaştıklarım ve sanki ileride neler ile karşılaşacağımı haber verir gibiydiler!

(link)

Yukarıda yaklaşık yarım saat sonra ilk yokuşlar başladı. Tam da belediyenin temizlik işleri ile alakalı bölümü. Eğimi aşağıdaki fotoğrafta daha çok belli oluyor. Bilmem buraya kadar olan fotoğraflarda yolun kötü oluşu belli mi!

(link)

Bu yolun kötü olduğunu daha önce belirtmiştim. İşte aşağıdaki fotoğraf bunun kanıtı...

(link)

Yolların Genel Durumu:

Neyse ki tepeye ulaşınca (15 dk. sonra, rakım 240 m.) yol artık genel olarak düzeliyor. Fevziye ile Tevfikiye köylerin arasındaki yolda çakıl taşları yere iyi yapışmamış. Bu yüzden Fevziye yokuşunda 10 km./s altına düşmeniz kaçınılmaz ve lastiklerin ezdiği patikadan geçmek şart. Kızderbent Köyü'nden sonra ise çok daha iyi çünkü Altınova-İznik Yolu, bu köy içinden geçiyor.

Dönüş yolunda ise Narlıca'ya (buranın belediyesi büyük) yaklaştıkça harika yollar ile karşılaşacaksınız. Stabilize ama gri renkli öyle bir yol ki sanki taş yolda gidiyorsunuz, bisikletin akışı çok iyi. Narlıca yokuşunu saymazsak dönüşte hiç yokuş yok denilebilir.

Gidiş yolundaki yokuşlar ise köy sayıları ile eşit. Yani köyler ya tepelere kurulmuş (Denizçalı, İlyasköy gibi) ya da kuytulara (Karadere, Fevziye gibi) kurulmuş. Kızderbent köyü de ilerideki tepeye (rakım 322 m.) rağmen çukurda sayılır ama pek hissedilir derecede değil. Yani bu Altınova-İznik yoluna geldiniz mi olaylar kolaylaşıyor...:)

veeee İznik...

(link)

Burayı biraz hızlandırmak istedim. Zaten yukarıdaki ilk notta bahsettiğim bağlantı ile tüm fotoğraflara bakabilirsiniz. Amacım keşfetmek ve köfte yemek olduğu için şu fotoğrafları vermeden geçmemeliyim...

(link)

Yukarıda, şehre girer girmez karşılaştığınız ilk tarihi eser olan İstanbul Kapı'sı. Tabi Yenişehir tarafından girseydik başka bir kapıyla karşılaşıyor ki çıkarken bunu da Kırgızlar Türbesi'ni de görüyorsunuz. Sağdaki ise şehitlik anıtı ve yanı başında sanayi var! İstanbul Kapı'sına çok yakın ve anıt sanki kapıdan gelenleri gözlüyor gibi.

(link)

Not: Tüm fotoğrafların büyükleri için üzerlerine tıklayabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz yerden itibaren "slide show" imkanı mümkün. Ancak ayarlar (Options) bölümünden geriye doğru seçeneğini işaretlemelisiniz.

(link)

Bu da yediğim ilk İznik köftesi. Porsiyon ücreti 6 TL ve karşılığında toplam 5 adet köfte ile kızarmış kocaman köy ekmeği dilimleri geliyor. Ben şişmeyim diye bir dilim ekmek yedim. Ayrıca kilosu 24 TL'den pişmemiş köfte alabiliyorsunuz. Her biri 40 gram geliyormuş. Dolayısıyla evde yapacaksanız bir köfte fazla yiyorsunuz...:)

Yediğim diğer şeyleri özet geçmeliyim çünkü bu yolculukta hiç pilim bitmediğine şaşırdım. Normalde hayatımda 100 km.'yi geçmemiştim ve bu (8 saat yolculuk) benim için çok fazlaydı. Belki de düzenli besin alınca ve sakatlanmazsanız (popo ağrısı dahil!) pil bitme hadisesi diye bir şey yok gibi. Aldığım besinler kısaca şöyle:

  1. Gidiş yolu boyunca 2 lt. karışım (1/2 elma suyu ve 1/2 maden sodası) ve 1 lt. su
  2. Köftelerden önce hazım başlasın diye şehre girmeme az kala (13 suları) Susam Krokan (40 gr./563 kcal)
  3. Şehirde (14 suları), dönüş yolunda güç verdi mi (?) bilmiyorum ama köfte (200 gr.) yedim ve 1 lt. su
  4. Narlıca çıkışında (17 suları) Amerikan Fıstık Krokan (40 gr./272 kcal) ve 1/2 lt. su
  5. Osmangazi çıkışında (17:45'de) Antep Fıstık Krokan (50 gr./263 kcal) ve 1/2 lt. su
Toplamda 120 km.'yi, 1 lt. maden sodası ve 1 lt. elma suyu (4 TL), 3 lt. su (2 TL), 200 gr. köfte (6 TL), 40'ar gram Susam ve Fıstık Krokan (2 TL), 50 gr. Antep Fıstık Krokan (3 TL) ile tamamladım. Pahalı olan krokanı yol sonuna ödül diye saklıyordum ama kesilirsem ödülün hiç bir anlamı kalmadığı için Osmangazi'de götürdüm...:)

Özetle 17 TL gıda, 13 TL yol (1,75 TL tren + 3 TL feribot + 8 TL hızlı feribot) ile 30 TL'ye patladı ki alınan hazzı otobüs ile yaşayamayacağınız için paha biçilmez! Bu arada sabah saati kimse bir şey demediği için tek Akbil bastım ki oradan biraz bütçeyi kıstım. Özellikle hızlı feribot biletini bir hafta önceden almış olmam iyi bir indirime (3 TL) sebep oldu. Artık 5 TL bisiklet cezasını da önemsizleştirdi.

İleride bir kaç fotoğraf ve deneyimlerimi de paylaşmak istiyorum. Gerçekten çok fazla tecrübe edindim. Bunları kendime saklayacak değilim. Gerçi tecrübelerin çoğu için denemeniz gerekiyor ama yukarıdaki gibi bilgilerden oluşan kısmı kolaylıkla paylaşılabilir. Bu yolculuğu, kazasız ve vaktinde tamamlayabildiğim için Allah'a şükürler olsun. Gerçekten de her anı rafine yaşadım ve bir çok kıl payı mevzusu ile karşılaştım!

Sevgiler, saygılar...
 
Scudo

çağrı ilter

Aktif Üye
Kayıt
27 Ocak 2011
Mesaj
119
Tepki
61
Şehir
İstanbul / Manisa
Bisiklet
Scott
tebrik ederim öncelikle. bir şey sorayım bir de. toprak yollardan gitmek kendi isteğiniz miydi? çünkü biz düzgün olmasa da tamamı asfalt bir yoldan gitmiştik feribottan indikten sonra.. neyse o köfteyi yediyseniz nasıl gttiğiniz çok önemli değil zaten:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
1.002
Tepki
691
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
Kendi tercihimden çok bana en yakın yol olarak göründüğü için buradan gittim. Aslında geçen ay bir oylama yaptım. Sonuçlara bakılırsa çoğunluk Kızderbent yolunu tercihi ediyordu ki herkes Altınova-İznik yolunu seviyor olmalı. Herhalde Kızderbent öncesini kast ediyorsun? Bu durumda yol uzuyor olmalı ve aynı gün tekrar dönecek zamanı bulamayabilirdim. (-bknz. (link))

Aslında Tavşanlı ve Örencik köylerinden geçerek daha zorlu yollar mevcut. Bu arada bahsettiğim başlıkta Örencik yolundan gitmedim. Çünkü orasının da zor olduğunu düşünüyordum. Özetle 4-5 km.'lik başlangıcı (ısınma hareketleri) saymazsak toprak yolun bir zararı olmadı. Yol nemli olduğu için ne çamura ne de toza bulandım.
 

Engin Ertekin

Daimi Üye
Kayıt
9 Ağustos 2011
Mesaj
272
Tepki
808
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Tur için tebrik ederim. Güzel fotoğraflar ve ince detaylar için de teşekkürler. Uzun zamandır detaylı bir çalışma yaptığınızın da farkındaydım. Karşılığını fazlasıyla almışsınız :)

Feribottan indikten sonra üst geçitten geçerken ben de o yolu fark etmiştim ama yolun toprak ve biraz fazla ıssız olduğunu fark edince planladığım Tavşanlı'dan gitmeyi tercih etmiştim. Muhtemelen bisikletliler tarafından çok az kullanılan bir yoldan gitmişsiniz. Ben o yoldan gitsem bile o kadar çok köpeği görünce muhtemelen geri dönerdim. Bu sebeple ayrıca tebrik etmek gerek çeşitli engellere rağmen belirlediğiniz yoldan gitmekten vazgeçmediğiniz için.

Zorlanmayı beklerken zorlanmamanızın en büyük nedeni yiyeceklerden çok psikolojik motivasyon bence. Uzun zamandır mental olarak hazırlanmış olmanın faydası tartışılmaz.

Bu arada toprak yol tam bir vadide miydi yoksa zorlayıcı yokuşlar var mıydı?
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
1.002
Tepki
691
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
Toprak yol, bir süre rakım fazla değişmeden vadiden gidiyorsunuz. Yukarıda fotoğraflarda görüldüğü gibi belediyenin tesisinde yokuşlar başlıyor. Başlamalı da çünkü köy 240 metre rakımda. Eğim Tavşanlı kadar fazla değil ve herkesin yapacağı cinsten.

Aslında yokuşların başlamasıyla yolda bir düzelme görülüyor. Çünkü kış günleri için bunu bilinçli yapmış olmalılar. Özellikle dönemeçlerde daha oturaklı bir yüzey var. Önemli olan köye ulaşmak ki topu topu 6-7 km. ve bunun sadece yarısı off-road sayılacak cinsten.

Psikolojik olarak hazırlanma konusunda haklısın. Bu gerçekten önemli ve diyebilirim ki iki hafta önceden başladı... Hani derler ya azimle s..an taşı bile delermiş o mesele...:)
 

tolga akan

Daimi Üye
Kayıt
8 Mayıs 2010
Mesaj
201
Tepki
76
Yaş
48
Şehir
istanbul-Küçükyalı
İsim
Tolga AKAN
Başlangıç
2006—07
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Ben de kızderbent yolunu kullanmıstım.oldukca zevklı ama rampalı bır yoldu.Tebrıkler zor olan bır seyı tekbasınıza basarmıssınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer

Kamil BULUT

Daimi Üye
Kayıt
8 Eylül 2011
Mesaj
315
Tepki
206
Şehir
Konya
Çok detaylı gezi-tur notları tutmuşsunuz.Slide show için ayrıca teşekkürler.Devamını bekliyoruz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer

engin ku

Üye
Kayıt
24 Mart 2010
Mesaj
97
Tepki
62
Şehir
istanbul
Pedalına sağlık arkadaşım, çok güzel ve keyifli bir tur yapmışsın.:in:

Turlarının devamını diliyor ve yeni resim ve deneyimlerini merakla bekliyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer

Kadir AYINTAP

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Kasım 2009
Mesaj
909
Tepki
2.702
Şehir
İstanbul Maltepe
İsim
Kadir
Bisiklet
Cannondale
çok güzel bir tur olmuş tebrikler faklı bir rota ile izniğe varmışsın... bizde aynı gün belkide aynı tren ama faklı feribotla yalovaya geçtik... aynı feribot olsa mutlaka görürdük.. bizde sabah 08:15 sularında feribottaydık... rotamız iznik gölü, keramet köyü ılıcası" idi.. ayağınıza emeğinize sağlık...
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
1.002
Tepki
691
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
Arkadaşlar sanırım hiç insanlarından bahsetmedim, kusura bakmayın bu benim kusurum...:(

Öncelikle konuşmayı seviyorlar ve artık hangi köyler emin değilim çünkü tam Kocaeli-Bursa-Yalova sınırında yolculuk devam ediyor. Ama genelde köy insanları hoş geldiniz diyor ya çok hoşuma gitti. Bazı köylerde "selamun aleykum" deseniz de cevapsız bırakanlar oldu. Ama hoş geldini ekleyenlerde oldu.

Bazıları çok konuşkan çıktı. Çünkü bu şekilde gelip gidenler çokmuş. Hep onları anlatıyorlar. Birisi şaşırdı aynen şöyle dedi "ama ayakların yorulur, nasıl geldin!". Tabi beslenme ve antrenman gibi teknik detayları anlatamazdım. Üstelik vaktim çok kısıtlıydı. Genelde otursam daha çok konuşacaklardı da hep ben eyvallah çekmek zorunda kaldım. Eğer vaktiniz olursa köy ahalisi ile mutlaka hoşbeş edin. Çok güzel, nadide ve bozulmamış insanlar var.

Gerçi İstanbul'a geliriz, şurasını biliriz diyenler de çok. Yani bizden çok gidip gelenler var. Özetle güzel insanlar yahu. Son olarak İDO'ya değinmeliyim...

Şimdi bu İDO'nun dinamik fiyatlandırma sisteminde rahatsız olanlar var. Gazeteye şikayet etmişler falan fıstık. Yani biz bisikletçilere yarıyor çünkü bileti önceden alınca ucuz oluyor. Ama haftada bir kaç gün seyahat edenler şikayetçi. Ne diyelim durumlar değişmez inşaallah...:)
 

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
1.002
Tepki
691
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
@Kadir AYINTAP
Belki de aynı feribottaydık çünkü 08:26'da kalktı ve tam 09:00'da karşıya geçti. Ayrıca çok öğrenci vardı. Hatta bir grup otobüse binmeden yaya inip sağ tarafta fotoğraf çekildiler. Ben de o gruba yakın bir yerde lastiğime hava basıyordum. Eğer aynı feribottaysak birbirimizi görmememiz ilginç olmuş...:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Kadir AYINTAP

Kadir AYINTAP

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Kasım 2009
Mesaj
909
Tepki
2.702
Şehir
İstanbul Maltepe
İsim
Kadir
Bisiklet
Cannondale
@Salih Dinçer

belkide :) en azından bisikleti görürdük ama nasip değilmiş demek. biz inerken feribotun sağ tarafından karaya çıktık sizde sol taraftaysanız o yüzden birbirimizi göremedik sanırım... :)
 

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Feribotta birbirinize görmediğiniz gibi,
İznik'e gelip beni de görmediniz. :)

Şaka bir yana, ayaklarınıza sağlık, tebrikler, selamlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer

Ahmet Gümüş

Daimi Üye
Kayıt
26 Temmuz 2011
Mesaj
243
Tepki
54
Şehir
Aydın
Valla gezi İznik'e defalarca gittiğimden ilgimi çekmesede Salih kardeşimin açtığı konudaki özeni,ayrıntı düşkünlüğünü takdir ediyorum... Hemde Köfte gram hesabından, kalori hesabına kadar :D Kendim laf kalabalığı yapıp paragraf yazabilirim ama teknik detayları ifade etmeye hiç özen göstermem.Buda sizin önemli bir olumlu yanınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
1.002
Tepki
691
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
@Soner Sarihan
Soner hocam kusura bakmayın arayamadım. Kısıtlı vaktim vardı, saat 2 gibi köfteciye girdim 3'de de yola koyuldum. Köy insanlarına davrandığım gibi size de aynı şekilde davranamazdım. Yani iki çift laf edip kaçmayı kendime yediremez, herhalde feribotu kaçırma pahasına geç çıkardım. Bu da dönüş yolunu riske atmamı, sakatlanmama sebep olabilirdi. İnşaallah daha geniş bir zamanda geldiğimde görüşeceğiz.

Ahmet hocam sana da özel olarak teşekkür ederim. Öğrenmeyi ve tecrübe etmeyi çok seviyorum. Eve 250 gram köfte (param bu kadarına yetti!) almıştım ve doğal olarak her biri kaç gram eder diye sormuştum. Eee öğrendiğim bu bilgiyi de saklamak istemem. Paylaşmayı seviyorum...:)

Sevgiler, saygılar...
 

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
1.002
Tepki
691
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
Aslında çok fazla ayrıntı var ama vakit yok. Orada gerçekten gezilecek çok yer var. Kesinlikle bir güne sığmaz ama zamanlamayı iyi yapmak lazım. Gölden yetişme bolca sinekler var. Belki Soner Bey bu konuda bize bilgi verebilir.

Soner Hocam acaba İznik hakkında, sizden oranın yerlisi olarak bilgi rica etsek mümkün müdür?

Sevgiler, saygılar...