Scudo Sports

Zİncİr yaĞi..

Tepki
0
Bisiklet
Kron
Arkadaşlar zincir için 10/40 yada 20/50 motor yağlarından kullanıyorum.gördüğüm kadarıyla güzel yağlama yapıyor..ama yine sormak istedim..bu yağları kullandığımda zincirn zarar görme ihtimali var mı..teşk.ederim..

Scudo
@Zafer YİĞİT

Bu konu hakkinda froumda bilgili konular var, biraz arastirmayala bulursun. Sadece sunu söylemek isterim... Zincir icin özel yaglar bosuna üretilmemistir.

Hiç bir zararı yok. Ben de 20/50 motor yağı kullanıyorum. Hatta daha düşük özellikli olan şanjman (dişli) yağı bile kullanabilirsiniz. Ancak, genel amaçlı yağ kullanırken sık yağlamanız lazım.

Zincirin şöyle bir kendine has özelliği var: Toz, toprak, su, çamur ve pisliğin içinde çalışıyor. Yağ ise bu pisliği zincire yapıştırıyor. Bundan dolayıdır ki, zincir yağlamasında iki düşünce okulu var:

1. Kuru yağlama (wax/mum): İyi yanı, hem yağlıyor, hem de pisliğin zincire ulaşmasını ve yapışmasını önlüyor. Kötü yanı, uygulamak için zinciri söküp ısıtılmış wax içine daldırmak, asarak kurutmak, tekrar monte etmek... zahmet gerekiyor, ve bunu belli aralıklarla tekrarlamak gerekiyor.

2. Islak yağlama (oil/yağ): İyi yanı bulması, alması, uygulaması sonsuz kolay. Kötü yanı, pisliğin zincire yapışmasını engellemiyor. Bunun bir çözümü var gerçi. Zinciri sık sık ve bol bulamaç yağlarsanız, hem mükemmel yağlama sağlanıyor, hem de fazlalık yağ pisliğin kısmen akıp gitmesini sağlıyor. Senede 1-2 defa da zincir ve makaraları fırçalayıp, benzinle silip, kuruduktan sonra yağlarsanız, kalan pisliklerde temizleniyor.

Ben şahsen ikinci yöntemi uyguluyorum. :)

@Abdullah.R

Abdullah bey, dediğiniz kuru yağlama yöntemi için bahsettiğiniz ''wax''ı nereden temin edebiliriz. Cevabınız ve ilginiz için şimdiden teşekkürler.

Ben MOTOREX kullanıyorum, kesinlikle tavsiye ederim.
Not: Daha öncede buna benzer konular açılmıştı ve kendini bilmez bir arkadaş, yazdığım yorumu reklam olarak algılayıp şikayet etmişti, kesinlikle yorumdur reklam olarak algılamayınız.

@Hakan ÇELİKRica ederim. :)

Bizzat kullanmadığım için size spesifik bir ürün öneremiyorum ama, bisiklet mağazalarında/sitelerinde "chain wax" veya "paraffin" şeklinde arayarak bulabilirsiniz.

Parafin = Mum. Bakkallarda da bulabilirsiniz. :) Ancak, zincir yağlaması için üretilen wax saf parafin midir, yoksa içinde katkı maddeleri de var mıdır, orasını bilmiyorum. Ben olsam biraz araştırır ve bakardım: Eğer arada ciddi fark yoksa (önemsiz katkı maddeleri varsa) ve fakat ciddi fiyat farkı varsa, o zaman adi mum kullanırdım. Tersi durumda ise zincir yağlaması için yapılmış özel wax kullanırdım.

• Beğen
Tepkiler: hakan çelik
arada bir mesela yılda 1 kere gazyağı ile temizleyip tekrar yağlasak nasıl olur?
gazyağı toptan yağ satan yerlerde olur, yağ olarakta sprey şeklinde sıkılan yağlardan kullanıyorum?

Ruble, zincir ve aynakoldaki siyahlaşmış pis yağı temizlemek için 2 şişe (link) bu üründen aldım.

Ardından tekrar yağlamak için ; (link) bu ürünü aldım. Bu ürün zincirin ve rublenin ilk günkü gibi beyaz olarak kalmasını sağlıyor. Tavsiye ederim.

Geri