Scudo Sports

Zeytinburnu'nda bisiklet devrimi

Bisikletli Gezgin

Forum Bağımlısı
Tepki
4.603
İsim
Mustafa
Bisiklet
Sedona
İstanbul trafiğinde bisiklete binmek cesaret işi. Zeytinburnu Belediye Başkanı ise temizlik işçisinde müdürlere kadar tüm çalışanlara bisiklet zorunluluğu getirerek bir ilke imza attı.

46520086_101.jpg

300 bin nüfuslu Zeytinburnu'nun İstanbul'un diğer ilçelerinden farkı yok. Beton yığını, tıkalı yollar ve dar yeşil alanlarıyla Zeytinburnu tipik bir İstanbul ilçesi.

58 yaşındaki Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ilçeye ayrı bir özellik kazandırmış. Her gün ortalama 10 kilometre pedal çeviriyor. Koyu takım elbisesi, renkli kravatı ve başındaki kaskıyla bisikletle giderken hemşerileriyle selamlaşıyor.

Aydın toplantılara ya da cenazelere bisikletle gittiğini ve Zeytinburnu'ndaki resmi yolculuklarının yüzde 95'ini bisikletle yaptığını anlatıyor.

Otomobilin özgüven ve prestij sembolü yerine geçtiği Türkiye'de AKP'li belediye başkanı aynı zamanda hem emsalsiz hem de bir öncü. Temizlik işçisinden yapı denetim görevlisine kadar belediyede çalışan herkese "bisiklet" zorunluluğu getirmiş. Murat Aydın, "Önce çok itiraz eden oldu. Yüksek kademedekiler saçmaladığımı ve kısa zamanda durumun düzeleceğini sandılar. Ama ben resmi hizmet araçlarını altlarından aldım ve ya bisiklete binersiniz, ya da yaya gidersiniz dedim” diyor.

Aydın işçi statüsündekileri ikna etmenin zor olmadığını ve direktifine uyduklarını, ancak çoğunun bisiklete binmeyi bilmediğini görünce bisiklet kursları başlatıp belediyeye 500 bisiklet aldıklarını anlatıyor.

Zabıta bisikletle geliyor
36 yaşındaki Barış özel üniformasıyla bisikletli zabıta ekibinde çalışıyor. Önce o da direktifi kuşkuyla karşılamış. Ama bisiklete alışınca hem dört kilo vermiş hem de bisiklet fanatiği olmuş. Barış "Bisikletli zabıta da ciddiye alınıyor. Zeytinburnu sakinleri sempatik buluyor. Çevreyi otomobildekinden daha iyi kontrol edebiliyoruz. Şikâyet gelmeden nerede sorun çıkacağını kestirebiliyoruz. Kaldırımı ya da engellilere ayrılan yolları işgal edenlere anında müdahale edebiliyoruz” diyor.

46520517_101.jpg

Zabıta olarak görev yapan: Bisikletli zabıta da ciddiye alınıyor. Zeytinburnu sakinleri sempatik buluyor

Barış hızın da önemli bir avantaj olduğunu söylüyor. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarla otomobille on beş dakikada gidebildiği yere bisikletle beş dakikada vardığını anlatıyor.

Temizlik işçisi Murat da temiz hava alabildiği ve daha çok hareket ettiği için bisiklete binmekten memnun.

"Sabahları bisikletle temizliği bana düşen mıntıkaya geliyor, bisikleti park edip sokakları süpürüyorum. İşim bitince de süpürgeyi alet dolabına kilitleyip bisikletle evime gidiyorum” diyor Murat.
Bisiklet belediyeye sadece zaman kazandırmakla kalmıyor. Başkan Murat Aydın projenin başlatıldığı Nisan ayından Ekime kadar 30 bin euro tutarında 20 bin litre yakıt tasarruf ettiklerini ve bunun da 50 ton karbondioksit salınımına eşit olduğunu söylüyor. Aydın bu miktarın 90 tona çıktığını da tahmin ediyor.

Zeytinburnu rol-model olma yolunda
Murat Aydın sözlerini şöyle sürdürüyor: "Önce Zeytinburnu sakinleri ile başka belediye başkanları tarafından alaya alındım. Ama Zeytinburnu zamanla Türkiye'ye örnek oldu. Belediye başkanları arayıp bilgi alıyorlar. Umarım projemiz önce İstanbul'a, ardından da bütün Türkiye'ye yayılır ve üç, dört yıla kadar da nüfusun dörtte biri bisiklete biner.”

Zeytinburnu ilk adımı attı. Belediye pazar günleri bisikletli halk turları düzenliyor. Turlara 200 ila 300 ilçeli katılıyor. Tabii en önde de Belediye başkanı Murat Aydın gidiyor.

(link)

Scudo
Eski belediye başkanı desek yanlış olmaz. Gidişine sevinen çok sayıda insan var, çünkü kentsel dönüşüm projesini çok aksattı. Proje bir türlü ilerleyemedi, artık binalar kendi kendine çökmeye başladı, duymuşsunuzdur haberlerde :snzdglsn:

Zeytinburnu bisiklet kulübüne de çok destek vermiş, makamına sık sık kabul etmişti kendisi. Hatta bu yılki edirne yarışına belediyeden otobüs tahsis edilmişti zeytinburnu bisiklet kulübü için o_O

Devrim değildir o, olsa olsa evrimini tamamlıyordur. Bisiklet zorunluluğundan sonrasını okumadım. Bugün bisikleti seviyorsam bunda hayatımın hiçbir aşamasında zorunlu olamamasının katkısı büyüktür. Ülkemin bütün değerleri gibi bisikleti de yozlaştırmasınlar yeter.
Yerel seçimler öncesi de konu pek bi manidar olmuş. Yöneticilerin kimden olursa olsun bu tür siyasi reklamlara izin vermemesini beklerdim.

@Serkan Mıstınoğlu işinizin zorluğu konusunda haklısınızdır eminim, emeklerinizin ve katkınızın da farkındayım ama ben de kullanıcı olarak uygun bir dille beklentimi dile getirdim. Hangi parti olursa olsun bisiklet kılıf yapılarak bir siyasi partinin reklamının yapılması beni rahatsız eder. Yanlış anlaşılmasın lütfen siyaset bu forumda tartışılmasın demiyorum keşke o da olsa ama imkansız olduğunun farkındayım ama en azından parti reklamına müsaade edilmesin beklentim budur.

Çok güzel bir başlık,çok güzel bir haber.Parti reklamı göremedim.Gözlerim beni yanıltmıyorsa sadece bir cümlenin içinde parti ismi gördüm.Sayın başkanı canı gönülden tebrik ediyorum.:harika::harika::harika:Bisiklete olan bakış açısını değiştirmek adına güzel bir hareket. Kimse ile polemiğe girmek veya konuyu farklı yerlere çekmek istemiyorum ama adımdan bile daha fazla eminim ki bu parti yerine hangi parti olursa olsun,hatta ve hatta vatan haini partinin bile herhangi bir il veya ilçedeki belediye başkanı yapsaydı "ovv yeah,müthişşş,işte bu,yuppi,vizyon budur"methiyeleri havada uçuşuyordu.
Bu parti benim partim,şu parti senin partin olayından vazgeçildiği takdirde,doğruya doğru yanlışa yanlış dediğimizde daha güzel bir Türkiye bizi bekliyor.Gerçi bu anlayış,bu yozlaşma ve maalesef bu kafa yapısı ile biraz zor ama umarım yanılırım.
NOT:Asla ama asla bir parti savunucusu değilim!

@karanbatu
Dostum bu haberde en ufak siyasi reklam yok, aksine guzel bir ütopyanin somut ornegi var .Bence hassaslasilacak bi durum yok

• Beğen
Tepkiler: ahmet1914
Piskoloji de mantıklı despotizm diye birşey var ve bence uygulanmasında belirli bir süre ile sınırlı kaldığı sürece sorun yok. Yoksa bu insanların kendi kendilerini doğru davranmayı öğrenmelerini beklemek milyon yıl alabilir. Örnekte güzel olmuş, çalışan bisiklete mesafeli duruyorken hem çok sevmiş, hem kilo vermeye başlamış hemde kural ihlallerine çok daha hızlı müdahale edebiliyor duruma gelmiş.

Siyaset konusuna gelinecek olursa her paylaşımdan siyasi bir çıkarım yapılabilir buda hiçbir paylaşım yapılmamasına neden olur. Ortada iyi birşey varsa iyi, kötü birşey varsada kötü demek lazım. İnsanlar acaba siyasi çıkarım yapar mı diye haber paylaşılmaz.

@mariokaldato

Selam raşit,bu benim kuşaktan olan belediye başkanını kutlarım,murat beyin halk gezileri yapmasına sevindim,darısı tüm belediyelere,başta kadıköy belediyesine,burda her aileye 4 araç düşüyor nerdeyse ,
bura oldukça kalabalık ,ha sevgili kadıköylüleri her pazar kadıköy belediye başkanı bisiklet gezilerine davet edecekmi acaba ??????
Yeni belediye başkanının bisiklet için ne gibi faliyetleri oldu ve olacak yakın takibe almak gerekiyor,örnek senin belediye başkanından ne haber, varmı faliyetleri,eski belediye başkanı ile altı yolda tesadüf karşılaştım,esnaf ile mülakatta idi ,
Hazır bulmuşken soru soracaktım sonra vazgeçtim,bisiklet için ne gibi alt yapı düşünüyorsunuz diyecektimki içimden bir ses boşver dedi,raşit bu kadikoyden bir bisiklet yolu başlıyor moda tarafına doğru birden kesiliyor efendim tekrar başlıyor eski moda iskeleden derken oda ne yol kapalı,efendim kurbağalı dere köprü çalışması bitmemiş,sorduk sorusturduk 2 yıl daha var,ne köprü imiş arkadaş bitmiyor,efendim bisiklet yolunu takip ediyorsun yoğurtcu parkından geçerek,orda bisiklet yolu yok gerçi,fenerbahçe 'ye marinada bol bol zıplayarak orduevine ulaşıyorsun,rampa çıkıp aynen sahile geliyorsun,bostancıya kadar bisiklet yolu devam ediyor,bostancıda araba park yerinde bisiklet yolu bitiyor ,nerde yahu diyorsun ,ta balıkçilardan sonra,
böyle kesik kesik bisiklet yolu senin anlayacağın adamada hiç zevk vermiyor tabi,kesintisiz bisiklet yolu varmı acep bu ülkede şöyle 200 km ,,,,valla ne güzel olurdu arkadaş,
Raşit öykülere devam gülelim çosalim ,başka türlü çekilmiyor ülke,,,

@Kudret Kurtcebe
Hic olmamasindansa kesik.kesik olsun abi oda bseydir

Murat aydın gerçekten işini layığıyla yapan bir başkandı. Onun sayesinde bedava İstanbul'daki en iyi hocalardan birinden photoshop öğrendiğim. Ayrıca uzun süre 2011 model olduğunu tahmin ettiğim audi a8 marka makam aracını değiştirmeme (diğer belediye başkanları her yıl yenilirken) konusunda kararlı davrandı. Gerek Zeytinburnu kültür merkezinde verilen dersler olsun gerek gençlere verilen destek olsun ötnek alınacak bir başkandı. Bazen sırf bu yüzden Zeytinburnu'ndan taşındığıma pişman oluyorum. Ve yeni taşındığım yerdeki belediye başkanına Allah akıl fikir versin diyorum.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Kudret Kurtcebe

Bu sahil şeridi büyük şehire ait zati onlar çiviyi çakmis idi,en azından büyük şehir sahile bisiklet yolu düşündüde bi kadıköy belediyesi hareket yapmadı,zati nasıl yapacak,sokak aralarında araçlar park ediyor ,plansız bir kadıköy,her apartmanın altında otopark mecburiyetini daha baştan yapacak idiniz ,ara yollarda sağda solda tek araç park etmeyecek idi ,edenide ipe çekecektin,pardon ceza yazacaktin,
Bizim aklımız sonradan geliyor raşit malesef,

@Serkan Mıstınoğlu

Serkan mıstınoğlu moderatörlüğe dönsün kampanyası başlatıyorum. Neyse istekleri hepsini karşılamaya hazırız. Yeterki moderatör olsun. Bu sefer çok hızlı başladıki ben bile tahmin etmiyordum. Forumda kırk yıllık trollerin papucunu dama attı. Bize yiyecek ekmek bırakmadı. Yo yo bu kadarı benim için bile fazla. Fenalık geçireceğim yorumlarından. Amanın dostlar yetişin bana bir haller oluyo...

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Geri