Scudo Sports

Yumurtayı severmisiniz? Yumurta hakkında bilinmesi gerekenler.

gokhancan

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Haziran 2008
Mesaj
797
Tepki
644
Şehir
istanbul/bayrampaşa
Yumurta Hakkında Her Şey

YUMURTA HAKKINDA HER ŞEY…
”Yumurta, anne sütünden sonra, insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir.”

“0 – 3 yaş döneminde yumurta ile düzenli beslenen çocukların zeka seviyeleri büyük ölçüde artış göstermiştir.”

“Yumurta kadar lezzetli, besleyici ve ucuz olan başka bir besin var mı?”

“Doğal ambalajı ile hiçbir şekilde hile yapılamayan tek gıda YUMURTADIR.”

NEDEN YUMURTA?

Sağlıklı yaşamak için yeterli ve dengeli beslenmeye, yeterli ve dengeli beslenme için de bir canlıya hayat verecek kadar yüksek besleyici değere sahip olan yumurtayı öğünlerimizden eksik etmemeliyiz; çünkü:
Yumurta, küçük çucuklar için altıncı aydan sonra, değerli bir demir kaynağıdır. Demir yetersiz alındığında anemi(kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunma da önemli rolü vardır.
Günde yenen bir yumurta anne adayları için son derece yararlıdır; anne adayının hem protein ihtiyacını karşılar hem de bebeğin beslenmesi ve uygun ağırlıkta dünyaya merhaba demesini sağlar.
Yumurtada bulunan kolin maddesi, özellikle çocukların zihinsel/beyinsel gelişiminde ve öğrenme yeteneklerinin artışında önemli rol oynar. Yaşam boyu başarılı birer birey olmaları için, erkeklerin 550 mg, bayanların 425 mg günlük kolin ihtiyacı vardır. Hamilelik döneminde bu ihtiyaç 7 kat artar.
Düzenli tüketilen yumurtanın; kanser, kalp-damar hastalıklarından korunmada ve bunların tedavisinde, sindirim sistemi sağlığında, menapoz semptomlarının hafiflemesinde, osteoporozun önlenmesinde etkili olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Düzenli şekilde yumurta tüketen genç bayanlarda, ileriki yaşlarda göğüs kanseri görülme riskinin azaldığı saptanmıştır.
Yumurta tüketimi felç olma riskini azalmaktadır.
Yumurta göz sağlığını korur; ileriki yaşlarda oluşabilecek görme bozuklukları ve katarakt riskini azaltır.
Yüksek besin öğesi içeriğine rağmen düşük kalorilidir.
İçerdiği 12 çeşit besin öğesi ile yumurta, sindirimi en kolay, en lezzetli ve en ucuz besin deposudur.
Bir yumurta:

% 16 Vitamin B12
% 12 Vitamin A
% 20 protein
% 8 Vitamin B6
% 12 Vitamin D
% 6 Vitamin E
% 12 Folik Asit
% 4 Tiyomin
% 16 Fosfor
% 30 Riboflavin
% 8 Çinko
% 8 Demir

içerir.


YUMURTANIN PROTEİN DEĞERİ

”Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir.” Çünkü yumurtada proteinin insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.

Uzmanlar; yeterli ve dengeli beslenmede, hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olmasını önermektedirler. Bu nedenle çocuk beslenmesinde protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem mutlaka verilmelidir.

YUMURTANIN VİTAMİN DEĞERİ

Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir. Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesini sağlar, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.

D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğunun oluşmasını engeller.

Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur.

B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir. Ayrıca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır.

YUMURTANIN MİNERAL DEĞERİ

Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır.

Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış olursunuz.

Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olduğu için çok önemlidir.


YUMURTANIN YAĞ İÇERİĞİ

Yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, kalan kısmı ise, doymamış yağ asitleridir.


Son olarak sizlere önerim sabahları 2 tam 7-8 yumurta beyazı tüketmeniz spor yapan bunyeler açısından son derece önemlidir ve çok iyi bir gelişme sağlamanıza faydası olur.
 
Scudo
Sevmek ne demek bayılırz :)
Sevmesek bile bu kadar faydalı ve bir o kadarda maddiyatı düşük bir ürünü tüketmeliyiz diye düşünüyorum.
 
günde 3 yumurta yerim :Dbukadar faydalı oldunu öğrenince 6 ya çıkaracam :D
 
paylasım ıcın tesekkurler
duzenlı yemem ama tam kaynamısı severım :)
 
pişince besin değeri kaybı olacağından ciğ yemek mantıklımıdır? Tabii bu durmdada vrüs ve mikroplarda dolayı hastalık riski çıkar.
 
ben sadece beyazını yiyorum, yumurtanın sarısı yüksek kalori içeriyor, aşırı tüketimi ise kolestrolü yükseltiyor... gerçi sarısı olmayan yumurta da birşeye benzemiyor abi, yumurtanın sarısına tuz, karabiber, pul biberi ekeceksin, taze ekmeği banarak yiyeceksin...
 
Dış ülkeler duysun bunu bizle alay ediliyor yumurta yeniliyor diye...

Kendileride ahtapot vs. yiyorlar...

- Karides mi yumurta mı ?
- Yumurta :D
 
@Ahmet Gürkan

Yumurtanın sarısı çok faydalı mineralleri bünyesinde bulunduruyor ve bir yumurta sarısı ile beraber 6 gram protein 4.5 gram yağ ihtiva ederken, sarısı içerisinde bulunan mineraller vücudumuz icin son derece faydalıdır. Özellikle yağlar hakkındaki yazıyıda okumalısınız.

Kollesterol vücut tarafından yapılan bir maddedir. Hdl ve Ldl olmak uzere iki çeşittir. Kollesterol hakkındaki gerekli acıklamarıda ayrı bir baslık altında yapacağım.

Yükselen testeton değerleri daha güçlü olmanızı sağlarken, hareket eden bünyelerde özellikle bisiklet sporu ile uğraşan kişilerde kan basıncının ve akışının çok hızlı olması nedeni ile hiç bir soruna sebeb olmaz. Kötü kollesterol hareketsiz insanlarda ortaya cıkar.

Özellikle kas yapımı için kırmızı et ve yumurta gereklidir.

Kalori olayına da yakında bir açıklık getireceğim merak etmeyin. Hepimiz bu forumda bir uzman kadar bilgiye sahip olacağız. Kücük bir bilgi vücudumuz hesap ve kitaptan pek fazla anlamaz. O yuzden bu kalori konusu ayrı irdelenmesi gereken bir konudur.

Merak etmeyin hepimiz topyekün kafamızdaki soruların hepsi hakkında bilgi sahibi olucaz :)

saygılar.
 
Çok teşekkürler hocam,sabırsızlıkla yeni konularınızı belkiyorum-(z) :)
Bıldırcın yumurtası hakkında bilginiz var mı?Daha faydalı olduğunu duymuştum.Yanılıyor muyum?Ben 1-2 ay kadar sabahları aç karnına çiğ olarak kullanmıştım.
 
@Murat Çiftci

Ustad çiğ yumurta kullanmamalısın. Çiğ yumurta bağarsaklardan emilemiyor.
ve ayrıca salmonella adında bir hastalğa yakalanabilir ölüm riski ile karsı karsıya kalabilirsin.

Kısaca salmonella : (link) bu adresten ulaşıp bilgi edineblirsin.

Hocam en guzel yumurta tüketme şekli haşlanmış veya tavayı az bir zeytin yağı ile yağlayarak kızarmış şekilde olabilir. Ancak benim önerdiğim gibi sporcu arkadaşlarıma ve amacı kas yapısını guclendirmek olan insanlara 2 tam + 8 yumurta beyazı. sabahları gerçekten cok harika oluyor. Yanınada birde yulaf ezmesi alırsanız kendinizi kısa zamanda cok guclenmiş hissedersiniz.

Bıldırcın yumurtası içeriğinde bildiğim kadarı tavuk yumurtası kadar protein ihtiva etmez ama fosfor ve demir açısından tavuk ve yumurtaya nazaran içeriğindeki değerler daha fazladır.

saygılar.
 
Evet pek sağlıklı olmadığını öğrendim ama biraz geç kalmış oldum.Zaten geçen yıl kullanmıştım.Kışın.Hocam şu yumurta işini deneyeceğim.8 yumurta olayını.Ama ağır antrenman dönemlerinde düşünüyorum.Zaten şu sıralar antrenmanı azalttık.Yarın yolculuk var Ankara'ya yarışa.Yanınada yulaf ezmesi bakalım farkı hissedebilecek miyiz...
Denemek için sabırsızlanıyorum :)
 
@Murat Çiftci

Forumda body building ile uğraşan bir hocamız daha vardı sanırım. Onunda bu konuda çok engin bilgileri oldugundan şüphem yok.

Karbohidrat kaynaklarının içerisinde en verimlisi Yulaf ezmesidir. Bunu kesinlikle suyla karıştırarak almayı deneyin.

Lezzetini beyenmiceksiniz ama o yulaf lifli yapısı ile suyla birleşince 1 kase yulafın ne kadar doyurucu etkisi olduguna inanamıcaksınız.

Yulafa karşı hassas bir bünyeniz varsa Musli olabilir.

Gunluk protein ihtiyacınız kilonuz X 1.5 tur. Ancak sabah erken saatte ve antreman sonrası en iyi protein sentezi yapılıyor.

üstad unutmayın 2 tam yumurta + 8 yumurta beyazı + 1 kase yulaf :))) yumurta hep sabit kalsada yanındaki karbohidrat kaynağını değiştirin :)
 
Geri