Merhaba konu eskide kalmış ama çaylak bir bisikletçi olarak bir sorum var. Yasal olarak sağ şeritte sürmek hakkımız biliyorum ama kuralları bilmeyen/uymayan insanların olduğu bi ülkedeyiz. Bu soruyu nerde sürmeye hakkımız vardan ziyade kendimizi korumak için napmalıyız manasında sormak istiyorum.
Çift şeritli bi üst geçit köprüsünü bisikletle işe gidip gelirken kullanıyorum. Sağ şeridin bitim çizgisine yakın bi şekilde konumlanıyorum, bu yüzden de sağ şeridi kullanan araçlar çok yakınımdan geçiyor. Çok yoğun ve hızlı akan bi trafik yok ama sanayi bölgesi olması sebebiyle otobüs, kamyon, iş servisi gibi araçlar yanımdan geçtiğinde panikleyip biraz dengemi bozup gidonu sarsıyorum. Sağ şeridi ortalayarak mı gitmem daha doğrudur? Dağ bisikleti kullanıyorum, kondisyonum da yeterli olmadığından üst geçidi ağır tırmanıyorum, tırmandığım yerde ortalama hızım 15.9km/h görünüyor. Bu yüzden de sağ şeridi yavaş giderken ortalamak sıkıntılı olur gibi hissediyorum, araçların korna tacizinden, üstüme sürüp kenara sıkıştırmasından hatta manyağın birine denk gelip kasıtlı ezmesinden korkuyorum.
Bu durumda ne yapmalı, kondisyonumu arttırıp yokuşu hızlı tırmanabilene kadar, araçlarla daha uyumlu hareket edebilene kadar bu güzergahı kullanmamalı mıyım? Veya sağ şeridi ortalayıp gitmeli miyim, göz göre göre üstümüze sürecek halleri yok mu dersiniz?
Trafikte deneyimli arkadaşlardan tavsiye almak isterim.
Teşekkürler, iyi pedallamalar herkese 🚲