Scudo Sports

Yol Bisikletlerinde 46-62 Kadrolar Arasındaki Sürüş Farkı

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
316
Arkadaşlar şimdi 'biniciyi hesaba katmadan' bu iki kadroyu kıyaslayabilir miyiz lütfen?

Yanlış görmediysem atiklik anlamında 'aynı modelin' en küçük kadrosu en büyük kadrosuna fark atıyor. Mesela kadro büyüdükçe alın borusu büyüyor ve en önemlisi kadro büyüdükçe kullanıcının boyu ve kilosu normal şartlarda artıyor.

Büyük kadro demek;
-Daha uzun alın borusu,
-Daha uzun üst boru,
-Daha uzun iki teker arası mesafe,
-Daha uzun sele borusu,
-Daha uzun zincir mesafesi, (Ki burası çok önemli, daha uzun bir zincir mesafesi ve daha kilolu bir kullanıcı ile daha kısa bir ve daha zayıf bir kullanıcı arasında uçurum vardır diye tahmin ediyorum bu bölgede.)
-Daha uzun bir zincir mesafesi konusunda tam emin değilim ama çünkü arka çatalı büyük kadroda daha dik bir açıyla indirip böyle bir sorunu çözebilirler. :)

Eee şimdi daha hafif ve kısa boylu sürücü küçük kadrosuyla daha hızlı gitme imkanına sahip olmuyor mu? :D 62 kadrolu bir bisikletteki sürüs hissi benim deyimimle otobüs, @Serkan Mıstınoğlu'nun deyimiyle limuzin oluyor.

16 santimetre fark olan bu iki kadronun sürüş farkları nasıldır acaba? Tabi aynı modelden bahsediyoruz. :)

Scudo
Sele konumunu ayarlamak için bisikletin aynakol göbeğini baz alıyoruz.
Yani ben, 54 kadroya da 56 kadroya da binsem, selenin konumu X ve Y eksenlerinde aynakola göre aynı yerde oluyor.

Bu noktadan sonra, kadro büyüdükçe; gidon ileri gidiyor ve yukarı çıkıyor. Her bir boy için yaklaşık 2cm kadar.

Yani 56 kadro bisikleti hiç spacer olmadan, 100mm boğazla kullanabiliyorsam; aynı markanın 54 bisikletini 2cm spacer ve 120mm boğazla, tamamen aynı şekilde kullanabiliyorum (genellikle durum bu).

Kadro bana çok büyük diyen çoğu kullanıcı, çok kısa bir gidon boğazı ve boğazın altında 5-6cm spacer ile kullanıyor, bazen de boğazı yukarı çevirip sürüş pozisyonunu daha da yükseltiyor. Bisikletin kötü sürüş hissi vermesinin sebebi de bu. Bunu "Kadro bana büyük geliyor, o nedenle bisikleti satıyorum" diyen herkesin ilanında görüyorum. Bir küçük kadro elinde olsa, gidon aslında daha aşağıda olacak. Fakat hem büyük kadro, hem de normalden fazla spacer ile kişinin sürüş pozisyonu çok dikleşiyor. Bu dik pozisyon, bütün ağırlığın arka tekere binmesine neden oluyor ve sürüş hissini gerçekten olumsuz yönde etkiliyor.

Daha uzun zincir mesafesi konusunda ise: Aynakol ile jant göbeği arasındaki mesafe genellikle değişmiyor. Çoğu firmanın bütün kadrolarında hemen hemen aynı.

Onun dışında, asıl soruya gelirsek, kadronun bütün özellikleri değişiyor. Aynı kadroyu kullanıyormuş gibi hissetmek pek de mümkün değil :)

@KitapSever Zincir mesafesi değişmiyor hocam :snzdglsn:

Diğer ölçüler değişmek zorunda çünkü kullanıcının bisiklette rahat etmesi lazım. Uzun boylu bir kullanıcıyla kısa boylu bir kullanıcıyı zaten sadece sürücü olarak bile kıyaslayamayız, ikisinin özellikleri farklı olacak. Kısa boylular genellikle iyi tırmanışcı (kilo avantajı) olurlarken uzun boylular genellikle zaman karşıda (uzun bacak avantajı) iyi olmaya yatkın oluyorlar. Kendileri farklılar zaten :bsmagryr:

61 cm kadro kullanıyorum dediğiniz gibi otobüs daha iyi bir benzetme hem uzun hem yüksek.Daha küçük kadro olsaydı performans açısından daha iyi olur muydu bilmiyorum.Üzerinde bulunan Gidon genişliği 44 cm 11 cm gidon boğazına sahipti.Bu şekilde 8500 km kullandım.. Bir kaç gün önce 42 cm gidon 9 cm gidon boğazına geçtim.Bugün daha rahat ettiğimi farkettim ilerieyen süreçte ne olur bilmiyorum

@KitapSever Büyük turları kazanan adamlar genelde 180 cm 'in altında değiller. Kısa boylu ve hafif olan bisikletçileri sadece yokuşta iyi görürsün. Küçük kadroya binersen daha bile yavaş gidebilirsin ruzgar direncinden dolayı.

@Gökhan Toros
Hocam 5-6 santimetre büyük kadro dağ bisikleti kullanıyorum acayip konforlu ama kontrol etmek çok zor bisikleti. Hem ışıklarda sorun oluyor, bu arada 50-60 milimetre zoom maşadan 100-120 milimetre sr suntour xcr maşaya geçtim bisikletimin boyu 5-6 santimetre daha yükseldi ön taraf. Kontrol hak getire zaten. :D

@Serkan Mıstınoğlu
Hocam peki sürüceleri katmadan aynı kadroları kıyaslarsak? :)

@CeCeKa
Hocam bende büyük dağ bisikleti kadrosu kullanıyorum mübarekte kontrol falan hak getire, ama çok konforlu. :)

@h.kozan
Rüzgar direncini bilmemde hocam tcr no 5 2017 birincisi 58 santimetre kadro kullanıyormuş, bacakları bayaa uzundu. :D

Geri