Scudo Sports

Yol bisikleti ile TT arasındaki güç farkı. Kask, kadro etkisi.

mcanb

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Aralık 2008
Mesaj
720
Tepki
903
Şehir
İstanbul
Geçen hafta bununla ilgili bir konu açmıştım, yol bisikletiyle TT yapılabilirliği konusunda. Bu konuyla ilgili biraz daha fazla araştırmaya giriştim, bulunduğum yerde sorduğum kişiler de ilk başta olmaz kesin pozisyon kötü demişlerdi. Sonradan aralarında tek tek bazı kişilerin konu üzerine yoğunlaştığını gördüm.

Bikeradar'ın yazdığı bir yazıyı şu anda ekliyorum. Teste %100 bilimsel olmasada oldukça tutarlı diyebiliriz sanırım. Test koşulları, hız, tekerlerkler, lastikler, sürücü ve giydiği kıyafet tamamen aynı.

Yazının dikkat çeken bölümünü buraya ekliyorum, tamamı ise aşağıdaki linktedir. Yazı ingilizce fakat tablo anlaşılabilir. Kısa çeviri
Drop bars: Gidonun alt kısmı
Road helmet: Normal kask
Aero helmet: Aerodinamik kask (TT kask)
Clip on aerobars: Yol bisikletine takılan aerobar
Transition: Specialized TT kadro
Tarmac: Specialized yol kadro
CdA: Yüzey alanı x sürtünme katsayısı (azaldıkça rüzgarın etkisi azalıyor arttıkça artıyor)

For each one, we used the same wheels (Roval) and tyres, and Nathan rode in a short sleeved skinsuit with arm warmers and full finger gloves, but no shoe covers. The mass of the bike + rider was 83kg.

All five setups were tested over two laps (4.6km) of the Lowe's Motor Speedway at as close to 40km/h as we could get. The tests were repeated in the wind tunnel later that day. During each test, Mike Giraud acted as a control, riding his bike around the circuit at ~32km/h, with a wind probe attached to the front of his bike that could measure wind speed and direction. The probe looked like it could double as a harpoon, but luckily there were no whales on the circuit.

It was a clear, sunny November morning but the conditions weren't quite ideal at the Speedway. While we could account for the changes in temperature and humidity, the wind affected things a little.
Speedway data


Tarmac SL2 + Road Helmet + Drop bars
Estimated Ave CdA (m^2):0.310 Speed (km/h):40.10 Power (W):306.6

Tarmac SL2 + Road Helmet + Clip-on aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.267 Speed (km/h):40.27 Power (W):268.6

Tarmac SL2 + TT2 Helmet + Clip-on aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.256 Speed (km/h):40.38 Power (W):261.0

Transition + Road Helmet + Aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.265 Speed (km/h):40.17 Power (W):262.9

Transition + TT2 Helmet + Aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.230 Speed (km/h):40.05 Power (W):229.0

[CdA = Coefficient of drag x frontal area]

Yukarıda görüldüğü gibi 40 km/s hızda yaklaşık 76 watt daha az güç harcanabiliyor normal yol bisikleti ve kaskından TT ve aero kaska geçince.

Sadece kaskın etkisi TT de 34 watt
Clip on aero bar etkisi 38 watt

Yazının tamamı için link
(link)

Kendi tecrübemden eklemek istediğim birşey var. Aradaki 76 wattın etkisi nasıldır. Son 1 aydır kendi watt değerlerimi ölçmeye başladım bu yüzden aradaki farkı açıklamak istiyorum. Son zamanlarda 10ar dakikalık drill çalışmaları yapıyorum TT için. Arada 5 dk dinlenme sonra tekrar 10 ya da 12 dk. Bu drill ler sırasında genelde 270 watt civarında çalışırsam 10 dk sonunda bitmeye yakın bir şekilde dinlenmeye giriyorum. Bu aletin salonda olması da etkili olabilir, motivasyon yok ama o ayrı bir konu. 270 ile 300 arası ne ki denilebilir ama aradaki fark az değil, 350 watt, 1 er dakikalık yaptığım sprintlerde ürettiğim güç ve 10 dk 270 watt kadar yıpratıcı.
 
Scudo
Ekstra bir link daha şu an buldum. Benim için pek geçerli değil şimdilik ama listedekilerden birine sahip olanlar ya da karar vermek isteyenler için belki faydalı olabilir.
(link)

Linkte aşağıda üst sınıf tekerleklerin 50km/saat hızla giderken kullandıkları güç grafiği var. Kullandıkları yanlış kelime aslında, çöpe attıkları da denilebilir. Çöpe giden gücün nedeni tekerleklerin eylemsizlik momenti, aerodinamiği, kütleleri, göbek tasarımları vs.

Sonuç olarak 17 watt civarında bir fark var. Bu sadece üst sınıf tekerlekler için, daha alt modellerde demekki bu fark 17 watt'dan daha fazla olabilir.
 
Solo sürüşlerde hafife alınmayacak bir konu.
Bu konuda sürüş pozisyonu ile ilgili araştırmalar yapan ve clip on (yani yol bisikleti gidon üstüne takılan ve kolları&elleri ortada kullanmaya "zorlayan" bar) ile daha hızlı ortalamalara çıktığını söyleyen dostum Ahmet Akyürek tir.Her ne kadar bisikletine yaklaşık 500gram ağırlık eklemiş olsa bile. Bundan sonraki aşaması CdA sını biraz daha düşürmek olacak. Gidon boğazını 130mm ye çıkarıp çok dar (38cm) drop bar deneyecek.
Furş borusu üstü spacerleri de sökmek gerekecek doğal olarak.
Bir tek şunu eklemek istiyorum.Drop bar =gidonun alt kısmı değil...bilinen "normal" aşağıya bükümlü gidonun tümüne denir.
 
Selam,
Linkteki resimlerde gidonu alttan tutarak gidiyor. Drop Bars yazan kısımlarda aero bar yok ama alttan tutarak gidiyor. O yüzden o şekilde söyledim. Haklısınız o şekilde yazınca birbirini tutmuyor. Doğrusu "on the drops" benim dediğimin.
 
@mcanb

Haftada ortalama kaç kilometre antreman yapıyorsunuz ( yolda)?
 
Bu aralar çok değil çünkü hava 0 derece civarında. Ama 7 8 saat toplamda 3 saat yolda. Triatlon programı takip ediyorum normalde.
 
yazıların tamamını okuma fırsatım olmadı ancak yol bisikletinde hepimizin bildiği gbi tekerlek normaldir.ancak tt bisikletlerinde arka teker daha çok içe girmiştir.bu güç kaybını azaltmakla beraber sürücünün bisiklet üzerinde daha cok yatmasını sağlamaktadır.unutulmaması gerekn bir ayrıntı.aynı zamanda giyilen formalara örnek vericek olursak özellikle yüzmede aerodinamii yüzde ikiyüz oranında arttıran giysiler yapılmaktadır aynıları bisiklete uyarlanabilmektedir mevcut sistemde tabiki buda süreyi bir hayli kısaltıcaktır.ama tabiki etik deildir. oda ayrı bir tartışma konusudur.birazdan ağrı dağına doğru yola koyulcaz dağa çıkmadan öne bildiklerimi paylaşmak istedim teşekkürler iyi forumlar
 
  • Beğen
Tepkiler: mcanb
Tekrar TT sürücüsü olarak biraz örnekler vermek isterim Yol bisikleti uzun yol için gerek sprint için gerek rampalar için üretilmiştir TT ise kısa sürüşlü istisna çok hafif rampa görebilen ve tasarımı ile rüzgarı adeta yarıp geçen bir bisiklet türüdür daha dün bakırköy sahilinde düşününki ben o kadar sürat almışımki audi a4 e arkadan çarpıyordum ki normal bir süratle gidiyordu o yol istedim vermedi sollarken bana ayar oldu gaza bastı uçtu gitti aradaki fark ben bunu yol bisikleti ile asla yapamazdım...
 
@Kadir KAMACI

Acayip gaza geliyorum TT konusunda :) Bakırköy sahil yolu aslında çok iyi bir yol TT için, pazar sabahları falan çok boş oluyor ve toplam tırmanış heralde 15 20 m falan dır. Ama Bakırköy sahil yolundan Eminönü'ne kadar gitmemek için herşeyi yaparım, nedense beni çok sinir ediyor. Özellikle yalova feribotlarına kadar olan kısımda arabalar çok yakından geçiyor, sonrasında bisiklet yolu gibi 50 60 cm lik bir bölüm var ama orası da istanbuldaki en büyük mazgallarla dolu :)
 
:) önemli olan kendini trafiğe kabul ettirebilecek giyime kuşama ve sürücülüğe sahip olabilmek seni gören korna çalmak yerine bir araçmışsın gibi sollamak durumunda kalmalı
 
  • Beğen
Tepkiler: nükleer kedi
@mcanb

Ataköy - Cankurtaran ( gülhane altı) arası sahil yolu zamanında bizimde saate karşı ve güç antremanı yaptığımız yollardan birisiydi. Kaldıki bu yol eskiden çok daha geniş ve trafiği azdı bu güne kıyasla.

Yeşilyurt deniz kulübünden bisikletçi arkadaşımız Önder Ertürk bu rotada yalnız başına saate karşı idman yaparken ( 1982) rüzgar arkadan kaptırmış kendini, kapatmış saatte 45-50 km. giderken sağ yandan çıkan taksiyi görmeyip ( tam Cankurtaran'ın orada) arka kapı camından girip kendini arka koltukta bulmuştu. Samatya hastanesine zor yetiştirdiler, köprücük kemiği 3 yerinden kırık, yataktan 2 ay kalkamadı.
Şanslıydı taksi parası vermemiş.

Aman bu saate karşı uçuşlarda dikkatli olun, yalnız çıkmayın bir iki kişide olsa
ufak bir grup oluştun.
 
Geri