Geçen hafta bununla ilgili bir konu açmıştım, yol bisikletiyle TT yapılabilirliği konusunda. Bu konuyla ilgili biraz daha fazla araştırmaya giriştim, bulunduğum yerde sorduğum kişiler de ilk başta olmaz kesin pozisyon kötü demişlerdi. Sonradan aralarında tek tek bazı kişilerin konu üzerine yoğunlaştığını gördüm.
Bikeradar'ın yazdığı bir yazıyı şu anda ekliyorum. Teste %100 bilimsel olmasada oldukça tutarlı diyebiliriz sanırım. Test koşulları, hız, tekerlerkler, lastikler, sürücü ve giydiği kıyafet tamamen aynı.
Yazının dikkat çeken bölümünü buraya ekliyorum, tamamı ise aşağıdaki linktedir. Yazı ingilizce fakat tablo anlaşılabilir. Kısa çeviri
Drop bars: Gidonun alt kısmı
Road helmet: Normal kask
Aero helmet: Aerodinamik kask (TT kask)
Clip on aerobars: Yol bisikletine takılan aerobar
Transition: Specialized TT kadro
Tarmac: Specialized yol kadro
CdA: Yüzey alanı x sürtünme katsayısı (azaldıkça rüzgarın etkisi azalıyor arttıkça artıyor)
For each one, we used the same wheels (Roval) and tyres, and Nathan rode in a short sleeved skinsuit with arm warmers and full finger gloves, but no shoe covers. The mass of the bike + rider was 83kg.
All five setups were tested over two laps (4.6km) of the Lowe's Motor Speedway at as close to 40km/h as we could get. The tests were repeated in the wind tunnel later that day. During each test, Mike Giraud acted as a control, riding his bike around the circuit at ~32km/h, with a wind probe attached to the front of his bike that could measure wind speed and direction. The probe looked like it could double as a harpoon, but luckily there were no whales on the circuit.
It was a clear, sunny November morning but the conditions weren't quite ideal at the Speedway. While we could account for the changes in temperature and humidity, the wind affected things a little.
Speedway data
Tarmac SL2 + Road Helmet + Drop bars
Estimated Ave CdA (m^2):0.310 Speed (km/h):40.10 Power (W):306.6
Tarmac SL2 + Road Helmet + Clip-on aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.267 Speed (km/h):40.27 Power (W):268.6
Tarmac SL2 + TT2 Helmet + Clip-on aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.256 Speed (km/h):40.38 Power (W):261.0
Transition + Road Helmet + Aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.265 Speed (km/h):40.17 Power (W):262.9
Transition + TT2 Helmet + Aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.230 Speed (km/h):40.05 Power (W):229.0
[CdA = Coefficient of drag x frontal area]
Yukarıda görüldüğü gibi 40 km/s hızda yaklaşık 76 watt daha az güç harcanabiliyor normal yol bisikleti ve kaskından TT ve aero kaska geçince.
Sadece kaskın etkisi TT de 34 watt
Clip on aero bar etkisi 38 watt
Yazının tamamı için link
(link)
Kendi tecrübemden eklemek istediğim birşey var. Aradaki 76 wattın etkisi nasıldır. Son 1 aydır kendi watt değerlerimi ölçmeye başladım bu yüzden aradaki farkı açıklamak istiyorum. Son zamanlarda 10ar dakikalık drill çalışmaları yapıyorum TT için. Arada 5 dk dinlenme sonra tekrar 10 ya da 12 dk. Bu drill ler sırasında genelde 270 watt civarında çalışırsam 10 dk sonunda bitmeye yakın bir şekilde dinlenmeye giriyorum. Bu aletin salonda olması da etkili olabilir, motivasyon yok ama o ayrı bir konu. 270 ile 300 arası ne ki denilebilir ama aradaki fark az değil, 350 watt, 1 er dakikalık yaptığım sprintlerde ürettiğim güç ve 10 dk 270 watt kadar yıpratıcı.
Bikeradar'ın yazdığı bir yazıyı şu anda ekliyorum. Teste %100 bilimsel olmasada oldukça tutarlı diyebiliriz sanırım. Test koşulları, hız, tekerlerkler, lastikler, sürücü ve giydiği kıyafet tamamen aynı.
Yazının dikkat çeken bölümünü buraya ekliyorum, tamamı ise aşağıdaki linktedir. Yazı ingilizce fakat tablo anlaşılabilir. Kısa çeviri
Drop bars: Gidonun alt kısmı
Road helmet: Normal kask
Aero helmet: Aerodinamik kask (TT kask)
Clip on aerobars: Yol bisikletine takılan aerobar
Transition: Specialized TT kadro
Tarmac: Specialized yol kadro
CdA: Yüzey alanı x sürtünme katsayısı (azaldıkça rüzgarın etkisi azalıyor arttıkça artıyor)
For each one, we used the same wheels (Roval) and tyres, and Nathan rode in a short sleeved skinsuit with arm warmers and full finger gloves, but no shoe covers. The mass of the bike + rider was 83kg.
All five setups were tested over two laps (4.6km) of the Lowe's Motor Speedway at as close to 40km/h as we could get. The tests were repeated in the wind tunnel later that day. During each test, Mike Giraud acted as a control, riding his bike around the circuit at ~32km/h, with a wind probe attached to the front of his bike that could measure wind speed and direction. The probe looked like it could double as a harpoon, but luckily there were no whales on the circuit.
It was a clear, sunny November morning but the conditions weren't quite ideal at the Speedway. While we could account for the changes in temperature and humidity, the wind affected things a little.
Speedway data
Tarmac SL2 + Road Helmet + Drop bars
Estimated Ave CdA (m^2):0.310 Speed (km/h):40.10 Power (W):306.6
Tarmac SL2 + Road Helmet + Clip-on aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.267 Speed (km/h):40.27 Power (W):268.6
Tarmac SL2 + TT2 Helmet + Clip-on aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.256 Speed (km/h):40.38 Power (W):261.0
Transition + Road Helmet + Aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.265 Speed (km/h):40.17 Power (W):262.9
Transition + TT2 Helmet + Aerobars
Estimated Ave CdA (m^2):0.230 Speed (km/h):40.05 Power (W):229.0
[CdA = Coefficient of drag x frontal area]
Yukarıda görüldüğü gibi 40 km/s hızda yaklaşık 76 watt daha az güç harcanabiliyor normal yol bisikleti ve kaskından TT ve aero kaska geçince.
Sadece kaskın etkisi TT de 34 watt
Clip on aero bar etkisi 38 watt
Yazının tamamı için link
(link)
Kendi tecrübemden eklemek istediğim birşey var. Aradaki 76 wattın etkisi nasıldır. Son 1 aydır kendi watt değerlerimi ölçmeye başladım bu yüzden aradaki farkı açıklamak istiyorum. Son zamanlarda 10ar dakikalık drill çalışmaları yapıyorum TT için. Arada 5 dk dinlenme sonra tekrar 10 ya da 12 dk. Bu drill ler sırasında genelde 270 watt civarında çalışırsam 10 dk sonunda bitmeye yakın bir şekilde dinlenmeye giriyorum. Bu aletin salonda olması da etkili olabilir, motivasyon yok ama o ayrı bir konu. 270 ile 300 arası ne ki denilebilir ama aradaki fark az değil, 350 watt, 1 er dakikalık yaptığım sprintlerde ürettiğim güç ve 10 dk 270 watt kadar yıpratıcı.