Scudo Sports

Yasak mı, Kural mı ?

Hakim Arslan

Forum Bağımlısı
Tepki
689
Bisiklet
Giant
Selamlar,

Sigaranın kesin olarak kapalı ortamlarda YASAKlanması ile ilgimi bu YASAK kelimesi ilgimi çekmeye başladı;
Acaba YASAK mı yoksa KURAL mı olmalı. Bir çoğumuz biliyoruz ki sigaranın tam anlamıyla yok edilmeye çalışılması bu nesil için değil de gelecek nesil için sigarasız bir hayat başlatmak ve onların sigarayı tanımamalarını sağlamak.
Konu sigaranın YASAK olması ya da olmaması değil. Aslında bu yasak kelimesinin altında yatan sertlik, kibir, iticilik ile korkutucu bir kelime olmaya başladı bu YASAK kelimesi. Herhangi bi yerde bu kelimeyi görünce hemen dikkatimizi çeker ve kimsenin sevmediği bir kelime olduğu içinde hemen kılıfı bulunmuştur haliyle 'Yasaklar çiğnenmek içindir.'
Her yerde karşılaşıyoruz bu kaba ve kızdırıcı kelimeyle sitelerde, araçlarda, bakkalda, otobüste, camide, dünyanın hemen her şeyinde karşılaşıyoruz.
Peki insanlar buna neden çoğu zaman çiğnenmesi gerekli olan birşey gibi baktı?

Bence YASAK kelimesi insanların özgürlüğünü kısıtlayan bir anlam taşımaktadır yapmama zorunluluğu hissi verdiği için insanları zorla sınırlandırma hissine kaptırmıştır.

Aslında olması gereken YASAK değil de KURAL olmasıdır. Burada sigare içmek YASAKTIR yerine Burada sigara içmemek KURALDIR dersek aslında o insanın özgürlüğünü kısıtlamış değil de sadece bulunduğu ortamın kuralına uyması gerektiği hissini verebiliriz aslında. Bu da insanları daha yumuşak, uyumlu bir hale getirmez mi?

Örneğin;Burada 'Cep telefonu kullanmak YASAKTIR.' ya da 'Cep telefonu kullanmamak KURALDIR.' bunlardan hangisi daha etkileyici ve kibarca söylenmiştir acaba? Bence KURAL kelimesi daha alımlı uyumu daha iyi sağlayabilen bir kelimedir. Böylelikle YASAKLARIN çiğnenme esnasında alınan zevk yerine, toplum KURALLARINA uyumla gelen saygı duyma, uyma zorunluluğu hissi daha zevkli bir his ve istek uyandırabilir.

Saygılar,
A.Hakim

Scudo
iyi dersiniz hoş dersiniz de, adını ne koyarsanız koyun, sigara bağımlıları bunun adına bakmadan saçma olduğunu söyleyecekler. çünkü bağımlılar, bu konuda sağlıklı düşünmeleri beklenemez, zaten bu konuda sağlıklı düşünebilseler içmezler :)

bence haklısın hakim abi. sana katılıyorum. bu tarz işler sertlikle değil yumuşaklıkla çözülmeli bence.

• Beğen
Tepkiler: Hakim Arslan
@funq

Bir çoğumuz biliyoruz ki sigaranın tam anlamıyla yok edilmeye çalışılması bu nesil için değil de gelecek nesil için sigarasız bir hayat başlatmak ve onların sigarayı tanımamalarını sağlamak.

ALINTIDIR...:rolleyes:

• Beğen
Tepkiler: suzunkopru
ben market yada bakkallardan sigara alan gençlere kimlik soran bir esnaf görmedim içki dahil önce bunun önüne geçmek lazım geliyor ve kahvelere yasak geldi şimdi insanlar kapı önünde içiyorlar çoculara daha kötü örnek bence hiç içtirme yada arka tarafta bir bölme olsun özel veya bahçe sokakta oynayan çocuklardan uzak!

• Beğen
Tepkiler: Hakim Arslan
ne mutlu size ve babalarınıza, saçma bir insanım, ve hala kapalı ortamlarda sigara içilmesini bağımlıların savunacağını düşünüyorum. hiçbir sigara içene yönelik özel bir şey yazmamıştım ama varın öyle alın siz :)

@funq

Bu sözüne karşılık söylenmiş onlarınki. Bu söz biraz; sigara içenlerin sadece bağımlı oldukları için sigaradan vazgeçememkte ayrıca sigaraya gelen tüm yasakları olgun karşılayamayacakları şeklimde olmuş. Hakkı kardeşimiz de sadece örnek vermiş... Ama galiba babasını çok seviyor, ondan öyle yazmış olabilir.:rolleyes:

• Beğen
Tepkiler: Abdullah Hakkı
Aslında konuyu sadece sigaranın güncel olmasından yararlanarak açtım konu aslında YASAK ve KURAL kelimeleri adı altında açıldı. Bu sadece sigara değil birçok yasak içindir.

Ör; Vapurda bir bölme vardı; 'Bu tarafa geçmek yasaktır.' diye ama herkes geçiyodu güvenlik gelip boşaltıyordu onlar yine giriyodu. Aslında oraya şöyle yazsak; 'Bu bölüme girmemek kuraldır, kurallara uyduğunuz için teşekkürler'

31 yaşındayım 15 yıl sigara içtikten sonra sanırım 3 yıl oldu bıraktım, 15 yıl boyunca kendime ne kadar zarar verdiğimi ve sigara içmenin ne kadar büyük aptallık olduğunu yeni yeni anlıyorum.

'Bu bölüme girmemek kuraldır, kurallara uyduğunuz için teşekkürler' gözüm bir türlü alışamadı buna :)
'Bu bölüme girmek yasaktır, kurallara uyduğunuz için teşekkürler' bence daha doğru ve amaca yönelik bir uyarı cümlesi ...

yasaklar da bir çeşit kural ama yasak ve kural ikisi ayrı şeyler. kuralın kapsamı daha geniş iken, olması/yapılması engellemek istenen şeyler yasaklanıyor.

@tanerhosgor

Yasak kelimesi sert olduğu için gözünüze çarpıyordur...

sigara içenlere biraz ayıp olacak ama (ee yasak olmasa yine dumanı gözümüze sokacak sizsiniz)yani anlamamakta ısrar eden tipler oldukları için... (''burada sigara içmemelisin'' karşılığı ise:'' rahatsız oluyosan dışarı çık biraaderrr'')hııı gördünüz konuşmayı valla helal olsun hükümet hükümet olalı bi fare tuttu...nese o tip insanların anlayacagı yazı tipi ''sigaranıda al git nan:boese157: '' muhahhaaaha (iyi oldu size ohhhhhh)

Geri