Scudo Sports

Yaprak takası ve aynakol uzunluğu

Rhodiumm

Forum Demirbaşı
Tepki
2.348
İsim
Ayberg
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba,

Bende 105 53/39 175mm aynakol mevcut. Yokuşlarda zorladığı için 50/34 takası arıyordum ve buldum. Takas edeceğim arkadaşın aynakolu 172,5mm. Direkt aynakol takası yapmak göbekte sıkıntı yaratır diye yaprak takası yapmaya karar verdik. Aynakol ölçüsü bir problem yaratır mı ? Teknik olarak uysa bile çevirirken bir zararı olur mu ?

• Beğen
Tepkiler: sccetin
Scudo
Bildiğim kadarıyla BCD ölçüsüne göre yaprak seçiliyor, ama nasıl yapıldığını bilmiyorum. İyi bilen arkadaşlar yardım edecektir.

50x34 ün bcd ölçüsü 110 mmdir. 53x39 un bcd ölçüsü 130 mm dir, yaprak değişimi bu yüzden olmaz, Dolayısıyla aynakol değişimi daha uygun olacaktır.

Bcd 110mm diyor. Zannedersem BCD uyuşuyor. Sadece aynakol uzunluğu yapraklarla fark eder mi onu merak etmiştim. Daha küçük dişli, uzun aynakolla yorar vs. gibi bir şey var mı acaba ?

bcd.jpg

Benim bildiğim kol sayısı ve bcd aynıysa birbirine uyar.

• Beğen
Tepkiler: Rhodiumm
Benim bildiğim kol sayısı ve bcd aynıysa birbirine uyar.

Evet öyleymiş. 175mm olması da torktan dolayı benim yararımaymış. Bisikletçim öyle dedi

Aynakol uzunluğunun 175 olması sizi kuvvet kolunuzun uzunluğunu artıracağı için daha fazla moment verir ama tork azalır. Düz yolda avantajınıza ama yokuşta dezavantaj olur büyük aynakol uzunluğu. Tabi bunların aynakol yapraklarıyla hiçbir alakası yok.

Aynakol uzunluğunun 175 olması sizi kuvvet kolunuzun uzunluğunu artıracağı için daha fazla moment verir ama tork azalır. Düz yolda avantajınıza ama yokuşta dezavantaj olur büyük aynakol uzunluğu. Tabi bunların aynakol yapraklarıyla hiçbir alakası yok.
Tork: newton metre
F: newton
Metre de bizim metre
Gerisini sana birakiyorum : D

• Beğen
Tepkiler: karanbatu
@kallone hocam burada moment değil tork olarak konuşmalıyız. momenti statikte kullanıyoruz.

@Rhodiumm aynakol uzunluğunun 2.5 mm kısa olması güç aktarımında fark edilir bir şey yaratmaz. kranklar boyunuza göre fazla büyük veya fazla küçük olmasın yeter. boyunuz nedir?

• Beğen
kol uzayınca yokuşlar daha kolay çıkılmaz mı? kaldıracın boyu uzamış olmuyor mu? daha geniş bir çemberi daha az güçle çeviriyoruz..
Düz yolda avantajınıza ama yokuşta dezavantaj olur büyük aynakol uzunluğu.
yoksa bunu ben yanlış mı anladım..🤔

• Beğen
@HakanAydn güç (P) ile kuvvet (F) i birbirine karıştırmamak mühim. iki kullanıcı aynı çevrim oranında olsun ve aynı gücü versin... uzun krank kullanan daha az bir kuvvet ile krankı çevirir. ama buna karşılık pedal milinin çizdiği çember büyür. sonuçta verdikleri güç aynı kalır. zaten dediğin gibi olsa, takalım 25 cmlik krank, yokuşları çatır çatır çıkalım. yok yani öyle bi dünya :koptum:

olay güç aktarımından çok, geometrik bir tercih. bu merdiven çıkarken basamakları teker teker veya 2şer 2şer çıkmak gibi. küçük ebatta biri için 2şer çıkmak bacağın ideal hareket aralığının dışına çıkacağı için zorlayıcı gelirken, büyük birisi için teker teker çıkmak bacak hareket aralığının çok küçük bir kısmını kullandığı için verimsiz gelebilir. tamamen hissiyat meselesi.

daha geniş bir çemberi daha az güçle çeviriyoruz..
uzun krank kullanan daha az bir kuvvet ile krankı çevirir. ama buna karşılık pedal milinin çizdiği çember büyür. sonuçta verdikleri güç aynı kalır.
aynı şeyi söylüyoruz ama herzamanki gibi farklışeyler söylüyormuşuzdan yola çıkıyoruz...sona "ikisinde de yapılan iş aynıdır, harcanan toplam enerji aynıdır" yazmadım, zaten öyle diye..
ben @kallone arkadaşın dediğinin tam tersi olduğunu ifade etmek istemiştim..
Düz yolda avantajınıza ama yokuşta dezavantaj olur
uzun kol yokuşta "kolay çevirmeyi sağladığı için" avantajdır..bu fikrim yanlışsa onu irdeleyelim, değilse geçelim..😁

• Beğen
@kallone hocam burada moment değil tork olarak konuşmalıyız. momenti statikte kullanıyoruz.

@Rhodiumm aynakol uzunluğunun 2.5 mm kısa olması güç aktarımında fark edilir bir şey yaratmaz. kranklar boyunuza göre fazla büyük veya fazla küçük olmasın yeter. boyunuz nedir?

Boyum 190 cm. 175mm krank ile 50/34 yaprakları taktım. Bayramdan sonra deneyeceğim inşallah

@Rhodiumm genel kanıya göre 190 için 172.5 küçük.

• Beğen
50x34 ün bcd ölçüsü 110 mmdir. 53x39 un bcd ölçüsü 130 mm dir, yaprak değişimi bu yüzden olmaz, Dolayısıyla aynakol değişimi daha uygun olacaktır.
Hocam 53/39 hatta 44/56 nın bile 110 bcd olanları var
(link)

• Beğen
@Pisiklet Süren Adam yaparsan olur, niye olmasın. ama dişler ile civatalar arası mesafe arttıkça çark esneme yapar, hele aluminyumsa... veya esneme yapmaması için kalın sacdan yapmak gerekir, bu sefer de ağırlık artar. zaten bu sebepten 130 bcd diye bir ölçü var.

Hocam kuvvetin döndürücü etkisine tork denir, moment olmazsa zaten tork oluşmaz. Moment=kuvvet* kuvvet kolu olduğu zaten belli.
aynı şeyi söylüyoruz ama herzamanki gibi farklışeyler söylüyormuşuzdan yola çıkıyoruz...sona "ikisinde de yapılan iş aynıdır, harcanan toplam enerji aynıdır" yazmadım, zaten öyle diye..
ben @kallone arkadaşın dediğinin tam tersi olduğunu ifade etmek istemiştim..

uzun kol yokuşta "kolay çevirmeyi sağladığı için" avantajdır..bu fikrim yanlışsa onu irdeleyelim, değilse geçelim..😁
Yokuşta uzun aynakol tabi daha az güçle çıkarsınız ama aynakolun çember çapı değişeceği için sizi daha fazla yorar. Genelde bisiklet sporcuları yokuşta aynakolun boyunu değiştirmez, düz yolda bir tık büyük aynakola geçenleri gördüm tabi buda hissiyat bir nevi.

• Beğen
Ben üç aynakol boyunu üç ay boyunca test ettim ve deneyimlerim şöyle : Boyum 1.78 kilom 80 bacak iç boyum 81cm. Bu verilerle 170 mm aynakol ile düz yolda çok devirli ve yorulmadan uzun mesafeler gidebiliyordum ama hafif bir yokuşta zorlanma başlıyordu. 175 mm aynakol düzde uzun mesafede yordu ama yokuşlarda gerçek anlamda çok rahattı, sadece kısa yokuşlarda. 172.5 mm aynakol tam bana göre oldu. Uzun mesafede çok çok rahat, yokuşta torklu çıkmama olanak sağlıyor, yokuş ne kadar uzun olsa da yormuyor. İstikrarı 172.5 mm aynakolda yakaladım diyebilirim...

Geri