Bildiğim kadarıyla Work And Travel ve Erasmus Öğrenci Değişim Programı'ndan bahsediyim;
WAT yaparken, bir yaz dönemi boyunca ABD'desiniz (tek seçenek ABD). 4 aylık bir dönemin 3 ayı çalışıyorsunuz, kalan 1 ay da gezmeniz için ayrılmış. Kimileri 3 ay gezip biriktirdiği parayı yerken, kimileri de bu parayı olduğu gibi geri getiriyor. Çok ciddi rakamlar kazanmak mümkün, ancak pek dil gelişimi beklemek yersiz. Çünkü yaptığınız iş genelde eğlence merkezlerinde bilet satmak gibi basit işler oluyor. Bu nedenle de insanlarla pek renkli bir diyaloğa girmeniz beklenemez, belki son 1 aylık gezme sürecinde mümkündür ancak bu da çok yeterli olmaz kanımca. Kalacak yerinizi bu organizasyonu yapan yer sağlıyor. Cüzi bir miktar ödüyorsunuz sanırım. Dil ile ilgili bir seviye (Toefl vs) gerekmiyor diye biliyorum.
Erasmus: WAT ile karşılaştırılamayacak bir program, çünkü bir öğrenci değişimi programı. Üniversitede her seviyede (2 yıllık ön lisans hariç) Erasmus programından yararlanabiliyorsunuz. Yapmanız gereken ilgili hocanıza gidip gerekli evrakları doldurmak. Daha sonrasında bir yabancı dil sınavına giriyorsunuz (ki çok basit bir sınav). Bu sınavdan aldığınız puan + okul ortalamanız + mülakat sonucunda tüm öğrenciler sıralanıyor ve yaptıkları ülke tercihlerine göre gönderiliyorlar. Tabi ki açıkta kalan da çokça oluyor.
Erasmus ile hibeli veya hibesiz eğitim görebilirsiniz. Hibe miktarı aylık 400 € idi geçen senelerde. Gittiğiniz okula bir ücret ödemiyorsunuz. Sadece yurt parası... Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa gibi seçenekleriniz var. Genelde kabul gören dil İngilizce ve Almanca. İsteğinize göre bir sömestr veya tam yıl öğrenim görebiliyorsunuz.
Verilen hibenin yeterliliğini şöyle anlatıyım, Almanya'da 650 € ile bir ay bir öğrenci çok rahat geçinebiliyor. Zaten ulaşım okulun verdiği bir kart ile ücretsiz sağlanabiliyor ki Avrupa'da her yerin bisiklet yolu olduğunu da unutmamak gerekir. 150 € gibi bir para yurt için aylık ödeniyor, bu 650 € ya dahil değil.
Ben üniversitedeyken WAT vardı, ciddiye alıp gitmedim. Türkiye'de kendi mesleğim üzerine staj yapmak çok daha mantıklı geldi. Erasmus programı benim fakülteme geldiğinde ben mezuniyet savaşı veriyordum... Erasmus ile yurtdışına çıkan öğrencilerin büyük çoğunluğunun okulu uzuyor, alttan ders alma şansı olanlar ise bir sene zorluk çekerek okullarını zamanında bitirebiliyorlar. Şahsen şimdi şansım olsa Erasmus programından kesinlikle yararlanırdım.
Kısacası macera arayanlar için WAT, ama kişisel gelişim anlamında kendisine bir şeyler katmak isteyenler için Erasmus...