Scudo Sports

vücutta su tutmanın bir yolu var mı

tuninger_haa

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2007
Mesaj
1.373
Tepki
469
Şehir
Gaziantep
slmlar sorumun aslı şu:
bırcok kısı gıbı ben de gunduz cok susuyorum ve bunun ıcın ıftardan ıtıbaren cok su ıcmeye calısıyorum. ancak soyle bırsey suyu ne kadar cok ıcersem o kadar cok tuvalete cıkıyorum. yanı ıctıgım sular bosa gıdıyor :)

bu konuda bılgısı veya onerısı olan var mı ??

benım aklıma ılk gelen tuzlu yıyeceklerı cok yemek (osmotık basıncı arttırma <cok mu basıt dusunuyorum :) >) ama bu da iyi bi fıkre benzemıyor sonra baska dengelerı bozmayalım :)
 
Scudo
Guzel bi konuya deginmissin bu baslık altında ki degerli cevabi bende buyuk bi sabırsılık ile bekliycegim ....
 
bence bunun için uğraşma,sağlıkla ilgili arkadaşlar daha neet yanıtlar vereceklerdir fakat vücuttan atılması gereken suyu atmaya çalışman daha iyidir ve çok tuzlu yemen tansiyon yükselten bir etmendir ayrıca susuyorsan ihtiyacın var demektir ve susadığında su içmelisin senin konumunla bir ilgisi yok ama babaannem böbrek yetmezliği ile yıllardır uğraşmaktadır ve doktorların en çok önerdikleri ilaç sudur ve az tuz kullanmak suyun vücutta kalıp ödem yapmaması için.su iç ve hayatın tadını çıkart,saygılar
Alp
 
@alpaslan11

evet tuz o nedenle yanlıs geldı bana da
normalde gun ıcın de cok su ıcen su-mıneral alımına dıkkat eden bırıyımdır. sorum ramazan yanı oruc ıcın gecerlı:)
 
aklıma gelen ilk öneri suyu bir anda içmemek..yani yudum yudum içmek.. yani alınan suyun verimli kullanılması ve idrar yoluyla dogrudan dışarı atılmaması için önemli diye biliyorum...
 
Bir arkadasim yarislardan once 20-30 dk'da bir yarim litre su biterecek sekilde 2-3 matara kadar su tüketiyordu. Bu sirada en cok bir defa tuvalete cikmaniz normal, ama vücut ödemler halinde su tutmaya basladigi icin yaris icinde vücut sivisinin hizla dusmesini engelledigini soyluyordu.
 
İlk soruya cevap: Hayır. Sağlıklı biçimde bunu yapmak mümkün değildir. Vücut o anda ihtiyacı olan suyu tutar. Uzun süreli susuzluklarda kullanabileceği su kaynakları da vardır. Dışarıdan su alıp depolayarak kendini susuzluğa hazırlamak malesef mümkün değildir.
 
  • Beğen
Tepkiler: tuninger_haa
@tayfur

Peki Tayfur, bir soru hemen;

Düzenli su alimi ve vücudu bu duruma alistirarak, özellikle yaris ve tempolu binislerde vücudun susuz kalabilme süresini artirmak mümkün müdür?
 
Halil bunun mümkün olduğuna çok inanmıyorum. Susuzluğun verdiği rahatsızlığa bir süreliğine alışmak mümkün olabilir ama egzersiz öncesi, egzersiz esnasında dehidrasyonu önlemek için önceden bol hidrasyon fizyolojiye çok uygun gelmiyor.
 
Yalniz antrenman bilimi ilgili kaynaklarda, özellikle ilk yazdigim kisim özellikle tavsiye ediliyor. Sonucta vücudu suya doyurmak söz konusu olabilir diye düsünüyorum ve mantikli geliyor.
 
Vücudun su ihtiyacını 100% karşılamak ve yarışa başlamak ayrı birşey, vücudun ihtiyacı 100% tamamken su alıp, ileride olacak egzersiz sonucu su kaybına hazırlanmak ayrı birşey. 2. sinin nasıl mümkün olacağını çok aklım almıyor ama 1. si tabii ki iyi bir su ¨kür¨üyle mümkün ve faydalı.
 
Vucütta su depolamak mümkün değil. Zaten depolanıyorsa bu bir hastalığa delalet eder. (Develerin hörgücü hariç :) )

Ancak; spordan önce normal hidrasyona(sulama) sahip bir kişi efor esnasında da maksimum verimi elde edecektir. Yani günlük su ihtiyacını tam olarak yerine koyabilmek bile ramazanda susamadan bisiklete binebilme sorununa kısmi bir çözüm getirebilecektir



Depolama (?) gayesiyle aşırı su alımı kanda dilüsyonel hiponatremiye(tuzun görece azalması), fazla tuz tüketimi de böbreklerden su geri emiliminin artması yoluyla ödeme(vucutta şişme) yol açacaktır.

İftardan sonra sahura dek bol su içerek (ramazan için ortalama 2 lt/gün, ramazan dışı aylarda bu miktar 3 lt/gün civarı + spor esnasında alınan su) idrar renginizi açık kehribar( çok açık sarı-beyaz arası) renge ulaştırabilmişseniz, bundan daha iyi yapabileceğiniz bir şey yok.
Ertesi gündüz bisiklete binerken de mümkün mertebe serin ve gölge saatleri tercih etmenizi öneririm. (Ya sabah çok erken saatler yada ikindinden sonraki vakitler)
 
bılgıler ıcın tesekkurler.
gunduz pek bınmemeye calısıyorum genelde gecelerı suruyorum rahat rahat suyumu ıcerek :)
 
Su, vücutta devirdaimi en hızlı demirbaşlardandır.
Bu yüzden uzun süreli depolanma gibi bir imkan yoktur.

Sadece kreatin kullanımı, vücutta su depolanmasını sağlar.O da yine kaslarda depolandığı için, midenizde depolanmayacağından yine kolaylıkla kendinizi susuz hissedebilirsiniz.

Fakat aldığınız suyun metabolizmada daha uzun süre kalmasını sağlayarak uzun mesafeler boyu binmek ve kendinizi yorgun hissetmemek istiyorsanız;

1) Terlememeye çalışın
Benim gibi kolay terleyen biriyseniz diğer sporculardan da ince giyinebilirsiniz.
Mutlaka güçlü hava alışverişine olanak sağlayan kıyafetler seçin.Bu, cildinizin hava almasını sağlayarak radyatör görevi görecek ve daha geç ve daha az terlemenizi sağlayacaktır.

2) Gölgede binin
Güneşi bol bir şehirde iseniz bindiğiniz parkur, yüksek binaların arası olursa daha az güneşe maruz kalırsınız.
Bineceğiniz saati de buna göre belirleyerek sıvı tüketim ve ihtiyacınızı önceden belirleyebilirsiniz.

3) Yüksek irtifada binin
Daha serin hava, daha az sıvı ihtiyacı demektir.Çünkü yükseldikçe ısı düşeceğinden sıcağın etkilemesi azalacak ve minimum su ile daha uzun mesafe gidebilirsiniz.

4) Tuz alımını kararında bırakın
Tuzlu yiyecekleri daha çok tüketirseniz, vücuttaki su o denli yoksayılacaktır ve sürekli su içme isteği gelecektir.Bu yüzden tuz alımını iyi hesaplayın.

5) Yüksek vites + Düşük devir
Vücudu terleten yüksek devirde binmektir.Aynı arabalardaki gibi.Ne kadar yüksek devir, o kadar yüksek ısı oluşumu demektir.Bu yüzden yüksek devirli binişlerinizi su ihtiyacı sorunu olmadığı zamanlara kaydırın.

6) Rüzgarlı ortamda binin
Rüzgar doğal klimadır.Doğal serinleticidir.İnce giyinmenin yanında rüzgarlı ortamda binmek terlemenizi önleyeceğinden yine su ihtiyacınızı geciktirecektir.

7) Çeşme suyu içmeyin
Kaliteli sular her zaman vücutta daha olumlu etki gösteriyor.Vücudunuz otomatik olarak kalitesiz suyu algılayıp tekrar su içme, hatta bu sefer daha kaliteli, lezzetli su içme sinyali gönderir.Ayrıca kalitesiz sular, midede şişkinlik hissi vereceğinden kısa sürede içtiğiniz miktarın yetersiz olduğunu hissedeceksinizdir.
Fatih Buzgan.
 
Merhaba,
Vücutta su tutmak için tuz iyi ve akıllıca yöntem değil.
Ancak çok sıcak yarışlarda vücutta daha çok su depolamak için yarışçılar gliserol (glicerol) adlı bir ergojenik yardımcı kullanıyorlar. Yurdumuzda bulunurmu bilmiyorum ancak bazı gıda maddelerinde bulunuyor. (Daha ayrıntılı bilgi için Mountain Biking Training Bible kitabı, ergojenik aids bölümüne başvurabilirsiniz) Bildiğim kadarıyla gliserinin bir türevi. Yine son olarak oruç tutarken böyle bir maddenin kullanılması ne kadar etik olur onu bilemiyorum ;)
 
@Hakan Yazman


@özgür ansiklopedi
Sevgili hocam. Sizin değerli açıklamalarınız hep yolumuza ışık tutmuştur. Sahip olduğu ilimi hayatında kullanarak neticelerini bizzat kendisi deneyip (gliserolü denediniz mi bilmiyorum ama) insanlara örnek olmak her "benim" diyen bilim adamının harcı değildir. Sözlerimi lütfen ama lütfen iltifat olarak değerlendirmeyin gerçek düşüncelerimi dile getiriyorum. :cool:
Yüksek müsaadelerinizle mübarek ramazan ayı yüzüsuyu hürmetine etik sayılabilecek bir öneriyle konuya katkıda bulunmak isterim.
Malum haliniz gliserol içinde suyu barındırabilen bir tür yağ. Ama siz etik değil dediniz. Size inandık tasdik ettik. Peki bu gliserolün yerine acaba bizler gündüzleyin susamamak için ne yesek, ne yesek diye düşünürken aklıma şöyle bir fikir geldi.... siz bu fikre bakalım ne diyeceksiniz..

Hocam bizler sahurda "taze süt kaymağı yesek" acaba nasıl olur. Bildiğiniz üzere süt kaymağının içindeki su çıkarılınca kendisi bizzat tereyağı oluyor. Gerek süt kaymağı gerek de tereyağı ramazan için tamamen etik sayılabilecek şeyler. Ne dersiniz.. ? Yeme derseniz yemiyeceğim.. söz..
Selam ve hürmetlerimle..

:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
Yakın zamanda bir araştırmayla ilgili belgeselde izlemiştim. Yemeklerin tokluk hissini ne kadar sürdürdüğüyle ilgiliydi. Denekler uzun bir yolda araba kullanıyorlar. Her iki gruba da aynı yemek (sebze karışımlı bir yemekti) ve bir bardak su veriliyor. Ancak ikinci gruba yemek rondadan geçirilerek çorba halinde veriliyor. Çorba ve suyu içenler daha geç acıkıyorlar.
Midenin yemeğin üstüne su aldığında tepkisi mide şekliyle gösterilmişti. Su kısa bir süre midede şişkinlik yaptıktan sonra iniyordu. Ama çorbayla beraber sıvı alınınca midede daha uzun süre duruyormuş.
Tabii bu durum tokluk için de önemli olabilir.
Küçük bir tiyo sahurda havuç gibi lifli gıdalar yemek de su tutmayı bilmem ama açlık hissini azaltıyor, uzun bir süre.
 
@Mesut Girgiç


Mesut Hocam iyi sözleriniz için çok teşekkür ederim, Glicerol u ben denemedim, ama bahsettiğim kitapta adı geçiyorsa büyük oranda işe yarıyordur, etik değil demedim ama sorgulanabilir. Netice itibariyle oruç nefsi terbiye etmek, vücuttaki besin trafiğini bir süre keserek sistemi dinlendirmek gibi amaçlar da taşımaktadır. Özetle eğer oruç tutmalı ve bir miktar bisiklete binmek zorundaysanız gliserol un denenmesinde çok bir sakınca görmüyorum, ama normal günlük aktiviteler için söyleniyorsa orucun amaçlarından sapabilir diye düşünüyorum...
Kaymak ise yüksek oranda doymuş hayvansal yağ içerdiği için sağlığını düşünen insanların mümkün mertebe uzak durması gereken bir yağ, ama soğuk sızma taş baskı zeytinyağlarını (pişirmeden) bolcana tüketirseniz sağlığınıza iyilik yaparsınız, kilo vermeye dahi faydalıdır, çünkü iyi sağlıklı yağlar şişmanlığa neden olmamakta aksine zayıflama ve sağlık açısından son derece faydalıdırlar...

Sağlıklı günler dilerim ...
Hakan Yazman
 
Arkadaşlarında bahsettiği gibi vücudun su tutmasının birden fazla nedeni olabilir. Mesela hastalık durumu, yüksek tuzlu gıdalar alınması, ostrogen ve testesreron gibi cinsiyet hormonlarının miktarındaki değişim, bazı ilaçların yan etkileri. Ama başka bir nedeni daha var : Antremanlarda su içmezseniz vücut ona göre önlemi alacaktır. Ben bisikletimde kesinlikle suluk kullanmam. Şu aralar hergün 60km'ye yakın pedal çeviriyorum, bazen öğlen sıcağında 2 saati aşlın olabiliyor bu ve su ihtiyacı hissetmiyorum. Suluğum olmadan 3 sefer 1-2 haftalık turlara çıkmıştım.

Bu aslında biraz vücut geliştirme temelimden gelen bir özellik. Avrupa şampiyonu olmuş ve fizyoloji bilgisi çok iyi olan sporcu bir arkadaşımdan öğrendiğim bir teknikti. Kesinlikle spor salonunda su içmezdi. Nedeni kas hücrelerinin su tutma kapasitesini artırmak ve doğal olarak kas hacmininin daha iri görünmesini sağlamaktı, bu dolaylı olarak yarışma öncesi deri altındaki suyun kaslara çekilmesini daha kolay hale getiriyordu. Bunun için de yine doğal ve çok etkili basit teknikler vadır :)

bahsettiğim şey tahmin edersiniz ki yazımın başında saydığım diğer nedenler gibi hızlı ve etkili olan bir etken değil. Vücudun kendi kendini dış etkenlere uyarlaması durumu ve doğal olarak biraz zaman alan bir mevzu.
 
Geri