Scudo Sports

vites mekanizmasındaki sorun

Oğuzcan Gedik

Aktif Üye
Kayıt
6 Eylül 2011
Mesaj
160
Tepki
53
Şehir
BURSA
Bisikleti aldım alalı biraz fazla atlayıp zıpladım heraldeki arka vites mekanizmasının teli gevşedi vites 1 deyken janta deymeye başladı (tasarlayan kişi güzel yapmış janta girip dağılma ihtimali yok) ama ben neresinden sıkıcağımı bilmiyorum 4-5 tane vida var elimde kalır diye korkuyorum bisikletçiye götürüp baktırayımmı yada yapabiliceğim bişeyse siz bana yardımcı olurmusunuz? :)

SHIMANO ST-EF40/ TX35 21 VİTES kullanıyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: emre0x5d
Scudo
H ve L vidalarıyla rublenin üzerindeki zincirin sağ sol sınırını belirleyebilirsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Oğuzcan Gedik
denedim vidaları bu sefer 1. vitese geçiyor 7-6-5 e geçmiyor :D yarın aldığım yere götürücem ayarlayıversin 5 kuruşta vermem 2 vide sıkıcak diye ilk aldığımda hemen ayarlamıştı saolun en azından ne işe yaradığını öğrenmiş olduk
 
@Oğuzcan Gedik

H vidasını fazla sıktığın için zincir alt dişlilere inmiyor. H vidasını yavaş yavaş gevşeterek alt dişlilere geçmesini sağlayabilirsin. Son dişliye indiğinde vidayı gevşetmeyi bırakmalısın.
 
Merhaba arka aktarıcı ayarı oldukça kolaydır. Önce vitesi en küçük dişliye alın en azından vites kolunu en büyük vitese yani en küçük dişliye gelecek şekilde ayarlayın daha sonra bisikletin arkasına geçerek rublenizin en küçük dişlisi ile aktarıcınızın dişlilerininin aynı hizada olup olmadığını kontrol edin, vitesin dişlileri bisikletin dışına doğru ise (yani siz bisikletin arkasında iken dişliler sağa doğru kayık ise) H (High) vidasını sıkarak, içe doğru ise (yani rublenin ikinci en küçük dişlisine doğru ise) H vidasını gevşeterek hizalayın tam olarak aynı hizada olmaları önemli ayrıca bu işlemi yaparken ön vites en büyük ayna dişlisinde olmalı, zincirin tam düz durması için.

daha sonra ön vitesi en küçük arkayı en büyük dişliye alarak aynı hizalama işlemini bu sefer L (Low) vidası ile yapacaksınız.

bu vidalarla yapılan ayar zincirin rubleden atmamasını sağlar.

vites geçişleri için ise yapılacak işlem vites modeline göre farklılık gösterir.Shimano da tourney, acera veya alivio kullanıyorsanız aktarıcının üstünde daha üst modeller kullanıyorsanız vites kolunda, vites telinin bağlandığı noktada elle çevirebileceğiniz bir vida olmalı. Düz yay sistemli genelde Shimano XT altı sınıf aktarıcılarda, vitesi düşürdüğünüzde bir büyük dişliye geçmiyar ve dişlinin üzerinde zıplıyor ise bu vidayı vites değişimi sağlanana kadar gevşetmelisiniz, eğer siz bir vites düşürdüğünüzde iki büyük dişliye geçiyorsa o zaman zincir doğru dişliye gelene kadar vidayı sıkın. Ya da tam tersi işlemde yani vitesi yükseltince zincir bir küçük dişliye geçmeden bulunduğu dişlide zıplıyorsa yine vidayı sıkarak zincirin doğru dişliye geçmesini sağlamalısınız.
Bu ayar ters yay sistemi bulunan XT ve üstü aktarıcılarda farklı olacaktır.

Shimanoları örnek vermem diğer markalar için farklı olması anlamına gelmiyor genel olarak prensip aynı.

İlk denemenizde ayarı tuturmak zor ve zaman alıcı olabilir zaman içinde pratik kazandıkça ne kadar basit bir işlem olduğunu göreceksiniz.

Umarım faydalı olmuştur. Sağlıkla bol pedallar.
 
Oğuzcan kardeş,ok bir sorunun var,ama bisikletçi iki vida sıkacak diyede para vermem söz konusu bile olmaz.Bu yanlış bir düşüncedir.

Soruna gelince;bisiklette şu an tel gevşek iken;mekanizma tekerleğe değiyorsa;mekanizma yamulmuştur,değiştirilmesi gerekir.Mekanizmaya ister tel bağlansın,ister bağlanmasın,mekanizma tekerleğe değmez.Arka vites teli bağlanmadığında da ya vites hep aynı dişlide kalır,ya da zincir tekerlek ile arka dişli arasında sıkışır.Arka vitesin aktif duruma getirilmesi için ilk önce zincir arka dişlide en küçük dişliye getirilir ve pedal çevrildiğinde zincir,en alt dişliden bir üst dişliye veya diğerlerine geçiyorsa,dıştaki vida hem gevşetilerek,hemde pedal vasıtasıyla tekerlek döndürülerek,zincirin en alt dişliye geçmesi sağlanır.Zincir döndürüldüğünde;arka dişli ile kadro kulakları arasına sıkışıyorsa,dıştaki vida sıkılır.Daha sonra arka vites üzerindeki tel sıkılır ve yine pedal döndürülüp,vites kolundan vites en büyük dişliye doğru hareket ettirilir.Vites en büyük dişliye geçmiyorsa,içteki vida gevşetilir,zincir en büyük dişli ile cant telleri arasına düşüyorsa,içteki vida sıkılır.
Başta dediğim gibi kimsenin emeğini boş saymayın,siz yapamadığınızdan dolayı o kişiye gidiyorsunuz,inşallah açıklama doğrultusunda olur.
 
peki benimde bir sorum var, bisikletim ile şimdiye kadar henüz 600 km. civarı bir yol yaptım ancak bu akşam pedal basarken belli periyotlarda sanki arka aktarıcıda zincir sürekli yer değiştiriyormuş gibi ses gelmeye ve sanki pedal kısa süreliğine boşa çıkıyormuş gibi gelmeye başladı.eve geldiğimde arka lastiği havaya kaldırarak pedalı çevirdiğimdede aynı şey oldu, dikkatli baktığımda sanki zincirin bazı baklaları dişliden geçtikten sonra kıvrılıyor ve düzelmiyormuş gibi geldi, hatta pedalı geriye doğru çevirdiğimde aşağı yukarı zincir aynı bölgesinde sorunun olduğunu gördüm. acaba bisiklete 2 kez yağmurda bindim zincir kirlendiğinden dolayı böyle bir sorun yaparmı? bu arada zinciri şimdiye kadar hiç yağlamadım ama elimle dokununca üzerinde halen yapış yapış bir yağ var gibi..??
 
Öncelikle oğuz telle alakalı bir durum degil bu ilkayında dedigi gibi. Tek olmasada arka aktarıcın sabit durur sonucta tel gevsemesiyle egilmez.

Bisikletini bırakırken sanırım ayaklıkla degilde kaldırıma pedalı sabitleyip o skeilde durduruosun. Buda kaldırımın arka aktarıcıyı içeri dogru itmesine sebep oluyor. Zamanla egiliyor janta dogru.

Kadro kulagı yamuluyor bu yüzden oluyor. Önce kadro kuladıgını sert bir cisimle dısa cekmeye calısarak düzeltebilirsin. Düzeltme sırasında kırılma olursa eger kulakcıgı deiştirisin ama muhtemelen kırılmaz. Cok zorlamadan hafif dısa cektir düzelicektir.


Yücel arkadasım seninkide zincirden olabilri yaglamamıssın ve suda kulanmıssın. Yag var demişsin fakat söle bişe var cok cok üst seviye bir yag deilse su ile ilk temasında bile yag özelligni yitirmeye baslar tekrar tekrar su ile temasta tamamen işlevini kaybeder. Malzeme üzerinde yag olsa bile işe yaramıodur hatta zarar bile verir. Su teması olan mazlemelerin üzerindeki eski yagı benzin yada temizleyici malzemelerle tamamen arındırmalı ve yeniden yaglamalısın.

Bosalma var gibi bişeyde söylemişsin bu bosalmada yagsız kulanımdan dolayı arka rubleni (dişliler) yıpratmıs olabilir yada rublede bosluk olusmus olabilir. Bu yüzdende olabilir. Yani zincirinin yagını aksatma yaglamadan sonra devam ediosa sorun muhtemelen rubledendir gevsekligini kontrol et.
 
evet sanırım sorunun nedeni sizinde anlattığınız gibi, turladığım grupta tecrübeli abilerimizde sizin dediklerinizi söylemişti ancak bir iki ıslanmaktan birşey olmaz diye kulak arkası etmiştim, neymiş azda olsa onları dinlemeliymişim :)
teşekkürler Recep bey..
 
Rica ederim. Dediginiz gibi yanınızda sizden tecrubeliler varsa kendinizi sanslı hissetmelisiniz tabi insan basına geldikce daha iyi anlıyabiliyor.

Birde dedigim gibi yaga görede degişiyor bu ama sizin hiç yag kulandıgınızı söylemeniz üzerine yaptım bu yorumu.

Üst seviye toz tutmayan ve cok siddetli olmadıgı sürece suya büyük direnc gösteren yaglarda mevcut bunları kulanırsanız uzun süre yag deiiştirmek zorunda kalmassınız.

İmkanınız varsa bisikletcilerden alabilrsiniz fiyatı daha yüksektir diger yaglara göre fakat hem uzun süre dayanıklı oldugu için daha az kullanmak zorunda kalırsınız hem de daha az uğraşmıs olursunuz.

Sorunuzu cözersiniz umarım yakın zamanda kolay gelsin.
 
bugün bisikleti servise götürdüm, sorunun zincirde olduğunu söylediler. su, çamur ve yağsızlıktan zincir sıkışmış. bisikletçiden zinciri temizlemek için otomobillerdede kullanılan würth ün fren ve balata temizleyicisi, yağlamak içinde zefal in suya dayanıklı yağından aldım. birde arka dişlinin ve aynakolun uzun ömürlü olması için tecrübeli arkadaşlardan duyduğum kadarıyla 4000 km. de bir zinciri değiştirmeliymişim..
 
Yani illa ki olsunda öylemi tedbir alalım.:D.Recep arkadaşımın yaptığı açıklamaları beğendim,teşekkürler kardeşim.
 
konuyu açana ve cevap yazanlara teşekkürler. biz de öğreniyoruz böylece
 
Faydalı yazılar :)
 
Geri