Scudo Sports

Vidali Ruble Nasıl sökülür?

Okan71

Aktif Üye
Tepki
146
Bisikletimin aynakol ve zincirini değiştirdim. Rubleyi de değiştirmek istiyorum. Shimanonun 7 li vidalı rublesi var. Bunu nasıl sökeceğimi tarif ederseniz çok sevinirim.

Scudo
Onun özel anahtarı var. O anahtar olmadan sökülmez. Başka türlü sökülüyorsa bilmiyorum fakat burada arkadaşlar sizi daha net yönlendirirler.

Özel ruble anahtarı ve bir İngiliz anahtarı ile bolca güç uygulayarak rublenizi sökebilirsiniz. Düz dişlidir. Yani saat yönüne sıkılır, saat yönünün tersine açılır. Ancak saat yönünde sıkıldığı için bastığınız her pedal, rubleyi göbeğe daha sıkı oturtur. O nedenle bol güç gerektirir.

Size gerekli olan anahtarın resmi

Ruble'niz vidalı olduğu için sökülmesi zor olabilir,çünkü siz her pedala yüklendiğinizde,uyguladığınız en büyük kuvvetler,rublenizin daha fazla sıkılmasına sebep olur
umarım fazla zorlanmadan sökebilirsiniz;)
not;Halil aynı anda yazmışız:p

@İdris ACA

Kaset tipi rublelerde bununla birlikte üzerinde zincir olan anahtar kullanılır.

Hiç vidalı ruble incelemedim. Ama teorik bilgime göre, bu anahtar kullanılmaz, yerine iki tane üzerinde zincir olan ruble anahtarı kullanılması gerekebilir.

@Başar
teroik bilgi bazen yanılabiliyor demekki,vidalı ruble resimdeki anahtar ile sökülüyor.
Bahsettiğiniz zincirli anahtar ile ve resimdeki anahtar ikilisi,kaset ruble sökmek için kullanılır
iyi forumlar

@İdris ACA

Peki sökmeye çalışırken "freewheel" in dönmesine nasıl engel olacağız?

@Başar
bunun cevabını incelemediğinizi söylediğiniz,vidalı bir rubleyi inceleyerek alabilirsiniz;)

ben benim rubleyi söktürdüğüm zaman bisikletçi idrisin resmini eklediği anahtarın tabi bu kadar güzel ve cırlop gibi değildi :) aynısından kullandı durumu şöyle tarih edeyim. Bu anahtarı ingiliz anahtarı ile çevirmek çok zor olsa gerek ki. Bu küçük parçayı (İdris'in gösterdiği) mengeneye sıkıştırdı ve jantı tam ortasına düzgün bir şekilde oturtarak jantı sanki kamyon direksiyonu gibi çevirerek söktü. Bilgilerinize sunarım. İdris kardeş o resmi koyduğun anahtarın fiyatı ne kadar ucuz bir şey ise her zaman kullanılmasa bile bir adet almakta yarar var alet ve edavatların içinde bulunsun diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Okan71
Birde İdris bu üzerinde zincir olan anahtar ne demek. Kaset ruble bu anahtar ve üzerinde zincir olan başka bir anahtar ile sökülüyor dedinya. İnan ki anlamadım kusura bakma. Biraz anlatırsan çok makbule geçecek.

@İdris ACA

Sadece kendi bisikletimin bakımını yaparım. Sokakta eski bir bisiklet görüp, durdurup "dur bi bakiim bununki vidalı tip mi?, öğreneyim" gibi bir şey denemem.
Bu nedenle kaset tipe uyan aletlerim ve tecrübem var. Bu gösterdiğiniz alet de kaset tipinkine çok benziyor.

Ama internette bir araştırma yaptım ve haklı olduğumu gösteren bilgilere ulaştım.
en küçük yaprağın vida dişleri ile tutturulan "Uniglide" tipi rublelerde gerçekte iki tane zincir-anahtar ile sökülmesi gerekiyor.

Bir de uniglide uyumlu hyperglide rubleler var ki, bunlara ikisi de takılabiliyor.

Uniglide 20 yıl öncesinin standartı. Çok da öğrenmek isteyeceğim bir şey değil.

@İdris ACA

Rubleyi sökmek için tekeri kadrodan sökmek yeterli değil mi? Yani arka göbeyi veya milini sökmek gerekemiyor anladığım kadarıyla.

@OkanAyaz

Evet mili ve göbeği sökmeye gerek yok. Bu yukarıdaki anahtarı rublenin içine söküp rubleyi gevşeterek söküyorsunuz. Benim gördüğüm kadarıyla bu anahtarı mengenin ortasına sıkıştırıp üzerine jantı yerleştirip, jantı direksiyon gibi sola sanırım çevirerek sökülüyor.

@soneryen
Dilim döndüğünce izah etmeye çalışayım
öncelikle zincirli anahtarın resmi

ruble,kapağının tırnaklı olan orta kısmına aşağıdaki anahtar yerleştirilir

bu anahtar bir ingiliz anahtarı vasıtası ile kullanılır,saat yönünün tersine çevirilir,ama kaset ruble olduğundan dolayı,ruble tamamen döndüğü için,zincirli olan anahtara ihtiyaç duyulur
zincirli anahtarın zinciri, rublenin büyük dişlilerinin birine oturtulup, saat yönüne doğru sarılıp rublenin,sabit durması sağlanır.Aynı anda da,rublenin ortasına taktığımız anahtarla saat yönünün tersi istikamete güç uygulanarak ruble kapağı sökülür
kapak söküldükten sonra ruble kaset sistemi olduğu için elimizle çekip çıkarabiliriz
uygulama anlatımdan daha kolay geliyor bana:p
iyi forumlar

• Beğen
Tepkiler: Bülent ÖZER
@İdris ACA

İnan çok iyi anladım vay be teşekkür ederim. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp demiş atalarımız. Kalite, kullanış ve sağlamlık açısından hangi sistem daha iyi oluyor. Çok mu soru sordum ya kusura bakma :eek:

@soneryen
Anlatabildiğime sevindim,:)
Kalite, kullanış ve sağlamlık olarak karşılaştırırsak kaset ruble her yönüyle benim tercihim olurdu
çünkü,vidalı 7li bir ruble ile 7li kaset rubleyi alıp tartarsanız,kaset rublenin, vidalı ruble ağırlığının yarısı kadar bile olmadığını görürsünüz
kaset rubleler sürekli geliştiriliyor,7-8-9 ve hatta yol kompenentleri arasında 10 sisteme kadar geliştirildi,ve sürekli bu gelişme büyüyor.
Kaset ruble için kaliteli göbek çeşidi her geçen gün artıyor,ama vidalı ruble için doğru düzgün bir göbek bile yok neredeyse.Ve vidalı rublelerin en son 7 li sistemde yerinde saydığını görüyoruz
piyasada satılan çelik kadrolu basit bisikletlerde kullanılıyor vidalı rubleler:rolleyes:
Sonuç: kesinlikle kaset ruble,ve yeni sistem diyorum ben

• Beğen
Tepkiler: kcuk_
bu anahtarı kullanmadan da sökülür :arka teker sökülür kalın bir bez parçası alınır ruble sarılır , çömelinir ve iki dizin başı bezle sarılı ruble biraz sıkıştırılır bir keski yada artık kullanmıyacağınız düz tornavida ile rublenin kapağındaki tırnaklara saat yönünün tersine çekiçle vurulur çok şiddetli değil tabi 5-6 vuruştan sonra gevşer .rublenin kapağına bir zarar gelmez çünkü sulanmış sert malzemedir. tabi böyle yapın demiyorum ama anahtarı olmayan arkadaşlar böyle söküp ,işlemin tersini yaparak da geri takabilir ben kendi anahtarımı kendim yaptım bu arada bak resim aşşağııı :D :D :D

http://img48.imageshack.us/img48/7905/grnt032sl0.jpg
Shot with (link) at 2007-07-31

tebrik ederim ama kaynak masrafı vs. aynı fiyata gelmiyor mu

Geri