Scudo Sports

Uydurma Çin usulü makarna

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
1.002
Tepki
687
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
Merhaba, sade makarna ve alıştığımız soslardan bıktınız mı? Size pişirme tekniği açısından pratik bir önerim var. Tadı da hiç fena değil ve ek tuza bile gerek yok. Çünkü soya sosu kullanıyoruz. Eğer tuzu fazla gelirse yoğurt ile birlikte de iyi gidiyor. O kadar lezzetli ve besleyici ki 3 tabak (3000 kalori) yedim desem ne kadar sevmiş olduğumu ifade edebilir miyim! Ama uydurma olduğunu belirtmeliyim çünkü bu bildik bir makarna pişirme şekli değil.

MALZEMELER:
1 çorba kaşığı Çin Soya Sosu
1 bardak ılık su
1 çorba kaşığı Türk Tereyağı
1 paket makarna
1 litre sıcak su (soğuk da olabilir)

Önce makarnayı Çinliler'in kullandığı vok denilen teflon tavaya doldurup ortasını harç hazırlayacakmış gibi çukurlaştırın. Sonra soya sosunu bir bardak suyla bir tasta karıştırıp buraya dökün. Yaklaşık 15 dk. boyunca 5 dk.'da bir bu soya sosunu küçük bir kaşık ile makarna üzerine gezdirip dinlendirin. Marine etmek diyorlar galiba. Kaynamaya başlayıncaya kadar yapışmaması için sık sık karıştırarak tereyağının bütün makarna tanelerine karışması sağlanır.

Kaynamış ve suyunu çekmiş makarna artık süzmeye hazır. Ama çok yumuşamaması önemli çünkü suyunu süzerken de buharıyla bir miktar pişecek. Süre olarak soğuk su dökmeme rağmen 15-20 dk. sonra süzmeye hazır olduğunu söyleyebilirim ve süzülmüş makarna ama biraz dibine soya sosu kaldı.

Ancak makarna bittikçe bunun da makarna tarafından emildiğini ve/veya buharlaştığını gördüm. Tabağa servis edilmiş hali. Aslında bu ikinci porsiyondu. Önce tadını almak için sade yedim ve inanın hiç sosa gerek yoktu. Çünkü soya sosunu çok güzel emmiş ve harika bir tadı vardı. Sarmısaklı yoğurt sosla güzel oluyor hani.

Tarafımdan üçüncü porsiyon da tüketildikten sonra geride kalan makarna. Elbette yıkanması gereken boş bir tabak da beni bekliyordu. Afiyet olsun.
 
Scudo
Başka bir hazırlama tekniği ise klasik usul diyebiliriz. Ama fazla soya sosu ziyan etmemek ve makarnanın bunu emmesini sağlamak için önce al dente dedikleri 8 dk.'lık sert düşen şekilde pişirilir ve suyun yarısı dökülür. Sonra damak tadınıza göre soya sosu ilave edilerek normal pişirme süresi tamamlanır.

Ancak önceki yöntem de pişirilmeden marine edildiği için makarnalar daha esmer ve lezzetli oluyor. Yine hatırlatmalıyım, kesinlikle klasik pişirme tekniğindeki gibi tuz kullanmayın. Soya sosundaki tuz yeterince makarnayı tuzlu yapıyor. Mümkünse kalan suyu tekrar döktüğünüzde çok azını ziyan edin. Zaten sıcak ve sık sık yapışmaması için karıştırırken su buharlaşıyor. Kalan sosu makarna daha çok emiyor. Diyebilirim ki pişme bir süre daha devam ediyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Paslı Bisiklet
"Sporcuların kas gelişimi için çok miktarda protein tüketmeleri gerektiği ya da ne kadar çok protein tüketirlerse o kadar güçlü ve gelişmiş kaslara sahip olacakları" inanışı yanlıştır. Yüksek miktarda protein ve çok düşük oranda karbonhidrat içeren beslenme programları eşliğinde yapılan egzersizler kas kitlesinde azalmalara neden olmaktadır. Ayrıca gereksinimden fazla protein alımının performans veya kas gelişimini arttırdığına dair bilimsel bir bilgi de bulunmamaktadır.

Yeterli Karbonhidrat Alımı
Sporcu beslenmesindeki altın kurallardan biri yeterli karbonhidrat alımıdır. Karbonhidrat (CHO) tüketmeyen bir sporcu (ekmek, makarna, bulgur gibi) benzini olmayan bir arabaya benzetilebilir. Karbonhidratlar, kasların çalışması ve kan şekeri seviyesini dengelemek için birincil yakıtı sağlarlar. Birçok araştırmacı, antrenman sırasında yüksek karbonhidrat içeren (kalorinin %65’inin CHO olması) bir diyet önermektedir. Kaslardaki glikojen depoları ne kadar doluysa vücut daha uzun süre dirençli olur, bitkinlik-yorgunluk hali görülmez.

Kompleks Karbonhidrat İhtiyacı İçin Makarna!
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Makarna hem çok doyurucudur hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bir protein kaynağıdır. Vücudumuzda üretilmeyen ancak yiyeceklerle mutlaka almamız gereken aminoasitlerden çoğunu içerir. Özellikle kepekli makarna içerdiği lif ve besleyiciliği açısından daha zengindir. Lif içeriği sayesinde kan şekerini birdenbire yükseltip düşürmez. İçindeki şeker kana yavaş yavaş karıştığı için daha uzun süre tok tutar. Böylece hemen acıkmazsınız ve enerjiniz çabucak azalmaz. Bu tip karbonhidratlardan gelen enerji kaslarda depolanır ve gerektiğinde kana salınır. Kan şekerimizin ve enerjimizin sabit kalmasını sağlar.

Doğru Kombinasyonların Önemi
Makarna; et, tavuk, peynir, diğer süt ürünleri veya fasulyeyle karıştırıldığında protein değeri daha da artar ve tüm zorunlu aminoasitleri içeren bir yemek haline gelir. Makarna ve proteini kombinasyon olarak içeren besinin egzersiz öncesi beraber olarak tüketmenin, kuvveti ve yağsız vücut kitlesini arttırdığı bulunmuştur. Makarna ve protein karışımı (3 grama, 1 gram) özellikle şiddetli bir egzersiz sonrasındaki ilk 30 dakikada yenildiğinde, kaslarda biten glikojen depolarının yenilenmesini sağlar.
Dyt. Mine BİLGE
Kaynak:Rafinera
 
  • Beğen
Tepkiler: Şafak Başlar
Güzel bir yazı. Konuyu gayet gayet net anlatmış.
 
Bildiğiniz tavuk çorbasına erişte atıp üstüne soya sosu ve istediğiniz baharatları dönünce ramen oluyor. Biz denedik, sevdik.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
@Knight Rider
Bimden 1 liraya sosuyla beraber makarna veriyorlar. Sosu için alınır.
 
Geri