Scudo Sports

Üniversite bölüm tercihi

sercan hakan

Aktif Üye
Tepki
18
arkadaşlar merhaba 7. tercihimden itibaren yorumlayabilirmisiniz sizce açıkta kalırmıyım yardımlarınızı bekliyorum

Scudo
Şu üslupla cevap bulabileceğinizi sanmıyorum şahsen. Yakınlardaki bir dershanenin rehber öğretmenine bu listeyi gösterirseniz sizin için daha faydalı yorumlarda bulunacaktır. Forumun geneli zaten ya üniversite öğrencisi yada yıllar önce üniversiteden mezun olmuş kişiler. Şahsen ben halen öğrenci olmama rağmen bizim girdiğimiz sınav sistemi farklıydı, şuan ki puanlardan vs hiç anlamıyorum. Ancak yakın zamanda girmiş yada bu sene bu sınava giren kişiler sorularınızı cevaplayabilir, bu insanlarda konuyu görüyor mu görmüyor mu belli değil. Kısacası konuya her bakan kişi bu konuda fikir sahibi olmak zorunda değil. Cevap yazmak zorunda da değil. Ayrıca konu başlığına bakınca böyle bir içerik beklemiyordum, bisiklet tercihi beklerken üniversite tercihi çıktı. Çoğunluk konu içeriğini benim gibi düşünüp giriyor ve fikir sahibi olmadığı için cevap yazmadan çıkıyor anladığım kadarıyla.

haklısınız tamer bey ben başlığı yanlış atmışım şimdi konuyu kapatıyorum

yanlış anlama ama 7 ve sonrası boş . acıkogretım yazsaydın daha iyiydi .(hem çalışır hem para bırıktırır hemde 4 yıl sonunda diplomanı alırdın ama atıyorum felsefe gelse nerde calısacaksın adam akıllı ataması yok iş sıkıntı . ) Bu mesajımı kucumsemek olarak algılamayın .

haklısın emre boş bölümler ama zaten onları okurken açıktanda okuyacağım

Fen-Edebiyatların önü kapalı iken Fen-Edebiyat yazmışsın seni tebrik ederim. Ayrıca anladığım kadarı ile hukuk istiyorsun ben senin yerinde olsam son 2-3 seçeneğe kadar istediğim bütün hukukları yazardım.

saolasın hasan kardeşim hukuk istiyorum evet ama puan yetmeyecek gibi gözüküyor zaten kıbrıstaki en düşüklerini de yazdım fen edebiyatı istiyorum çünkü ben üniversiteyi bitirdikten sonra para kazanma amacında değilim yani üniversitenin anlamını biliyorum ve orada olabildiğince çok bilgilenmek istiyorum

Biz sana felsefe okuma demiyoruz hobi olarak al eline kitabı oku ama açık öğretimle bitir işi hiç uğraşma. Hem bisiklet sürecek daha çok vaktin kalır :D Bu kafayla üniversiteye başlayan bütün temel bilimciler aç kaldılar. Adam akıllı düşün ilerisini pişman olma sonra, yok bir daha sınava girmeler filan yaşama.

güvenç kardeşim zaten benim aç kalıp kalmamakla ilgili bir derdim yok bu ülkede bir sürü fen edebiyat kontenjanı var ve bu kontenjanlar hala %70 oranında doluyor ve bu insanların amacı formasyon alırım paçayı yırtarım vb.. her sınıftan 3 kişinin niyeti benle aynıdır ve dikkat edersen bu 3 kişiler daima iyi yerlere gelir iktisat işletme okuyanlarda banka memuru oluyor fen edebiyat bitirenlerde bana okuyup da aç kalmayacağın 5 tane bölüm sayabilir misin hukuk bitiren insanlar bile babaları zengin değilse 3-4 senede anca para kazanmaya başlıyorlar ülkenin eğitim sisteminde zaten sorun var bütün dünyada 1 numara olan fen fakülteleri bizim memlekette askerliği erteleme fakültesi diye geçiyor ben zaten şu anda iyi bir üniversitede iktisat okuyorum ve ayrılmak istiyorum etrafımda bir sürü tanıdık var iktisat işletme mezunu boş geziyorlar her sene kpss ye giriyorlar banka memuru olabilmek için sadece 1000 tl maaş için bir bankada en fazla ne kadar yükselebilirsin 10-15 seneni heba ederek anca belli bir yere gelebilirsin bana değer verdiğim hocalar hep idealist ol derdi yaptığın işi iyi yapmaya bak derdi ama görüyorum ve üzülüyorum ki bu ülkede insanı idealist de yapmıyorlar yanlış anlama güvenç kardeşim lafım sana değil senin gibi düşünen dostlar zaten ülke nüfusunun %80 inini oluşturuyor maalesef ülke şartları insanları böyle düşünmeye zorluyor ve maalesef birazcık sıyrılmak isteyen insanların önü aç kalırsın sürünürsün gibi sözlerle kesiliyor halbuki bilmiyorlar ki o bölümleri gerçekten okumak isteyen adamların aç kalma gibi bir dertleri yok bir şeyleri değiştirme dertleri var

Senle aynı kafayla bu yola girdik ama bak ben seneler sonra böyle düşünüyorum. Eğer dersen benim burada geride bırakacağım kimse yok çeker giderim masterı doktorayı yurtdışında yaparım sonrasında hayatımı akademik olarak devam ettirelim oralarda buna eyvallah derim. Ama buraya seni bağlayan kökler varsa şunu da unutma derim, bu ülkede akademik yapan birinin yardımcı doçent olana kadar, kendi üstündeki hocaların angarya işlerini yapmaktan, slayt hazırlamaktan, gidip projeksiyon kurmaktan araştırma yapmaya vakit kalmıyor.İnşallah sen bu kamburluğun altında bir gün doğrulursun da bu idealistliğin baki olur. İyi şanslar :)

@Necmi Bastacı

Bu sene Fen-Edebiyat Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldum. Ben üniversiteyi kazandığım zaman genel not ortalaması 2,5'u geçen herkese 3. sınıftan itibaren formasyon verilecekti. Ancak ben 2. sınıfın 1. döneminde iken formasyon kaldırıldı ve ben formasyon alamadım. 2. sınıfı bitirdiğimde ise bizim 4. sınıflar formasyon aldılar. Ben 3. sınıfı bitirdiğimde ise Dumlupınar üniversitesi öğretim elemanı yok diye formasyon vermedi ve ben şu an 4. sınıfı da bitirdim formasyon konusunda hala karar yok. Benim ortalamam 3,09 hocalarımız bu dönem formasyon verilecek 40 kişiye deniyor ve ben bu 40 kişi içindeyim ama dediğim gibi hocalar verilecek diyor resmi bir yazı daha yok..

Ayrıca hukuk okuyup da babası sağlam olmayanlar 3-4 yılda anca para kazanmaya başlıyor demişsin yanılmışsın. Benim ikizim var Marmara Hukuk da okudu ve benimle beraber o da bu sene bitirdi 2. sınıftan beri bir hukuk bürosunda çalışıyor. Yani demem o ki kişinin kendisine bağlı yapacağı şeyler..

Ben kendi amacımı söylemem gerekirse dört yıllık Edebiyat bölümü bitirdim ama öğretmenlikten çok polisliğe yöneldim çünkü öğretmen olmam için önümde birincisi formasyon, ikincisi KPSS (en az 82 puan) var.

Yani demem o ki inşallah Hukuk kazanırsın. :) Çünkü Fen-Edebiyat okuyup verdiğin emeğin karşılığını alamıyorsun.

Hasan kardeşim sende haklısın ama benim formasyon alma gibi bir derdim de yok zaten hukuk konusunda da benimde tabiki de istediğim hukuk okumak ama fen edebiyatın bu kadar geri plana atılması beni rahatsız ediyor ayrıca tıp eczcılık diş hekimliği hukuk ve bazı mühendislikler dışında hangi bölümü bitirdikten sonra emeğin karşılığını alabilirsin ben iktisat okuyorum mesela ama bitirince ne yapacağım hiç bilmiyorum

@Necmi Bastacı

Eğer formasyon alma gibi bir derdin yoksa ve sadece okuyup diploma almak için uğraşıyorsan sana tek diyebileceğim keşke kolay bölümler yazsaydın :) Fen-Edebiyatta çok zorluyorlar :)

doğru söylüyorsun ama dostum ben hayata birkaç sıfır geriden başladım ne durumda olduğumu öğrenmek istersen özelden mesaj atarım sana

Herkese merhabalar. Tm-1 den tercih yapacağım. Sıralamam 68.770. Aşağıda banko girebileceğim(bir iki tanesi oynayabilir) okullar ve bölümleri var.

Marmara Üniversitesi
Maliye-79.500
iktisat-97.200

İstanbul Üniversitesi
İktisat-75.300
Maliye-88.200

Dokuz Eylül
İktisat İng.-69.700
Maliye-97.200

Anadolu
İktisat İng.-82600

Hangi bölümü bile daha en başa yazacağıma karar veremedim. Sözlüklerden okuyup anladığım kadarıyla İstanbul ve Marmara'nın İİBF'si o kadar da ahım şahım yer değilmiş. O yüzden daha başından beri hayalim olan Anadolu Ü. yine listeye bu sefer son sıradan girdi. İstanbulu (şehir) isteme sebebim Eskişehir ve İzmir'e göre olanakların daha fazla oluşu. Sizce ne yapmalıyım. Kafam zaten karışıktı şimdi iyice yöresel çorba oldu. Okuyanlar bilgi verebilirse daha çok sevinirim.

anadolu üni de 6 senem geçti. ben biraz uzatmıştım okulu :) şehir olarak, okul olarak süperdir. eskişehir öğrenci memleketidir. orda geçridiğin zamanları asla unutmazsın. gece hayatıda güzeldir. tabi her şeyin fazlası zarar, cok içine dalarsan çıkamayabilirsin. tek eksiği denizi olmaması. gerçi büyükerşen onuda yapmış diyorlar. daha gidip göremedik :)

istanbulda iki senem geçti. ben bu kadar güzel ama bir o kadarda stressli bir şehir görmedim. istanbula ilk indiğim gün cep telimi ve cüzdaımı çaldırmıştım :D eminönünde falan gezerken sürekli eller arka cebi yokluyordu. tik gibi bişey olmuştu artık. istanbul, insanı çabuk yaşlandırır :) şaka bi yana güzel şehir ama kalabalığı ve pahalı olmasını göz ardı etme.

izmire gelince askerliğimi izmirde yaptım. türkiyede kalmaya devam edersem yaşayacağım şehir izmirdir. öğrenciliği nasıldır bilmem ama bi kaç asker arkadaşı vardı izmirde okumuş. öve öve bitiremezdi izmirde öğrenci olmayı. bende aynı şeyi eskişehir için söylerdim. sanırım övdüğümüz şehir değilde, geride bıraktığımız zamanlara duyulan özlemdi :) bu şekilde bir duygusallıkta katmış olayım cümleye.

seçtiğin bölümler üniden üniye çok farkedecek bölümler gibi görünmüyor. mühendislik olsa ünilerin adı da ön plana çıkar. iktisat, işletme, maliye kısaca iibf fakültesi içindeki bölümler pek farklı olmuyor. ilerde kuvvetle muhtemel devlete girmeye çalışacaksındır. buda kpss den gecer. a ünide ya da b ünide okumuş olman cok farketmeyecektir. eğer yanlış düşünüyorsam iibf'de okumuş arkadaşlar bu konuyla ilgili doğru bilgilendirmye yaparlar.

Halihazırda Yıldız'da okumaktayım ama bu okulların aşağı yukarı aynı seviyelerde eğitim verdiklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Sosyal ortamları ve kampüsleri hakkında malesef fikrim yok. Okuyan arkadaşlar daha detaylı bilgi verebilirler. İstanbuldaki üniversitelerin puanlarının bir kademe daha yukarda olmasının tek sebebi "İstanbulda" olmalarıdır. Onun dışında fazla bir esprileri yok. Bir de ingilizce bölüm hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Malesef okullardaki akademik kadrolar çok yetersiz. Özellikle ingilizce eğitim konusunda. Vakıf üniversitelerinde böyle bir sorun olmasa da devlette bir hayli fazla var. Hocanın ders hakkında fazlasıyla bilgisi var, Türkçe her şeyini anlatabilir ama İngilizce söz konusu olunca bazı sıkıntılar baş gösterebiliyor, özellikle öğrenci açısından. Yani senin ingilizcen ne kadar iyi olursa olsun hoca sana dersi öğretemedikten sonra bölümün ingilizce olması bütün anlamını yitiriyor. Sonuç olarak öğrendiğin vasıfsız bilgilerle mezun oluyorsun ama diplomanda İngilizce yazıyor tek artısı bu, bana göre. Tabi son zamanlarda bu soruna yönelik iyileştirme çalışmaları var(en azından bizim okulda) ama ne kadar yeterli olur veya ne zaman her şey rayına oturur bilemiyorum. Uzun lafın kısası okumak istediğin şehri seçtikten sonra bir de yabancı dille ilgili tatmin edici cevapları bulabilirsen memnun olacağın bir okulu seçeceğine eminim.

şuan ki puan durumunu bilmiyorum fakat iktisat düşünüyorsan Ytü yü tavsiye ederim eğitim diğerlerinden ileri düzeyde.

Geri