Her ne kadar kullanışlı olsada ocak kartuşu yedeği bırakın küçük ilçeyi, kasabayı , büyükşehirlerdeki tanınmış bilinmiş mağazalarda bile zor bulunuyor. Kaldı ki en kaliteli kartuşlu ocak bile , basit conta sisteminden dolayı hiç kullanmasanız dahi kendi kendisine boşalıyor.Ne zaman biteceğini bilmemekte ayrı ızdırap ( Yangın söndürücülerin üzerindeki gibi doluluk oranını gösteren basit bir göstergede koymuyorlar bu merete )
Bu durumda size kendi kullandığım sistemi öneririm. Ama kuru kuruyada sadece önermem , neden ve niçin tercih ettim bunlarıda ayrıca belirtirim.Neticede bunların belirli bir bedeli var. Açıklamalrımda kafanıza yatarsa neden olmasın.
Öncelikle bir alkol ocağı edinin. Ama herhangi bir ocak değil Simon alkol ocağı olması menfaatinize olur.Peki neden simon ?
Bu ocağın çift katmanlı bir yapısı var.Diğer alkol ocakları gibi ön ısıtma yapmanıza gerek kalmıyor. Direkt ateşliyorsunuz. Orta bölüm kapalı olmadığı içinde , yanlardaki deliklerde ve buradanda ateş geliyor. Yani çaydanlığınızın hem ortadan hemde yanlardan , tabanının tamamı ateşe maruz kalıyor. Bu durum suyunuzun çok çok hızlı ısınmasını sağlıyor. Evinizdeki doğalgaz ocağınızdan bile hızlı su kaynatabiliriniz. Ayrıca yine ortasındaki boşluktan dolayı bu ocak rüzgarda sönmüyor. Aksine dahada çoşuyor. Çelik ayaklar aşırı sağlam. Üzerine sanayii tipi tencere bile koyabilirsiniz. Piyasadan bulabileceğiniz en saf haldeki ( % 96 ) etanol pahalıdır. ( litresi 75 Tl gibi hatırladım ) Bu ocağın çalışma mantığı diğerlerinden farklı olduğu için ben genelde kolonya ile kullanıyorum. Evet doğru okudunuz Bimde satılan % 80 alkol oranlı Karayel kolonyası. 400 Ml lik kutusu 2.5 TL . % 80 den dahada düşük alkol oranlı kolonyalarda oldukça vasat bir ateş veriyor ama dediğim gibi kolonya hem iş görüyor , hem ucuz , hemde kolay bulunabilir. En randımanlı yanmayıda ocağın haznesini yarı yarıya doldurarak yakaladım. Bu şekilde 25 dakika kadar yanabiliyor.
Çaydanlık olarakta Fox marka ısıtı tranfer tabanlı 1.5 Lt lik modelini kullanıyorum.
(link)
Özel ve patentli bir tabanı var. Üretici kenradan kaçan ısıyıda toparlaması için tabanı bu petekli şekilde üretmiş. Ve bundan dolayı içindeki suyu , diğerlerine nazaran %30 daha hızlı kaynatıyor.
Sahibinden comda aynı tabanlı ve maddiyat olarak daha hesaplı yerli üretim ürünlerde mevcut.İlk kullanmada yanık metal kokusu geliyor. 3 , 5 kullanımdan sonra geçiyor.
Mesajınızda belirttiğiniz için titanyumun bilinmeyen iki özelliğini de yazmak isterim. Kendi yemek pişirme setim tamamen titanyum. Ama hafif veya sağlam olduğu için tercih etmedim.
Titanyum çok hızlı soğur.Hatta inanamayacağınız kadar hızlı soğur. Şöyle örnek vereyim. titanyum bir kapa su koyun ve fokur fokur kaynatın.Suyu dökün 3 saniye bekleyin kaba dokunun , eliniz yanmayacaktır, Hatta ılık olduğunu göreceksiniz. Bu kadar hızlı soğur.
Diğer özelliği ise titanyuma hiç bir şey yapışmaz. Teflon gibidir hatta dahada iyidir , çizilmediği için uzun ömürlüdür . En yapışkan yemekleride yapsanız , işiniz bitince bir peçeteyle bile silebilirsiniz.Tertemiz olacaktır. Yanı bulaşık deterjanı , sünger , suyla girişmenize gerek yoktur.