Scudo Sports

Tubeless vs. Clincher Lastik Seçimi – Bilimsel Derinlik ve Pratik Uygulama

Adil ÜNALDI

Antagonist
Tepki
9.372
İsim
Adil
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti

Bisikletçinin Yere Dokunan Tek Noktası: Aerodinamik, güç ve fizyoloji ne kadar optimize edilirse edilsin, lastik seçimi; hız, konfor, yuvarlanma direnci ve güvenlik gibi temel performans metriklerini kökten değiştiren en kritik bileşendir.​

Giriş ve Bilimsel Tanım: Lastiğin Kinetik Gücü​

Bisiklet performansını en çok etkileyen dört ana kuvvet vardır: Yerçekimi, Aerodinamik Sürüklenme, Mekanik Sürtünme ve Yuvarlanma Direnci (Rolling Resistance - Crr). Tubeless ve Clincher lastik sistemleri arasındaki temel ayrım, bu son bileşende, yani Crr'de yatmaktadır.

Clincher (İç Lastikli) Sistem: Klasik sistem olup, dış lastik (tire) ve iç lastik (tube) olmak üzere iki ayrı bileşenden oluşur. Yuvarlanma sırasında hem dış lastik duvarlarının esnemesi hem de iç lastiğin dış lastiğe karşı sürtünmesi nedeniyle ek enerji kaybı (daha yüksek Crr) oluşur.

Tubeless (İç Lastiksiz) Sistem: İç lastiği ortadan kaldırır. Lastik, jantın özel olarak tasarlanmış yatağına oturur ve bir sızdırmazlık sıvısı (sealant) ile hava geçirmez hale getirilir. Crr üzerindeki ana bilimsel avantaj, iç lastik-dış lastik sürtünmesinin ortadan kalkması ve patlama riskinin büyük ölçüde azalmasıyla daha düşük basınçlarda kullanıma izin vermesidir.

Ana Tez: Tubeless sistemler, sürtünmenin azaltılması ve düşük basıncın sağladığı temas yüzeyi geometrisi optimizasyonu sayesinde, daha düşük yuvarlanma direnci ve daha yüksek konfor sunarak modern performans bisikletçiliğinin standardı haline gelmektedir.

Fizyolojik Mekanizma (Spor Bilimci Perspektifi): Crr ve Enerji Verimliliği​

Bisikletçinin ürettiği toplam güç ($P_{toplam}$), farklı direnç kuvvetlerini yenmek için harcanır:

$$P_{toplam} = P_{hava} + P_{yerçekimi} + P_{aktarım} + P_{yuvarlanma}$$
Spor bilimci için lastik seçimi, doğrudan $P_{yuvarlanma}$ bileşenini minimize etmek anlamına gelir.

Tubeless Mekanizma:

1. Histerezis Kaybı Azalması: Yuvarlanma sırasında lastik, yol yüzeyindeki mikro düzensizliklere uyum sağlamak için sürekli deforme olur ve eski şekline geri döner. Bu deformasyon döngüsünde bir miktar enerji ısı olarak kaybolur (histerezis). İç lastiğin olmaması, bu deformasyon için gerekli olan enerjiyi azaltır ve lastiğin daha "yumuşak" (daha az sert) tepki vermesini sağlar.
  2. Düşük Basınç ve Konfor: Tubeless, sızdırmazlık sıvısı sayesinde daha düşük basınçta (örneğin, 80 psi yerine 65 psi) kullanılabilir. Bu düşük basınç, lastiğin mikro şokları daha iyi emmesini sağlar. Fizyolojik açıdan bu, bisikletçinin vücuduna iletilen titreşim miktarını azaltır. Titreşim, kasların istemsiz olarak kasılmasına neden olur ve bu da ekstra metabolik enerji maliyeti (Energy Expenditure) demektir. Daha az titreşim, özellikle uzun sürüşlerde Yorgunluğun Başlangıç Süresini (Time to Exhaustion) uzatır.
  3. Performans Tahmini: Yüksek kaliteli bir Tubeless kurulum, aynı kalitedeki Clincher'a göre %5 ila %15 arasında daha düşük Crr sağlayabilir. 200 Watt güç üreten bir bisikletçi için bu, saatte 5 ila 10 Watt arasında bir enerji tasarrufu anlamına gelebilir.

Uzm. Fizyolog Dr. Elif Kaya'dan Alıntı: "Her Watt önemlidir, ancak vücuda iletilen titreşimin kronik yorgunluk üzerindeki etkisi genellikle göz ardı edilir. Tubeless, sadece aerodinamik bir avantaj değil, aynı zamanda merkezi sinir sistemi yorgunluğunu (CNS Fatigue) geciktiren bir fizyolojik konfor aracıdır."

Pratik Ölçüm ve Test Protokolü (Antrenör Perspektifi): Gerçek Dünya Crr Testi​

Lastiklerin Crr değerlerini laboratuvar ortamında ölçmek zor olsa da, bir bisikletçi kendi ekipmanıyla gerçekçi bir karşılaştırmalı test yapabilir.

Antrenman Protokolü: Basınç ve Lastik Karşılaştırma Testi

• Amaç: Farklı lastik sistemlerinin (Tubeless vs. Clincher) veya farklı basınçların aynı güç çıktısındaki hız etkisini ölçmek.
  • Gerekli Ekipman: Güç Ölçer (Power Meter), GPS Bisiklet Bilgisayarı (Garmin/Wahoo), Hassas Lastik Basınç Ölçer.
  • Test Koşulları: Rüzgarsız veya çok az rüzgarlı bir gün, aynı asfalt kalitesine sahip, tercihen hafif eğimli (%1-2) ve kimsenin olmadığı bir yol kesimi (1-2 km).
  • Adım Adım Protokol:
    1. Kurulum: Tubeless (Ayarlama A) ve Clincher (Ayarlama B) sistemlerini aynı jant setine (veya aynı model iki ayrı sete) takın.
    2. Basınç Standardizasyonu: Bisikletçi ağırlığının %15'i kuralına göre Tubeless basıncını (Örn: 70 kg * 0.15 = 10.5 psi kayıp) ve Clincher basıncını ayarlayın (Clincher genellikle 5-10 psi daha yüksek olmalıdır).
    3. Isınma: 20 dakika Zone 2 (Tempo) sürüşü ile kasları ısıtın.
    4. Test Sürüşü (A): Test parkurunu seçin. Parkur boyunca kesinlikle aynı güç çıkışını (Örn: Tamamen sabit 250 Watt) sürdürün. Hız ve süre verilerini kaydedin. 4 tekrar yapın.
    5. Değişim: Lastik sistemini değiştirin (Clincher'a geçin).
    6. Test Sürüşü (B): Aynı parkuru, aynı güç çıkışında (250 Watt), aynı pozisyonda sürün. Hız ve süre verilerini kaydedin. 4 tekrar yapın.
    7. Analiz: Her iki ayar için de kaydedilen ortalama hızı karşılaştırın. Daha yüksek ortalama hız, daha düşük yuvarlanma direncine (Crr) işaret eder.

Uygulama ve Egzersiz Reçetesi (Antrenman Stratejisi): Tubeless Optimizasyonu​

Tubeless sistemin temel avantajı olan düşük basınçlı sürüşü en üst düzeye çıkarmak için bir antrenman stratejisi:

Strateji: Düşük Basınç Adaptasyonu ve Yol Tutuşu Güvenliği

Tubeless'a geçiş yapan bisikletçiler, daha düşük basınçta yol tutuşunun nasıl değiştiğini anlamak için özel antrenmanlar yapmalıdır.

AşamaAntrenman TipiAmaçDetaylı Uygulama
1. StabilizasyonDüşük Basınç Dönüş AntrenmanıYeni lastik esnekliğine alışmak ve dönüş limitlerini anlamak.2 x 15 dakika Hafif eğimli, güvenli bir otoparkta veya geniş alanda. Basıncı 5 psi düşürülmüş Tubeless lastiklerle. 50-60 RPM (düşük hız) ile dar ve geniş daireler çizme. Dönüş sırasında bisikleti normalden daha fazla yatırmaya odaklanın.
2. Yol Tutuşu GücüSweet Spot Eğimli DönüşlerYüksek güçte lastiğin yola yapışma hissini güçlendirmek.3 x 10 dakika Zone 3 (Sweet Spot/Tempoda) bir tepeye tırmanırken. Dönüşlere girerken iç pedala ağırlık vermek yerine, dönüşe girer girmez dış bacağın kaslarını (kalça ve hamstring) kullanarak bisikleti yönlendirmeye odaklanın. Dönüş çıkışında ani hızlanma yapın.
3. Yarış Basıncı OptimizasyonuBasınç Çubuğu TestiEn düşük Crr değerini veren basınç noktasını bulmak.4-5 km'lik düz bir parkurda 3 farklı basınç denemesi yapın (Örn: Basınç -5 psi, Basınç 0 psi, Basınç +5 psi). Her denemeyi sabit 25 dakika Zone 4 (FTP) gücünde yapın. En yüksek ortalama hızı veren basınç, optimum yarış basıncınızdır.

Profesyonel Antrenör Murat Yılmaz'dan Alıntı: "Tubeless'a geçiş sadece ekipman meselesi değil, bir antrenman felsefesidir. Düşük basınç demek, yolda daha fazla tutunma, daha iyi konfor demektir. Antrenmanlarımda, özellikle iniş ve virajlarda, lastiğin limitlerini daha erken zorlamalarını istiyor ve onlara lastiğin yola daha fazla 'sarılacağı' konusunda güven aşılıyorum."

Ekipman/Teknoloji Bağlantısı (Pratik İpuçları)​

Tubeless sistemlerin faydasını en üst düzeye çıkarmak için teknoloji entegrasyonu kritiktir:

• Lastik Basınç Sensörleri (Quarq TyreWiz/SRAM AirWiz): Dijital bir güç ölçer kadar önemlidir. Basıncı sadece pompayla değil, sürüş anında telefon veya bisiklet bilgisayarı üzerinden %1-2 hassasiyetle gerçek zamanlı izlemenizi sağlar. Basıncın sıcaklık ve yükseklik değişiminden nasıl etkilendiğini anlamak için hayati önem taşır.
  • Strava Segment Analizi: Crr üzerindeki potansiyel kazancı nicelleştirmek için kullanılır. Belirli bir Strava segmentinde (tercihen iniş veya düzlük), aynı güç çıktısında (Güç Ölçer verisi) Tubeless ve Clincher zamanlarını karşılaştırın. Kazancınız, Watt cinsinden tasarrufunuzun bir kanıtıdır.
  • Geniş Jant Profili: Aerodinamik jantların iç genişliğinin 21-25 mm olması, Tubeless lastiğin (28-30 mm) daha aerodinamik bir şekil (ampul yerine U-şekli) almasına ve daha düşük Crr sağlamasına yardımcı olur.

Tubeless ve Clincher Karşılaştırmalı Analiz​

ÖzellikTubeless (İç Lastiksiz)Clincher (İç Lastikli)
Yuvarlanma Direnci (Crr)Düşük (İç sürtünme yok)Yüksek (İç ve dış lastik sürtünmesi)
Delinme KorumasıMükemmel (Sıvı, küçük delikleri anında kapatır)Orta (Sadece iç lastik değiştirilebilir)
Konfor ve Yol TutuşuMükemmel (Düşük basınçta kullanıma uygun)İyi (Yüksek basınç gerektirir, titreşimi daha çok iletir)
Kurulum ZorluğuYüksek (Jant ve lastiğin sızdırmazlığı kritiktir)Düşük (Hızlı ve kolay değişim)
MaliyetYüksek (Özel lastik ve sızdırmazlık sıvısı)Düşük (Standart lastik ve iç lastik)
AğırlıkNötr (İç lastik ağırlığına karşılık sızdırmazlık sıvısı)Nötr/Hafif

Sonuç ve Performans Kazancı​

Bisiklet lastiği seçimi, artık bir tercih olmaktan çok, bir performans optimizasyonu zorunluluğudur.

(link)

Scudo
Bugun arazi surusunde 3 kere patlak yasayip 5 ile 8 sn arasinda ayni patlagin kapanmasi ile tüm bilimsel veriler tubellessten yana benim icin son bulmustur. Bir an iclastikli olabilirdim dedim kendi kendime muhtemelen orman mudurlugunu aramistim beni kurtarsinlar diye.

Bugun arazi surusunde 3 kere patlak yasayip 5 ile 8 sn arasinda ayni patlagin kapanmasi ile tüm bilimsel veriler tubellessten yana benim icin son bulmustur. Bir an iclastikli olabilirdim dedim kendi kendime muhtemelen orman mudurlugunu aramistim beni kurtarsinlar diye.
Arazide tubelass vazgeçilmez.

İç lastiğe sıkılan sıvılar da var, onlar da hemen kapıyor deliği size şişirmek kalıyor. MTB de çok kullandım ben

• Beğen
Tepkiler: Kerem Atalar
Geri