Scudo Sports

Sıradan bir amatör vs en iyi Türk bisikletçi vs Cancellara

Road_Runner

Road Runner
Tepki
24.945
Bisiklet
Cervélo
Kafamı kurcalayan ilginç bir konuyla karşınızdayım :D

Aramızdan, sıradan bir amatör bisikletçi seçtiğimizi düşünün. Haftada 3-4 kez antrenman yapan, granfondolara katılan bir amatör. Bu amatör ile en iyi bisikletçimiz Örken arasındaki fark "x" olsun o_O

Şimdi de üçüncü bir kıyaslama noktası oluşturmak için Örken ile en iyi zamana karşıcı sayılan Cancellara'yı karşılaştıralım, bu ikisi arasındaki fark da "y" olsun. Bu farkı watt cinsinden düşünebiliriz.

Hipotezim ise şu: Bence Y>X olacak arkadaşlar :D Yani herhangi birimiz ile Örken'in arasındaki fark, Cancellara ile Örken'in arasındaki farktan çok daha az.

(link)

2016 olimpiyatları zamana karşı yarışı sonuçları.

RnkRiderTeamUCI Pnt Avg Time
1 (link)(link)35030045.343 1:12:15
2 (link)(link)25022044.8560:47
3 (link)(link)20017044.7031:02
4 (link)(link)15013044.6631:06
5 (link)(link)12510044.6221:10
6 (link)(link)1009044.2201:50
7 (link)(link)858044.1212:00
8 (link)(link)707044.0622:06
9 (link)(link)606043.7582:37
10 (link)(link)505043.7292:40
11 (link)(link)404043.4583:08
12 (link)(link)303043.3623:18
13 (link)(link)252043.2093:34
14 (link)(link)201543.1533:40
15 (link)(link)151043.1433:41
16 (link)(link)101043.0863:47
17 (link)(link)51043.0583:50
18 (link)(link)51042.7964:18
19 (link)(link)51042.6474:34
20 (link)(link)51042.647,,
21 (link)(link)1042.5274:47
22 (link)(link)1042.3165:10
23 (link)(link)1042.0275:42
24 (link)(link)1041.5826:32
25 (link)(link)1041.4866:43
26 (link)(link)1041.4076:52
27 (link)(link)1041.0707:31
28 (link)(link)1040.8907:52
29 (link)(link)1040.5868:28
30 (link)(link)1040.3458:57
31 (link)(link)1040.1229:24
32 (link)(link)1038.69312:25
33 (link)(link)1038.45812:56
34 (link)(link)1037.39015:22
35 (link)(link)1037.31215:33
DNS (link)(link)-1:12:15
11.png

Bu da watt-hız bağlantısını ortalama olarak hesaplayan bir algoritma kullanan websitesi:
(link)

Listenin birinci sırasındaki Cancellara'nın hızı 45.343 = 457 watt yapıyor
34. sıradaki Örken'in hızı 37.390 = 270 watt yapıyor

Aradaki fark 187 watt, ben bu watt farkının, aramızdaki herhangi biriyle Örken'in arasındaki watt farkından daha az olduğunu düşünüyorum :naslyany: Hatta kat kat daha az. Aramızdan biri 200 watt rahatlıkla basabilir, belki çok az daha yükselir bu değer. Oldukça fit biri demiyorum, herhangi biri diyorum :D

Bizim en iyimiz ile adamların en iyisi kıyaslandığında, aradaki fark;sıradan bir amatörle bizim en iyimiz arasındaki farktan çok daha fazla oluyor.

Ne kadar geride olduğumuzu sorgulamam açısından harika bir beyin fırtınası oldu. :krktm: Vay be ibretlik tespit yaptım

Scudo
El elden üstündür

@Serkan Mıstınoğlu Muhalefet etmek amacıyla yazmıyorum.
Bahsettiğiniz yarıştan dört gün önce koşulan yol yarışında Ahmet Örken düşmüştü.
El, ayak ve baş kısmından hafifçe yaralanmıştı.
Bu kazanın performansına etkileyebileceği düşüncesindeyim.
Kaza yaşamamış olsaydı şampiyon olabilirdi demiyorum, ancak biraz daha iyi bir derece elde edebilirdi.

Bu tezinizde Ahmet Örken’in olaya kendini yeterince vermediği sonucu çıkıyor sanırım? Farkı yaratacak olan o çünkü.

Cancelara isviçreli vs isviçrede yasadigim için yaziyorum, burda bisiklet bir halk sporu.. türkiyelen katiyen kiyaslanmaz bu normal bisiklet sürmeylen baslar, yaris bisikletinde devam eder.
öbür tarafdanda Greco-Roman gürescileri yok Taha Akgül gibi, yada naim süleymanoglu gibi haltercileri yokdu. Demek istedigim her ülkenin spor dallarina göre yetismis özel kisileri var.
Maalesef Türkiyeden profesionell iyi bir bisikletcinin çikmasi bu sartlar altinda daha zor.

Tamam da Ahmet zamana karşıcı değld ki. Sadece katılmak için gittiği bir etkinlik bu.

Ahmet 270 watttan çok daha iyi ortalama tutturabilir. Muhtemelen 330-350watt civarı.

Peletonda üretilen wattlar çok yakın.
Yoksa zaten zaman limitinin dışında kalırlardı.

Watt hesabı teorik hesap.
Bisiklet farkını gözetmiyor.
Cancellara misal arka tekerden 400 watt çıkış yapmışsa Örken en az 350 watt basmıştır diye düşünüyorum.

Yanlış mıyım?

• Beğen
Tepkiler: Afyon35
Çöp kamyonu arkası 160 km/h yapan arkadaş Cancellarra yı mtb ile geçer.

Her ne kadar varılan sonuç doğru olsa da tek bir yarış sonucundan yola çıkarak bir kanıya varmak yanlış olur sanırım. Evet bizim en iyi profesyonel bisikletçimiz ile bilindik sporcular arasında çok fark var ama 250-450W kıyaslaması acımasızca olur.
Bu arada Türkiye şartlarında Ahmet Örken çok başarılı bir sporcu bence. Umarım kendini geliştirip daha iyi yerlere gelebilir...

@SmtTrlk

Ahmet Örken profesyonel düşünüp İsrail Cycling Akademi ile sözleşmesini iptal etmese idi bu sene elit turlarda daha iyi sporcular arasında kendisini izleme şansımız olacaktı ki haliyle daha iyi bir değerlendirme yapmak mümkün olurdu.

Yine de değerlendirmenin zamana karşı yarışında en iyi ile vasat(o kategori için) arasında üretilen watt cinsinden yapılması objektif bir değerlendirme imkanını ortadan kaldırdığını düşünüyorum...

Fabian reyiz 80 kilo, Ahmet Örken ise yanılmıyorsam 70 kilonun altında. Karşılaştırma yaparken bunu da hesaba katmak gerek. Ayrıca Salih beyin de dediği gibi Ahmet Örken yol yarışında düşüp yara bere içinde kalmıştı; sondan ikinci olmasının sebebi morali bozuk ve canı acıyorken gezmeye çıkmış gibi sürmüş olması olabilir.

Ahmet, 4 senedir zamana karşıda Türkiye şampiyonu oluyor, bildiğim kadarıyla hiç birinde ortalama hızı 45'in altında değildi.

@Serkan Mıstınoğlu

2016 olimpiyatları çok iyi bir referans olmayabilir.Düşmesini de sayarsak hiç olmayabilir.
-Etabın karekteri önemli.Yokuş var mı yok mu? Yokuş çıkabilen Tom Dumoulin,Primoz Roglic gibi rouleurler için avantaj iken Victor Campenaerts tarzı düz yol rouleurleri için dezavantaj.Sonuçlara bakınca bile anlaşılıyor:Bu etap yokuş çıkabilenler için yapılmış :Cancellara,Dumoulin,Roglic,Rohan Dennis,Geraint Thomas,Froome,İzagirre şov yapmış.Campenaerts,Ryan Mullen,Alex Dowset,Jos Van Emdem gibi yokuşta zorlanan düz yol rouleurleri(zamana karşıcıları) yok bileo_OPeki Ahmet Örken kendisine uymayan bu etapta ne yapsın.

-Rüzgarın yönü ve şiddeti önemli.
Arkadan mı kafa mı eşhelon mu ve şiddeti ne ?Arkadan esen rüzgar kötü roulerlerin işine gelir.Hele bir de şiddeti artarsa.
Kafa rüzgarı iyi rouleurler ile kötü rouleurleri ayırır.Bu etaptaki durumu bilmiyoruz.Gerçek sonuç için rüzgarsız ortam gerekebilir.

-Etap uzun mu kısa mı? Uzun etapta fark açılır.Önemli rouleurler uzun mesafeler yüksek watt basabilir,mesafe uzadıkça farkı açar.

-Etap teknik mi?Virajları bolca ve dar mı?Tom Dumoulin ,Cancellara tarzı bisiklet hakimiyeti ve tekniği yüksek zamana karşıcılar; Roglic tarzı kazma(!) fakat çok iyi rouleur özellikleri olan sporculara bile fark açabilir.

Bu gibi şartların ideali sağlanmalı.
Bu amatör ile en iyi bisikletçimiz Örken arasındaki fark "x" olsun
Örken ile en iyi zamana karşıcı sayılan Cancellara'yı karşılaştıralım, bu ikisi arasındaki fark da "y" olsun.

Bu gibi şartların durumuna göre X ve Y değerleri büyüyebilir de küçülebilir de.
Duruma göre;
X deki değişim(DeltaX) çok daha fazla olacaktır.
Y deki değişim(DeltaY) X deki değişime göre çok daha az olacaktır.

Her şart altında X>Y dir. X ve Y' yi watt cinsinden almamak lazım.
Ayrıca DeltaX>DeltaY olacaktır.

Watt çok şey ifade eder ama her şeyi ifade etmeyebilir.Mesala Tom Dumoulin tarzı zamana karşı spesiyalistleri , yolu çok daha iyi okuyarak ve gücünü etaba doğru dağıtarak rakiplarini geçebilir.Örneğin Tom 430 watt ile 460 watt basan Rohan Dennisi geçtiği gibi.

IMG_20180504_200531.jpg

@hamlet2006

Kenara çekilin işin ehli geldi....

Sprinter biri zamana karşıcı olabilir mi?Bence olamaz o yüzden sonuç gayet normal , ahmetin düşmesi fazla bir şey değiştirmezdi .Ayrıca etap düz bir etap değil di 4 tane ciddi sert eğim vardı.Büyük turlarda zamana karsi etaplarında en son sıralarda ise sprinterler oluyor ayrica sadece watt oranına bakmak ise yanıltıcı olabilir o yüzden kg/w oranı çok daha önemlidir.Ahmet örkenin Türkiye de zamana karşı şampiyonu olması ise rakibinin olmamasındandır.Ama olimpiyatlarda rakibi vardı ve büyük çoğunluğu zamana karşı üstadı idi.Biz amatörler arasında ki fark daha az da olabilir daha fazlada bu tamamen ne kadar antrenman yaptığımızaa bağlı.

@hamlet2006

Bu şov yapmak ne kadar kolay bir işmiş arkadaş. Önüne gelen şov yapmış, herkeş şov yapmış hamlet bey :snzdglsn: 7 kişi şov yapmış, millet sülalece, cümbür cemaat şov yapıyor demek
Normalleştirelim o zaman kendimizi, bizde sıkıntı yok, şovu onlar yapıyor deyip konunun üzerine toprak atalım en iyisi :harika::islik:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Bazı bahaneleri neden kurduğunuzu merak ediyorum :) Tamam biz kötü durumda değiliz, iyi durumdayız deyip yüreğinize su serpeyim o halde. Çünkü yazdıklarınız, Türk bisiklet sporunun başarısızlığını görmezden gelme, kabul etmeme için kurulmuş bahanelerden öteye geçemiyor, anca çocuk kandırır :D

"Watt hesabı mantıklı değil, watt herşey demek değil"
Hayatını bisikletten kazanan iki sporcu arasında 170 küsür watt farkı, %40'lık bir farktan bahsediyoruz. Normal mi? Tamam o halde :) Dennisle Dumolin arasındaki 30 watt'lık yansıma farkını gösterip, bu soruya karşı ellerinizle yüzünüzü kapatmanız çok kötü.

"Ahmet zamana karşıcı değil"
Örneğini verdiğim bir olimpiyat TT yarışı ve sporcular bu TT etabında all-out yapıyorlar (bkz. Allah ne veriyse basmak) Biri basmış 450, biri basmış 270. Bunu O sprinter, o yüzden basamamış diye açıklamak ne kadar mantıklı? Avrupa'da pist bisikleti şampiyonluğu yok mu Ahmet'in? Son 4 yıldır Türkiye'de zamana karşı yarışı bu sporcu kazanmıyor mu? Cancellara ile kıyaslanabilecek bu sporcudan başka sporcumuz var mı? En iyi sporcumuz bu değil mi?
Cevaplar önemli o_O

"Evvelsi gün düşmüştü, ölümcül yaralar almıştı"
Ciddi bir düşme değildi, zaten olsaydı organizasyon dışı kalırdı... Gerçi, kendi ifadesi de sizinkiler gibi "ölümden döndüğü" yönünde :acpsnr:
13876186_888287541275263_4543132522725577447_n.jpg

Örken: "Düşmeden dolayı yarış içinde belim, kolum vs.. yarış boyunca ağrıdı"
13962528_1400576686623131_4178514058126343766_n.jpg

Yara bandını gerektirecek bir müdahalesi bile yoktu o düşüş sonrası :snzdglsn:

Garibime gidiyor arkadaşlar, yapılan savunmalar. "Biz kötüyüz, böyle iyiyiz, elalem şov yapıyor, bizde sorun yok" demeniz

Hadi Ahmet kaza yapmıştı falan neyse de; koskoca world tour yarışçısı, Valverde'nin önünde yarış kazanan adam Julian Alaphilippe 12:25 dakika fark yemiş Cancellara'dan. Cık cık, çok ayıp.

@hamlet2006
Ben bunu demişim.
@Serkan Mıstınoğlu

Buradan ''Watt hesabı mantıklı değil'' anlamı mı çıkıyor?

@Serkan Mıstınoğlu

Bazen anlamı kuvvetlendirmek gerekebilir.Benim orada anlatmaya çalıştığım şey; o etabın yokuş çıkabilen rouleurlere göre olduğunu anlatmaya çalışmak ve vurgulamak.

@Serkan Mıstınoğlu

Her zamana karşı etabının her zamana karşıcıya uygun olmasını bekleyemeyiz.Ahmet Örken'in zamana karşısı iyi aynı zamanda sprinti de iyi.Olimpiyat Sonuç tablosundan örnek olsun:Edvald Boasson Hagen hem iyi bir zamana karşıcı ve hem de iyi bir sprinter.Boasson Hagen de fark yemiş.Kendisi Norveç bireysel zamana karşı şampiyonu olur.O da mı basmamış Allah ne verdiyse.Kısaca etabın karekteri O'na uymamış.
Victor Campenaerts,Ryan Mullen,Jos Van Emdem tarzı rouleurler Olimpiyat etabına yokuş karekterinden dolayı gitmemiş bile.
Dumoulin,Rohan Dennis,Roglic tarzı yokuş çıkabilenlere uyduğu için ''show'' yapmış.:harika:

@Serkan Mıstınoğlu
Benim de garibime giden şeyler yok değil.

• Beğen
Tepkiler: wakizashi
@hamlet2006

Cancellara da mı yokuşçu hamlet bey :snzdglsn:

Yani evirip çevirip etap Örken'e uymamış, yokuş varmış diyorsunuz ama kazanan adamın da yokuşla herhangi bir alakası yok :)

@Serkan Mıstınoğlu
Her kurduğum cümlede özellikle belirttim:''Yokuş çıkabilen''.Ben hiçbir cümlede yokuşçu da demedim, Serkan Bey.
Elbette Cancellara tarzı bir rouleuru ''Saf yokuşçu'' olarak değerlendiremeyiz,bir Miguel Angel Lopez veya Domenico Pozzovivo'nun yokuş performansını dağlarda bekleyemeyiz.Cancellara için ''Yokuş çıkabilen'' ifadesinden kasıt; kısa ve eğim değerleri makul yokuşları çıkabilen anlaşılmalıdır.Mesala o olimpiyat oyunlarında sert ve uzun yokuşlar olsaydı Cancellara geriye düşecekti.
Ayrıca Cancellara Reyiz; üç büyük turda uzun yol rouleuru olarak liderini ve peletonu çektiği gibi dağlık etapların ortalarına kadar Leopard Trek Takımında Andy Schleck'in bir nevi dağ domestikliğini de yapmıştı.:harika:

Ayrıca ben Edvald Boasson Hagen gibi sprinti ve zamana karşısı iyi olan bir sporcudan da örnek vermiştim.O da fark yemişti tıpkı Örken gibi.

Geri