Scudo Sports

Shimano Terimleri GS-SGS

Levent Sönmezer

Daimi Üye
Tepki
90
Bisiklet
Mosso
Selam Arkadaşlar.
Şu işi gerçekten bilenler açıklasın lütfen.

Arka değiştirici terimleri arasında; SGS ve GS var. Ardından kataloglarda Long Cage ve Medium Cage yazıyor.

Sorduğum birçok kişi SGS ve GS için bacak uzunluğu diyor ama öyle olmadığını zannediyorum. Yoksa ürün tanıtımının arkasından Uzun Kafes ve Orta Kafes diye tekrar belirtmezler...

Ters yay sistemi olabilir zannediyorum. Kullanıcı için ne farkları var lütfen bilen bir arkadaş açıklasın.

İlginize şimdiden teşekkürler.

Scudo
GS ve SGS farkı aktarıcının çalıştırabileceği dişli kapasitesini etkiler. Bazı serilerde med cage diye geçen aktarıcının teknik ölçüleri bir başka seride long cage'e denk düşebilir.

• Beğen
Tepkiler: Levent Sönmezer
Tamam arkadaşlar teşekkür ederim ama gene sorunun cevapları gelmiyor..
Az çok bu ürünlerin çoğunu inceledim.XTR-XT.
Uzun bacak ve kısa bacak diye her ürünü zaten belirtiyorlar.
Ters yayı bana açıklayacak varmı?

Bakın mesela bu link...

(link)

normal aktarıcıda yay, aktarıcıyı küçük dişliye geçmesini sağlar.
ters yay ise büyük dişliye geçmesini sağlıyor diye biliyorum. Ama ben tercih etmezdim ters yayı

GS/SGS bacak uzunluğu ile ilgili. SGS kısa olanı oluyor. Ters yayın mantığını ise bir önceki notta doğru anlatılmış. Yalnız ters yayı seven ve tercih eden insanların sayısı az değil. Normaline alışanlar için başlarda biraz tuhaf geliyor ama kullananlar daha kullanışlı olduğunu söylüyor.
Bacak uzunluğuna yeniden dönersek uzunluk genel olarak ayna yaprak sayısıyla orantılı ama arkada kullanacağın ruble de belirleyici olabiliyor. Mesela iki yaprak aynakola sahip yol bisikletinde kısa bacak için üst limit genelde 26 derler. Evet bu 11-26 ruble için doğru ama 13-28 gibi bir rubleyi de kısa bacakla kullanmak mümkün. Aynakolda olduğu gibi rublede de önemli olan en küçükle büyük dişli arasındaki fark. MTB'ye gelirsek 3 yaprak ayna ve 11-32 li ruble için genelde uzun bacak kullanılır. Full suspension bir bisikletin varsa daha kısası zaten düşünülemez ama hardtail bir kadroda medium bacak da çalışıyor. Mümkün olan en kısa bacağı kullanmak daha iyidir. Geçişler daha keskin olur.

@Güney Tuncer

Arka ruble 11-34 Shimano CS-M 771-10 speed

(link)

Yani yukarıda verdiğim linkte, SGS Medium Cage (4 üncü sırada) olanı hem kısa bacak ve normal yayı mı tarif ediyor. Bu ürünümü tercih edeyim.

Teşekkürler ilginize.

@Levent Sönmezer

Yukardaki nottu yanlış yazmışım. SGS kısa değil ekstra uzun bacak oluyor.
11-34 kullanıyorsan GS-long veya SGS-Medium alman lazım. Ama aynakolun 2'li ise "muhtemelen öyle" GS-Medium'da kurtarabilir ama riskli..

@Levent Sönmezer

Aşağıda link'in son bölümünü okuyuverin kardeşim...

(link)

Not: Düz yay arka aktarıcıda vites kolunu tıklattığınızda ;Zincir rublenin bir alttaki küçük dişlisine geçer.Ters yay arka aktarıcıda ise tersi olur ve zincir rublenin bir üstteki büyük dişlisine çıkar.(Yukarıda bir arkadaş da benzer bir açıklama yapmış)

• Beğen
Merhaba Sedat Bey.
Link anlamlı oldu.
Aynakol 42-32-24
Ruble 11-34

Buna göre hesaplarsa;

Önde; 42-24=18
Arkada; 34-11=23
Toplam 18+23=41 ediyorki buda GS alsam bile yeterli çünki GS modeli 45 diş kapasiteli.

Tekrar tekrar teşekkürler.

levent abi uzun-kısa bacak olayını sanırım anlamışsın toparlamak için konuyu şunları ekleyim. kaçlı aynakol kullanırsan kullan büyük dişden küçüğü çıkaracaksın. kendi bisikletim için hesaplıyorum 52-30=22. rublede de aynı işlemi yapacaksın 25-12=13 sonra bu iki değeri topluyorsun 22+13= 35 sonra almak istediğin aktarıcın eğer shimano ise shimanonun teknik kısmında ilgili aktarıcının sayfasına geliyorsun şöyle bir bilgilendirme okuyorsun
Tip SS GS
Toplam kapasite 27 Diş veya daha az 37 diș veya daha az
En büyük dișli 27 D 27 D
En küçük dișli 11D 11D
Aynakol diș farkı 14 diş veya daha az 22 Diş veya daha az

Ben bunları benim ultegra 6600 ün 52-39-30 üçlü aynakolu 12-25 10 lu rublesi için hesapladım.yukarıda ki tabloda 6600 ün tablosu her aktarıcının ki farklı olabilir.En üstteki hesaplamada benim 35 çıkmıştı yani ben uzun bacak kullanmak zorundayım.Umarım faydalı olmuştur.Sende kendi dişli oranlarını almak istediğin aktarıcının teknik sayfasındaki bilgi ve sınırlamalara göre kontrol edebilirsin.

• Beğen
@ferhat köse

Üstat çok teşekkürler. Bu çok iyi oldu.
Görüşmek üzere.
Saygılar

Geri