Scudo Sports

Shimano Deore Vites Göstergesi Aydınlatma Sorunu (projesi)

Tepki
11
Bisiklet
Whistle
Gece yolculuğundan önce ışık konusuna bu kadar da kafayı takmıyordum ancak geçen ay yaptığım gezide vites konumuna göz attığım bu parçaların biraz karanlıkta dahi hiç işe yaramadıklarını fark ettim.
Vites konumu, zincir ve dişli aksamının sağlığından dolayı önemli olduğu için vites konumlarını sürekli kontrol ediyorum.
Yüksek kadansla çok sık vites değiştirerek kullandığım için uzun turda gece 4-5 saat aydınlatmasız yollarda sürmek zorunda kalınca vites konumunu görememenin sıkıntısını yaşadım.
Aynakol dişlisi ve arka dişli konumlarına göre kendimce "2 ye 1 - 1 e 3 - 3 e 3" gibi vites konumlarını aklımda tutarak ve değiştirdikçe tekrarlayarak bu sorunu çözmeye çalıştım.
Vitesler karışınca bazen ya en büyük ya da en küçük vitese gidip eski konuma doğru sayarak geri dönmek zorunda kalıyordum.
Gecenin köründe dişlilere bakarak zincirin konumunu anlamayı da denedim, 30-40 km/h ile giderken eğilip arkaya doğru baktığımda çok aptalca göründüğüme eminim.
Ya da tek elimi bırakıp çantadan bir fener alıp göstergelere tutarken..
Fark ettim ki bu göstergelerin aydınlatmalı olması gerçekten çok işime yarıyıcak.
Resimdeki göstergeleri çok zarif ve sade bir led ile aydınlatmayı düşündüm.
Bu konuda forumda veya internette bir proje veya ürün bulamadım.
Hatta buna benzer bir sorun dahi bulamadım.
Gece sürerken bazen, (ay ışığında veya gözlerim yolu görebileceğim kadar karanlığa alıştığında) taşıt olmayan bölgelerde tüm ışıkları kapatıyorum.
Yalnızca yolu çok çok loş bir fenerle aydınlatıyorum.
Bu yüzden vites konumunu görmek için bir kafa lambası veya el feneri kullanmak istemiyorum.
Aslında bu aydınlatma sorunu km saatte de var ancak o tamamen kapalı ve su geçirmez bir sistem ve aynı zamanda lcd olduğundan dolayı dışarıdan led ile aydınlatması zor veya kötü olur.
Km saatin de kendi ışığı var ancak bu sefer de ışık, log tuttuğum saatin pilinden yiyiyor. Ve ayrıca siz herhangi bir düğmesine basmadığınız sürece aydınlatma aktif olmuyor (Sigma 1609sts)
Yolda giderken hafiza testi yapmadan, ellerimi bırakmadan veya maymun gibi eğilip arkalara bakmadan hangi vites konumunda olduğumu öğrenmenin yolunu arıyorum.
Sizce bu vites göstergelerinin içinde led koyabileceğim kadar büyük bir boşluk varmıdır?
Veya mekanizmayı led koymak için sökmem mümkünmüdür?
Led yerine veya aydınlatma yerine tamamen farklı bir fikir de sunabilirsiniz...
Ne yapsak?
http://www.chainreactioncycles.com/Images/Models/Original/40547.jpg

Scudo
Aslında çok uzun süre kullansanız vites göstergelerini bile kullanmazsınız artık alışırsınız tüm viteslerin çekişe zorluğa olan etkisi onların göstergesi gibi neyse konumuza gelirsek led şerit falan döşemeyin çok kalın ve sevimsiz durur orijinalliği bozulur çok küçük lambalar kullanmanız lazım mesela saat içindeki ledler olabilir bunlar küçük enerji kaynakları ile de çalışır veya kitap okuma fenerlerinin içini söküp takın bence 10 numara olur hem kolay iş o fenerleri bit pazarlarında bulursunuz :D

Küçücük ledler var piyasada. Göstergeye yandan küçük bir delik açarak ledin kafasını içine yerleştirmek şeklinde düşünmüştüm o göstergeleri aydınlatmayı. Sonra dikkat dağıtır diye vazgeçtim. Aklımda tutarak sürüyorum. Neyse, yapımı kabaca düşününce; ek pil monte edecek yer lazım ve ayrıca ledin bacakları çirkin duracağı için estetik bir çalışma yapmak lazım o bölgede. Led olarak telefonların tuş takımlarında kullanılan pire büyüklüğündeki lambalardan da takılabilir aslında.

Gostergenın ıcını acarak ıbrenın ıgnesıne ve gosterge uzerınde 3 ayrı noktaya fosforlu kucuk serıt yapıstırabılırsınız. Cok sık durur. Aynakol ıcın 3 nokta arka aktarıcı ıcın 3 nokta.

• Beğen
Tepkiler: Davin Agius
@Barış TURAN

mantıklı ama söküle biliyormu içi ?

@Eray Geçay

buda dogru ben göstergeye bile bakmıyorum bazen ayna kola bakıyorum sadece oda çok sık ayna kolda vites degiştigim için

İbrenin altında bulunan siyah plaka parçasının altına küçük led koyulması uygun olur. O siyah plaka ışığı geçirir mi bilmiyorum , geçirmeyecek kadar koyu renkte ise o plaka da değiştirilebilir. Plakanın altına koyacağınız ledler ile ibreye loş ve güzel bir ışık iletmiş olursunuz.

Hem kadansa hem de göstergeye göre vites ayarlama sebebim shimano kitapçığında gösterildiği ve forumumuzda da anlatıldığı gibi (https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=99) zincirin dişliler üstünde çapraz konuma gelmemesini sağlamak.

Örneğin aynakol daki en büyük dişli ile arkadaki en küçük dişli kombinasyonu, aynakoldaki orta dişli ile arkadaki 3. dişli kombinasyonu ile aynı.
Ancak aradaki fark viteste değil zincir ve dişlinin ömründe oluyor.

Zaten bu tip bir kombinasyonda zincir ve dişlinin nasıl çatırdadığını da duyabilirsiniz.
Bu sebeple hissederek vites değiştirmek bazen farkında olmadan yanlış kombinasyonlarda vites kullanmama sebep oluyor.
Aynakolda, en küçük dişlideyken arkada 3 en küçük (çapı en büyük),
orta dişlideyken arkada 4,
en büyük dişlideyken arkada en büyük (çapı en küçük) 4 dişliyi kullanıyorum.

Selam,

Kaskın üstüne takacağınız bir led bence işi daha kullanışlı yapacaktır.

Eğer gidonda çözüm istiyorsanız da size elwire ile küçük uygulamalar öneririm. Mesela bant şeklindeki elwire'ı vites konum göstergesinin zeminine uygulayabilirsiniz. Pille çalışacaktır ve zeminden her daim güzel bir aydınlatma verir.

LED yapmak istersen de boyutlardan ötürü smd kullanman gerekecek, noktasal yoğun ışık olacak.

http://image.made-in-china.com/2f0j00gvlTMwkEfBqO/EL-Band-TEAMPOO-313-.jpg
http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v4/549535369_1/Free-Shipping-2pieces-lot-3M-Flexible-font-b-EL-b-font-Glow-Noen-Light-font-b.jpg

http://www.lightupgadgets.com/images/elwire3.jpg
http://files.tested.com/photos/2013/03/21/46238-el_teaser.jpg

Band ve wire şeklindeki ürün örnekleri yukarıdaki gibi.

Saygılar.

• Beğen
Tepkiler: Davin Agius ve S26
SMD ledler var oldukça ufak ve enerji tüketimi oldukça az, benimde aklımda böyle bir düşünce var ama iş yoğunluğu fırsat olmuyor. Veya fosforlu boya ile gösterge rakamlarını boyamakta belki işe yarayabilir.

Geri