Scudo Sports

Sele borusunun kırılması

Burak Altaç

Forum Bağımlısı
Tepki
4.967
İsim
Burak Altaç
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bir kaç gündür sürmüyordum. Dün akşam saat 10 gibi Kanlıca'ya doğru yola çıktım. Yaklaşık 1 dakika kadar gittikten sonra, bir tuhaflık hissettim. Durup ne olduğuna bakınca sele borusunun kırıldığını gördüm. Boruyu, arka bagajın bağlantısı sabit tutuyordu. Bugün gidip yeni bir sele borusu alacağım. Daha kötü bir yerde kırılıp da kopmaması şans oldu.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Scudo
Geçmiş olsun, acaba arka bagaj bağlantısı fazla sıktığı için mi zamanla kırıldı?

Yüksek pozisyonda sele borusu,
Bagaj bağlantı boğazını sele borusuna sabitlerken fazla sıkmış ve borunun o kısmını farketmeden ezmiş olabilirsiniz. Zayıflayan dayanımla ilerleyen zamanda yüklü girilen tümsekler sele borusunun çatlayıp bükülmesine sebep vermiş olabilir.

Cinayet mahallinden ilk varsayımlar böyle.
Gerisi laboratuvar sonuçlarına bakar.

Çok geçmiş olsun. Kaza yaşamamış olmanız sevindirici.

Yüksek pozisyonda sele borusu,
Bagaj bağlantı boğazını sele borusuna sabitlerken fazla sıkmış ve borunun o kısmını farketmeden ezmiş olabilirsiniz. Zayıflayan dayanımla ilerleyen zamanda yüklü girilen tümsekler sele borusunun çatlayıp bükülmesine sebep vermiş olabilir.

Cinayet mahallinden ilk varsayımlar böyle.
Gerisi laboratuvar sonuçlarına bakar.

Çok geçmiş olsun. Kaza yaşamamış olmanız sevindirici.
Teşekkür ederim. Bagaj bağlantısı çok da sıkılı değil aslında.Zaten arasında kalın kauçuk bir malzeme var.

Karbon semer borusu ve dümen almayı düşündüğüm şu son zamanlarda pek rahatlatıcı bir haber değil bu.😕
Geçmiş olsun, kazasız görmeniz iyi olmuş.
Çukur, tümsek falan geçerken semere pek oturmam. Öylesine baldırımla destek alırım genelde, bu yöntemi tavsiye ederim.

@Burak Altaç Çok büyük geçmiş olsun. Varsın gelen mala gelsin. Yola çıkmadan kırılmış oldugunu farketmeniz iyi olmuş yoldayken daha büyük bir tehlike oluşturabilirdi. Bu arada sürüşe başlamadan bisikletin kontrol edilmesinin ne kadar önemli olduğunun çok net bir örneği

Teşekkür ederim. Bagaj bağlantısı çok da sıkılı değil aslında.Zaten arasında kalın kauçuk bir malzeme var.

Bagaj boğazına suç bulamıyorsak o zaman sebep artan kütle olabilir.
Orta yaşlarda kilo kazanmak daha kolay oluyor. Hele evlilik sonrası ilk birkaç yıl.
Gelsin mantılar, gelsin börekler...
Son zamanda lezzetli hamur işi tüketimi sebebiyle kütle artışının getirdiği baskıya dayanamayan sele borusu can vermiş olabilir.

Olağan şüpheliler: Tereyağlı mantı, Boşnak böreği.

@Cemal Ç. Çukur ve tümseklerde ben de oturmam ama ben biraz hardcore kullanırım. Kaldırım vs demeden,dan dun atlarım ama bu da MTB yahu. Atlayıp,zıplamak bunun işi birazda.
@Burak Altaç Çok büyük geçmiş olsun. Varsın gelen mala gelsin. Yola çıkmadan kırılmış oldugunu farketmeniz iyi olmuş yoldayken daha büyük bir tehlike oluşturabilirdi. Bu arada sürüşe başlamadan bisikletin kontrol edilmesinin ne kadar önemli olduğunun çok net bir örneği
Teşekkür ederim. Gerçekten de iyi yırttım bu işten. Evden dışarı çıkartırken arka bagajdan tutuyorum,o anda bir sıkıntı yoktu,ne olduysa yolda oldu.
Bagaj boğazına suç bulamıyorsak o zaman sebep artan kütle olabilir.
Orta yaşlarda kilo kazanmak daha kolay oluyor. Hele evlilik sonrası ilk birkaç yıl.
Gelsin mantılar, gelsin börekler...
Son zamanda lezzetli hamur işi tüketimi sebebiyle kütle artışının getirdiği baskıya dayanamayan sele borusu can vermiş olabilir.

Olağan şüpheliler: Tereyağlı mantı, Boşnak böreği.
1.80 boyum var,86 kiloyum. Bu ölçüler,o bisikletin taşıyamayacağı ölçüler değil ki.

@Burak Altaç benim en büyük korkum gidonun kırılması zamanla terlemeye ve rutubet neme bağlı korozyona uğrayarak hiç beklenmedik bir anda kırılması 😨 bu yüzden sargı bezlerinin sarılı olduğu alanlar beli periyotlarda kontrol edilmesi gerekiyor.

@Burak Altaç Kadronun altında da çatlak var gibi geldi bana. Sele borusunun girdiği yerin altında. Geçmiş olsun.

• İnanılmaz
Tepkiler: HakanAydn
Böyle tehlikeler için (hakimiyet kaybedip düşmek) düşmeyi iyi öğrenmek lazım. "Düşmeyi öğrenmek" sözü biraz tuhaf kaçıyor düşününce.😅 Düşe düşe ben bu tecrübeyi edindim.
Düşerim, çok iyi düşerim, hemen her zaman düşerim. Çekinmeden düşerim.🤪
Hanım birinde "sen hala düşüyor musun" dediydi.🤣

@trainspotting35 Teşekkür ederim,orası kirden öyle görünüyor,çatlak değil.

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
Sele borusunda minimum girilmesi gereken yer işareti var mı? Çok dışarıda olduğu için kırılmış olabileceğini düşündüm. Bu nedenle olan kırıklarda bazen sele borusundan önce kadroya girdiği yer kırılıyor. Sele borusunun kadrodan önce pes etmesi iyi olmuş ama bence yine de kadroyu dikkatlice inceleyin/inceletin.

Geçmiş olsun.

Sele borusunda minimum girilmesi gereken yer işareti var mı? Çok dışarıda olduğu için kırılmış olabileceğini düşündüm. Bu nedenle olan kırıklarda bazen sele borusundan önce kadroya girdiği yer kırılıyor. Sele borusunun kadrodan önce pes etmesi iyi olmuş ama bence yine de kadroyu dikkatlice inceleyin/inceletin.

Geçmiş olsun.
Aşağı yukarı 15 cm kadar içerideydi ama bir işaret de yoktu.

Arkadaşlar merhaba belki bura yeri değil Bisikletin gidonunu yükselteyim derken yükselticinin uzun vidası orjinal yuvaya takılı kaldı ve çıkmıyor.Maşa elimde kaldı.Ne yapabilirim 200F2581-A27A-4E3E-A3A7-C27443178AA3.jpeg200F2581-A27A-4E3E-A3A7-C27443178AA3.jpeg200F2581-A27A-4E3E-A3A7-C27443178AA3.jpeg4C8E6674-E668-41E5-8C20-F2DD89893364.jpeg

Dosyalar

• 39A158D7-351E-4896-A683-F171C2B9646E.jpeg
    39A158D7-351E-4896-A683-F171C2B9646E.jpeg
    1,1 MB · Okunma: 7
Aşağı yukarı 15 cm kadar içerideydi ama bir işaret de yoktu.
"Minimum insert" miktarı da yaklaşık o kadar olmalı. Tam sınırda gibi yani (boruya göre değişebilir). Bence kadronuzu mutlaka inceletin. Bir çatlak varsa yeni sele borusu takıp biraz güç uyguladığınızda da hissedebilirsiniz. Umarım kadroda hiçbir şey yoktur tabii.

1602443795056.png

• Beğen
Tepkiler: HakanAydn
Yeni sele borusu olarak, Shimano'nun bu modelini aldım.
IMG_20201011_163117.jpg

Dosyalar

• IMG_20201011_163117.jpg
    IMG_20201011_163117.jpg
    1,1 MB · Okunma: 2
  • Beğen
Tepkiler: Daytona
Geri