Scudo Sports

Ruble - Aktarıcı Anlaşılmayan Ses

profmillerson

Bisiklet Antalya Grubu Üyesi
Tepki
71
İsim
Mehmet
Başlangıç
2000—01
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Cyclocross
arkadaşlar bisikletimde bu sesle yeni karşılaştım. sanki vites ayarı yaparken zincir yukarı geçmeye çalışırken çıkan ses gibi sadece daha düşük frekansta oluşuyor.

baktıklarım
✅ arka göbekte, rublede, aynakolda sallanma yok.
✅ zincir sanki dişlilere düz oturuyor gibi
✅ kadro kulağı mm olarak yamuktu değiştirdim, fakat seste fark oluşmadı
✅ kablo gerginliğini oynayarak vites ayarı yapıyorum. bilerek aşağı ve yukarı geçiriyorum ama seste çok az fark oluşuyor ve tekrar vites ayarı yaptığımda ses oluşmaya devam ediyor.
✅ B tension vidasını sıktığımda da bir değişiklik oluşmadı.
✅ geriye doğru pedali çevirdiğimde ses ilk başta oluşmuyor. ama çok hızlı çevirmeye devam ettiğimde ses oluşuyor.
✅ ruble dişleri güzel görünüyor. sadece en alt 11t dişte hafifçe yenme var ama orada ses yapmıyor.
✅en üst ve en alt dişlideyken ses oluşmuyor. genel olarak tam orta dişlilerde ses oluşuyor.

jockey wheel ler dönüyor ama bunlar rulman sız ve sanki az dönüyor. sağa sola sallanıyor. vidaları sıkılı. bunları bir çıkarıp temizleyip gresleyip tekrar takacağım.

(link)

Scudo
Aynı ses benim bisikletimde de var, arka aktarıcı 2. viteste iken zincir 1. vitesin yaprağına sürtüyordu. Senin de öyle olabilir.

Bir de fotoğrafta gösterdiğim yerde zincirin o kısmı yağı atmış, aşınmışsa bendeki gibi zincirin rubleye sürtmesinden olabilir.

Dosyalar

• 20250610_170330.jpg
    20250610_170330.jpg
    43,9 KB · Okunma: 18
  • Beğen
Tepkiler: profmillerson
Zincir yeni mi/eski mi? Bir de sadece üst büyük dişliler de mi yapıyor.
Ses ama üst rubleye geçmeye çalışma sesi gibi. 1. Dişli de yapmaması bir nevi sanki bunu destekliyor

• Beğen
Zincir yeni mi/eski mi? Bir de sadece üst büyük dişliler de mi yapıyor.
Ses ama üst rubleye geçmeye çalışma sesi gibi. 1. Dişli de yapmaması bir nevi sanki bunu destekliyor
ben de ondan şüphelendim, vites ayarını üste geçmesi için ayarladım yani kol 3te vites 4te şeklinde. bunda da ses yapıyor, sonra geri aldım.

zincir yeni sayılır 6-7 ay kadar oldu değiştireli. en üst dişlide ve en alt dişlide bu sesi yapmıyor. ortalarda çok belirgin oluyor ses. yukarı geçme sesi olsa 11t dişlide de yapması lazım ama bunda bariz yapmıyor.

@burak002 zincir uyumlu kmc nin x10 zinciri var bu sisteme 2. aldığım kmc zincirim. değiştireli 6-7 ay oldu tabi ama bu sesi ilk defa duydum.

jockey wheel lerin göbeklerine gres sürdüm ama ondan değil. burak002 nin dediği gibi sanki zincir rubleye sürtüyor ama anlamadığım tel gerginliğini ne kadar değiştirsem de sıksam veya gevşetsem de ses gelmeye devam ediyor.

rublenin sıkılığından şüphelendim ama yalpalama boşluğu dışında hiçbir gevşeklik yok. freehub kirlenmiş olabilir mi? çünkü geriye doğru pedali çevirdiğimde ses ilk başta oluşmuyor. ama çok hızlı çevirmeye devam ettiğimde ses oluşuyor. göbek değişeli 7 ay anca oldu. sıfır slx m670 göbek takıldı.

anlamadığım kendiliğinden oldu böyle bir sorun yoktu

ben de ondan şüphelendim, vites ayarını üste geçmesi için ayarladım yani kol 3te vites 4te şeklinde. bunda da ses yapıyor, sonra geri aldım.

zincir yeni sayılır 6-7 ay kadar oldu değiştireli. en üst dişlide ve en alt dişlide bu sesi yapmıyor. ortalarda çok belirgin oluyor ses. yukarı geçme sesi olsa 11t dişlide de yapması lazım ama bunda bariz yapmıyor.

@burak002 zincir uyumlu kmc nin x10 zinciri var bu sisteme 2. aldığım kmc zincirim. değiştireli 6-7 ay oldu tabi ama bu sesi ilk defa duydum.

jockey wheel lerin göbeklerine gres sürdüm ama ondan değil. burak002 nin dediği gibi sanki zincir rubleye sürtüyor ama anlamadığım tel gerginliğini ne kadar değiştirsem de sıksam veya gevşetsem de ses gelmeye devam ediyor.

rublenin sıkılığından şüphelendim ama yalpalama boşluğu dışında hiçbir gevşeklik yok. freehub kirlenmiş olabilir mi? çünkü geriye doğru pedali çevirdiğimde ses ilk başta oluşmuyor. ama çok hızlı çevirmeye devam ettiğimde ses oluşuyor. göbek değişeli 7 ay anca oldu. sıfır slx m670 göbek takıldı.

anlamadığım kendiliğinden oldu böyle bir sorun yoktu
eğer gerçekten üst vitese geçme sesi ise o kadar fazla gergi ayarı yapmayın, gevşeme yönüne 1 tur çevirip bırakın, yada yarım tur yarım tur. Sesi yaparken aktarıcıda sallanma yaylanma oluyor mu bir de?
Kadro bağlantı kulağı eğri olduğundada yapar ama onu zaten değiştirmişsiniz

• Beğen
eğer gerçekten üst vitese geçme sesi ise o kadar fazla gergi ayarı yapmayın, gevşeme yönüne 1 tur çevirip bırakın, yada yarım tur yarım tur. Sesi yaparken aktarıcıda sallanma yaylanma oluyor mu bir de?
Kadro bağlantı kulağı eğri olduğundada yapar ama onu zaten değiştirmişsiniz
fazla çevirerek ayar yaptım diyerek şunu söylemek istemiştim; pedalı çevirerek gergi ayarını oynuyorum, çok küçük değişimlerde bile ses hala var

Zincir yeni değişmiş olsa kesin ondan kaynaklanıyor derdim ama zaten kaç ay olmuş zinciri kullanıyormuşsunuz.
Bir anda bu hale gelmesi için sanki bir takım değişimler yapmış olmanız lazım gibi geliyor.
Değişim yapılmadıysa benim bu sese göre ilk bakacağım şey jockey wheels olurdu, ikinci olarak da göbek (ne kadar yeni takılmış olsa da sorun çıkarmayacağı anlamına gelmez bana göre) . Benim şüphelilerim bunlardır :) kolay gelsin

• Beğen
teşekkrler arkadaşlar. antalyada uğur bisiklet sahibi emre bey bisiklete baktı. makaralar değişecek dedi. çok uzun süredir kullanıyorum hiç değiştirmemiştim. muhtemelen iyice yenmiş dişleri falan. :)
çinden seramik rulmanlı alayım diyorum.

şuan üzerinde 11 diş kasnak var. 12 ve 13 diş kasnaklardan kullanmak mantıklı mı? tabi ölçüler uyarsa

Temu da görüntüsü hoşuma giden bir makarayı almıştım ve kullanıyorum. Bir problem yok. Aynı diş oranında almıştım. Sadece bu makaralar metal olduğundan plastiğe göre daha sesli çalışıyor.

• Beğen
Geri