@Burçak Erbil
merhaba Burçak
ebay da satın aldığım göbeğin teknik resmini bulup incelediğimde sağ (aynakol) tarafındaki kapağında sökülebilir olduğunu gördüm ve göbek gelir gelmez sağ taraftaki kapağı sanayi tabiri ile biraz tık tık layarak çıkardım aşağı yukarı H7-m6 toleransına yakın bir tolerans ile işlenmiş sol taraftaki kapak zaten kaygan geçme olduğundan el ile rahatça girip çıkıyor.
aslında İngiliz dişin üstünü çaptan 0,7 mm işleyince de dişlerin tamamı silinmemek kaydıyla 34 mm çapı kurtarıyor. ancak yarısı silinmiş dişlerin arasında kalan boşluklar tutunma yüzeyi azaltacağından dediğin gibi gevşeme problemleri olabilir bu yüzden revizyon işlemini orijinal kapaklara yapmayacağım.
ayrıca orijinal kapaklar alüminyum olduğu için çelik bir göbek yuvası ile alüminyum kapaklara uygulanacak sıkı geçme işlemi daha yerine geçirirken bile kapakların üzerinde oluşacak deformasyon sonucu alüminyum bozulmalarına yol açacaktır.
bunun yerine halihazırda iki kapak da sökülebilir olduğundan orijinal göbeği taklit etmek geldi aklıma.
şöyleki orijinal göbek resimde görüldüğü üzere sert bir plastikten imal edilmiş (nylon-6 , nylon-66 tarzı belki de pom da olabilir) dolayısı ile sert ama gerektiği kadar esnek olan plastik orta yatak ile kaliteli bir sıkı geçme birlikteliği oluşturabiliyor.
bu mekanik özellikleri gösterebilen hazır çaplar halinde satılan sarı renkli kestamit diye tabir edilen sert plastik malzemeler piyasa da mevcut (dişli imalatı , hafif makine parçası vs. gibi işlerde kullanılıyor) bu malzemeden bu kapakları sıfırdan imal ederek yerine sıkı geçirmeyi düşünüyorum. yeni imal edeceğim kapakların orta yatağa geçecek dış çaplarını orijinal göbeğin dış çapını mikrometre ile ölçerek işleyeceğim. dolayısı ile işlerken hata bile yapsam kapakların yenisini imal etmek elimde yada sıkılığını beğenmesem bile yeniden imal edebilirim. Birde işin güzel yanı göbeğin iki kapağı da çıkarılabilir olduğundan çöp olma ihtimali yok.
senin de dediğin gibi her iki tarafın da sıkı geçme olarak imal edilmesi gerekiyor gevşememesi için.
orijinal fag marka göbeğinde kartuş tipi olduğunu söylemeyi unutmuşum bu arada resimde pek anlaşılmıyor şimdi farkına vardım ama tek farkı ayna kol tarafının sabit olması
hazır kartuş bir göbeği bu şekilde revizyon etmek sanki rulman ve miller ile uğraşmaktan daha kolay gibi geliyor.
bu arada göbeği orta yatağa özel aparat yaparak mengene de geçireceğim kapaklara dıştan vurmak zarar verecektir.
göbeğe ait teknik resim
(link)