Okul ne işe yarar Abidin? Neoliberal dünyada insanları bir tornadan çıkarıp sistemin dişlisi yapmak için kullanılır. Yani, çoğu kere hamsiyi kavağa çıkarmak için bir aptal hedef ile körelmiş insan stoğu yaratır.
Maykıl felps efendi vardı hani. Hiperaktif, okula göre değil. Bizde olsa terapi, psikiyatri farmakoloji ile kırbaçlanır, iyi kötü bir üniversite diploması alsın diye binlerce usd çöpe atılırdı. Okul orada işe yaramış. Hoş amerikanyada ilk orta eğitim amerigonyalıların bile üzüldüğü kötülükte. Efendi, doktor kontrolüne girince, bu bebeden yüzücü olur demişler ve adamın enerjisi ve anatomisi ve bilim el ele verince rekortmen bir madalya makinesi çıkmış ortaya.
Bornova Anadolu lisesinde beden eğitimi öğretmenimiz, bize bir fitbol topu verir, maç yaptırırdı. Fitbolu sevmem, oynamak zul gelir, tiksinirim, oynayanın da izleyeninde ettiği küfür kıyamet. Halbusi, derslerde kopya çekmeden mezun olsaydı o öğretmen(ler), yetenek aylardı gören gözleri ile. Şişe dibi gözlüklerini kırılmasın diye çıkarıp basket attırmak için uğraştığı sınıf arkadaşımızı unutamıyorum. İşkence zulüm.
Bizde bisikletçiler nasıl keşfediliyor bilmiyorum. Seçildikten sonra nasıl bir bilimsel katkı ile yetişip, nasıl motivasyon ediliyorlar bana uzak. 1983 ten beri bisiklete binen, seven biri olarak mesela benden bir Bisiklet yarışçısı asla olmazdı. Ama azmi ve isteği olan bisikletçiye Türkiye de kim nasıl sahip çıkıyor.
Oto tamircisinde çalışıp müsabaka parası biriktiren çocuk gibi ise, bu iş öyle olmaz. Sporcu, gideceği müsabakanın maddi yükünü düşünmemeli. Allah vergisi değil de, disipline edilen bir süreç ile hazırlanan adamın maddi kaygısı olmamalı. En çok madalya alan 10 ülkeye bakarsak, bizim gidecek çok yolumuz var.
Bilimsel artık spor. İnşallah maşallah ile olacak şey değil. X=v.t ya da f=m.a, okunmuş pirinç ise olsa olsa placebo olur. Ötesi yok.