Scudo Sports

Otobüs şoförü bisikletimi almıyor

Tepki
0
BMX kullanıyorum, İstanbul'dan Bursa Küçük Kumla'ya tatile geldim. Bursa Merkez'de biriyle buluşacaktım. Sabah 7:30'da yola çıktım 8 gibi otobüs geldi orta kapıyı açar mısın dedim olmaz dedi. Neden diye sorunca yasak dedi, diğer otobüsçülerde aynısını dedi fakat sebepleri yok. Almaları gerekmiyor mu? İstanbul'da böyle bir sorun yoktu, benim Bursa Merkez'e gitmem gerek ne yapacağım arkadaşlar? Bisikletim normal bisikletlere oranla küçük ve hafif çünkü BMX kullanıyorum ona rağmen almadı. Bisikleti bisiklet çantası gibi bir şeye koyup onla götürmeyi düşündüm ama hiçbir şey bulamadım.

yarın gidebilirim acil cevap lütfen

Scudo
Sanıyorum Burulaş otobüslerini kastediyorsunuz. Bisiklet taşıma ile ilgili şurada bilgi verilmiş: (link)

"Vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine BURULAŞ, kent içi toplu taşıma araçlarına katlanır bisikletlerle binilebilmesi konusunu değerlendirdi. Bu konudaki yoğun talepleri değerlendiren BURULAŞ, yolcuların katlanmış bisikletleriyle metro, tramvay ve otobüsleri, gün ve saat sınırlaması olmaksızın kullanabilmelerine izin verdi. Katlanmış bisiklet dışındaki tüm bisikletliler ise, eskiden olduğu gibi Bursaray’a hafta içi 07:00 – 09:30, 16:30 – 19:30 saatleri arası hariç olmak üzere biniş yapmaya devam edecekler. Cumartesi ve Pazar günleri ile okulların kapalı olduğu resmi tatiller, sömestr tatili ve yaz aylarında ise hafta içi de dahil olmak üzere saat sınırlaması olmadan tüm bisikletlerle binişe izin veriliyor."

İett söförleride çoğu zamam kafasına göre almıyor. Tahminimce belediyelerde bu işi önemsemiyor. Üzerinde dursalar düzelir

İett söförleride çoğu zamam kafasına göre almıyor. Tahminimce belediyelerde bu işi önemsemiyor. Üzerinde dursalar düzelir

@bisikletgundemi
Evet Burulaş, bende bunu okudum fakat şoförün bundan haberi yok.

Fakat eğer okuduklarımı yanlış anlamadıysam, Burulaş otobüslerinde sadece katlanır bisikletlere izin veriliyor. "Katlanmış bisiklet dışındaki tüm bisikletliler ise, eskiden olduğu gibi Bursaray’a" binebiliyorlar. Son cümledeki izinler ise yine Bursaray için geçerli, yani Burulaş otobüslerini kastetmiyor. Dolayısıyla şoför sanırım size doğru bilgi vermiş.

İki anımı anlatayım: Güzelyalı'da Yenikapı'ya son feribot seferi hava muhalefeti nedeniyle iptal edilince bisikletimle ortada kalmıştım. Mudanya'ya sürdüm, BUDO da iptal etmişti seferleri. Mudanya'dan İstanbul'a otobüs de ta geceyarısı kalkacaktı. Bursa otogarına gitmekten başka çarem kalmamıştı. Aradaki yolu pedallayarak vakit kaybetmek istemiyordum. Mudanya'dan Bursa otogarına gidecek olan F1 nolu otobüs kalkmak üzereydi. Şoföre durumumu anlattım, anlayışlı davrandı ve telefonla yetkili kişiyi arayarak ne yapabileceğini sordu, karşıdaki kişi otobüs müsaitse ortadaki boşluğa bisikletimi koyabileceğimi söylemiş, böylece çok kısa sürede otogara ulaştım ve İstanbul'a devam ettim.

Benzer bir durumu Marmaray'da da yaşamıştım: İzin verilen saatten bir saat önce girmiştim Yenikapı istasyonuna, beklemek de istemiyordum açıkçası. Görevliden rica ettim, mümkünse binmek istediğimi söyledim, değilse beklerim dedim, hemen telsizle yetkili kişiyi aradı ve durumumu anlattı, karşıdaki kişi en son vagona kimseyi rahatsız etmemek şartıyla bineceğimi söylemiş, tam da mesai çıkışında ve epeyce kalabalık bir vagonda yolcuların da müsamahasıyla Kadıköy'e geçebilmiştim.

Demem o ki, iletişim üslubu ve insan psikolojisi her yerde daima bir faktör. İstanbul bisikletliler için toplu ulaşımda bir cennet. Diğer illerde de bazen üslup ve tolerans sorunu hemen çözebiliyor.

Son olarak, Mersin belediyesinin de aparat takılı otobüslerle yayla köylerine ve ta 113 km ötedeki Taşucu'na bisikleti ücretsiz taşıdığını da söylemiş olayım. Tırmanmadan yaylalarda pedallamak, saatlerce pedallamadan koylarda denize girmek isteyenler için şahane imkân.

Ben bu mantığı anlamıyorum. İnsanlar otobüsleri resmen kargo aracı olarak kullanıyor. Ama iş bisiklete gelince sıkıntı oluyor.
Otobüste pişmiş balık taşıyıp, insanların burunları sızlarken sorun yok ama bisiklet taşıyınca sorun var.
Tamam otobüs dolu olur, kardeşim diğer boş otobüslerde yer varsa onunla gidebilirsin şeklinde söylenebilir. İnsanlarda saygı kalmamış, herkes kafasına göre hareket ediyor.

Almak zorunda nede olsa o kadar büyük yer kaplamıyor değil mi :D

@bisikletgundemi
Adamla konuşamıyorum bile çünkü sabit bir şekilde durmuyor. Geliyor, anlatıyorum fakat hayır diyip gidiyor. Ne demem lazım? Ne dersem ikna ederim?

Yoğun saatlerde almaması çok normal zaten. İstanbul şartlarında bazı hatlar öğlen saatlerinde bile oldukça yoğun oluyor; o kalabalığın arasına bisiklet sokmak başlı başına problem bir durum zaten. Metro olsa hadi neyse de otobüs gibi taşıma araçlarında; dar alandan ötürü ciddi problem oluyor.

Yanlış anlamayın ama bisikletlerin otobüse koyulmasına en başından beri karşıyım, olmuyor hocam biraz gerçekçi konuşalım. İstanbul karmaşasında olmuyor o iş. Mecburen bineceksin o bisiklete.
Tampona bisiklet taşıyıcısı eklenen modeller yaygınlaşırsa ancak öyle olur bu iş. Yine de Türk insanı 1 dakika fazladan beklemeye sabredemez, anca kalkış durağında sağlıklı olur o iş.

Geri