Goflet
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 1.579
- Başlangıç
- 2009—10
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Dikkat edersen aynı mesafeyi 2 defa gitmekten veya gidip dönmekten söz ediyorum ben. Sen başka bir dünyadasın. Perşembe günü 23:10 da Batuhan Köksal arkadaşıma verdiğim cevapta zaten zamanlar eşit olduğunda basit aritmetik ortalamanın dgeçerli olduğunu yazmışım.
Şimdi mesafeyi aynı kabul edip farklı zaman ve hızlarla hesaplarını yap olayı anlayacaksın. O zaman yüzde hesaplarımın da tuttuğunu göreceksin. Olay aslında basit dediğin gibi, ama biraz düşünmek gerekiyor o kadar. Basit şeylerden hatalı sonuçlara varmamaya dikkat et.
Ekleme:
Goflet arkadaşımın itirazının yanlışlığını göstermek için olayı biraz daha açayım bari. Sabrı olan arkadaşlarım okusun!
Kendisi şöyle bir hesap yapmış:
Hız : 10Km/s Süre : 1saat Mesafe: 10 km
Hız : 50Km/s Süre : 1saat Mesafe: 50 km
2 saat Ortalama Hız = 30 km/s
Kendisinin bu hesabı doğrudur, ancak benim ortaya koyduğum problemle hiç alakası yoktur. Kendisi zamanı sabit tutup, mesafeyi farklı almıştır.
Benim anlattığın örnek olayda oysa mesafeler aynı, yani gidiş-dönüş veya aynı mesafeyi ileri doğru 2 defa katetmek şeklindedir. Özetle şöyle:
Hız : 10 km/s : Mesafe 10 km : Süre: 1 saat
Hız : 50 km/s : Mesafe 10 km : Süre: 10/50 = 0,2 saat veya 12 dakika.
Şimdi toplam gittiğimiz mesafe 10 + 10 = 20 Km'dir.
toplam harcadığımız zaman 1 + 0,2 = 1,2 saat'tir (veya 72 dakika).
Toplam ortalama Hız = (Toplam Mesafe / Toplam Zaman) olduğuna göre,
bu toplam 20 km'lik sürüşümüzde toplam ortalama hız ne olacaktır?
Çok basit... (Toplam Mesafe / Toplam Zaman) = 20 / 1,2 = 16,67 km/s
Aaaaa, neden bu iki hızın ortalaması,yani (10 + 50)/2 = 30 km/s çıkmadı ki bu şimdi??? Farklı ki hem de ne farklı...
Tekrarlıyorum:
Aynı mesafeyi farklı hızlarda gittiğinizde
Toplam Ortalamanız hızınız = 2*v1*v2 / (v1+v2) olur.
Aynı zaman içinde eğer farklı hızlarla gider, dolayısıyla farklı mesafeler katederseniz
Toplam Ortalamanız Hızınız = (v1+v2)/2 olur.
Hadi daha genel formülü de yazayım bari, bu da şu köşede bulunsun:
Eğer farklı mesafeler (s1 ve s2) farklı hızlarla (v1 ve v2) katedilmişse,
Toplam Ortalama Hızınız V = v1*v2*(s1 + s2) / (v1*s2 + v2*s1) oluyor. Burada s1 = s2 alırsanız yukarıdaki ortalama förmülünü elde edersiniz.
Eğer 3 ayrı sektörünüz varsa ve buralarda farklı hızlarla gitmişseniz formülünüz bu defa:
Toplam Ortalama Hız V = v1*v2*v3*(s1 + s2 + s3) / (v1*v2*s3 + v1*v3*s2 + v1*v2*s3) oluyor. Bunu aynı yöndeki 3 sektörlü sürüşlerinizde kullanabilirisiniz.
Olayı biraz daha uzatırsam @eshquia arkadaşımın İntegraline varcağız gibi gözüküyor... En iyisi ben artık kaçayım![]()
Merhaba siz benim yaptığım hesabı yanlış anlamışsınız ben 2 hızı toplayıp 2 ye bölmedim.
Hız : 10Km/s Süre : 1saat Mesafe: 10 km
Hız : 50Km/s Süre : 1saat Mesafe: 50 km
2 saat Ortalama Hız = 30 km/s
Denklem yukarıdaki gibi , burada hesap toplam gidilen mesafe( 10+50= 60 km ) bölü toplam zaman ( 2 saat)
Ortalama hız = Toplam mesafe / Toplam Zaman oda Ortalama Hız = 60km : 2 s = 30 Km/s tir.