Scudo Sports

Orta Göbek Sorunu

Gazel Girgin

Aktif Üye
Tepki
62
Bisiklet
Whistle
merhaba whistle 1162d sahibiyim bisikleti kullanmaya başladığım ilk günden beri bazen pedalı çevirdiğimde takur tukur bir sesle pedal çeyrek tur boşa dönüyordu servise götürdüm arka dişlinin içinde tırnak atması olabilir diyerek fabrikadan yeni dişli istendi ve takıldı ama sorun devam etti ki ben orta göbek olduğunu tahmin ediyorum tabi,şimdi sorun şöyle pedalları çevirirken artık herneyse bilemiyorum takırdamaları hissediyorum ayak tabanımda ve bazen pedal boşa dönüyor ama servise götürdüğümde kendisi test ederken hiçbir sorun olmadığını söylüyor 5 kere falan gitmişimdir artık sonunda göbeği açmayı kabul etti sizce bu anlattıklarıma göre sorun ne olabilir gerçekten orta göbektemi yoksa başka bir aksamdamı, servis göbeği açtığında sorun olup olmadığını nasıl anlayabilirim.

Scudo
Bendede Miwok 1161D var, Aynı sorun bende de bisikleti ilk aldığım zaman olmuştu. Bende servise götürdüm sadece orta göbeğin vidaları gevşek olduğu için onları sıktı sorun düzeldi. Sanırım senin servis biraz tecrübesiz.

o vidalar hangisi acaba dışardan alyanla sıkılan vidalarmı?

Yüksek ihtimal göbek sorunudur.Fakat nadirde olsa zincirinin bazı yerlerinde yamukluk oluşmuşsa nadiren dişlilere bazen oturmaz boşa atar.Nadiren böyle sorun olur.Zincirini de kontrol ettirmeni tavsiye ederim.

bu öyle bir sorunki bazen oluyor bazen olmuyor yani sorunun nerde geliştiğini nerde çıktığını tespit edemiyorum zincirde bir yamukluk yok pedallardada yok göbekte boşlukta yok servis sıkmak istedi zaten sıkılmıyor sorun arka dişlidedir dendi fabrikadan sıfır dişli geldi o takıldı ama sorun yine gitmedi ben biniyorum farkediyorum servis biniyor bisiklete birşey yok diyor göbek açmayı bilsem kendim bakacağım yada toptan sıfırını alıp değiştireceğim ama oda gelmiyor elimden ne yapacağımı şaşırdım doğrusu yani bu bisikletlerden anlayan bisikletçi bile yok ona açtırıp baktırayım çıldırmamak elde değil

Sadece ses gelseydi orta göbekten şüphelenmek normal idi ama pedal boşa düşüyor ise orta göbekten olmaz.Arka teker göbeğinizin freehub kısmındaki tırnaklar kaçırıyor olabilir.Boşluğu hissettiğiniz an zincirde oynama yok ( büyük dişliye çıkma yada küçük dişliye inme eğilimi göstermiyor ise) yani zincir sabit duruyor buna rağmen pedalınız yarım tura yakın boşa dönüyor ise probleminiz yüksek ihtimal freehup kısmından kaynaklıdır.Türkiyede o kısmın tamirini servisler yapmaz mahalle bisikletçileri ise hiç yapmaz direk göbek değişimine giderler.Servisin değiştirdiği yeni dişli dediğiniz kısım ruble kaset dişliyse anlamı yok teker göbeğini değiştirdiler ise düzelmesi lazım tam olarak hangi kısımı değiştirdiklerini yazarsanız daha iyi yardımcı olmaya çalışırım.

Son olarak sorun kesinlikle freehub kısmında ve tamiri yok göbek değişecek derler ise göbeği gönderin 2 gün sonra faal halde size yollayayım.(İçerisinde tırnak kırık değil ise hallederim kırık tırnak varsa yenisini bulmak Türkiyede mümkün değil.Nasıl faal ettiğimi anlatamam :) öğrenmek için çok çaba sarf ettim emeğe saygı :) )

ferhat bey sesden çok pedalı çevirdiğimde orta göbekteki sorunu ayak tabanlarımda hissediyorum,ses durumunu ise sadece bugün duydum dün bisiklet yağmur suyuna maruz kaldı malum buralarda baya bir yağıyor yağmurdan sonra baya bir arttı sorun.Evet sadece dişli değişti arka göbek değişmedi yani sorun arka tarafta olsaydı ayaklarımda hissetmezdim sanırım,bisiklet hala garanti kapsamında sıfır aldığım bisiklet ilk günden beridir aynı sorunu gösterip ve çözüm bulunamadığı için üstüne gitmekte kararlıyım bu servis orta göbeğin içini açıp bir problem bulamazsa fabrikayı arayıp artık sinir haddimi aşmadan konuşmaya çalışacağım.

@Gazel Girgin
Gazel bey pedalı çeviriyorsunuz aynakol,ruble ve zincir dönüyor tekerlekte itme gücü yok ise yani pedal boşa dönüyor ise bunun sebebi arka teker göbeğinin freehub kısmıdır.Garantiniz devam ediyor ise arka jant komple yada sadece teker göbeğinizin değiştirilmesi gerekiyor.

peki sorunun freehub da olup olmadığını anlaşılabilmesi için göbeğin tamamen açılması gerekecek, ozaman siz orta göbekle kesinlikle bir sorun olmadığını söylüyorsunuz doğru anladım değilmi?

@Gazel Girgin
Sizin anlattıklarınızı doğru kabul edersek sorun orta göbekte değil çünkü orta göbekte ne arızası olursa olsun pedal boşa dönmez.Sonuçta aynakol dönüyor zinciri de çekiyor ise arkada rublede dönüyordur rublenin dönme kuvveti, tekere iletilmediği zaman pedal boşa döner.Rubledeki kuvveti arka tekere ileten kısım da freehub kısmının içerisindeki tırnaklardır.Bu tırnaklar ileri yönde açılı yay yüklüdür geriye çevirdiğinizde kapanır (yayı bastırır) tutmaz boşa döner ileri çevirdiğinizde açılır dış duvardaki diğer tırnaklara tutunur ve tekeri çevirir.
Zaten bu problem genelde yavaş yavaş bazen yaparak başlar sonra daha da sıklaşır en sonunda hiç tutmaz hale gelir.Shimano göbeklerde freehub kısmını açmak için özel bir takım gerekiyor o takım da Türkiyede satılmıyor.Zaten alt seviye göbeklerde genelde tamir için uğraşılmaz yenisi ile değiştirilir .İnat ederek bir iki tane açıp tamir etmişliğim var.(tamir ettiklerimde kırık tırnak yoktu olsaydı onlarda tamir edilemez di çünkü o tırnakları satan yer görmedim henüz) Sizin durumunuz garanti kapsamında olduğundan uğraşmayıp yeni jant seti istemeniz daha mantıklı.Sadece göbeği değiştiririz derlerse de tüm jant telleri sökülüp yeniden jant örüleceğinden bu işlemi yapacak usatanın kalitesine veya arızaya verdiği öneme göre arka teker akordunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.Alt seviye jant setlerinde kullanılan jant telleri ve tel başları öyle sök tak yapmaya çok uygun değil dirençleri çok zayıf bu çeşit sök tak yapıldığında pek düzen tutmuyor.

Sorunun net olarak anlaşılması için de sökmenize gerek yok boşluk hissini çok sık yapmaya başladıysa arka tekeri sökün rubleyi elinizle ileri geri kısa aralıkta ve sıklık ile hareket ettirin(elinizi bileğinizin hareket yönü ile ileri geri rubleyi tutarak çevirin) ileri pozisyonda her seferinde tırnaklar takılıp tekeri ileri yönde çevirmeye çalışıyor ise sıkıntı yok demektir ama arada bir de olsa boşa düştüğünü hissettiğiniz an (ileri çevirme pozisyonunda) sorununuz kesinlikle freehub kısmında demektir.

ozaman anlattıklarınıza göre orta göbek arızalıdır diye dua etmem lazım freehub arızalıysa ben bunu servise anlatamam zaten açıp bakamaz alet yok diyorsunuz fabrikadan istesem jant seti ozamanda servisin bize söylemesi lazım servis söylemeden birşey yapamayız diyorlar. servisede freehub arızalı olabilirmi diye sorsam uzun uzun düşünüp freehub ın ne olduğunu bulmaya çalışır işim çok zor pişman oldum aldığıma bisikleti.

@Gazel Girgin

Gazel bey sizin anlattıklarınızdan orta göbek arızası değil anlaşılıyor.Bir önceki mesajımda söylediğim gibi rubleden kontrol yapıp yazarsanız duruma göre arızayı daha net yazabilirim.En kötü ihtimal arka göbek değişir 30-40 liralık bir olay öyle bisikletten soğuyacak pişman olacak bir durum değil hepimizin başına gelebilecek bir durum.Servise durumu freehub diye değil arka göbeğin kaset giren kısmının içi boşa dönüyor dersiniz anlarlar :) ama önce söylediğim şekilde rubleden bir kontrol ederek yazın ki durumu anlayalım.

Arkadaşlar dün gerçekleştirdiğim turdan sonra şehre döndüğümde rampalarda çok zorladığımdan olsa gerek diye düşünüyorum pedallarda bir problem oluştu pedalı çevirirken çıkırt çukrt diye sesler geliyor sanki vites atacakmış ama atamıyor gibi dönüyor pedal çıkacakmış gibi hissediyorum yokuş çıkarken artıyor düz yoldada yapıyor sebebi ne olabilir gevşememi var zincir mi problem yarattı yoksa dişliler mi aktarıcımı.

Arkadaşlar dün gerçekleştirdiğim turdan sonra şehre döndüğümde rampalarda çok zorladığımdan olsa gerek diye düşünüyorum pedallarda bir problem oluştu pedalı çevirirken çıkırt çukrt diye sesler geliyor sanki vites atacakmış ama atamıyor gibi dönüyor pedal çıkacakmış gibi hissediyorum yokuş çıkarken artıyor düz yoldada yapıyor sebebi ne olabilir gevşememi var zincir mi problem yarattı yoksa dişliler mi aktarıcımı.
tık tıık tık diye ses geliyorsa eğer rampada artıyorsa bilya dağılmış olabilir yada rulman modeli nedir. benimkinde de aynı problem var deore fc m610 ayna kol orta göbek ise hallowtec 2. orta göbek gitmiş ama kronik sorundur yani 250 liraya yenisini takarsınız ama tekrar aynı sorun olur. tabi eğer göbek aynıysa ve sorun buysa
göbek çıkacakmış gibi hissetmeyi pek anlayamadım ama bisikletin yan tarafına geçin bi elle sıkıcı tutun ve aynakoluda diğer elle tutun bi kendinize bi ileri çekip itin bakın boşluk varmı hissedersiniz

Fatbike sahibiyim hergün kullanıyorum dün 120 km den sonra bu sorun gelişti ön aktarıcıda problemli gibi
Ayna kol bu

Screenshot_20210718-192706_Chrome.jpg

Aktarıcı ön arka altus

Bu göbekten mi almam gerek sorun buysa

Screenshot_20210718-192512_Chrome.jpg

Rulmanlı göbeklerde ise rulmanın dağılması söz konusu fakat rulman dağılmamış ise paranız boşa gider siz her türlü bisikletçiye gideceksiniz çünkü muhtemelen aynakolu sökecek malzeme ve tecrübeniz yoktur. İyi bir usta varsa direk bisikleti götürüp baktırın derim

• Beğen
Tepkiler: hasanben
Tecrübem maalesef yok götüreceğim yarın açık bulabilirsem teşekkür ederim

• Beğen
Tepkiler: theflash
önemli değil iyi günler
iyi sürüşler

• Beğen
Tepkiler: hasanben
@hasanben orta göbek bilyaları dağılması mehtemel gözüküyor. Sorunu teşhis etmeden yedek parça işine girmeyin. Attırıcı sorunu olsa ya vites geçmez veya zincir sürtme sesi kendini belli eder. Yukarıda bir arkadaş orta göbek boşluğuna bakın demiş. Bu ihtimal dahilinde olsada , boşluk olmadan da göbeğin dağılması veya aşırı sıkılmasından dolayı kaynaması muhtemel.
Anlamıyorsanız iyi bir ustaya baktırın. Geçmiş olsun. Fat bike ile 120 km'ye bayıldım bu arada. Umarım en kısa sürede sorununuz hallolur.:harika:

Teşekkür ederim 😊 Akşam işe gelirken sorunu tam manası ile anladım pedalı yüklendikçe sert viteslerde daha çok pedal döndükçe adeta oynama yapıyor ayağımda tıkırt sesi ile.ve pedalı geri çevirdiğimde zincir atlama yapıyor sanırım yamukluk var.
@necmeddin kötü mü😪

Son düzenleme:
  • İnanılmaz
Tepkiler: necmeddin
Geri