Scudo Sports

Orta Göbek mi kırık ? Pedalda ki sesi kesemiyorum.

Max Torque

Forum Bağımlısı
Tepki
735
İsim
Hüseyin Gündoğdu
Bisiklet
Kron
Arkadaşlar selamlar,

Bisikletim Full Tiagra sistem,

Vites sistemi olarak 10'lu tiagra var. Yalnız, başıma şöyle bir problem geldi.

(1)52/11 şeklinde giderken yokuş aşağı pedal da çok sık olmasa da bi anda atlatmalar yapıyor. ayağım boşa kaçıyor.
hatta bu yüzden üstten zinciri aynakolun üstüne bile attı birkez. 52/11 de giderken hızımın az olmadığını söyleyebilirim. 55+kmh üstünde.
en ufak bir problemde ölümcül bir kazadan korkuyorum. o yüzden şu aralar çıkamıyorum yüksek süratlere.

Diğer bir problemim ise,

(2)SPD pedallarımı aynakoldan söküp temizlememe rağmen hala çıt çıt sesleri geliyor. ( İlk yağladığımda yoktu )
(3) SPD SL R540 Pedalın içini açıp yağlama gibi bir olanağım var mı? pedallar çok geç aşağı düşüyor.
Pedallarım SPD SL R540.

Yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler..

Scudo
@huseyin.gundogdu

Göbek olabilir , zincirin baklası olabilir , pedalın vidası ses yapabilir , aynakol veya rublede yamuk olabilir. İhtimal çok hepsini kontrol etmekte fayda var.

Bu arada ; Abi çaktırmadan o başlıktaki -ki 'yi bitiştir hemen :D

Malesef bahsettiğin şeyler değil enes :( ,

Hepsinin kontrolü yapıldı, zaten bisikletimin bakımını 2-3 turda bir yapıyorum.

@huseyin.gundogdu

Arka vites , o da zor ? Kadro kulağı ile mi alakalı acaba ? Belki zincir değişse düzelir.Çıt ses için >>> Ya da sele , sele borusu ile alakalı olabilir

@huseyin.gundogdu
1. Arka göbek veya kaset dişli ile alakalı bir durum, oralara yoğunlaşmalısınız
2. İlk yağlamayı pedal göbeğini sökmeden yaptıysanız bir işe yaramaz.
3. Tüm pedallar'ı göbeği sökerek yağlayabilirisiniz, bunun için (link) aleti gerekli, video'da ki örnek ile yapabilirsiniz.

(link)

Ali bey teşekkürler.

Yarın bir bisikletçiye uğramam gerekicek. Sanırım güzel masraflar açıldı başıma :(

@huseyin.gundogdu
Rica ederim Hüseyin bey, inşallah çok fazla masraf çıkmaz :)

Bence kallerden ses gelebilir. Fazla asinmislarsa ses yaparlar.

#1 şikayetine forumda birkaç yerde rastladım, ayrıca benim de başıma geldi. Sıkça rastlanılan bir sorun olsa gerek.

Bendeki problem, arka gergi kolu, makaralar ve ruble dişlilerinin çamurlaşmış yağları idi. Bu yüzden gergi kolu rahat çalışamıyordu (kuvvetli geremiyordu) ve bilhassa küçük ön / küçük arka kombinasyonlarında -yani gergi kolunun fazlaca geri gitmesi gereken durumlarda- zincire yeterli germe kuvveti uygulanamadığı için, zincir ruble üzerinde birkaç bakla sıyırıyordu birden. Ruble dişlerinin arası çamurlaşmış yağ ile doluysa bu sıyırmayı daha kolay yapıyordu.

Bilhassa ani yüklenmelerde oluyordu bu durum. Önceleri yüklenince vites atıyor zannettim, çünkü sanki vites arasında pedalın boşa çıkması gibi bir his veriyordu. Sonra dikkat edince anladım ki vites aynı vites, attığı falan yok. Sadece bakla sıyırıyor.

Çözüm: benzin + diş fırçası + yağ. :)

• Beğen
Tepkiler: Max Torque
Rubleyi söküp güzel bir temizlik yapılması gerekiyor ozaman hocam. bu şekilde hiç düşünmemiştim.
Ali bey ile konuştuk. gerekli tüm bilgileri verdi. En kötü durum göbek değişimi olacak gibi duruyor.

Ali bey okuyorsa şu anda konuyu, Abdullah bey'in belirttiği gibi problemim. güzel bir temizlik gerekicek. çünkü rubleyi sökerek temizlemiyorum.
sadece dişlileri temizliyorum. tüm inen pislik rublenin arasına gidiyorda olabilir.

Temizlikten sonrada geçmezse, RS20 Göbek almak gerekicek :(

Abdullah bey,

Genellikle bakım sonrası oluyor bende bu olay. Yani bisikletin zincirini yağladıktan sonra.

@Abdullah.R

Abdullah bey'in bahsettiği bilgiler de bu tür sorunların çözümünde etkili olabilir fakat, abdullah bey'in bahsettiği gibi arka değiştirici gergisi, makara dişlileri, kaset dişli aralarına çamurlaşmış yağ birikintisi, biriktirecek kadar bisiklet'i bu kadar kötü kullandığınızı düşünmediğim için, çözümün bu olduğunu sanmıyorum.
Abdullah bey, size de tavsiyem periyodik olarak 100-200km sonrası bisiklet'inize bakım yaparsanız, hem bisiklet sürüşünüz daha rahat olur, hemde bisiklet'i daha uzun yıllar sorunsuz kullanırsınız.

@huseyin.gundogduHüseyin bey, şu da olabilir (umarım değildir): Zincir ve ruble ömürlerini doldurmuşsa, o yüzden de bakla sıyırıyor olabilir. Temizlikten sonra bakla sıyırması biraz buna işaret ediyor gibi.

Elinizle gergi kolunu kontrol edin. Rahat çalışıyor ve makul germe kuvveti sağlıyorsa, ve ruble dişlerinin arası makul düzeyde temiz ise, o zaman gergi problemi değildir bence.

Bir de zincir ömrünü doldurmuş mu diye kontrol edin: Zincir en büyük ön çemberdeyken, çemberin ön tarafından (ön tekere en yakın tarafından) iki parmağınızla zinciri çekin. Çektiğiniz kısmın örttüğü diş tamamıyla görünebiliyorsa, yani zincir o derece bollaşmışsa, o zaman zinciri değiştirmeniz lazım. Zincir ve ruble birlikte (ve birbirlerini) aşındırdıklarından, rublenin diş profili de bozulmuştur. Dolayısıyla rubleyi de değiştirmek gerekir. Değiştirmezseniz, rublenin bozuk diş profili bu sefer yeni taktığınız zinciri bozabilir. En iyisini bisikletçi bilir tabi.

@BF Okuru:))
Haklısınız Ali bey, bisiklete daha iyi bakmam lazım.
Hep bir sonraki turdan sonra diye diye, artık zincir atana kadar gitmiştim. :)

• Beğen
Tepkiler: Max Torque
@Abdullah.R
Bisiklet bakımını bisiklet'den çok, bizim daha iyi bir sürüş yapmamızı sağladığı için yapmamız lazım aslında, bol pedallar dilerim Abdullah bey :)

Problem halloldu. Zincirden kaynaklıymış. Zincir değiştirildi. atlatmalar yok oldu :)

• Beğen
Tepkiler: Abdullah.R
Geri