Scudo Sports

Ön vites grubundan gelen ses

ahmet can sahin

Aktif Üye
Tepki
50
Bisiklet
Cube
Bisikletimi iki gün önce aldım kargoyla geldi tekerleği,gidonu,pedalları monte ettikten sonra hemen ince ayarlar için bisikletçiye gittim.Vites ayarları yapıldı,kullanmaya başladım fakat hiç bi sürtme ve zincir teması olmadığı halde ön vites ikideyken tık tık tık diye ses geliyor pedalı çevirmeme bağlı olarak ses seriye bağlıyor birinci ve üçüncü viteste ise aynı ses yok.Gittiğim hiç bi bisikletçi sorunun ne olduğunu çözemedi kimi dinleme sür dedi,kimi kullan geçer dedi; sese karşı çok hassasım bu sıkıntıdan nasıl kurtulabilirim önerisi olan var mdır. Forumda araştrdım fakat benzer bi konu bulamadım.

Aynakol slx, önaktarıcı slx, arka aktarıcı xt onlu sistem. Yardımcı olursanız çok sevinirim

Scudo
@ahmet can sahin

hocam vites teline aynakol çarpıyor olabilir,birde aynakol dişli vidalarını kontrol etmende yarar var onun harcinde pedal ve ortagöbek yapabilir diyecem ama sadece 2. dişlide oluyor diyorsun.

@turan kelleciHer açıdan baktım hiçbir sürtme yada temas yok işin garip tarafı sadece 2. viteste olması. Hakkaten insanı deliye çeviren bi durum üstelik bisikletçide baya bi baktı anlayamadı.

Bende de vardı. Hep 2X2-3-4 gibi viteslerde yapardı. Fakat benim ses "tık tık" değil de daha kalındı. "Tok, tok" desek yeridir. Yolda yanımdan geçen fırlamalar beni geçip dönüp dalga geçer gibi bakıyorlar iyice sinir oluyordum :) Hayır bassam basıcam ama makineye bir şey olacak diye korkuyordum.
3'lü aynakol vardı bende. 2'liye geçtim. Bununla beraber göbeği de değiştirdim. Ses falan kalmadı. Yanımdan geçip giden de kalmadı... :)

Orta göbek gevşemiş olabilir. Bir sıktırın derim.

Aynı seyi söyledim fakat sorun göbek gevşemesiyle ilgili değilmiş.Ne olduğunu çözemedik bi türlü

Ön aktarıcı büyük olasılık ayarı iyi yapılmamış genelde 10 lu sistemlerde çok ince balans gerekiyor benimde mesela 30. viteste ayakta depara kaltığım zaman zincir aktarıcıya sürtüyor kadro esnemesinden dolayı bu normaldir ön aktarıcının gergi kablosuyla bunu minimala çekebilirsiniz. Diğer şey ise bisikletin pedal gevşemiş olabilir veya bilyası dağılmış olabilir benim bir kez başıma geldi göbekten gelen sese çok benzer tık tık çıt çıt :D o da değilse en son seçenek göbek boşlukları alınmasına rağmen yaparsa bir sorun olabilir.

Bisikletin kanser olmuş kardeşim. Benimde bisikletten ses geliyor. Ama ses şunlardan kaynaklanıyor da olabilir.
1) Zincirinde çalışmayan bakla sorunu olabilir. Vitesin çok iyi olsa bile zincir den ses gelebilir ona bir baktır. Çalışmayan baklayı şöyle anlarsın. Bisikleti sürerken vites atıyormuş gibi yapıp zincir atmıyorsa çalışmayan bakla olabilir.
2) Göbek ten kaynaklanıyor olabilir, iyi sıkılmamış yada çok ufak bir eğrilik ses e sebebiyet veriyor olabilir.
3) Pedal dan kaynaklanıyor olabilir.
4) İlginç ama sele den de geliyor olabilir.
Bisikletçiler hepsine bakıp hepsi sağlam diyebilirler. Ama böyle bir seçenek OLAMAZ. Mutlaka bir yerde sorun vardır. O gelen ses uzun vade de problem yaratabilir.

@Murat Alaaddinoğlu
Dediğim gibi üç bisikletçiye götürdüm vites ayarı yapıldı sorunsuz çalışmakta,çarprazda bile nerdeyse sürtme yok, dediğiniz gibi o balans ayarı yapıldı sanırım.Aynakolla yada zincirle ilgili olduğunu düşünüyorum

@Alper Gencan

Sele ile alakalı değil hocam pedal çevirince geliyor ses.Üçüncü viteste sorunsuz çalışıyor buda birçok tezi çürütüp atıyor.

Aynakolun yaprakları birbirine vida ile bağlamalıysa 2. yaprağın vidaları iyi sıkılmamış olabilir. O sesleri iyi bilirim adamı kanser eder :)

• Beğen
Tepkiler: smhkvs
Gerci soylenmis ilk yorumda ama aynakol disli yapraklarini birarada tutan vidalarin gevsemis veya sorunlu olmasi mumkun mu? Zinciri orta disliye aldiginizda ses oldugu ve diger zamanlar tamamen kesildigi dusunulurse, orta disli yuk altinda kalinca esniyor veya oynuyor olmali. Bunun sebepleri de ya yapragi aynakolun diger yapraklarina birlestiren vidalarda gevseklik veya hatali uretim olabilir. Inip bosta cevirdiginizde ses yapmiyor, bindiginizde oluyorsa yuk altinda sabit bir sekilde donmedigi ve esnedigi icin olabilir.
Boyle milimetrik birseyin goz kontrolunde hissedilmesi cok zor bir durum...

Yaptığınız en büyük hata, bisiklet'i monte ettikten sonra vites ayarları için servise gitmek olmuş. Zaten yeni bisikletler vites ayarları yapılmış olarak gelirler. Sizin bisiklet'in sorunu, hazır olan vites ayarlarını bozdurmak'tan ibaret.

@ozan aktürk
Kesinlikle birde 4000 tl verip eşekten inip ata binme düşüncesiyle bisiklet almak ve bu tür sorunlarla uğraşmak hakkaten yoruyor insanı

@BF Okuru Viteslerin ayarsız olması sebebiyle gittim yani ikişer ikişer aşağı düşmesi gibi.

Hocam ben kendim kurdum ayarlıydı şu an bende de çıt çıt ses geliyor salcano insomnia 29er

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bi gelişme olursa başlık altinda paylaşacağım herkese tesekkur ederim

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ahmet bey öncelikle geçmiş olsun, bende hafta kadar önce aldım bisikletimi ve sizinle aynı şekilde bir problem yaşıyorum sanırım. Ön ikinci dişliye alınca çıt çıt sesleri geliyor, problem hakkında bir gelişme olurda yazarsanız sevinirim.

bu tip bir sıkıntı bendede vardı.zincir biryere sürtmediği halde sanki sürtüyormuş hissi veren bir ses duyuyordum..zincirimi her baklasını ayrı ayrı yağladım göbeğide yağladım..şimdi ses büyük oranda gitti..dediğiniz gibi belli bir iki vites kombinasyonunda yapıyordu !!

biraz arastrdim genelde yeni bisikletlerde olabiliyormus.dislinin zincire alismasi gerekiyomus bir muddet daha kullanip sorun devam ettiği takdirde son care garantyle gorusmek. cunku isi bilen bi cok insana gosterdim kimse bi anlam veremedi aksamda sikinti yok ayarlar gayet düzgün lakin bi ses peyda oluyor surekli olarak.onemli bir problem olmasada ses konusunda takintili olmak yetiyor zaten :)

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

aynı ses bende de var adamı gıcık ediyor.pedala basmaya korkuyorum bir şey olur diye.

Ben problemimin kaynağını buldum. Sol viteste 1 ya da 3üncü viteste sorun yaşamamamızın sebebi en aşağı ya da en yukarı çevirerek vitesin tam geçiş yapmasını sağlayabiliyoruz. İkinci viteste ise, ok işaretinin karşısına 2 rakamı gelecek şekilde çekiyoruz ve çıtırtı başlıyor, oysa biraz daha çevirmek gerekebiliyormuş bugün ki mini turumda bunu farkettim ve hiç ses gelmedi. Yalnız yokuş yukarı çıkarken vites küçültemiyorum, bu problemimim devam ediyor...

Sorunu çözmenize sevindim.Diğer problemide zamanla aşarsınız zaten bisiklete alışma süreci ve bu tür sorunlar olabilir ki yanılmıyosam siz uzun bi aradan sonramı bisiklet almıştınız ?

Geri