Scudo Sports

Okçuluk (Bol Bol Bilgi ve Türkler Tarafından Yenilen ABD'liler İçerir)

The Ertuğrul

Forum Bağımlısı
Tepki
313
Merhaba arkadaşlar, okçuluk benim çocukluğumdan beli ilgimi çeken bir spor dalıdır, bu spor dalı kendi arasında 2'ye ayrılır:
1-Klasik Yay, 2-Makaralı Yay dır. Bunlar da iç mekan ve dış mekan olarak 2 şekilde yarışılır. Takı ve bireysel detaylarına hakim değilim, o yüzden o detaya bilen kişilerin girmesini istiyorum.
Yay seçerken en önemli unsur baskın göz unsurudur, baskın gözümüz şu şekilde anlaşılır:
odanızın ucundaki (3-5 mt civarı) bir nesneye kilitlenin ve gözlerinizi ayırmayın, bir elinizle o cismi daireye alacak şekilde işaret parmağınızı çevirin ve diğer elinizi gözünüze götürün, eliniz baskın gözünüze gidecektir. Baskın gözümüzü bulduğumuzda, mesela sağ gözümüz baskın gözümüzse, yayı sağ elimizle çekmeliyiz, bu da sol elle tutulan bir yay seçmemiz gerek demektir. Bunların libre ve boy seçiminin hesabı vardır, o detay hakkında bilgim yoktur.
Yayın boyuna oranla ok seçimini yapmalıyız, bunun da bir hesabı var ufak bir araştırmayla bulabilirsiniz.
Bu sporda olmazsa olmaz korumalıklarımız vardır, 1. si parmaklıktır, bu kirişin (yayın ipi) parmaklarımızı tahriş etmesini önler, makaralı yaylarda tetikle atış yapıldığı için buna gerek yoktur. 2. si kolluktur, bu atış yaptığımızda, kirişin yayı tutan kolumuza çarpmasından korur. 3. sü de göğüslüktür, bu tercihe bağlıdır, kirişin göğüsümüze sürtüp tahrişini önler.
Okçuluk ülkemizde nasıl bir yere sahip bilmiyorum ama bisikletten çok daha iyi yerlerde olduğu kesindir. Antalya da bu yıl 3. ayağı Haziran'ın 10'unda başlamıştır, hala devam ediyor mu bir bilgim yok.
Ülkemizde okçuluk nasıl bir yerde bilmem ama inanır mısınız bilmem, dün bir okçu duruşu yapayım dedim (okçulukla ilgili video izlemeyi bırakalı 2 yıl filan oluyor) sonra duruşumu aklıma kazıdım ve (link) buradaki videolarda anlatılanlara bire bir uyumluydu, genlerimize okçuluk işlenmiş sanırım bizim :) Ayrıca buradaki videoları izlemenizi öneririm, çok kritik bilgiler veriyorlar, kısacık videolar, sıkılmadan izlersiniz.

Okçulukla ilgili videolara bakınırken, İç mekan 2014 Makaralı Yay Dünya Şampiyonası Altın Madalya Genç Bayanlar'a denk geldim, bir izleyeyim dedim ve ne göreyim! ABD ye Karşı Türkler! Şok oldum desem yeridir, nasıl gururlandım anlatamam, İnternet hızınız el veriyorsa 1080p izlemenizi öneririm, iyi seyirler.

(link)

Scudo
Güzel konu, ben de okçuluğa meraklıyım hatta bi ara ok yapma çalışmam oldu.Uygun malzemeleri ve alet-edavatları bir araya getirip hem yay hem ok yapcam inş.

Ben de geçtiğimiz günlerde tesadüfen Decathlon spor etkinliklerine katıldım. Tesadüfen diyorum çünkü eşime ayakkabı almak için gitmiştik.
Oku görünce sıraya girdik. Eşim genelde silahlara meraklıdır. Attığını da vurur. Ben onun kadar attığımı vuramam :)
Önce kendisi denedi. 10 atışta sarı halka göremedi. İlk kez elime ok aldım ve 5 atış yaptım 4'ü sarı halka içinde biri tam hedefteydi. Zirvedeyken bırakayım dedim daha fazla atmadım :)
Yalnız Ertuğrul Bey'in dediği gibi acaip bir gurur geliyor insana. Kanımızda var :)

@Adem B.

Ben eskiden yapmıştım, hatta gelen akrabalar çocuklarına istiyordu bende yapıp veriyordum :) Taşınınca hepsi kayboldu gitti. Ama yapmak yerine hazır setlerden almak daha mantıklı olur, 300 tl civarında oluyor bu setler, içinde her şey var yukarıda saydıklarımın, daha sı da var, araştırıp kolayca bulabilirsiniz.

Kişinin boyuna göre yayın uzunluğu, kol uzunluğuna göre "germe uzunluğu"(draw length), kişinin kuvveti ve tecrübesine göre de "draw weight" denen germe ağırlığı hesaplanıyor; makaralı yaylar çok şekil dursa da ben ecnebilerin "recurve" dediği geleneksel yayları daha çok beğeniyorum. Bir uyarı, boş yayı gerdikten sonra salınıma bırakmayın, yavaşça eski haline getirin... Bu siteden ölçülerinizi hesaplayabilirsiniz (link)
Bir yay ve oklarını edinmeden önce kurslara gidin, sadece spor kıyafet yetiyor, malzemeyi kurslar sağlıyor ve çok da pahalı değil kurs fiyatları...

Kişinin boyuna göre yayın uzunluğu, kol uzunluğuna göre "germe uzunluğu"(draw length), kişinin kuvveti ve tecrübesine göre de "draw weight" denen germe ağırlığı hesaplanıyor; makaralı yaylar çok şekil dursa da ben ecnebilerin "recurve" dediği geleneksel yayları daha çok beğeniyorum. Bir uyarı, boş yayı gerdikten sonra salınıma bırakmayın, yavaşça eski haline getirin... Bu siteden ölçülerinizi hesaplayabilirsiniz (link)
Bir yay ve oklarını edinmeden önce kurslara gidin, sadece spor kıyafet yetiyor, malzemeyi kurslar sağlıyor ve çok da pahalı değil kurs fiyatları...

"Geleneksel Okçuluk" çok merak ettiğim sporlardan birisi. Geçenlerde TRT'de bir spor tanıtım programında gördüm ve çok ilgimi çekti. "Darısı başına" "kepaze olmak" ve şu an hatırlayamadığım birçok tabirin okçuluktan dilimize girmesi, Osmanlı döneminde okçuların oku eline almadan önce 1 yıl kadar oku eline almadan, sadece yayla antreman yapması, okun ve yayın ne şekilde yapıldı vs. Futbolla ilgilenmeyi bırakıp huzura kavuşalı bu sporu da listeye aldım ve ilerde mutlaka içine girip yapmaya çalışacağım.

• Beğen
Tepkiler: The Ertuğrul
@Ertuğrul

Parayı verip satın almak bana hiç eğlenceli gelmediği için bişeyi kendim yapmayı seviyorum.Kendi yaptığım ok 50m mesafeye gidiyor ama ahım şahım bişey değildi kırıldı gitti.

@Enes Çatal

Bilgi için teşekkürler, makaralı yaylarla çok ince vuruşlar yapılabiliyor ve bende klasik yay taraftarıyım, elime fırsat geçtiği an almayı düşünüyorum.
Yayı boş gerip bırakırsanız kiriş kopabilir, kanatlar kırılabilir ve bunlardan yaralanmadan çıkmanız çok düşük ihtimaldir.
Kurslar her ilde yok maalesef, kendi kendimizi eğitmek zorundayız, belli bir seviyeden sonra vücudun hareketlerini (kalp atışı, nefes vs.) iyi analiz etmek yeterli oluyor (açık hava hariç, orada rüzgar hesabı devreye giriyor) bisiklet sporu için illa bir kursa gitmek gerekmediği gibi bu sporda da bir ormanlık, boş arazi vs. bulmanız yeterlidir. Her şeyin başı istek, istek olduktan sonra her şey olur merak etmeyin, yeterince isteyin yeter.

Ben çok meraklıyım. Araştırdım geleneksel yöntemlere göre kendi okumu yapma çabası içerisindeyim. Bulduğum ağaç dalları 8 aydır kuruyor :) Finallerim bitince onları bir araya getiricem ve o şekilde de en az 6 ay beklemesi gerekecek :)

Bende osmanlı yayını çok severim. Eskiden gelen bir merak vardı. Osmanlı yaylarını da çok detaylı araştırmıştım bir ara. İnşallah Allah izin verirse yakın zamanda yapımına başlamayı düşünüyorum.

• Beğen
Okçuluktan hiç anlamasam da oturdum izledim. Bizim kızlar kazansın diye yok şu şöyle yok bu böyle atsa diye düşündüm durdum valla :) Kazanacaklarını bilmeme rağmen kazandıklarında da sevindim baya :)

• Beğen
Bir bilgi, aklınızda bulunsun:
Lisanslı bir okçu, bir canlıya ok atarsa lisansı elinden alınır.

Ok yaydan fırladı. Şimdi onlar düşünsün...

Okçuluk'a benim de çok uzun zamandan beri merakım var hatta Kütahya'da çok kısa bir dönem gittim hatta lisansımı da aldım fakat süresi bitti ve şimdi bir yıl oldu hoca yok bu spora devam edemedim fakat elinde sonunda devam edicem. Benim önceliğim ilk başta olimpik yay kullanmak ileride de klasik yayı da katmak. İstanbul'da olsam bütün sene gidicem fakat Kütahya da ne hikmetse hoca bulunmuyor.

MB860 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Bende bir süredir okçuluk kursuna girmeyi düşünüyorum.

GSB vb bir kurumun ücretsiz kurs verip vermediğini merak ediyorum.

Okmeydanı'nda Okçuluk Vakfı kurulmuş. Bunlar kurs veriyor mu acaba?

Veya istanbul'da ücretsiz kurs bilen var mı?

Bu sporla ilgilenmis biri olarak maalesef okculugun bisikletten çok geride olduğunu söylemeliyim. Öncelikle alan sorunu var. Ben apartmanın bodrum katında yapmaya çalışıyordum. 18m mesafe var fakat hedefi delip geçen oklar, duvara çarpınca maalesef boyları kisaliyodu. Oğluma da öğretmeye çalıştım. Önce makaralı, sonra olimpik ogrettim. Benim iki olimpik yayım var, makaralı yqylarda ilgimi çekiyor ama henüz kısmet olmadı. Pek öyle ucuzda değil. 300-500 liralık setlerin marketlerde satılan çift amortisöru bisikletlerden farkı yok. Bisikletin kadrosu yayın riser ve limb(kanat) parçalarıdır. Bunların uzunluklari ve materyalleri farklıdır. Ayrıca okun, kirisin, buttonun, yatağın, stabilozorun de çeşitleri vardır. Bilgi isteyenlere dilim döndüğünce anlatabilirim. Çok seviyorum ama yersizlikten ve maliyetinden dolayı ara vermek durumunda kaldım.

HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Eray ADALI
@eyupozturk

Alan konusunda size katılıyorum bende Kütahya'da gittiğim dönemde merkezde bulunan bir spor salonunda çalışıyorduk fakat bizim bir alanımız yoktu tek yerimiz içeride bulunan trübünlerin arkasında yer alan düz boşluk alandı orasıda çok tehlikeliydi fakat çok şükür kimseye bir zarar gelmedi.

MB860 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

@tahirkaya

Okçular Vakfı'nda bir süre eğitim aldım. Kursları var. Aylık 100 TL ücreti var. Öğreci 50 TL. Haftada 2 gün 2'şer saat ok atıyorsunuz. (Ben biraz daha çalışacağım dediğinizde tesis kapanma saatine kadar ok atabiliyorsunuz.) Benim çok ilerletmek gibi bir amacım en başından yoktu zaten. Sadece nasıl atıldığını öğrenmek için kısa bir süre devam ettim.

Geri