Scudo Sports

Neredeyse eziliyordum çok salakça bir şey yaptım, öneri lütfen..

avcioglu

Daimi Üye
Tepki
445
Bisiklet
b'Twin
Arkadaşlar dün gece çok mantıksız birşey oldu. Bunu trafikte bisiklet süren ustaların açıklaması lazım. İlk olarak görseli paylaşayım:
yol bsklt.png
Normalde saat akşam 6 gibi D100'de Acıbadem yokuşundan inip göztepe kavşağı tarafına devam ederim. Trafik sıkışık olur, yavaş akışta çizimde gösterdiğim açık mavi rotadan rahatlıkla karşıya geçip emniyet şeridinden devam ediyorum. No problem buraya kadar (veya problem varsa öneri de bekliyorum)

Dün gece saat 22.30 gibi aynı geçişi yapmaya çalıştım. Fakat arabalar manyak gibi vızır vızır geliyorlar, karşıya geçemedim. Biraz geride üst geçit var, arada refüjler filanda var çıkmaya üşendim gece geç olmuş zaten. "Yahu" dedim, "zaten düz bir çizgi üstünde gitsem yol benim hakkım. Arkada çakarlı lamba var üstümde sarı renkli reflektörlü kolsuz elbise var. Bisiklet sarı renk. Arkadan gelenler kendini ayarlar elbet onlar ana yola çıkacaklar" dedim. Tabi aynen yazdığım gibi oldu. Zaten öyle olmasaydı bu konuyu "bisiklet kaza haberleri" kısmına birisi açardı mutkala :acpsnr:. Fakat hiç abartmıyorum 60-70'le beni yalayıp geçenmi, geçerken kormaya basanmı, ofsetten son gaz yola atlayıp arka çamurluklarımı süpürenmi.. Kamyonu D100'e girerken sağlayım diyip beni görünce kamyonla benim aramdan geçen pzvng. taksici mi... Beyaz rotada çok uzun bir türlü bitmiyor. Özellikle yavaş giden katlanır bisiklet için daha da uzun... Bense hiç birşey yokmuş gibi beyaz çizgi üzerinden sabit hızla (tahminim 15km/saat gibi..) devam ediyorum ama içim içime sığmıyor kendime sövüp duruyorum... En son sağımdan emniyet şeridinden geçen manyaklardan da kurtulunca emniyet şeridi ve refüje ulaştım. Fakat ciddi risk aldım. Ulan herifler ana yola bağlanıyorum şu ayağımı bir gazdan çekeyim zaten yollar boş demiyorlar..

Bu gibi bir trafikte ne yapılır fikri olan varmı? Birdaha böyle bir duruma düşersem emniyet bariyerini bisikletle atlayıp üst geçici kullanırım diye düşünüyorum. Çok salakça birşey yapmışım. Trafikte usta olanlar bu konularda neler yapıyorlar...?

Scudo
Böyle durumlarda trafik yoğunluğuna göre düz gidip, kendinizi hemen en sağ şerite yönlendirmeniz gerekiyor. Ancak trafik aşırı yoğunsa, bahsettiğiniz beyaz rota tehlikeli. Geçmek istemediğiniz yaya geçidinin az ilerisinde durarak, araçlara dikkat edip yine en sağ şerite geçebilirdiniz.

O yoldan gelen araçların doğal olarak ana yola geçmek isteyecekler ve İstanbul gibi bi yerin şoförleri de aceleci olur yani. Siz o rotayı izleyerek hata yapmışsınız. Bisikletlinin bisiklet yolu olmayan yerde sağ şeritte gitmesi gerekir. Eğer çok yoğun trafik varsa ve yavaşsanız, atik değilseniz üst geçitten geçmeniz gerekirdi.

• Beğen
Tepkiler: avcioglu
açıkçası düşük hızda bu sapakları geçmek çok sıkıntılı iş. trafiğin durumuna göre bir yandan 40-50-60km/s hızlara çıkmaya çalışıyorum diğer yandan gelen araçları görmeye çalışıyorum. fırsat bulana dek şerit çizgisini takip ediyorum ve uygun anı bulunca kendimi sağ tarafa atıyorum. ben dikiz aynası kullanmıyorum ve yetersiz buluyorum o nedenle sürerken sık sık geri dönüp bakmak trafiği takip etmek çok önemli.

Gidebildiğiniz maximum hızla gitmeniz gerekiyor. Yani ortalama yol seyir hızına en yakın hızda. 15km/saat D-100 için çok çok yavaş bir hız. Evet saygısızlık diz boyu orada katılıyorum ancak trafiğide tehlikeye düşürmeyecek durumdan birazda bizler kaçınmalıyız. Son olarak verilmiş sadakanız varmış diyim. Unutmayalımki kaportamız bedenimiz. araçlar 1 düşünüyorsa bizim 100 düşünmemiz gerek. Tekrardan geçmiş olsun.

Abi öncelikle o bisikletle çevre yoluna çıkmak veya bağlanmak zaten intihar girişimine denk :) Yasalar çerçevesinde de böyle bir hakkımız yok.
Çevre yolu çıkışlarında, yol ayrım ve yola katılım noktalarında çok sık kazalar meydana geliyor. Videolu örnekleri de var kaza haberleri bölümünde.

Yapman gereken şey ; Direkt olarak kendini en sağa atmak, mümkünse yaya geçidi bulunan yerden en sağ şeride geçip en köşeden yavaş yavaş gitmek.
Daha sonra ayrıma girmek istemiyorsan yine orada bulunan varsa yaya geçidinde bekleyeceksin. Yoksa yine bekleyeceksin, araba gelmiyorken geçeceksin.

Beklemeden direkt olarak şeritleri ortalayarak da gidilebilir ancak 40KM bile düşük bir hız kalıyor maalesef. Çevre oylu bağlantı yollarında bile çoğu araç 60-70'den aşağı gitmiyor.
Ana kural beklemek. Olabildiğince sağa geçmek ve geçerken uygun zamanı beklemek. Sola geçerken de aynı şekilde uygun zamanı beklemek.
2 araç arasından asla gitmemek gerekiyor kısacası. 15KM gibi rakamlar da komik duruyor cidden :) Çok geçmiş olsun tekrardan, artık gerekirse üst geçidi kullanırsın abi. İstanbul yoğunluğunda bağlantılar bile boş kalmıyor 5 saniye.

Benzer güzergahtan eve geliyorum. Tek fark şehir..
Sürücüler aratmıyor oraları..
Ben iyice yol boşalmadan o katılımı geçmiyorum. İsterse on dakika geçsin..
Tabakhaneye yetişmiyorum evime gidiyorum..
Gitmek yada gidememek işte bütün mesele bu...

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

bahsettiğiniz rotayı ben de sıkça kullanırım, köprü yolundan e-5'e bağlanan araçların yüksek hızla geçtiği bir bağlantı yolu. ve gece çok geç saatlere kadar da yoğunluğu azalmamakta. üstgeçitten geçmeye üşeniyor isen, yolun kenarında biraz bekleyip oluşan ilk boşlukta açık mavi oktaki gibi direkt karşıya geç. ( akşam 10dan sonra bunu yapabileceğin ortam oluşur sadece )

onun dışında kalan vakitlerde ise kesinlikle üstgeçiti kullan, tehlikeli bir rota, şakaya üşengeçliğe gelmez. zaten oranın üstgeçitinde rampalı çıkış da var, merdiven atlatmadan çıkabilirsin.

Bu rotayı haftanın 3 gün kullanıyorum. Orada yapmanız gereken durup açık mavi ok ile çizdiğiniz yerden geçmek. Başka alternatif yok, dün yaptığınız inanılmaz yanlış bir şey. 15kms ile yolun ortasında gitmissiniz. Oradan gelen araçların hızı 70-90kms.

Sabırlı olup ayaginiz pedalda ve dogru viteste bekleyeceksiniz ve dümdüz karşıya gececeksiniz. Ben bugüne kadar hiç problem yaşamadım.

Düşünün ki siz 15km hız ile giderken bile sabredemeyip yaya geçidinden karşıya geçmiyorsunuz, yada üst geçidi kullanmıyorsunuz, 80-90km hız ile gelen araçlar asla sabretmezler. Lütfen en azından bizler sabırlı olalım. Burada karşılıklı yazışmak varken gazete yorumlarında başsağlığı mesajı yazmak zorunda kalmayalım.

Madem trafik yoğun ve mavi çizgiyi aşamıyoruz, hiç tereddütsüz üstgeçit kullanılmalı. Üşenmek gibi bir lüksünüz yok.
Beyaz çizgiyi kullanmak için yan yoldan 90 ile gelen araçlardan daha hızlı olmanız lazım. Geçmiş olsun.

Üst geçidin kullanılması iyi olurmuş.Arkadaşlar yukarıda bahsetmişler o beyaz çizdiğiniz rotadan ancak motorsikletliler gidebilir yandan gelen araba hızlarına eşit hızlarda gittiğinden dolayı.Tekrar geçmiş olsun.Daha dikkatli olmak zorundayız.

bisiklete binerken önce ne yaparız kaskımızı takıp can guvenlıgımızı alırız..surerkende aynı sey gecerlı yolda tehlıkelı yer gordugunuzde can guvenlıgınızı alacaksınız..olay net hocam..allah korumuşş.

• Beğen
Arkadaşlar yorumlar için çok sağolun. Malesef yanlış yapılmadan bazı işler olmuyor. Yorumları okudukça ne kadar mantıksız bişey yapmışım daha iyi anlıyorum.

@ceycey84
evet malesef, stravadan baktım şimdi 18-23km/s hızla geçmişim. Bence 50-60la gidilse bile bu yapılmamalı, çünkü bisiklet hızlandıkça kayma ve araçlardan etkilenme riski artıyor. Benim bisiklet zaten katlanır olduğu için, çok düzgün asfaltta bile hızlanınca arka tekerin kaydığını hissediyorum.

@BerkEvren
Acıbadem yokuşunu tırmanıp ünalan üstünden de gidebiliyorum aslında, çamlıca yokuşları çok zalim gözüme fazla geldiler o sıra...

@Gökhan Akkaya
Niye nesi var bisikletimin. :) Normalde en sağdan 30-35'le gidiyorum göztepe kavşağına kadar aslında. Ordan sapaktan örnek tarafına vurduruyorum :D Katlanır lazım bana başka türlü işe gelişte kullanmam zor..

@furkangezer
@Ozan k.
Bundan sonra zaten bu iki seçenek olacak inşallah.. sağol rampaları bilmiyordum ben, hep mavi çizgiden geçiyordum.

@trainspotting35
:harika::harika::kötü:

@Kayacik
Ya resmen salaklıktı...:(:hihi: Allah korudu... Kendime çok kızdım sonra

• Beğen
Tepkiler: Ozan k.
Daha önce forumda yayınlanan ve benzer bir sıkıntının kötü sonuçlandığı bir video, dikkatli olalım. Allah korumuş

Feci bir kaza! Sizce kim hatalı?

• Beğen
İşim kadıköyde evim göztepede. Hergün bisikletle işe gidip geliyorum. Evime 3 farklı rotadan gidebilirken, ben araç trafiği az olanı seçiyorum. Minibüs caddesinde minibüsler sıfır geçiyor yanımdan. O yüzden artık orayı kullanmıyorum. Fenerbahçe stadının yanından e-5 den gitsem beni emniyet şeridinde yerler. Hiç gerek yok. Paşa paşa sahil yolunu kullanıyorum. Ne kadar araçlarla az muhattap olsam o kadar iyi benim için. Kendime aralardan kaçacak kadar yada çok hızlı gidecek kadar güvenmiyorum. Ne kendimi germeye gerek var ne de başkasını. Tabi benim güzergahım müsait. Olmasaydı, yine de çok hızlı akan yolları ve dar caddeleri kullanmazdım.

İnsan korkunca aklı daha iyi çalışıyor :) bugün baktım üst geçitin yanında metro için alt geçitte var ve ünalana çıkıyor, yeni rota boğaziçi köprü girişine-çıkışına hiç bulaşmadan iett peronlarının arasından alt geçiti kullanarak ünalana geçmek ve ara sokakalardan devam... E5'den girmek yolun düzgünlüğü ve hız açısından avantajlı aslında, ama 5-10dk anca fark ettiriyor, yediğiniz egsoz dumanı da yanınıza kâr kalıyor..

Geri