Scudo Sports

maşa (çatal) aralığı

Birol YILDIZ

Aktif Üye
Tepki
31
merhaba. kadro ve maşa almayı düşünüyorum.

sorum : Yol bisikletine uygun, karbon bir çatala takabileceğim en geniş lastik ebatı ne olurdu ?

amacım kaliteli bir kadro üzerine yol bisikletine daha yakın bir şehir bisikleti toplamak. lastikler 700x23 yerine 700x28 veya 700x32. Bir de düz gidon. şehir içinde hafif, devamlı eğik sürmeyeceğim, çukurlara düştüğümde Korkmayacağım ve vites değişimi hızlı bir bisiklet
teşekkürler.

Scudo
@birolnsu

Bu alacağınız kadro ve onun maşasıyla bağlantılı.
Yol yarış anlamında bir kadronun maşasının 25mm. ye kadar lastik aldığını biliyorum, çünkü kullandım. Fakat 28mm lastik için emin değilim, sanırım maşa ve fren sistemi için geniş gelir. Sadece ön değil arka maşayada 28mm lastik geniş gelebilir.
32mm lastik ise yol-yarış kadrolarında imkansız, kullanamazsınız.

Eğer amacınız kaliteli bir kadro üzerinde 700Cx 22-25-28-32mm. lastik ve düz gidon kullanmaksa size Cyclo-cross kadrosu öneririm. Bildiğim kadarıyla türkiyede Canondale cyclo cross bisiklet var, aluminium kadro/karbon maşa, oldukça iyi bir kadro, tavsiye ederim.
Cyclo-cross kadro temelde yol kadro geometrisine sahiptir, farkı fren sistemleri ve geniş lastik için arka/ön maşa aralığı buna müsaittir.

700x23 ve 700x25 rahatlıkla takılır diyebilirim.

IMG_20231011_131634.jpg
U Fren kaliperini yukarı alabileceğim bir aparat var mı? 25c lastiğimi 32c ile değiştim. Ama kadroya belirli yerlerden sürtüyor. Frende sorunlardan birisi. Çözüm arayışı içindeyim. Ama illa bu kadroya takmak istiyorum 32c. Gerekirse arka freni iptal ederim.
IMG_20231011_131801.jpg
IMG_20231011_131748.jpg

Diğer sorunda, seat tube ile yapıştı boşluk hiç yok. Kadronun Orayı zımpara yapıp inceltmek mantıklı olurmu? Sadece lastik dönecek kadar eriteceğim. Hangi zımpara hakkından gelir dersiniz?

310392 dosyayı görüntüle
U Fren kaliperini yukarı alabileceğim bir aparat var mı? 25c lastiğimi 32c ile değiştim. Ama kadroya belirli yerlerden sürtüyor. Frende sorunlardan birisi. Çözüm arayışı içindeyim. Ama illa bu kadroya takmak istiyorum 32c. Gerekirse arka freni iptal ederim.
310395 dosyayı görüntüle
310396 dosyayı görüntüle

Diğer sorunda, seat tube ile yapıştı boşluk hiç yok. Kadronun Orayı zımpara yapıp inceltmek mantıklı olurmu? Sadece lastik dönecek kadar eriteceğim. Hangi zımpara hakkından gelir dersiniz?
yanlış biliyor olabilirim, ancak alüminyum malzeme bozulmaya gelmez. can güvenliğinizi riske atacak bu hamle yerine daha ince bir lastik kullanmanızı öneririm.

Boruyu tıraşlamayı düşünme hiç bi şekilde. 1 mm et kalınlığı var. Çöpe çıkarırsın kadroyu. İlla 32mm takıcam diyosan, dropout'u arkaya doğru 1-2 mm aşındırabilirsin. Orada bi sorun olmaz.

310392 dosyayı görüntüle
310395 dosyayı görüntüle
310396 dosyayı görüntüle

Bence sen bizimle dalga geciyorsun. Yada sorularin gercek ise, ayagina 37 beden ayakkabi giy ve illa bu benden ayakkabi giyecem de ve olmasi icin cözüm ara bakalim blabliyormusun.
Boruyu tıraşlamayı düşünme hiç bi şekilde. 1 mm et kalınlığı var. Çöpe çıkarırsın kadroyu. İlla 32mm takıcam diyosan, dropout'u arkaya doğru 1-2 mm aşındırabilirsin. Orada bi sorun olmaz.
Can o kadronun dropoutlari ile oynayamaz cünkü, birincisi yukari bakan yuvalardan ve sag tarafta Kadrokullagi var ve onu asindiramasin. Bu arkadasin yapmak istedigini desteklemek ve önerilerde bulunmak aynen kendi sagligi ile nasil oynuyorsa sende onun sagli ile oynuyorsun demek. Yapmayin böyle seyler, böyle bir soruya öneride bulunmak resmen yanlis. iki kere iki dört eder bunu bes yapabilirmisin kesinlikle hayir dört kalir iste o bisiklete yani o kadroya da o lastik olmuyor, bu bir fitbike ve geometrisi iszin vermiyor.

canyon-CY-6 (11)-400x400.jpeg

Belki su yol lastikleri ile bir kac mm kazana bilir ama ve frenide tekrar takabilir ama yine de 1 kac mm aralik cözüm degil.
Continental Ultra Sport 3 Performance 32-622 (700x32C)

Son düzenleme:
1 mm boşluk olsa bile tümsekte, bozuk yolda falan o teker yine kadroya sürter. Sprint atınca yine sürter. Güvenli sürüş için teker ile kadro arasında 3 mm boşluk olması lazım en azından.

• Beğen
Tepkiler: Aybek Cihan
...
U Fren kaliperini yukarı alabileceğim bir aparat var mı?
...

O kadro için yapacak bir şey yok ama sorunun bu kısmı için cevap arayan olursa burada bulunsun:

Bu freni yukarı-aşağı almak için:
(link)

Bu da konumu değişen frene göre pabuçları hizalamak için:
(link)

Sonucun ne kadar güvenli olacağı tartışılır. Bence o adaptör sert frende o freni yerinde tutmaz.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Cevaplar için teşekkürler. Peki arkadaşlar inat etmemeliyim galiba. 28c koşturacam artık

Son düzenleme:
Geri