Scudo Sports

Liberia Randonneur Projesi

Taner Rona

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Nisan 2009
Mesaj
1.148
Tepki
687
Şehir
Bursa
Bisiklet
Bianchi
Uzun zamandır yaptığım projeleri zamanım olmadığı için fotoğraflayamamış, bu nedenle de konu açmak istememiştim. 2 hafta önce elindeki bir XB3 restorasyonu için bana başvuran Emre Bey ile düşünüp taşınıp, tamamen farklı bir proje yapalım dedik. Proje beni heyecanlandırdığı için elimden geldiğince fotoğraflayıp aşamaları buradan sizlerle paylaşmak istedim.

Projenin kadrosu Liberia marka. Liberia; Grenoble merkezli bir Fransız bisiklet üreticisi. ''Bike Boom'' zamanında düşük kalite kadroların yanı sıra, oldukça kaliteli kadrolarda üretmiş. Elimizdeki kadro, Reynolds 531 borular ve Simplex droplar kullanılarak yapılmış, kaliteli bir kadro.

Kadro boyası oldukça kötü durumda, bunun dışında kadroda herhangi bir hasar yok. Boya kazıma işlemi öncesi Decallerin foroğrafları ve ölçüleri alınarak, daha sonra t ekrar tasarlanıp kadro yüzeyine uygulanacak. Projelerimi her zaman kadro merkezli yaptığım için, konuya da kadromuzun fotoğraflarıyla başlamak istedim. Projenin bitimi için öngörülen tarih 10 Kasım. İyi seyirler.

DSC_0143.JPG DSC_0187.JPG DSC_0159.JPG DSC_0161.JPG DSC_0164.JPG DSC_0168.JPG DSC_0171.JPG
 
Scudo
Projenin diğer parçalarını, kadronun yapısına ve tarihine uygun olarak yine başka bir Fransız olan Simplex parçalardan seçtim. Parçalar mekanik olarak sorunsuz fakat yılların verdiği yorgunluk ve bakımsızlık nedeni ile oldukça kötü durumda idiler. İlk iş Simplex Super LJ arka aktarıcının komple sökülüp bakımının yapılması oldu. Temizlik ve ufak bir polisajın ardından aktarıcı montaja hazır durumda.

DSC_0206.JPG DSC_0208.JPG DSC_0214.JPG DSC_0215.JPG
 
Güzel bir proje ellerinize sağlık kolay gelsin şimdiden son halini hasretle bekliyorum :)
 
Kadro yada diğer bileşenler hakkında biraz daha rakamsal veriler ile aktarmaya devam etseniz konu çok daha hoş olur. Mesela kadro ölçüleri yada diş oranları gibi. Renk seçimi olarak aklınızda neler var ? Devamını merakla bekliyorum.
 
@V3DAT

Teşekkür ederim Vedat Bey.

@D.Mustafa

Açıkçası kadro boyu olsun, dişli oranları olsun restorasyonun temel hikayesini oluşturmuyorlar. Örnek vermek gerekirse; kadro ölçüsünden çok, kadronun tarihi daha önemli. Yinede dediklerinize dikkat edip biraz daha teknik tetaylar vermeye çalışacağım. Teşekkürler.

Simplex LJ arka aktarıcıdan sonra, ön aktarıcı ve vites kollarını da tamamen söküp bakımlarını yaptım. Ardından parçaların karakteristik özelliklerini yok etmemek adına ufak bir polisaj yaptım. Bu denli hassas parçalarda,fazla yapılan polisaj parçaların sivri sayılabilecek kısımlarını göreceli olarak yumuşatır. Malesef son hallerinin fotoğraflarını bulamadım.

DSC_0228.JPG
Simplex Criterium Vites Kolları : Daha önce arka aktarıcıda gördüğünüz plastik kısım, kollarda da var. Aslında tam anlamıyla plastik sayılmaz. İlk defa Simplex'in kullandığı Delrin maddesidir bu. Bilinen adı ile termoplastik.

DSC_0239.JPG
Simplex Super Prestige Ön Aktarıcı: Ön aktarıcının bağlantı kısımlerı yine termoplastikten. Parçayı oldukça hafifletmiş diyebiliriz. 3'lü bir aynakol kullanacağımız için, ön aktarıcıyı da 3'lü olarak seçtim.
 
Projeye, forumdan yeterli ilgi olmadığı için, aşamaları forumda paylaşarak zaman kaybetmek istemiyorum. Takip etmek isteyenler; (link) Facebook bağlantısından yada; (link) Instagram bağlantısından takip edebilirler. Herkese iyi forumlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: V3DAT
Kolay gelsin nasıl gidiyor kardeşim yorucu olduğu kesin şekillenmeye başladı mı projeniz ?
 
Yazip yazip sildim yazamadim bir türlü içimden geçenleri muhabbete bak :D
 
Hocam keşke paylaşsaydınız bizimle bisiklet mevzunda en sevdiğim şey şu restorasyonlar. Hatta bende yapacağım bitane.
 
Vites seti hazır hale geldikten sonra, sıra fren setine geçti. Fren seti olarak yine döneme ve kullanım şekline uygun olarak Mafac Racer frenleri seçtim. Mafac'ın tarihine bakarsak; 1947 öncesi Fransa'da "Securité" adı altında üretim yapıyordu. Daha sonra Manufacture Arvernoise de Freins et Accessoires pour Cycles'ın kısaltılmış hali olan MAFAC adını aldı. İlk center-pull fren sistemini bu marka kullandı. Side-pull frenlere göre, ilk örnekler daha büyük ve estetikten uzak olsalarda, ol
dukça iyi frenleme performansları ile bu açığı kapattılar. Mafac daha sonradan side-pull sistemler üretse de, markanın en çok satan Racer modeli kadar büyük bir başarı yakalayamadı.

Fren kolları söküldü ve zımpara sonrası polisaj ile hazır hale getirildi. Fren hoodları plastik olduğundan, kauçuk gibi çatlama yapmamıştı. Aynı şekilde kullanmaya karar verdim.

Fren bacakları ise en küçük parçasına kadar sökülüp, gerekli yerleri, özellikle ön pivot vidaları temizlendikten sonra polisaj ile bitirildi.

DSC_0241.JPG

DSC_0244.JPG

DSC_0246.JPG

DSC_0247.JPG

DSC_0257.JPG
 
Projenin kadrosu bir yandan hazırlanırken, projede kullanacağım Brooks sele de elime geçti.
1866'da at binimlikleri üreten marka, 1880'lere gelindiğinde bisiklet için sele üretmeye başlamış ve ilk patentini 1882'de almış. Daha sonra Raleigh tarafından 1962'de satın alınmış ve Raleigh 1999'da iflas edene kadar bu firmada kalmış. Şu an ise Brooks başka bir sele üreticisi olan İtalyan Selle Royal'a satılmış durumda. Bizdeki modeli ise; uzun yıllardır ara vermeden ürettikleri ve en çok satılan modellerinden biri olan Brooks B17 Standart. Sele oldukça şık bir kutuda geldi. İçinde kendi adlarına çıkarttıkları bir gazete, 2 adet tanıtım kataloğu, 1 adet gergi anahtarı vardı. Oldukça hoşuma gitti. Sele şuan oldukça sert fakat zamanla yumuşayarak binen kişinin kalça şeklini alıyor.

IMG_1356.JPG
 
Artık kadroya bir el atmanın vakti geldi. Kadro üzerindeki boyalar jel boya sökücü ile söküldü. Sprey boya sökücüler, ne kadar uygulama olarak çok daha kolay olsalarda, uygulama yüzeyi yuvarlak olduğundan her noktaya eşit dağılmıyorlar. Buda bazı noktalarda boyanın yeterli miktarda boya sökücü ile reaksiyona girememesine neden oluyor. Jel hem daha iyi sonuç veriyor, hem de yuvarlak yüzeylere daha iyi tutunuyor. Boya artıklarını spatula ile aldıktan sonra, bir bez ile kabaca kadroyu siliyorum. Dikkat edilmesi gereken husus ise; boya sökücüler oldukça kuvvetli asidiklerdir. Tek başına standart bir eldiven işinizi görmez. Hatta üstünüzdeki elbiseye bile geldiği zaman vücudunuzu yakmaya başlıyor. Kesinlikle eldiven, gözlük ve maske kullanın. İkinci kez boya sökücüyü uyguladıktan sonra, kadroyu tiner ile temizledim. Daha sonra sırasıyla 400-600-800 ile zımpara yaptım. Eğer kadroda derin çizikler varsa 200 ile başlayabilirsiniz, istediğiniz zemine ulaşamadı iseniz 1000 ile en son bitirebilirsiniz. Kadroda ezik vb bir şey olmadığı için, yoklama macunu çekmedim. Daha sonra akrilik astar boya ile, bir kat astar atıldı. Şuan kurumada bekliyor. İstediğim gibi olmaz ise 2. bir astar katı daha atacağım.

IMG_1379.JPG

IMG_1382.JPG

IMG_1399.JPG

DSC_0466.JPG

DSC_0469.JPG

DSC_0471.JPG

DSC_0472.JPG
 
Proje 1 aylık zaman diliminden sonra bitti. Belirtmek isterim ki proje A'dan Z'ye kendi işçiliğim ve emeğimin sonucudur. Boyanması, polisajı, toplanması, parçaların temizlik ve bakımları tarafımdan yapılmıştır. Aşamalar için merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. İyi seyirler.

Kadro set: Liberia Reynolds 531 - Simplex droplar.
Jant seti: Rigida Super Chromix 28 çemberler, Maillard göbekler, Amber yanak 28x35c CST lastikler.
Vites seti: Simplex (LJ, Super Prestige, Criteriu)
Aynakol: TA specialties Cycletourist
Ruble: Maillard 5sp
Pedal: Lyotard
Fren seti: Mafac Racer
Gidon Set: Belleri - Liberia pantograflı
Sele: Brooks B17 Standart

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

DSC_0728.JPG

DSC_0762.JPG
 
@Taner Rona Elinize sağlık, güzel iş çıkarmışsınız. Eleştirmek gibi olmasın da fren kabloları biraz uzun mu acaba
 
@Enginkale

Öncelikle teşekkür ederim. Tabi ki eleştireceksiniz. Forumun amacı da bu zaten. Fren kabloları evet uzun fakat dönemin bisikletlerinde kablo geri salınımı daha rahat olsun diye ve gidon üzerinde daha rahat bir kavrama sağlanması açısından, kablolar bu kadar uzun tutulmuş. Bende orjinaline sadık kalması açısında bu kadar uzun tuttum.
 
  • Beğen
Tepkiler: EnginK.
Şöyle bir keyif çayı alıp saatlerce izlenecek kadar güzel bir iş olmuş. Ellerinize sağlık.

Fren kablolarını kadro üstüne tutturan mini kelepçeleri ilk kez gördüm ve çok hoşuma gittiler.

Petrol yeşili ve tatlı kahve uyumu harika olmuş. Stickerları da eklenince tam seyirlik olur.
 
@ilker Coşkun

Teşekkürler İlker Bey.

@Sadettin Z.


Çok teşekkür ederim. Renk sedefli ''British Racing Green'' İngiliz motor sporları takımının resmi rengidir. Harici kablo kılavuzları, 70'ler ve 80'lerin başında üretilen özellikle de Fransız bisikletlerinin çoğunda vardır. Özellikle kadroyu single yada fixie yapmak istediğinizde, kadro üzerinde en ufak bir fazlalık kalmıyor. Braze-on shifter ve derailleur postları da yok. Tamamen sade bir işçilik. Decaller konusunda ise; projeyi sipariş üzerine yaptığım için, kadro üzerinde herhangi bir decal çalışması istenmedi.
 
Selam,Ellerinize sağlık çok güzel proje olmuş.:)Bir sorum olcaktı, A dan Z ye kendi işçiliğim demişsiniz boyasını hangi boyayla yaptınız acaba?
 
Geri