Scudo Sports

led lambalar

Tepki
9
arkadaşlar ben elektrikçiden led lamba aldım ama elfeneri vs şeklinde deil sadece ışık veren kısım bana 3 v ile çalıştığını söyledi 9 v luk pil ile 3 tanesini seri bağlayarak çalıştırdım ama çok fazla ışık vermiyo başkabir 9 v luk pille 2 tanesini seri bağlayarak elfeneri gibi bişey yaptım neredeyse 2 kat daha fazla ışık verdi sorum şu bisikletin gidonuna 3 sağda 3 solda toplam 6 tane takıcam hangi pillerden takıyım ??

Scudo
@muhammed safa çetinkaya
İlk yaptığınızda 3 tane led var, ikinci yaptığınızda 2 tane led var normal olarak 2. yaptığınız daha fazla yanar. Hangi pil dersen duracell derim, 10 kata kadar daha fazla dayanıklı :) Ayrıca 3 tane kalem pili birbirine seri bağlayıp ardından pilleri lede bağlayabilirsin. 3 sağda 3 solda 6 led yapar bu yüzden 2 tane 9V luk pil kullanmanız lazım.

ya bende bunların peşimde koşuyorum şuan bi 6lı kırmızı bide 5 li beyaz seri devre yaptım ( bisiklete far ve stop yapıcam ) bunlar arasında bi direnç kullanılıyor ama kac ohm bilmiyorum bi bulsam . soora kac tane takarsan tak hepsi aynı yanıyor.

yoksa benim kafa fenerinde 12 led var 3 tane kalem piliyle çalışıyor. olurmu hic :)

bulursanız banada direncin ohm derecesini banada sölerseniz sevinirim :)

@maqxien

Kırmızı led in çalışma voltajı 1,3-1,5V arasıdır. Beyaz ledin ise 3-3,5V arasıdır. Seri bağlarsanız akımdan kazanç sağlarsınız, paralel bağlarsanız gerilimden kazanç sağlarsınız, kaç ohm luk direnç kullanacağınızı bilmemiz için önce ledleri kaç volt ile besleyeceğinizi öğrenmemiz gerekir. Genelde tek led için 9V ta 100 ohm kullanılıyor.

9 volta 5 tane Beyaz Led

9 volta 1 mavi 5 kırmızı led

bağlıyorum devreyi nasıl kurmam lazım :S:S

bi tane direnc yetermi yoksa bütün ledlerin arasına ondan mı koymam lazım :)

en iyisi ne alırsan 1 tl dükkanlarından elfeneri almak ucuza ilk başta anlasaydım keşke gittim led ışık aldım kendim yapcam die boşuna para yaptım fena ışık vermio ama görüntü kötü 9 v a 4 led bağladım

@maqxien
Teorik olarak söylemek gerekirse tek bir güç kaynağına birden fazla çeşitte led bağlanmaz. Çünkü yüksek güçlü olan ledler düşük güçlü ledlerin çalışmasına engel olur. Güçlü olan led daha fazla akım çekmek ister bu yüzden zayıf olan ledler az yanar. Size tavsiye tek besleme kaynağı için tek çeşitte led kullanın. Eğer ledleriniz süper bright led (yani şeffaf renkte ise) 9V beslemeli ledler için 300 ohm kullanmanız gerekir.

Birden fazla çeşitte led, tek direnç kullanılarak paralel bağlanmaz. Ancak ledlerin hepsi kırmızı renkte ise paralel bağlayıp tek direnç kullanabilirsiniz. Ancak ben her zaman yaptığım çoklu led tabelalarda her led için ayrı direnç kullanırım nede olsa direnç öyle pahalı bir malzeme değil. Eğer anlamadıysanız ISIS te simüle edip resmini koyabilirim.

birde arkadaşlar satlan çin malı oyuncaklar var renkli ışık saçanlardan
bütün düzenek onlarda var
ben onlardan birini aldım ampulleri bağladım
sonuç olarak oplumun bisikletine jant aydınlaması yaptım
bence sizde ucuza mal edebilirsiniz

Geri