Scudo Sports

Koşu için giyim,ayakkabi ve antrenman

Batuhan Ustaoğlu

Aktif Üye
Tepki
70
Merhaba,
Konu yeri tam uygun mu bilemiyorum ama en uygun burasi geldi.
2,5 - 3 senedir yol bisiketi ondan fazladirda normal bisiklet suruyorum.
Belirli bi tecrube ve seviyeye geldim. Ancak kisin her zaman keyifli olmuyor surmek.
Ben de hem kisin olusan o kondisyon dusuklugunu onlemek hem de cok kotu olmadikca her hava ve durumda yapabilecegim icin orta tempolu kosmak istiyorum. Sahil oldukca uygun.
Ancak tecrubesiz oldugum bu alanda yardima ihtiyacim var ;
1- Ne tur bir ayakkabi almam gerekli ?
Adidas nike gibi magzalarda running adi altinda gecen her ayakkabi uygun mudur yoksa aramam gereken farkli ozellikler var mi ? 100 - 150 tl arasi ayakkabi Onerebilir misiniz ?
2 - giyim olarak o uzun pedsiz taytlardan almam gerekli sanirim(onlarinda icine ic camasir giymiyoruz galiba)
Uste ise termal bir iclik,herhangi bir tisort ve son olarak bisiklette kullandigim windstopper montu kullanabilirim heralde. Bu konudada tavsiylerinizi bekliyorum.
3- son olarak kendimi dogru sekilde gelistirmem icin bi antrenman programi tarzi bisey lazim.
Kac km kosmak lazim Kac gun araliklarla vs...
Biraz ayrintili oldu ama cevaplarsaniz sevinirim,simdiden tesekkurler.

Scudo
Merhaba;

Bende sizin gibi düşünüyordum.Nike dan watershield özellikli bir ayakkabı aldım. Soğuğa karşı gayet yeterli ve suya dayanıklı. fiyatı da 140 lira. Giyim olarak termak içlik ve polyster bir tişört ile ağır-orta tempoda 30-40 dakika koşuyorum. Gayet sıcak bir şekilde.

@Onur Ali İmren
Ben de bu nike'ın shield serisi koşu ayakkabılarını merak ediyordum.
Soğuğa karşı gerçekten dayanıklı mı?

Hocam aynı ayakkabının bir goretex astarlısı birde nike in kendi ürettiği water shield astarlı ayakkabası var. Her iki ayakkabı da air taban,aynı ayakkabı. Goretex astar malum,kalitelidir ama nike in onu kullanabilmek için lisans alması gerekir. Bu yüzden 190-200 liraya gibi bir fiyata getiriyor durumu.

Evet Watershield yeterli korumayı sağlıyor. Şu soğuk günlerde sıklıkla giyiniyorum ayakkabıyı. Ayağım yazlık çorap ile yeterince sıcak. goretex astarın bana fazla geleceğini düşündüğüm için tercih etmedim. Watershieldı,softshell gibi düşünün. Şehir içi kullanımlarda eminim ki yeterli korumayı sağlayacaktır.
Tabii ne yaptığınıza bağlı,tutup suya girerseniz su alacaktır,lakin hemen her türlü yağmura sizi koruyacak kadar karşı koyacağını düşünüyorum. Benim kafam rahat.

• Beğen
Tepkiler: Ozan Duran
Selam,
Ilk once youtube'dan dogru kosma teknikleri (proper running techniques)ve duzgun adim basma ( proper foot strike) videolari izlemenizi tavsiye ederim. Bence en oncelikli konu bu.
Ayakkabi olarak Nike Air gibi ziplatip, bosa enerji kaybettiren modellerden uzak durun, unutmayin ki kosarken amac ileri dogru gitmektir, kosarken ziplamak veya sekmek bosa enerji harcamaktir.Kosarken terleyeceginiz icin yalitimli ayakkabilarada ihtiyaciniz olmayacak. Asfaltta kosacaksaniz eger " All terrain, Trail" gibi genelde arazi, patika icin uretilmis modellerin alti cok kisa surede dumduz olacaktir, asfaltta kosanlar icin uretilmemistir bu ayakkabilar.Benim kosu ayakkabilarinda( asfaltta kosmak icin) tavsiyelerim Brooks; PureFlow, Asics; Gel Nimbus-Gel Kayano-DS Trainer, New Balance; 890 - 1260.
Diger bir konuda performans takibi, eger akilli telefonunuz varsa ucretsiz olarak kullanabileciginiz bircok uygulama var Mapmyrun, Runtastic gibi. Bu uygulamalar motivasyonu korumak ve gelisiminizi izlemek icin cok ise yariyor.
Kosu oncesi ve sonrasi isinma, esneme hareketleride size yardimci olacaktir.Bol sanslar.

Yukarıdaki mesajda konuya profesyonelce yaklaşılmış, güzel bilgiler var.2 yıldır yaz kış amatörce kendi halinde koşan birisi olarak bir iki şey yazmak istedim.

Öncelikle ayakların üşümesi mümkün değil.En soğuk günde bile ayaklar koşarken asla üşümüyor.Ancak sağanak yağışta yada su birikintileri içinde koşarım denilirse su geçirmez özellikte bir ayakkabı iyi olur herhalde.Ben yağmurda koşmuyorum.

Ayakkabı tabanının en alt, yere basan yüzeyi değil de, bana göre iç yapısı önemli.Koşarken insan ayağı yere hafif yan basıyor.Bu yüzden ilk darbeyi emen tabanın, basıncı eşit dağıtması önemli.Ay yüzeyinde yürüyüş yapan astronotlar için nasa tarafından geliştirilmiş ay botunun tabanında kullanılan teknolojinin alınıp koşu ayakkabılarına uygulandığını izlemiştim tv'de.Eski bir teknoloji olduğu için ucuzladığını ve günümüzde mağazalarda satılan standart tüm koşu ayakkabılarında uygulandığını tahmin ediyorum.Ancak kesin bir bilgiye sahip değilim.

Ben halen en ucuz model (100 tl ye almıştım) bir koşu ayakkabısı kullanıyorum.Bunun yarı fiyatına aldığım yazlık bir spor ayakkabı ile koştuktan sonra kıymetini anladım.Arada hakikaten fark oluyor.Dediğim gibi tabanın iç yapısı çok önemli.

Koşu kıyafetlerini zamanla kombine ederek nasıl rahat hissediliyorsa o şekilde ayarlamak gerektiğini düşünüyorum.Taytla hiç koşmadım, koşanı da hiç görmedim.Benim bildiğim şortla koşulur.Burada bahsedilen tempolarda koşan profesyonel sporcular dahi şortla koşuyor ( uzun mesafe koşanlar).Ben şortu da sadece yazın kullanıyorum.Ne kadar terlesem de bacaklar kışın üşüyor ve şort giymiyorum.Hava soğukluğuna göre tek kat uzun eşofman yada içime ince bir termal içlik giyerek dışına eşofman giyiyorum.2 tane alt eşofmanım var.Biri kalın biri ince.Soğuk durumuna göre kullanıyorum.

En çok terleyen yer vücudun üst kısmı ve özellikle kafa.Yazın ince ve hava alır bir tişört yeterli bence.Gidip spor mağazasından nefes alır ve bu iş için üretilmiş bir şeyde aldım.Hiç gerek olmadığını düşünüyorum.Çıplak bile koşulsa yine terlendiği için gerek yok bence.

Ama kışın durum farklı.

Yine ne kadar soğuk olduğuna bağlı olarak işte o yazın alınan nefes alır zımbırtıyı en içe giymekte fayda var.Çünkü ter hemen eve dönülemiyorsa, arada bir yürüyüş mesafesi bırakılıyorsa yavaş yavaş soğurken üşütmeye başlıyor.Ya eve koşarak gelmek lazım yada en içe nefes alır bir şey giymek lazım.

Bunun üzerine giyilecekler tamamen kişisel tercih bence.Ve hava durumuna bağlı.

Bir diğer ayrıntı kulakların üşümesi :) Bere takmak soğuk günlerde faydalı.Aynı şekilde eller için eldiven de lazım.

Yazın bileğe ter bandı takmak çok işe yarıyor.Yoksa ter burundan damlıyor.

Cevap verenlere cok tesekkurler.
Tekniklere bakicam,uygulamalarida kullaniyorum zaten.

Ayakkabi ve ust tamamda alta ne yapmak gerek ?
Normal bir esofman is gorur mu

@volkert
Selam,
Bende yere yan bastigimi fark ettim, zaten ayakkabilar eskiyince tabana bakinca nasil bastiginizi,nerede destege ihtiyaciniz oldugunu anliyorsunuz. Brooks Pure serisi yere basma sekline gore degisik taban dizaynlari ile uretiliyor,ben asagidaki sari noktaya inis yapiyorum, benim icin cok ideal bir dizayn.
PureFlow;
http://img15.imageshack.us/img15/264/brooksflow.jpg
PureConnect
http://img822.imageshack.us/img822/7496/connectgp.jpg
Kosarken teri vucuttan emen, yeni teknoloji kumaslardan uretilmis urunleri seciyorum, her onde gelen marka uretiyor bu tarz urunleri. Kosarken uzerinize ( ust/ t shirt ) giydiginiz sey dar yani FIT kesim olursa rahat edersiniz.Penye urunlerden uzak durun. Netten alma imkaaniniz varsa Under Armour markasina bakin, cok iyidir.

Koşu ayakkabısı alırken normal giydiğiniz ayakkabı numarasından 0.5 ya da 1 numara büyük alınmasını tavsiye edildiğini internet sitelerinden birinde okumuştum. doğrumu dur . Hazır konusu gelmişken sorayım dedim

@caner ünsal

Modeline gore degisiyor. Meshur on-line ayakkabi sitelerinde ( Zappos gibi) yapilan yorumlar size fikir verir kalip buyuklugu hakkinda. ( fit survey olarak geciyor)

neden bilmiyorum ama bu videoyu burada paylaşmak istedim alakalı geldi umarım faydalı olur

• Beğen
Tepkiler: tt2000
Video gerçekten güzelmiş.Şort eşofman tavsiyem olmadığı için konuya bende bir video ile devam ediyorum :)

(link)

Soğuk havalarda koşu için uzun kollu, içi pamuklu, dışı polyester gibi olan uzun kollu sweatshirt kullanan ve önerebilecek olan biri var mı acaba ? Veya soğuk havalarda koşu giyimi için öneriler varsa merakla bekliyor olacağım. Teşekkürler.

Geri