Scudo Sports

Kontra Pedal Hakkında

Tepki
0
Bisiklet
Bisan
İyi günler arkadaşlar, aranıza yeni katılmış bir acemi olaraktan girişimi soru sorarak yapıyorum :)
Klasik bisikletlere merakımdan ötürü bir adet bisan çift kadro bisiklet edindim ve fren sistemi iş görmediği için yeni kontra fren sistemi taktırdım. Bisikleti sürerken ince hoş bir çıt çıt ses geliyor arka tekerden fakat pedalları belirli bir şekilde konumlandırıp ilerlediğimde farklı ve daha şiddeli bir çıt-çıt sesi geliyor. Bisiklet tamircime sorduğumda bunun normal olduğunu, içerisindeki mekanizmadan kaynaklandığını söyledi, frenler de gayet iyi tutuyor kullanım açısından sıkıntı yaşamadım ama daha önce bu frenleri blmediğimden size sormak istedim sizce bir sorun olabilir mi yoksa bu sesler kontra frenlerde normal mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler, aranızda olmak büyük mutluluk :)

Scudo
kontra (ing. coaster brake) konusu nedense pek konuşulmamış şimdiye kadar. kontra yerine fixie tercih etmenizin sebebi nedir?

ileri ile geri arasında, mekanizmanın doğası gereği bir boşluk olması mı? yani zinciri gergin olmayan fixie gibi davranması?

yoksa, mekanizmanın metal-metal temasından dolayı zamanla aşınıp frenleme gücünün azalması mı?

@Ali Kılıç 35.5

@Anonim sorduğum şey şu, fixie'yi kontra'dan üstün kılan şey ne senin için?

@can_celik
Gidişi dedim ya, fixie giderken o pedalların boşa düşmeme hissini seviyorum. Pedalları çevirme hızımla bisikleti kontrol edebilmeyi seviyorum. Ama özellikle ani durmak istediğimde normal fren kullanarak duruyorum, dizlerimi de seviyorum.

Kontra pedalda her an fren yapabilecekmişim gibi gelmedi bana hiç

@can_celik

Uygun bir vakitte konu hakkında yazacağım. Şu aralar kitabın dizgisi ile meşgulüm.
2020 Ocak Şubat ayında fixed gear hakkındaki tüm sorulara yanıt verecek bir kitap ile fixieci dostlarımızın hizmetinde olacağız. O kitapta da 3 sayfalik bir fixed gear -kontra farkı analizimiz olacak.

@Anonim sorduğum şey şu, fixie'yi kontra'dan üstün kılan şey ne senin için?

Selam,
fixie, fixed gear(FG) sistemi üstün ya da bir başka değişle farklı kılan en önemli faktör, pedala bastığınız andan itibaren gücün tamamının herhangi bir sönümleme olmaksızın drive-train'e aktarılması ve aktarımın doğrudan harekete geçmesidir. Bu durum, aslında teorik olarak anlatmaktan öte mutlaka deneyimlenerek gözlemlenmesi gereken bir konudur. Kontra, SS ya da bildiğimiz konvansiyonel sistemlerin tamamını "bisiklet" olarak ele alırsak FG bir sistemi tamamen ayrı bir kategoride sınıflandırabiliriz. Özetle FG bir sisteme, bisikletten çok daha fazlasıdır diyebiliriz. Sizin anlık her tepkinize altınızda bir canlı varmışcasına kendi kendisine tepki gösterebilen bir etki/tepki sistem olarak düşünebiliriz.Konvansiyonel bir bisiklette siz enerji akışını kestiğiniz andan itibaren sadece sürtünme direnci sağlanabildiği kadar hareket edecektir ancak FG bir sistem bu enerji akışını belirli bir süre daha drive-traine kendisi aktarmaya devam edecek ve gerekli koşullar tamamiyle sağlanıncaya kadar süregelecektir.

Geri