Scudo Sports

KKDF indirimi ithal bisiklet fiyatlarına yansır mı?

Antecurs

Forum Demirbaşı
Tepki
457
İsim
H.
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Salcano
Bu gün itibari ile vadeli alınan ithal ürünlerden alınan %6 kkdf sıfırlandı. Dolayısı ile kkdf'nin %18 vergisi de sıfırlandı. Yani ithalatçıdan minimum %6'lık bir yük kalktı. Acaba bu bisiklet ve aksamlarının fiyatlarına yansır mı? Yoksa ithalatçılar bu farkı cebe atmayı mı tercih eder?

Scudo
@antecurs bence dolar kurundaki artış/azalışa endeksli olarak fiyatlar değişir. Şöyle örneklendirirsem vergisel azalışların esnafın gözünde değerini görebilirsiniz: Bugün pazarda portakal 2 TL, Markette 1,85 TL nasıl oluyor bu iş? Üstelik markette kdv de alıyor :) Örnek alakasız gibi görünse de ülkemizdeki esnafın ticari ahlakı ne yazık ki bu şekilde...

Cebe indirmeyecek düzgün satıcı esnaf kaldı ise ne ala olurdu ! Acaba var mı ¿ Koca bir : " SORU İŞARETİ"

Bu seneye yansımaz, mallar alındı parası ödendi. Önümüzdeki seneye yansıması lazım, yansır mı? İşte bundan emin değilim.

Ben yansiyacagini dusunmuyorum. Piyasada arz talep dengesi ve urun sinifina gore belli bir fiyat araligi oturuyor.
O nedenle vergi avantaji, doviz kuru gibi dengeler hicbir zaman son tuketiciye yansimiyor. Gerekce olarak ise ya surum ve talebin azligi nedeni ile, ya saticinin diger giderlerindeki yuk nedeni ile ancak tolere oldugu gerekcesi ile son tuketici bir cikar saglayamiyor.

İthalatçı parasını nakit ödüyorsa böyle bir maliyeti zaten yoktu. Vadeli ödüyorsa bu oran uygulanıyordu. İthalatçının nasıl ödediğini bilmeden yorum yapmak zor. Ama bu kalem kalktığına göre sonraki ithalatlarda bu oran dikkate alınmaz. Ödemediği parayı kimse müşteriden almaz.

KKDF bütünü ile kaldırılmadı genel olarak üretim yapan sanayicinin getirdiği hammadde ve makine tarzı ürünlere Ait GTIP lerden kaldırıldı. Boşuna bisiklet fiyatlarına yansıyacak bir indirim bekleme...

Nakit ödüyorlardı, yansımaz

KKDF yani Kaynak kullanımı destekleme fonu daha önce %3 iken sonradan %6'ya çıkarıldı. İşin ilginci bu tip fonların tamamına yakını kaldırılmasına rağmen KKDF'nin oranı yükseltildi. Ayrıca KKDF muafiyeti bütün ithal ürünler için geçerli değildir ve bisikletlere bu muafiyet söz konusu değildir.

Kesin bilgi, yayalım :)

Geri