Scudo Sports

Kış yaklaşırken küçük bir uyarı.

Carcass06

Daimi Üye
Tepki
184
İsim
Mustafa
Bisiklet
Merida
Arkadaşlar merhaba ben 3-4 senedir düzenli olarak vücut geliştirme, son 1 senedir dövüş sporlariyla, son 2 senedirde bisiklet sporuyla hepsini bir arada hobi amaçlı yapmaya çalışan birisiyim. Yaz başlarında bir rahatsızlığımdan dolayi 2 hafta gibi sporu birden bırakmak zorunda kaldim. Haftanın 6 günü antreman yapan birisiydim. Bu uyarılarım haftanın en az 4-5 günü yüksek bpm gerektiren ciddi antreman yapan arkadaşlara. 2 haftanin ilk 2 günü normaldi, sonraki 3. gün sabah kalbimi hissedemedim sabah kalktığımda korktum :) 38-40 arasi bpm kalp atişim vardi. Uykudan hemen kalkınca ölçtüm. Sürekli spor yapan insanlarda bu normal bir durum ama günümün çoğunda kalp rahatsızlığı yaşadım, gece yatarken kalp spazmlari geçiriyordum. Kalbim sürekli ağrıyordu kısacası. Ben de biraz araştırmaya koyuldum. Sporu aniden birakinca kalp de ani küçülme büzülme oluyormuş. Kalp krizi riskini beraberinde getiriyormuş. İnanin zor bir haftam geçti sonra direk spora başladım. Şuan kalbim de hiç bir problem yok. Sizlerde her gününüzü ciddi antremanlarla geçiriyorsaniz kışın sürmeyi bıraktığınızda buna dikkat edin. Birden değil de antreman sayılarınızı düşürerek yavaş yavaş bırakmanızı tavsiye ediyorum.

ilgili haber. "Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, aniden sporu bırakmanın "kalp krizi" riskini arttırdığını belirterek, "Antrenmanlar, spor kariyeri bittikten sonra bıçakla keser gibi bırakılırsa kalp çok hızlı bir şekilde küçülüyor ve pörsümüş bir şekil alıyor" dedi. Özel bir hastanenin kardiyoloji uzmanı Avcı, yaptığı açıklamada, sporu aniden bırakan kişilerde özellikle koroner yetmezlik görüldüğünü, belirtti. Avusturya'da yapılan araştırmaya göre kalp yetmezliği ve kalp krizi sonucu ölüm riskinin, bir anda sporu bırakan profesyonel sporcularda yüksek oranda görüldüğünü kaydetti. "Hiç spor yapmayanlar da bile bu risk daha düşük çıkmış" diyen Avcı, şunları söyledi: "Antrenmanlar, spor kariyeri bittikten sonra bıçakla keser gibi bırakılırsa kalp çok hızlı bir şekilde küçülüyor ve pörsümüş bir şekil alıyor. Sporu bıraktıktan sonra koroner yetmezlik özellikle profesyonellerde olan bir hadise. Bu da kalbin ekonomik çalışmamasına ve kısmen ritm bozukluğuna (çarpıntı, düzenli atmıyor, sekiyor) yol açıyor. Hiç spor yapmayanlar da bile kalp krizi riski daha düşük çıkmış." "

kaynak: (link)

İngilizce kaynak bulamadım çok aramama rağmen. Bulabilen var ise yardımcı olursa sevinirim.

Scudo
Sporcu kalbi denilen bir durum var. Yoğun yapılan sporla birlikte kalp de büyük. Hatta bu yüzden sporcuların dinlenme anındaki nabız sayıları ortalama insanların nabız sayılarından daha azdır. Çünkü sporcuların büyüyen kalbi normal insanın kalbine oranla bir defada daha fazla kan pompalayabilmektedir. Tabi normal olarak büyük bir kalbe sahip olan vücut birden bire sporu bırakırsa sizin anlattığınız pörsüme olayı gerçekleşir.

• Beğen
Tepkiler: JusTiMe
Geri