Scudo Sports

Kaskın önemi.İlk büyük kazam..

Uğur Kırelli

Daimi Üye
Tepki
113
Bisiklet
Mosso
Herkese merhabalar.Başımdan geçen bir olayı anlatayım hala kask takmayan arkadaşlarımıza belki birşeyleri daha iyi anlatabilirim.

2012 yazında bisikletimle (NG650) Kadıköy'den sahilyolunda ki bisiklet yolunu kullanarak Tuzla'ya doğru gidiyordum.Hava oldukça iyiydi ve öğlen vakti olduğundan pek kimse yoktu dışarıda.Maltepe sahile vardım ve ne olduysa orda oldu.Sahilde ki kafelerin önünden geçiyordum,bisiklet yolundaydım ve bomboştu yol.Hızım 20-25 km idi en fazla.Ayağa kalktım pedallamaya başladım.Ayakkabımın tabanı dümdüz olduğundan dolayı sağ pedal ayağımın altından kaydı bir anda.Denge mi kaybetmiş bir halde yalpalarken en son sola kafamın arkası yere gelecek şekilde düştüm ve kafamı çok hafifçe yere vurdum.Yerde sırtüstü yatarken ışıklarda ki çocuklar geldi yanıma kalkmama yardım ettiler,ve gittiler.Bende soluklanmak için orada ki banka oturdum kolumda ki çiziklere bakıyordum.

Buraya kadar normal bir düşmeydi,ya da ben öyle sanıyordum.Bir iki dakika geçti ve kendi kendime "Ben niye buradayım" diye sordum! Zaman geçtikçe tüm bildiklerimi unutmaya başlamıştım! Kollarıma baktığımda kanayan çizikleri gördüm ve "Ben düştüm mü ?" "Burası neresi" diye sormaya başladım.Ki Maltepe sahile binlerce kere gitmişimdir herhalde.Sevgilimden gelen mesaja bakıp "Bu kimdi" diye düşündüğümü hatırlıyorum.Baktım işin içinden çıkabilecek gibi değilim,karşıya kafelerin olduğu tarafa geçtim ve kızın birini durdurup en yakın hastane ya da eczanenin nerede olduğunu sordum.Kız bilmediğini söyledi.Gidip başka bir çifti durdurdum ve sanırım konuşmamın bozulduğunu anlayıp iyi olup olmadığımı sordular ve beni bir kafeye oturttular.Ambulans çağırıldı ve E-5'de ki FSM hastanesine götürüldüm.Hastaneye gelen annemi,telefonla konuştuğum ablamı hatırlamamıştım.Neredeyse akşama kadar hiçbirşeyi hatırlayamamıştım ve berbat birşeydi bu.

Akşam vakti bilgiler geri gelmeye başladı ufak ufak ve doktor geçici hafıza kaybı yaşadığımı söyledi.Kazadan sonra bir iki gece boyunca geceleri uyurken sürekli uyarıldım,beyinsel bir zarar olup olmadığını kontrol etme amacıyla.

Daha fazla uzatmak istemem.O güne kadar neredeyse 1.5 yıl kask takmıyordum,o olaydan sonra da bi 5 ay takmadım şimdi yalan yok :) Decathlonda fiyatları uygun bulunca aldım.İşin ilginci kaskı aldığım gün Sultanahmet'te kırmızı ışık yandığını görmeyip 40 km gibi bir hızla devam ettim yoldan ve yan yoldan gelen araca yandan girdim.Tahmini bir 4-5 metre uçtum ve kask iyi iş çıkarmıştı :) İşin özeti kazanın nasıl ve nereden geleceği belli değil,200 metrelik yere giderken bile kaskı ihmal etmeyin,siz yavaş gidersiniz belki ama birisi gelir size vurur üzülürsünüz.Herkese iyi pedallamalar. (Türkiye'de sürüyorsanız iyi şanslar)

Scudo
Çok geçmiş olsun büyük kaza atlatmışsınız kafayı yere vurmak hiç birşeye benzemez.

Basketbol antrenmanında kafa kafaya çarpıştık; benim sağ elmacık kemiğim üç yerinden kırıldı, kırıklardan bir tanesi gözümün hemen altında. Hayatımda çarpanın akabindeki 3-4 saati hiç hatırlamıyorum.

Kafa travmaları önemli oluyor. Hayatını seven kelleyi korur.

@halil ibrahim duran
Kesinlikle katılıyorum.Umarım o bilinç seviyesine bir an evvel ulaşırız.

okurken irkildim çok ilginç bir durum:eek:,sonrasında olanları da hatırlmanız ilginç bir anı olmuş,çok geçmiş olsun:in:

Geçmiş olsun. Riskli kazalar atlatmışsınız. Ben kaskım yok diye bisiklet sürmüyorum kaç gündür. Çünkü pazartesi günü kaza yapmıştım. Kafamda kask yoktu. Yere kafatasın çarpmasın diye yüzümü çevirdim ciddi yaralar oluştu yüzümde. Kask olsaydı eğer direk kafamı çarpıcaktım yere ne yaram olacak ne bişey. Sadece dizimdeki yara kalırdı. Gideceğim yer kısa veya yavaş gidiyorum diye giymemezlik yapılması çok yanlış birşey. Daha önce buna benzer bir konuda da yaptığım yorumu yineliyorum. Kafa başka bişeye benzemez. Elinizi düz yere çarpınca acımaz ama sivri veya keskin bir yere çarpınca acır, belki kesilir. Ama kafanızı düz yere çarparsanızda ciddi zararlar görürsünüz kaldırıma çarpasanızda. Güvenli sürüşler herkese. :)

Kaskı doğru taktığınızdan da emin olun. Çoğu kazada kask kafadan fırlayıp gidiyor, bi faydası olmuyor yanlış takıldığında. Geçmiş olsun.

Çok teşekkürler arkadaşlar.Kaskı doğru taktığıma inanıyorum,yeterince sıkı ve sabit.Teşekkürler öneri için.

Gayet iyi bildiğim bir duygu. Ocak ayında ben de benzer bir kaza geçirmiştim ve hala kazanın nasıl olduğunu hatırlamıyorum. Ömrüm boyunca da hatırlamayacağım büyük ihtimal. Yerden kalktıktan sonra birkaç dakika kendimi Türkiye'de sanmıştım. Yeni bisikletime bakıp "bu kimin bisikleti?" diye düşünmüştüm. Neyse ki kaşım üzerindeki dikiş hariç kalıcı bir hasar olmadan atlattık.

geçmiş olsun , ben yeni bir bisiklet aldıktan sonra ilk yaptığım iş vasat bir kask almak oldu , gerçekten çok önemli ve en azından takınca kendinizi güvende hissediyorsunuz

Geçmiş olsun. Kask olası kafa hasarını azaltmak için önemli. Normal bir kemik kırılması 15 günde geçebilirken kafadaki ufacık bir kırık ve akabinde kanamanın tedavisinin en az 6 ay süreceğini gözönünde bulundurmak gerekiyor. Hatta bazı doktorlar 1-2 yıl diyor ki bu galiba hasarın durumuna bağlı (Bkz. M. Schumacher, K. Işık, İ. Tatlıses, vs). Kanama olmasa bile travmatik hasarlarda size tedavi için mecburen verilen ilaçlar hiç de iç açıcı değil. Bu ilaçlarla beyninizi kurtarıyorsunuz ama beraberinde çeşitli organ hasarları yan etki olarak geliyor.

Olay esnasını hatırlamamanızı hatırlamanız biraz ilginç geldi. Meraktan soruyorum; acaba herşeyi doğru mu hatırlıyorsunuz? Mesela ben kaza yapmadan 1-2 sn önce aynadan siyah bir araba geldiğini görmüştüm ama gerçekte siyah değilmiş o araba. Yanlış hatırladığımı 2 hafta sonra anca kamera kayıtlarına bakınca anlayabilmiştim. Sonra bizzat kazalı arabayı gördüm o da siyah değildi, kameradakiyle aynı renkti. Doktorlar ise normal diyor bu durum için.

@Serden Us

Ambulansla götürülüşüm ve hastane kısmının başlarına kadar bilgileri unuttuğumu net hatırlıyorum.Hastanede tomografi çekildikten sonrası biraz bulanık,o kısımları ailem ve ifademi alan hastane polisi anlattı sonradan.

• Beğen
Tepkiler: S26
Açık ve net söyleyeyim tartışılmasını bile komik buluyorum.Uzun uzun tartışılıyor da ondan söyledim.Aklın yolu birdir.Kasksız asla.Geçmiş olsun bu arada.

İzmir turumuzda Bekir Aydoğmuş arkadaş elinde kaskı ile geldi.
Artık bu kask konusunda gerekli mesajı almak isteyen alır diyorum, o ka :)

@NEVRES KMEDaha ne söylenebilir ki?Artık sorulmasın böyle sorular , ciddi söylüyorum!!!!!

hocam büyük kaza atlatmışsınız geçmiş olsun bir daha kask önemli olmaz mı?

@sevban tarım

Çok sağolasın hocam.Artık kasksız 10 metre bile sürmemeye dikkat ediyorum.

Ramazan ayı yakın. Bir fakiri doyurun bence siz. Bayağı bir badire atlatmışşın. Geçmiş olsun.

Geri