Scudo Sports

Kaskımızın Üzerine Kan Grubu Yazmak?

Tepki
21
Arkadaşlar dikkat etmişsinizdir Çevik Kuvvet ve kask kullanan diğer polislerde (sahildeki bisikletli polisler) kasklarının üzerinde kan grupları ve kendilerine ait bir numara yer alıyor.

Acaba kasklarımızın üzerine kan grubumuzu yazarsak bir kaza anında müdahale edenlere yardımcı olmuş olmaz mıyız kendi hayatımız için?

Bilmiyorum yazan var mı bu konu daha önce açıldı mı ancak rastlamadım ben.

Güvenlik tedbiri olarak bir öneri sadece =)

Scudo
güzel bir konu.herşeyden önce kendimiz içinde gerekebilir.Allah korusun bi kaza anında olay yerindeki arkadaşlarımız yada herhangi ilk yardımı yapıcak kişiler kaskımıza bakarak zaman kaybetmeden kan grubumuzu öğrenip ona göre ilkyardım sürecini hızlandırabilir...

Acil bir durumda bir insana kan verilmesi gerektiğinde o öyle eskiden yaşadığımız gibi kan aranıyor kan aranıyor ama bir türlü bulanamıyor adam kan kaybından öldü gitti gibisinden olaylar artık yaşanmıyor.

Televizyonlarda veya gazetelerde bebek ölümlerinden tutunda eline hastanın iğnesini batırıp ölen sağlık personlinden, ameliyat hatalarından, dikkatsiz sağlık personelinden kaynaklanan ölüm skandallarını arasıra basından görüyor ve duyuyoruz. Ama bunların arasında kan arandı ama bulunamadı hasta kaybedildi gibisinden haberlere artık rastlamıyoruz.

Bunun sebebi artık tüm şehirlerde hastanelerin kendi kan bankalarını maliyetlerini karşılayarak kurmasıdır. Tabiiki ulusal bir kan bankası olması gerekir ama şu an için yok bu kan bankası ama olacaktır yakın zamanda. Özellikle deprem gibi afetlerde bu kan bankasına çok büyük ihtiyaç duyuluyor.

Gelelim kan tranfüzyon (kan nakli) ilkelerine. Günümüzde ne kadar hasta acil olursa olsun hastanelerde çok uzun sürmeyen cross-mach denilen kan tahlilleri yapılmadan yaralılara kan verilmiyor. Yani hem kan verecek hemde kan alacak kişiler arasında cross-mach testi yapılmadan tranfüzyon yapılmıyor. Bu testte klasik olarak bildiğimiz A, B, AB, O kan gruplarının yanında Rh faktörüne bakılır. Ama bunların yanında M ve N föktörü, bulaşıcı tüm hastalıklar, alkol düzeyi:p ...vb gibi testlerde yapılır. Kan bankalarında tutulan kanların ise çok önceden detaylı cross-mach testleri yapılmıştır ve bu kanların bilgileri datalarda tüm ulusal ağdaki hastane bilgisayarları görür. (Türk Kızılayı kendi arasında bu teknolojiye sahip)

Ancaaaaaaaak: Kaza geçirdiniz, anında kan verilmesi gereken kadar kan kaybettiniz, hemen kan verilmezse öleceğiniz bilirnirse işte o zaman kaskınızdaki kan grubu çok işe yarar. Bunu kaskınızda değilde askeri gibi bir künye yaptırıp, bu künyeye adınızı, soy adınız, adresinizi, bir yakınınızın numarasını, T.C. kimlik numarasınızı varsa dikakt edilmesi gereken hastalığınızı (örneğin şeker hastalığını, sara hastalığınız, bir ilaca karşı alerjiniz...vb. gibi) yazsanız ve şu hayatta her zaman bazı şeyler için hazırşıklı olsanız her daim.
Ne kadar güzel olurdu.

Siz siz olun arasıra Türk Kızılayına kan verin, hem sağlıklı olun hemde insanlıpa faydalı olun..

Sevgiler Saygılar...

Bilgilendirme için teşekkür ederim =)

Peki oldu ki kaza yaptık vatandaşın birisi ambulansı aradı ambulans geldi ama yakınıma falan ulaşamıyorlar ve kan kaybı var nakil yapılması gerekiyor gelen ambulans hastaneye götürüyor ama benim param yok olsa da veremem yaralıyım bu durumda bana kan vermiyorlar mı? Yani illa parayı aldıktan sonra mı veriliyor ?

gecen hafta kan bagısı yapmaya gıttıgımde gunde baya kısının kan verdıgını ogrendım. ben de kan merkezlerını acıl durumlar dısnda kullanılmayan bır yer sanardım oysa kı milletımız ne kadar duyarlıymıs :)

@Bahadır Efeoğlu

hastanelerın acıl servıslerınde para alınmamasıyla ılgılı bi kanun vardı. facebookta bunla ılgılı bı paylasım okumustum. kesın bılgıler veremeyecegım ama arastırmakta fayda var.

bu arada acaba kan alımı para odenıyor mu kı yanı bi amelıyat ıcn vs..

daha once acılmıstı benzer bı konu..

ben parayla kan alındığını verildiğini ancak televizyonlarda duydum
fiziki yapım oyle gerektırdıgınden dolayı sürekli kan veriyorum

hastanelerin kantalebi stokları sureklı yeterli seviyede tutmak ıcındır

acıl hastaya gıdın hasta sahıplerı kan bulun denmez
o kan acıl hastaya hemen nakledılır
fakat cok acıl olmayanlara kan verın ve verecek bırılerını bulun grubu farketmez takas yapın
derler sebepse sadece tuketmeye yonelık ınsanlar olunmaması ve dedıgım gıbı stokların dengede tutulması

yani kısacası

sadece gönullu olarak verılen kanlar ıhtıyac olan mıktara erısmedıgı ıcın kan verılen hastaların yakınlarından kısmen mecburı kan talep edılıyor......

Acil sevislerde kan karşılığı para alınmamasıyla ilgili kanunun ne zaman çıktığını bilmiyorum ama bir kaç yıl önce bir yakınım için kan almaya gittiğim hastane benden bir ünite karşılık kan ve az sayılmayacak mesela 100 tl gibi bir para aldı yaşadığım tecrübeyi aktarmak istedim .

Tolga Bey, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Dediğiniz gibi kan grubunun öğrenilmesi bir dakikayı geçmediği için bu uygulamaya pek de ihtiyaç duyulmuyor.

Geri