Scudo Sports

Kalça sıkışma sendromu olanlar, ameliyat geçirenler vb. buyurun başlığa

Adem Tırpancı

Daimi Üye
Tepki
1.205
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Sedona
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Merhaba arkadaşlar,

Geçmişe dönük düşünüyorum da, 3 yıl önce arabadan inerken dışa rotasyonda sol kalçamın dış tarafında keskin ağrılar hissediyordum. 1-2 hafta gibi kısa bir süre devam etti ve kendiliğinden geçti. En son Mayıs ayında aniden her iki kasık bölgemde ağrıyla başladı bu kez de. Ağrıyı bazen kalçamın dış tarafında, bazen dize doğru inen bir sızı şeklinde ve genellikle de kasıktaki kalça ekleminde hissetmeye başladım.

Buradaki ortopedistlere pek güvenmediğim için sadece MR için randevu aldım. MR sonucunda doktor avasküler nekroz tanısı koydu. Asıl doktoruma gittiğimde mevcut verilere göre her ikisinde de cam tipi kalça sıkışma sendromu olduğu ortaya çıktı. Röntgen ile kalça sıkışma sendromu olduğu kesinleşti.

3 farklı çeşidi var. Cam tipi, pincer tipi ve her ikisinin birlikte görüldüğü tip. Bazen soruna labrum yırtığı da eşlik edebiliyor ve ne yazık ki tek çözümü önleyici cerrahi. Tedavi edilmezse artroza, en sonunda da total kalça protezine kadar gidiyor. Kapalı yöntem ameliyat ile kemik üzerinde sonradan oluşan yapılar tıraşlanarak eklem yapısının eski haline döndürülmesi amaçlanıyor.

Bu rahatsızlığı olan ya da ameliyat geçirenlerin tecrübelerinden faydalanmak amacıyla oluşturdum başlığı. Geçmiş olsun şimdiden.

Scudo
2 Eylül'de sağ kalça artroskopisi oldum. Pincer ve cam lezyonları temizlendi, aiis rezeksiyonu yapıldı, labrum onarıldı ve asetabulumdaki küçük bir kıkırdak hasarı için debridman uygulandı. Şu an gayet iyi durumdayım. Ödem ve ağrılarım yok denecek kadar az.

Açıkçası çok fazla tıbbi terim olduğu için algılayamadım ve bu beni biraz korkuttu. Geçtiğimiz ay sele ayarından kaynaklı bir şekilde kalçayı sakatladım sanırım. 3 haftadır yumuşak yüzeylerde dahi uzun vakit oturunca ağrı şeklinde kendini gösteriyor. Oturma kemiklerimi yoğun bir şekilde hissediyorum. Bu hafta ortopedide yer bulabildim ve görüneceğim ama merak ettim. Sizin durum da buna benzer bir şey mi? @Adem Tırpancı

• Üzgün
Tepkiler: Atasoy
Açıkçası çok fazla tıbbi terim olduğu için algılayamadım ve bu beni biraz korkuttu. Geçtiğimiz ay sele ayarından kaynaklı bir şekilde kalçayı sakatladım sanırım. 3 haftadır yumuşak yüzeylerde dahi uzun vakit oturunca ağrı şeklinde kendini gösteriyor. Oturma kemiklerimi yoğun bir şekilde hissediyorum. Bu hafta ortopedide yer bulabildim ve görüneceğim ama merak ettim. Sizin durum da buna benzer bir şey mi? @Adem Tırpancı
Hayır dostum, sizinki öyle bir şey değil merak etmeyin. Tabi mevcutta varsa bilemem, çok gizli bir şekilde ilerliyor hastalık. Kısa bir animasyonunu ekliyorum:

• Üzgün
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy ve -Deniz-
Hayır dostum, sizinki öyle bir şey değil merak etmeyin. Tabi mevcutta varsa bilemem, çok gizli bir şekilde ilerliyor hastalık. Kısa bir animasyonunu ekliyorum:

Şimdi anlayabildim. Teşekkür ederim. Geçmiş olsun size de.

• Beğen
Tepkiler: Adem Tırpancı
6 aydır sol kalçamda ağrı hissediyorum. Ama sadece araba kullanırken yarım saat araba kullanayım ağrı başlıyor.
Bisiklet sürerken ağrı yok☹️

• Üzgün
Tepkiler: -Deniz-
6 aydır sol kalçamda ağrı hissediyorum. Ama sadece araba kullanırken yarım saat araba kullanayım ağrı başlıyor.
Bisiklet sürerken ağrı yok☹️
Manuel vites kullanırken daha sıklıkla karşılaşmak mümkün ama genel olarak araba kullanırken iki bacak simetrik hareketler yapmadığı için sürüş pozisyonunuzu iyi ayarlamanız gerekiyor. Bir dönem ben de belden sol bacağa doğru bi ağrı çekiyordum, çok iyi bir ortopedi doktoru "bu ağrıların başladığı zamanlarda hayatında ne değişti bi düşün" dedi bana. Düşündüm, ağrılarımın başlamasından 2 ay kadar önce düz vites bir araba almıştım o geldi aklıma. Öncesinde motosiklet sürdüğüm için çoğunlukla simetrik bacak bel hareketleri yaparken arabaya geçince yamulduk tabi. Nokta atışı bi yere dokundu ve ağrının kaynağını buldu, "genellikle böyle oluyor o yüzden ortopedik bir sıkıntın olduğunda önce hayatında ne değiştiğini düşün ona göre tedbirini almaya çalış" demişti. Nitekim hiçbir müdahale olmadan (fizik tedavidir, kremdir, ilaçtır gibi) arabada daha düzgün oturmaya çalıştıktan sonra ağrılarım hafiflemişti gerçekten de.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
Yok hocam manuel ve otamatik fark etmiyor. Muhtemelen ödem var " Belki geçer" diye sallayıp duruyorum.

Arkadaşlar naçizane tavsiyem hiç vakit kaybetmeyip tetkiklerinizi yaptırın. 3 boyutlu tomografi de çektirin, tomografide daha net görülüyor kemik sorunları. Bu hastalık varsa da erken dönemden itibaren 6 ayda bir kontrol edilmesi gerekiyor kemik büyümeleri. Geçmiş olsun

• Beğen
Tepkiler: -Deniz- ve Atasoy
Geri