Scudo Sports

Jant telleri gevşemesi ve çözümü

HamzaUrun

Üye
Tepki
67
İsim
Hamza
Bisiklet
b'Twin
Arkadaşlar merhaba.
Bisikletimle haftasonu 40km ve bugün 22km yol yaptıktan sonra jant tellerimin epey bir gevşedigini farkettim. Haliyle tekeri elime çevirip gozlemledigimde tekerlegin sağa sola yaklaştığını gördüm. Sonuç olarak elimdeki alet edevatla jant tellerini sıktım sağlamda oldu fakat bu sefer ayarlarını tutturamadığımdan sağ fren pabucuna sürtmeye başladı. Hemen mantık yürütüp sürten bölgenin karşı tarafini tutan teli biraz daha sıkıp fren papucuna surtme sorununu ortadan kaldırdım. Şuan ön teker hafif bir yalpa yapıyor. Soruma gelecek olursak bu ciddi bir sorunmudur ve jant telleri tekrar gevşeme yaparmı ? Evde kendim uğraşarak duzeltebirmiyim? Hoşuma gider aslinda boyle ufak çaplı ama ince ayar isteyen tamir işleriyle ugraşmak :) Deneyim sahibi kişilerden tavsiyeler bekliyorum. Bisikletim bTwin Triban3. Şimdiden teşekkürler...

Scudo
Hocam deneyim sıfır ama jantın akort ayarı kaçmış.
Siz geçici bir çozüm üretmişsiniz ama belki daha da bozdunuz.
Anlayan bir ustanın bakması daha iyi olur belki de jant tellerinin değisim vakti gelmiştir

• Beğen
Tepkiler: HamzaUrun
@Hastateker Anladım. Şuan cok az bir yalpa yapıyor. Her kullandıktan sonra kontrol edeceğim sorun artarak devam ederse Dechatlona götürürüm veya bir bisikletçiye.

• Beğen
Tepkiler: thelonedrow
@hamzaurun Kaç yıllık ve jantları kendi jantı mı?
Yol bisikletlerinde jant önemli bir konu belki dğişmesi gerekir. Zaten kimi gördüysem shimano wh501e geçmeye uğraşıyor

bu şekilde kullanmayın akort ayarı yaptırın. hem sürüş güvenliği için gerekli hem de malzemenin ayarsız kullanım nedeniyle eskimesini önlemiş olursunuz. akort ayarı öğrenmek için uyduruk bir jant ve tel alıp onun üstünde çalışabilirsiniz. kullandığınız jant üzerinde öğrenmeye çalışmayın fazla yap-boz yapıp kurcalamaya gelecek bir şey değil. ama sık sık eşinizin dostunuzun bisikletleriyle uğraşmayacaksanız kırk yılın başı gereken bir ayar. hem öğrenmek ve ustalaşmak vakit alır hem de çok nadir uygulayacağınız için nasıl yapıldığını unutabilirsiniz.

@ozgur908 teşekkür ederim. Açıkçası bisikletçiye götürmek pek hoşuma gitmiyor. İşin mantığı jantın fren papucuna yaklaştığı kısmın karşı tarafindaki teli biraz daha sıkıp yamukluğu duzeltmek değilimdir? Yanlış anlamayın mantık yürüttüm sadece öğrenmek hoşuma gidiyor. :)

• Beğen
Tepkiler: nonsteril
Alt düzey cantlarda kronik olur çünkü zaten çember yeterince esnemez değildir. Siz geçici olarak yaptığınız tamir kalıcı olarak düzelmesini engelleyebilir. İşin ustasına da düzgünce yapsanız en çok 6 ay sonra bırakır çünkü nipel ve tel kalitesi okadar dayanır. Tavsiyem biraz daha üst model bir jant almanız hatta bisikletin kendisinden bile pahalı bir jant almanız abest değildir. Bisikleti satarken eskileri takar satar yeni bisikletinizede aynı jantları kullanırsınız. 1-2 senede akort sorununuz olmaz.

@Zekeriya Çab
hamza bey sorunuzun cevabı aslında burada. sizin de tecrübe ettiğiniz gibi ayarı bir yerden değiştirince başka yeri bozuluyor. ayar yapmaya çalışırken tel başlarını haddinden fazla çevirip malzemeyi bozabilirsiniz. arkadaşım eskiden iyi kötü yapıyordu ama gıcık bir iş. şimdi uğraşsa becerene kadar yine bocalar. ben de iyi bir jant almanızı tavsiye ederim. eski bir mavic aksium set kullanıyorum 3000 km'de daha hiç ayar görmedi. bir ara arka tekerlekte ufak bir kaçıklık vardı sonra ne hikmetse o da kayboldu.

Geri