Scudo Sports

Jant değiştirme zamanı

Anonim

Silinmiş hesap
Kayıt
27 Nisan 2005
Mesaj
459
Tepki
302
jantın üzerindeki deliğin fren yüzeyine dönmesi, ömrünün bittiği anlamına geliyor demişti bir arkadaş. gerçekten öyle mi?

IMG_20181222_134442.jpg
 
Scudo
Genelde öyle deniyor ama bende triban 500 jantlarında olmuştu. Herhalde frenleme ısısından, jantın ya da fren pabucu kalitesizliğinden kaynaklandı. Oluştuktan sonra 1000 km daha kullandım başka bir nedenle bisikleti değiştirdim.

Fren yüzeyi kalınlığına da bakılıyor kaliperlerle. Lastiği sökün bir bakın incelmişmi diye.
 
@Kook fren pabuçlarım çok kalitesiz, ondan kaynaklandı benim sorun. sağlam bir pabuç almam lazım böyle olmayacak bu iş
 
Bu şekilde daha iyi anlayabilirsin ayrıca yüksek basınçta lastiğin ince yüzeyi yamultup kurtulma ihtimali var. Yüksek hızda olası bi durumda kazası kötü olabilir. Güvenlik için değiştirmek mantıklı.

BF425F62-A1A6-4031-B00A-CDC0FE191417.jpeg
 
Lastiği sök,paylaştığım resimdeki gibi düz bir objeyi fren yüzeyine daya eriyen kısım yani derinlik 3-4 mm ise jantı değiştir. Veya çemberi ayrı satılıyosa.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kaos.
@sirrunu Yok genişliğine değil jantın içine doğru giden kalınlığına, zaten parmakla baksan da çok birşey anlamayanilirsin kabaca esniyor mu diye bakabilirsin. En kolay ve uygulanabiliri.

Üstte arkadaşın gösterdiği gibi cetvel gibi düz birşey koyup konkavlaşma var mı diye bak.

Bunla dışında jantın genişliğini lastiği indirip ve max üzerine şişirip ölçüyorlarmış. Arada fark varsa dikkat.

Jantın marka jantsa internet sitesinden kullanım talimatlatına bak. En doğru şeyi onlar söyleyecektir. Bazılarında çizgi varmış kayboluyormuş, bazılarında delik varmış görülmeye başlıyormuş, önerilen fren yüzeyi kalınlık bilgileri de yazabiliyormuş.

Çentikli kaliperle(dental vernier caliper) ölç. 1mm altındaysa riskli imiş. Ama jantın markasına göre de değişebiliyormuş.(örn mavic 0,7mm ye kafar kullanılıyor diyorlar)Genelde ömürlerine 1,5 mm ile başlıyorlarmış.

Açıkçası internette de net bir şey yok. Herkes farklı şeyler söylüyor. Ama genel kanı yukarıda yazdığım yönde gibi.


images (2).jpeg
resimde solda 2.10 ile ölçülen yer.
 
@Kerim BEŞER @Kook teşşekkürler hocam.
jantın markası shimano rs31. türkçe kullanım kılavuzunda bu delikle ilgili bir bilgi yazmıyor. bu hafta hava yağmurluydu. üstüm çamur olmasın diye yokuş aşağı inerken fren sıkarak indim. jantların bu kadar kolay aşınacağını bilsem yürüyerek inerdim. neyse bundan sonra diskli bisikletten şaşmam
 
@sirrunu

o delik ne işe yarıyor bilmiyorum ama bu jant halen sağlam

dairesel cizgiler duruyor halen (cember boyunca devam eden tırnaklarınızla hissedebileceğiniz, temizlerseniz hepsi eşit aralıklarda devam eden cizgiler görebilrsiniz)

tyre-close-pressure.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: C.Koc
Garantisi varsa değiştirmek için başvurun. Üretim hatası gibi duruyor delik.
 
@sirrunu
Yağmurla birlikte Göktürkte Şantiye çamuruna bulaşmıştım Sultangaziye gelene kadar hiç bitmeyen arka ultegra fren kaliperlerini bitirmişim gördüğümde gözlerime inanamadım normalde hiç bitmezdi o gün fren yüzeylerininde biraz aşındığını gördüm hatta arka frenden gelen seslerin farkına vardığım için az fren kullanmaya çalışmıştım.

Jant fabrika hatası değil. Uzun süre aralıksız frenleme (Yüksek ısı)+ kirli kaliperler jantın sonunu getirmiş. Kilolu biriyseniz daha çabuk gider.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Bu zamana kadar kullandığım en uzun omurlu v frenli jant 12000 km ~ ile shimano wh 505 di 5 10 cm arası kenardan çatladı sonra salcanonun x pro denen jantları vardi 9 bin km civarı da onu kullandım göbek bozulunca elden cikarttim onuda catlamadi yoksa..birde italyan mali bir jantim vardi adini unuttum italy wheels gibisinden bie seyler yazıyordu onu da 2 3 bin km kullandim bisikleti satınca daha v frenli jantlar ile isim kalmadı şuan yol bisikleti de mtb de disk frenli
 
Arkadaslarin yazdiklari dogru isaret parmaginlada hissedebilirsin bende vision team 30 var halen daha birsey olmadi ( kilolu olmama ragmen ) toplamda yaptigim km 6700
 
@can akıncılar
benim jantlar 23 bine dayandı önde birşey yok ama arka jant çizginin olduğu yerden soyulmaya başladı 1 2 yerinden agırlıkla alakalı olabilir birde fren pabuçlarının açı ayarından
 
  • Beğen
Tepkiler: tavak1
45.000 km de jant bitirmiş biri olarak kendini riske atma derim. Fx 7.1 üzerinde At-750 arka jant çember ihmalim sonucu fren pabucu ve ayarı yapılamamasından dolayı son 1-2 ay içerisinde daha hızlı aşınmıştı ve kaybolan siyah çizgi kısmından açma yapmıştı. Bazı markalarda da çember ömrünü tamamladığında deliğe benzeyen oyuntular çıkar.

Çemberinin sonuda aynı bu şekilde olacak. İniş esnasında bu tarz bir açma olursa sonunu düşünmek istemiyorum bile..

image.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: mehmetsunu
Jantin uzerindeki kucuk delik gozden kaybolursa omru bitti demek. Normal kosullarda bir jantin en az 20-25000 km dayanacagini dusunuyorum. Elbette frenleme, surus sartlarina gore degisebilir. Linkte uzunca anlatilmis

(link)

``There are two common types, a groove or a hole. A groove, like the one in the pic above, is added to the entire circumference of the rim at the centre of the braking surface. Over time this groove becomes more shallow and when it disappears, it’s time to replace the rim.
The other common wear indicator is a small hole in the sidewall, like in the photo at the top of the article. When this hole disappears, you know it’s time to replace the rim. Easy.``
 
@Saburié hocam o delik diskli bisikletimin jantında da var. deliğin sebebini tam olarak bilmiyorum ama büyük olasılık jantta oluşan titreşimi engellemek adına ya da jantın içine tel başlarından su girerse diye tahliye deliği olarak açılmış olabilir.
@SerkanEriş garantilik bir durum olduğunu sanmıyorum, çünkü o delik daha önce siyah bölgedeydi. fren sıka sıka fren yüzeyi genişliyor jant göbeği istikametinde
@Kerim BEŞER aynen hocam fren pabuçlarım da bitmiş. yerdeki küçük çakıl taşlarının fren pabuçlarına yapışmasıyla bitmesi bir oldu.
@can akıncılar bu saatten sonra v frenden soğudum iyice. hidrolik frenli bisikleti daha çok kullanmama rağmen jant daha sağlam kaldı. hidrolik fren büyük bir nimet gerçekten
@ysnakblt hocam jant daha 3 senelik, çok yoğun da kullanmadım. en fazla 4-5bin km olmuştur tahmini olarak. fren pabuçları kötüydü, son zamanlarda yağmurlu kötü hava koşullarında kullanınca bu hale geldi
@Alp Tigin Tengrikut hocam o delik ilk aldığımda da vardı. sadece siyah bölgedeydi, daha fren yüzeyine dönüşmemişti. fren pabuç ayrından birde pabucun kalitesizliğinden durum buralara geldi
@Borell deliğin kaybolması mı lazım o zaman. yani jantın ömrü var öyle mi hocam
 
@Alp Tigin Tengrikut

@Borell Bir de üstteki mesajda dediği gibi galiba jantın içinden delik deliyorlar jant aşınınca delik gün yüzüne çıkıyor.

Verdiğin sitede yetkili bir abi :) en iyi ihtimal 12000 mil demiş.
Kesinlikle tarifikte, hergün kullanılacaksa disk fren daha mantıklı. Üstteki mesajlardan anladığım kadarıyla yağmurun çamurun epey bir etkisi oluyormuş.
 
Çember üzerinde ki delik su tahliyesi için, çember de ki aşınma, fren yüzeyinde ki siyah izlerin artık görünmez olması ile belli olur. Keza bu duruma gelmeden fren pabuçlarınız yenilemiş olsanız bile tutunmadaki ki zayıflığı hissedersiniz.

Konu da geçiyorken, yüzeyde ki siyahlıkları temizlemek için linkte ki silgiyi kullanabilirsiniz.

(link)

 
@sirrunu Hocam sizin mesajınız vesilesiyle ufak bir detay daha paylaşayım.
Video 2:45 te

Asimetrik çift pivotlu frenlerde bir bacak aşağıdan yukarıya diğeri yukarıdan aşağıya basıyor. Fren pabucu bittikçe ya lastiğe doğru ya da jantın siyah kısmına doğru kayma meydana geliyor. Bunun için aşağıdan yukarıya geleni jantın siyah kısmına yakın, yukarıdan aşağıya geleni de lastiğe yakın hizalamak gerekiyor.
 
Geri