Scudo Sports

İtalya'da bisiklet

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
305
Son iki yazdır İtalya'ya bisikletimle gidip bisiklet biniyorum. Yani bisikletimi arabamın arkasına takıp arabayla gidiyorum. 2016 Eylül ayında bir hafta gittim. 2017 Eylül ayında iki hafta gittim. Yol bisikleti biniyorum.

Yunanistan'da Igoumentsa limanı var. O limandan feribota binip Ancona'ya geçiyorum. Feribot yolculuğu 16 saat sürüyor. Feribottan indikten sonra 100-200 km mesafede bir şehir seçip o bölgede konaklayıp bisiklet biniyorum. Yani bu bir tur değil. Antreman amaçlı bir seyahat. İstanbul'dan sabah 06:00 gibi çıkınca sonraki gün 18:00 gibi İtalya'daki otele varmak mümkün. Feribot seyahati de ayrı bir zevkli oluyor.

2016 Eylül'ünde Riccione'ye gittim. 2017 Eylül'ünde Brishigella'ya gittim. 2018 Eylül'de de yine Brisighella'ya gitmeyi planlıyorum. 2 hafta veya biraz daha uzun. Brisighella çok küçük bir yerleşim yeri, fiyatlar düşük, etrafta meyve bahçeleri, üzüm bağları ve zeytinlikler olan bir köy. Havası çok temiz, kalabalık yok. Bisiklet binmek için çok uygun rotalar var. Tırmanmak isteyenler için tepeler var, yok ben tırmanmak istemiyorum diyen içinde düz rotalar var. İtalya'daki meşhur Toskana bölgesine komşu. Bisikletle Toskana bölgesine gidip dönmek mümkün.

Eylül ayını seçmemin sebebi hava sıcaklığının bisiklete binilebilir sıcaklıklara düşüyor olması. Aynı bölgede temmuz ağustos aylarında hava sıcaklığı 37 dereceleri buluyor. Ayrıca Eylül'de sezon bittiği için oteller daha düşük fiyat veriyorlar.

İtalya'da bisiklet otelleri var. Bunlar "super half board" dedikleri bir konaklama teklif ediyorlar. Super half board şöyle çalışıyor. Kahvaltı ve akşam yemeği var. Ayrıca bisiklet antremanından dönünce doyurucu bir tabak hazırlıyorlar. Sabah kahvaltıdan sonra çıkılıyor, artık rotaya bağlı olarak bazen 14:00 de bazen 15:00 gibi dönülüyor. O saate bir tabak doyurucu yemeğiniz hazır oluyor. Duşunuzu yapıp aşağı inip yemeğinizi yiyorsunuz sonra dinleniyorsunuz. Dışarda yemek yemeye gerek kalmıyor. Formalarınızı kendiniz yıkamalısınız, balkonda hemen kuruyor. Yemek yetrsiz gelirse köyde çok düşük fiyata pizza yemek mümkün ama ben bu sene iki hafta kaldım hiç dışarda yemedim. Otelin verdiği yemek yeterli geldi.

Ayrıca İtalya'da yeme içme çok lezzetli. Bizim yemek alışkanlıklarından biraz farklı. Sabah kahvaltıları karbonhidrat ağırlıklı. İnsan önce yadırgıyor ama sonra alışıyor. Yani çok şekerli. :)

Eylül 2018'de bana katılmak isteyen varsa konuşalım. Tabi gelecek arkadaş/arkadaşlar uçakla gelmeli. Uçaktan sonra otele transfer konusunda yardımcı olurum. Ben yine arabamla gideceğim ama arabamda ikinci bir kişiye yer olmuyor çünkü köpeğim de var. Köpeğim arka koltuğu olduğu gibi işgal ediyor. Köpekten rahatsız olmam diyen olursa ikinci bir kişi arabada belki bana eşlik edebilir. Bisikletini de arabaya takabiliriz.

Vizenizi kendiniz ayarlamalısınız. Uçak biletinizi kendiniz almalısınız. Ben sadece oteli önereceğim. Kendiniz de başka konaklama ayarlayabilirsiniz ama ben bu sene kaldığım otelde tekrar kalmayı tercih ederim. Katılacak arkadaşın/arkadaşların seyahat tecrübesi olmasını tercih ederim. Maliyetlerinizi kendiniz yapmalısınız. Bu sadece bir antreman seyahati. Etrafı gezmeye vakit kalmıyor. Yani turistik bir seyahat değil.

Scudo
@clubber Feribota bisiklet ile binmek istesem kaç para tutar acaba?:kötü::kötü: Ben de hep gitmek istiyorum İtalya'ya:harika:
Bu arada İzmir'den direk İtalya'ya feribot yok mu? :kötü: Yunanistan'dan binmenizin sebebi nedir??

@clubber istah kabartici bir teklif :) hali hazirda vizem de varken... fakat calisma kosullari izin vermiyor :(

@Emre Yönlüer

İzmir İtalya seferleri artık yok. Ya da varsa bile ben bulamadım. Ya da buldum da çok mu uzun geldi şimdi hatırlamıyorum. :)

İstanbul'dan Igoumenitsa limanı 960 km. Yani feci uzak değil. 12 saatlik bir yol. Trabzon'a gitmekten kısa. Yunanistan'ı kullanmasam Bulgaristan üstünden gitmem gerekir yani bir sürü ülke ve hudut geçmem ve bir sürü para birimi değiştirmem gerekiyor. Kısaca Yunanistan üstünden gitmek çok daha pratik.

@Emre Yönlüer

Ben feribotta araba arkasındaki bisiklete para ödemiyorum sadece arabaya ve kendime para ödüyorum. Köpeğe de para yok. Ama bisikletle feribota binersen ne olur onu bilmiyorum. Bu yolu defalarca kullandım, şimdi düşünüyorum bisikletli kimseye hiç rastlamadım. Ya da ben görmemiş olabilirim. (link) adresine mail göndererek sorabilirsin. Kısa sürede cevap veriyorlar.

@adem çiçek

Yani bir hafta izin alamıyor musun? Cumartesi gidip cumartesi döneceksin. Bu ne ya esir misiniz? :)

@clubber Selamlar, ben sırf sizden bir bilgi alabilmek için üye oldum konuyuda hortlatmış bulundum ancak bunu sorabileceğim en uygun yer burası gibi duruyordu.
1 ay sonra italyaya araba arkasında bisikletlerimizle gideceğiz (karayolundan feribot kullanmadan) , İtalya'da araç arkası bisiklet taşıyabilmek için gerekli bir kırmızı beyaz çizgili metal plakadan bahsedilmiş yabancı forumlarda.
Sizde aracınızla gittiğinizi belirtmişsiniz, bu tabelayı nereden elde ediyoruz bir bilginiz var mı ? Siz kullandınız mı ? Çok teşekkür ederim şimdiden !

@clubber 960 km araba sürdüğünüzden ve bisikleti arabanın arkasında taşıdığınızdan söz etmişsiniz. Babam da zamanında kardeşimle benim bisikletlerimizi alırken annemi susturabilmek için bagaja takılan bisiklet taşıyıcı almıştı annem araba yolunda bisiklet binmemizi istemiyordu bu yüzden babamın bisiklet almasına karşıydı çünkü. 4-5 kere evden sahile giderken kullandıktan sonra annem artık sahile bisikletle yoldan gitmemizi sallamadı ve taşıyıcı da boşta kaldı evde boşuna yer tutuyor şu anda. Ama babam uzun yolda bagajda bisiklet taşımaya karşı; kapı aynalarının görüşünü kapatması arabanın ayna hizasından dışarı taştığı için arabayı sürmeyi zorlaştırdığını, taşıyıcıdan düşme riski olduğunu, ani bir frende arka camı patlatacağını söyleyip duruyor tavan tipi taşıyıcı alalım diyorum ona da karşı resmen tatillerde bisikletten mahrum kalıyorum siz bagajdaki taşıyıcıda bisiklet taşırken bu tip sorunlarla karşılaştınız mı? Bizim taşıyıcı b&b rack marka, araba 2012 model jd kia ceed hatchback.

@Melawen

Evet bisiklet taşıyanlar bahsettiğiniz plaklardan takıyor ama mecburi mi değil mi bilmiyorum. Ben hiç takmadım kimse de durdurmadı. İtalya'da arabada çok bisiklet taşıdım (3 senedir gidiyorum) başıma bir şey gelmedi. Takmazsanız bir şey olmaz.

İlla takalım diyorsanız İtalya'ya girince araba malzemeleri satan ya da benzinliklerdeki dükkanlardan o plakayı alabilirsiniz.

Yol üstünde şu dükkanlar varsa onlardan (link)
Ya da isminde "brico" olan dükkanların araba malzemesi satan bölümlerinden alabilirsiniz. Örneğin "Bricofer" gibi. Bu tip dükkanlar otobanlara yakın bulunuyor.

@turbotx150

Ben Thule Raceway 991 kullanıyorum. Herhalde 20.000 km den fazla yol yapmışımdır. Hiçbir sorun yaşamadım. Düzgün takarsanız bir şey olmaz.

Tek sorunum hızımı 130 km nin üstüne çıkartamıyorum. Bu parçalar takılıyken çok hızlı gidemiyorsunuz. Bir de zaman zaman eskiyen/aşınan parçalarını değiştirmek gerekiyor. Kullanılan herşey eskiyor normal olarak.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
@clubber
Aracınız nedir peki? Bisiklet taşıyıcının zorluğu her araçta aynı mı oluyor? Mesela mercedese takınca arkada taşıyıcı olduğunu unutursun ama dandik kiaya takınca eziyet olur gibi olabilir mi öyle şey? Bir de bizim bagaj su aldı ve fitili değişti bu da bisiklet taşıyıcıdanmış güya ve toplasan 10 kere kullanmadık o taşıyıcıyı sizin bagaj hiç su aldı mı taşıyıcıdan dolayı?

@Melawen
Selam ben 2 yıl İtalyada yaşadım öyle bir plaka görmedim, bisikletide araba arkasında her yere taşıdım kimse bir şey demedi, ama size bir tavsiyem olacak benzincide felan durursunuz bir yerde yemek yersiniz bisikletlerinizi gözünüzün önünden ayırmayın anında yürütürler bisikleti çalamasalar üzerindeki ışığı matara kafesini felan sökerler.
İtalyada hırsızlık özellikle turistlere karşı çok yaygın sizin Türkiye plakalı aracınızı gören italyan dostlarımız kan kokusu almış köpekbalığına dönüşecektir...

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Devenez ce que
@Gökay Akçay

kan kokusu alan messina'lı köpek balığının etaplara saldırdığı gibi italyan dostlarımız da bisiklet ve bisiklet aksesuarlarına saldırır diyorsunuz yani :)

??? İtalya üzeri Fransa ağır gelmiş bizim camgöze dünkü tırmanışta vasattı @ippon

@Gökay Akçay

Otobanda çok fazla araç kullanmadıysanız gözünüze çarpmamış olabilir. Plaka denemez trafik işaret levhası gibi kare bir parça, bazıları yuvarlak oluyor. Üstünde "dikkat" anlamına gelen beyaz zeminde kırmızı bir üçgen var. Ben kendim hariç bütün bisiklet taşıyanlarda görüyorum. Bisiklet kadrosunun ortasına gelecek şekilde takıyorlar. Mecburi olduğunu sanmıyorum. Olsa bugüne kadar ceza yemiş olurdum.

Ayrıca Bari'den Fransa sınırına kadar araba ile ve arkasında bisikletle defalarca gittim döndüm (4 senedir en az 10 defa). Güvenlik sorunu hiç yaşamadım. Elbette dikkatli olmak lazım ama böyle kan kokusu almış köpekbalığı benzetmeleri gibi abartılı ifadelerle insanlara da korku salmamak lazım.

@clubber
Yapacak bir şey yok eşim italyan ben italyan lisesi mezunuyum, İtalya avrupa birliğinde hırsızlığın en yaygın olduğu ülkedir Hollanda’dan sonra bisiklet hırsızlığın en yaygın olduğu ikinci ülkedir biz eşeğimizi sağlam kazığa bağlayalım önce tedbirden zarar gelmez

• Beğen
Tepkiler: Devenez ce que
@turbotx150

Kalitesiz taşıyıcılar araca zarar verebilir ayrıca dikkatsizce takmışsanız en kaliteli taşıyıcı da araca zarar verebilir. İyi marka bir taşıyıcı alıp, takıp sökerken dikkatli olmak lazım. Benimkisi aracıma zarar vermedi.

@Gökay Akçay

Ona rağmen araç arkasındaki bisikletlere taktıkları tabelaları fark etmemişsiniz.

Araba ile seyahat ederken sadece bisiklete değil, cüzdanına, pasaportuna, aracın içindeki diğer eşyalarına da dikkat edeceksin. Özellikle Türk şöförsen trafik kurallarına da dikkat etmelisin.

Ayrıca Türk plakalı arabalarda en büyük sorun Avrupa'da yaşayan Türkler. Aracın ön camına bilimum mesaj bırakmalar, yolda giderken garip sollamalarla durdurup gelip sarılmalar... Siz Türk plaka ile gezmediyseniz bunları bilmezsiniz. Otobanda Türkler yüzünden başıma gelmedik kalmadı. :)

@Melawen

Neden karayolu ile gidiyorsunuz? O rotanın dezavantajlarını incelediniz mi?

Anladığım ağustos ayında gidiyorsunuz. 4 ülkeden yani 4 sınır kapısından geçeceksiniz. Her ülkenin ayrı para birimi var. Her seferinde para bozduracaksınız ve kullanmayacağınız bir sürü para artacak. O 4 ülkeden birinde yeşil sigorta geçmiyor ayrıca yeniden onlarda geçerli bir sigorta yaptırmanız gerekiyor diye hatırlıyorum.

Ağustos ayı Avrupa'da herkesin tatile çıktığı aydır. Bu yüzden araçla seyahat çok artar ve gümrüklerde birikmeler çok olur. Bunu dikkate aldınız mı? 8 saat bekleyeceğiniz sınır kapıları olacak.

Halbuki Yunanistan'dan feribotla geçseniz seyahatiniz çok daha rahat geçer. Bir kere İpsala'dan Yunanistan'a girdiniz mi bir daha gümrük işiniz kalmıyor artık Avrupa Birliğine girmiş oluyorsunuz. Bayram değilse İpsala'dan Yunanistan'a girmek 15 dakika sürüyor. Yunanistan baştan sona otoban ve boş bir otoban. Feribot limanına kadar rahat gidiyorsunuz. Feribot güzel bir seyahat aracı. Yaz mevsiminde kalabalık oluyor ve çok eğlenceli geçiyor. İsterseniz uyuyup dinlenebilirsiniz. Zaten feribottan inince İtalya'dasınız. Ancona veya Bari'ye geçebilirsiniz.

Not: Yazmaya unuttum bahsettiğiniz kırmızı tabelayı Türkiye'den de temin edebilirsiniz. Bir trafik tabelasıdır ve üstünde kırmızı bir üçgeni vardır. Trafik işaretleri evrensel olduğu için Türkiye'den de alabilirsiniz. Aşağıdaki linkden içinde ünlem işareti olan (Dikkat yazan) işaretten alırsanız işinizi görür. (link)

@Gökay Akçay
bizi de ab'ye alsalar sıralamadaki yerimiz nasıl olur acaba? :)

@ippon
Arkadaşım neden konuyla alakası olmayan mesajlar yazıyorsun?

Öncelikle herkese teşekkürler :)

@clubber

Ayrıca teşekkür ederim sizlerede , özel aracımız ve bisikletlerimizle ilk kez yurtdışına çıkışımız olacak buyüzden hem trafik kuralları olsun hem güvenlik olsun biraz endişeliyiz doğal olarak , herşeyi düzgünce yapalımda ceza yemeyelim istiyoruz kurun durumu malum.

@clubber

Karayolu tercih ediyor olmamızın sebebi yol üzerindeki diğer ülkeleride görmek , hedef İtalya değil yani bir çok ülkeyi görmek istiyoruz ,yaklaşık 1 aylık bir süremiz var , sınır kapıları konusundan haberdarım ancak tarihler böyle denk geldi :(

Ayrıca turistik bölgeleri daha önce uçakla çıktığımız yolculuklarda gezerken özellikle ; metro kartı satın al yok yürü babam yürü diyerek gezip hep içimizden keşke bisikletlerimizle gezebilsek demiştik. Öğrendiğim kadarıyla özellikle italyada şehir merkezlerine araç ile girmek sıkıntılı olduğu için bize de gün doğdu bisikletlerle gezebilmek için kısacası durum bu. Döüş yolunda feribot tercih edeceğiz gibi duruyor bakalım.

Son olarak ;
@Gökay Akçay

Türkiye'de de durum farklı değil malesef, şimdi bir yere bisiklet bırakıpta sonra geri bulmak ülkemizde bile çok zor bırakın bisikleti insanların motosikletlerini söküp götürüyorlar. Biz yinede ne olur ne olmaz diye araç arkasında bırakmayıp her seferinde güvenli biryerlere kitleriz diye düşündük daha kalabalık merkezler vs gibi. Bakalım bisikletler tek parça dönebilirsek haberdar ederim :D

@Melawen

İtalya'da şehir merkezlerinde ZTL (Zona a Traffico Limitato) denen trafiğe kısıtlı bölgeler var. Oraya sadece orada yaşayanlar arabalarıyla girebiliyor, dışardan gelenler giremiyor (ama pazar günleri ve belli saatlerde girişler serbest). ZTL sınırlarında otoparklar var, arabanızı o otoparklara sokabiliyorsunuz. ZTL bölgeleri oldukça küçük. Sınırına park edip içeri iyice merkeze yürüyerek girmek çok yakın. Her şehrin ZTL haritasını internette bulmak mümkün. Ayrıca merkezlerde de bazı yollara ve bölgelere (yaya trafiği fazla olan yerler) bisikletle de giremiyorsunuz. Bisikletden inip elinizde dolaştırmanız gerekir. Levhalara bakarak bunu anlayabilirsiniz.

Ayrıca ZTL bölgelerine yani merkezlere ağustos ayında girecekseniz sıcak havayı da dikkate alın. Merkezde taş binalar var ve bunlar radyatör gibi ısınıp etrafa ısı yayıyorlar. Dayanılmaz bir sıcak oluşuyor. Gölgeler bile cayır cayır ısı yayıyor. Mümkünse merkezlere akşam gidin. Bazen gece dahi rahatsız edici olabiliyor.

Ben kuzey İtalya'daki dağlık bölgelere gideceksiniz sanmıştım ama yanılmışım. Şehirde ulaşım amaçlı bisiklete binecekseniz kaldırımları kullanın. Benim kaldığım yerde yolları sadece spor amaçlı binenler kullanıyor, ulaşım amaçlı kullananlar kaldırımları kullanıyor. Kaldırım olmayan yerlerde yola iniyorlar. Ya da kaldığınız otele o bölgenin bisiklete binme kurallarını sorun. Yaya geçitlerinden geçerken bisikletten inip elinizde geçin.

Bazı parklara da bisikletle girmek yasaktır. Parkların girişlerinde tabelalar vardır o tabelalara bakmadan "aaaa bu park ne hoş bir turlayalım" demeyin. :)

Karşıdan köpekli insanlar geliyorsa, köpekler dönen tekerleğe saldırdığı için bisikletten inip elinizde devam edin. Çok fazla köpekli insanla karşılaşacaksınız. Bisikletten inmek istemiyorsanız çok dikkat edin, hızınızı düşürün.

Bazı şehirlerde tramvay yolları var. Tramvay raylarına lastiğinizi sokup düşmeyin.

Sokaklarda çeşmeler görürsünüz. Hepsinden mataranıza su doldurup içebilirsiniz. Yani yanınıza yedek su almanıza gerek yok.

Ayrıca arabanızdaki bisiklet taşıyıcınızın bazı plastik parçaları (yük taşıyan plastik parçalar varsa) uzun yolda sıcaktan deforme olabilir. Yedekleri yanınızda olsun.

Ayrıca kalacağınız otellere bisiklet için güvenli oda var mı ya da bisikletimi odama sokabilir miyim diye önceden sorun.

Eğer dönüşünüzü feribotla yapmak istiyorsanız biletinizi biran önce alın yoksa yaz döneminde son anda yer bulunmuyor. Eğer bisikletlerinizi tavanda taşıyorsanız feribotta bazı güvertelere giremezsiniz. Yükseklik müsaade etmez. Buna da bileti alırken dikkat edin.

Geri