Barça Bike
Üye
- Tepki
- 256
- İsim
- Yasin GEDİK
- Başlangıç
- 2011—12
- Bisiklet
- Sedona
- Bisiklet türü
- Şehir - Tur
İSTANBULLU İLE A.Ç. TURU*
*Bisikletim Sedona İstanbul. Hedefim Bursa-Orhangazi’deki gazeteci arkadaşım Alparslan Çakır’ı nam-ı diğer (A.Ç) ziyaret etmek.1.Gün
Rota: Vize-Tekirdağ
Mesafe: 85 km.
2 yıl önceki 700 km’lik “Marmara’dan Ege’ye, Yollardan Öze Yolculuk” turumdan sonra yine uzun bir tura çıkıyorum; fakat bu seferki biraz daha kısa. Hedefim 4 günde Kırklareli-Vize’den çıkıp Bursa-Orhangazi’ye ulaşmak.Rota: Vize-Tekirdağ
Mesafe: 85 km.
Tur hazırlıklarına önce kafamda başlıyorum. Zihnimi buna hazırlıyor, alıştırıyorum. Önceden tecrübem var ama yine de insan bir işe başlamadan, ister istemez onun endişelerini yaşıyor. O ilk pedal çevrilmeden “Acaba yapabilir miyim?” şüpheleri beynini kemirip duruyor. Dediğimiz gibi bisikletle uzun tur dediğimiz yolculuk türü bir tür virüs gibi. Bir kere başlandı mı, insan bağımlı olabiliyor. Bir yandan yolda olmayı çok istememe rağmen bir yandan da “Ulan bana rahat mı batıyor?” diyerek kendimi sorguluyorum.
Neyse ki eşim bu noktada bana çok iyi destek vererek, beni yüreklendiriyor. Hazırlıkları tamamlayıp yağmurlu havaların dinmesini bekledikten sonra 12 Temmuz Cuma sabahı saat 6’da pedallar dönmeye başlıyor, “Vira Bismillah” diyerek.
Turculara Tavsiyeler-1- Eğer trafiksiz serin bir havada yol almak isterseniz kesinlikle güneş doğarken yola çıkın. Yolların kralı, güneşin kankası olacaksınız.
Temposuz sürdüğüm ve yüküme henüz alışamadığım için biraz yavaş kalıyorum ve Muratlı’ya giden köy yollarına saptığımda güneş yakmaya başlıyor. Özellikle yokuşlarda, bisikleti iterken, tura çıktığıma pişman olurken, inişlerde neden daha önce bunu yapmadım diye hayıflanmak… İşte turcunun bitmeyen ikilemleri. Bazen çalan şarkıların götürdüğü yere gitmek, bazen kendinle didişmek, bazense sadece bir çocuğa el sallayarak mutlu olmak…
Turculara Tavsiyeler-2- Köy yollarında çok hızlı gidemezsiniz, yollar genelde bozuktur. Ancak sakinlik ve doğayla iç içe bir yolculuk isteyenler için çok güzel rotalardır. Fakat karayollarından giderseniz daha çok yol alırsınız ancak özellikle kamyonlar canınızı sıkabilir ve gürültü kafanızı şişirebilir.
İşte böylece köylere uğrayarak, tepeleri aşarak, doğanın ve bisikletin tadını çıkara çıkara 65 km’yi eritiyor ve Tekirdağ’ın küçük Muratlı ilçesine varıyorum. Muratlı’da ilk yaptığım iş çarşıdaki bir cami bahçesine bisikleti park etmek ve bir esnaf lokantasında öğle yemeği yemek. Neyse ki şadırvanda bisiklet formalı üstümü değiştiriyorum ve böylece sıradan görünerek meraklı bakış ve sorulardan korunmuş oluyorum. Yemekten sonra yapılacak en güzel şey kestirmek. Bunun için de Cuma namazından sonra camide kalıyor ve telefonumu da şarja taktıktan sonra yaklaşık iki saatlik siestamı yapıyorum.
Turculara Tavsiyeler-3-Meraklı insanlar her yerde karşınıza çıkabilir. Özellikle de küçük yerlerde yaşlı amcalar yabancıları sorgulamayı severler. Bu nedenle turcu sabırlı olmalı; fakat kısa cevaplarla sohbet fazla uzamadan ortamını değiştirebilmelidir.
İkindiye doğru daha dinçleşmiş olarak uyanıyorum ve çarşıyı biraz gezip ufak tefek ihtiyaçlarımı giderdikten sonra tekrar yola koyuluyorum. İnişli çıkışlı, kamyonlu tırlı 25 km’lik anayolu da geride bırakınca Tekirdağ merkeze varıyorum. Saat akşam 8’e geliyor ve 9’daki Bandırma feribotuna binmem gerekiyor. Zar zor iskeleyi bulup 70 TL’ye bileti aldıktan sonra yakınlardaki tek yemek mekânı olan kokoreççi dayıda akşam yemeğini hallediyorum.
Feribota binerken kaptanla tanışıyorum. Kaptan bana feribotta tostla çay ısmarlıyor. Bandırma feribotunda kendimi “Gemide” filminden bir kesitteymişim gibi hissediyorum. Herhalde birkaç gün önce izlememden böyle kaynaklanıyor. Yine de feribottaki kamyoncularla çalışanlar arasındaki samimiyetten, anlatılan fıkralardan, yapılan bel altı espri ve şakalardan sonra o efsane “Gemide” atmosferi oluşuyor ister istemez. Kamyoncu ve tırcıların çok sık kullandığı bir rota olduğundan bu durum doğal. Pek doğal olmayansa benim gibi yolunu şaşıran turcuların bu duruma şaşırmasıdır belki de…
Devam edecek…

Son düzenleme: